Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam bardzo słabe osiągi w grach w porównaniu do tego, co powinienem uzyskiwać na moim sprzęcie. W Fortnite na ustawieniach Epickich mam zaledwie 50–60 FPS, podczas gdy według testów i gameplayów na YouTube z identyczną konfiguracją powinno być około 130–150 FPS.

Dodatkowo pojawiają się chwilowe, mocne ścinki do kilku FPS, np. podczas wyskoku z busa (widać to na nagraniu).

Dla porównania:

Średnie ustawienia: ok. 160 FPS (wciąż za mało),

Wysokie ustawienia: ok. 120 FPS,

Epickie ustawienia: ok. 60 FPS.

Na praktycznie każdym poradniku i teście z tym samym sprzętem wyniki są 2–3 razy wyższe niż u mnie.

Ten sam problem występuje w FIFA (FC 26):

W 2K pojawiają się ogromne przycięcia, szczególnie po strzelonym golu – przez około 20 sekund gra działa w 8–10 FPS.

W 4K skoki są jeszcze większe: w trakcie meczu FPS potrafi się zmieniać między 10 a 60.

W menu gry jest jeszcze gorzej: 20–30 FPS.

W skrócie: moja karta graficzna (lub cały komputer) osiąga ponad dwukrotnie gorszą wydajność, niż powinna. Wygląda to tak, jakby sprzęt był mocno ograniczany albo działał nieprawidłowo.

Co już sprawdziłem:

Wszystkie programy w tle wyłączone,

Sterowniki aktualne,

Temperatury w normie:

CPU: ~70°C

GPU: ~65°C (undervolting z 270 W do 220 W, stabilny i poprawnie ustawiony).

Mój sprzęt:

i5 12400F

RTX 3070 Gigabyte Gaming OC

16 GB RAM 3200 MHz (2x8 GB, Dual Channel)

SSD 2 TB

MSI Z690-A DDR4

Zasilacz 700 W Be Quiet! 80+ Gold

Monitor 240 Hz

Nie rozumiem, dlaczego mój komputer osiąga tak drastycznie niższą wydajność niż identyczne konfiguracje w testach. Wygląda to tak, jakby coś poważnie blokowało jego moc, ale nie potrafię znaleźć przyczyny.

Opublikowano

Fortnite miał różne wersje i nowsze bardziej obciążają komputer.

Sprawdź sobie w monitorigu z msi afterburner jak zachowuje się karta. Moim zdaniem po prostu przesadzasz z ustawieniami i pewnie Vram przekraczasz.

Jeszcze dochodzi kwestia stanu Windowsa, wadliwych, nowych sterowników, syfu w systemie...

To ryle ode mnie, Fortnite mnie nie interesuje, więc tylko ogólniki mogę polecić.