Skocz do zawartości

Postój na mrozie i auto elektryczne. Ile czasu mi zostało? Mróz -15 stopni C

Samochód elektryczny a mróz  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile czasu mogę tak stać w mrozie? Mam 57% w VW ID.7

• 30 minut
      0
    • 1 godzina
      0
    • maks. 2 godziny
      0
    • Utnij sobie drzemkę
      6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sytuacja jest taka: utknąłem na jakiejś dróżce (S7 czy jakoś tak) przy -14 i spada temperatura (teraz to już nawet -16 stopni). Siedzę w aucie elektrycznym (Volkswagen ID.7). Mam 57% SOC (poziom naładowania baterii). Jak dużo czasu mi zostało?

Tyle było na starcie po zatrzymaniu się

20260202_190115.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Katystopej napisał(a):

Co to za kretyńskie pytanie? Skoro ktoś nie jeździ takim autem to jak ma oszacować m.w. zużycie w takiej sytuacji? Równie dobrze mogłeś się zapytać o numery jutrzejszego totolotka :E

Nie trzeba jeździć, by wiedzieć. Warto jednak wypowiadać się w sposób stonowany.

Opublikowano

Gdybym miał obstawiać, to bym powiedział, że powinien długo wytrzymać (więcej niż 2 godziny). Jednak moja ocena może być skrzywiona, przez czytanie opinii właścicieli Tesli i innych elektryków, którzy mogą być zbyt optymistyczni.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Bo utknąłem, a od ekspertów internetowych prądu mi braknie po najwyżej kilkudziesięciu minutach

ekspertów internetowych :D oni na wszystko narzekają, może jeszcze z FB ci eksperci? tam jest taki ściek że raka idzie dostać. tzw: w dupie byli gówno widzieli a najmądrzejsi 

Opublikowano
2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

To inaczej, jak ciężki podajnik do metody mogę założyć do Guru N-gauge Pro Distance Feeder 12ft żeby jej nie złamać przy rzutach z plecionką na 90m?

Podpowiem, nie trzeba łowić, żeby wiedzieć.

60-90g

Opublikowano
2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

To inaczej, jak ciężki podajnik do metody mogę założyć do Guru N-gauge Pro Distance Feeder 12ft żeby jej nie złamać przy rzutach z plecionką na 90m?

Podpowiem, nie trzeba łowić, żeby wiedzieć.

Nie planuję udzielać odpowiedzi w temacie, na którym się nie znam. Tobie też to polecam :)

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Ja bym zrobił test ile km autostradą przy legitnej prędkości ~140km/h przejedziesz w takich temperaturach rzędu -15 czy -20 :E 

wystarczy jeśli zmierzę zużycie energii?

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

wystarczy jeśli zmierzę zużycie energii?

Na odcinku 100km pod wiatr najlepiej, żeby nie było za łatwo, auto załadowane całą rodzinką i walizki w bagażniku bo jedziecie na narty, więc i narty na dachu muszą być,  przy -15-20. Start z zimnej baterii :E 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Nie planuję udzielać odpowiedzi w temacie, na którym się nie znam. Tobie też to polecam :)

Więc po co zadajesz pytanie użytkownikom, którzy się na tym nie znają?

Polecam Ci nie zadawać takich pytań, które mogą rozpętać kolejną niepotrzebną gównoburzę. Zielony nick masz chyba przez przypadek, bo jak się tutaj pojawiłeś to zaostrzasz atmosferę swoimi tematami. Masz z tego jakąś osibistą satysfakcję? Idź na fb, tam jest pełno oszołomów którzy będą się kłocili i licytowali, na ile wystarczy baterii w tym konkretnym przypadku.

Widać z resztą, jak się już ten temat rozjechał od pierwotnego pytania.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
1 minutę temu, Katystopej napisał(a):

Więc po co zadajesz pytanie użytkownikom, którzy się na tym nie znają?

Polecam Ci nie zadawać takich pytań, które mogą rozpętać kolejną niepotrzebną gównoburzę. Zielony nick masz chyba przez przypadek, bo jak się tutaj pojawiłeś to zaostrzasz atmosferę swoimi tematami. Masz z tego jakąś osibistą satysfakcję? Idź na fb, tam jest pełno oszołomów którzy będą się kłocili i licytowali, na ile wystarczy baterii w tym konkretnym przypadku.

Zadaję pytania do osób, które potrafią udzielić odpowiedzi (znają się na temacie). Nie ma obowiązku udzielania odpowiedzi. Taka jest idea forum.

Od kiedy Cię tutaj zobaczyłem, prowokujesz, wprowadzasz zgniłą atmosferę. Konto masz tutaj chyba przez przypadek. Możesz udać się na FB, tam jest mnóstwo osób, które wypowiadają się bez wiedzy w temacie, prowokują, sieją zamęt, prowokują i wprowadzają zgniłą atmosferę.

Opublikowano
Teraz, Tomasz Niechaj napisał(a):

Zadaję pytania do osób, które potrafią udzielić odpowiedzi (znają się na temacie). Nie ma obowiązku udzielania odpowiedzi. 

To daj realne możliwości odpowiedzi, bo pierwsze 3 to głupota, skoro masz 335km zasięgu przy 57% baterii.

Słaby z Ciebie redaktor, skoro nie potrafisz rozpocząć na prawdę ciekawego tematu, tylko za każdym razem chcesz nas wplątać w jakieś sprzeczne ze sobą i faktami odpowiedzi, jak ten o wyborze Astry i Yarisa. Rzuć coś, o czym będzie można podebatować i warto będzie wracać do tego tematu czy odsyłać innych po informacje w nim zawarte. Masz wiedzę, masz doświadczenie i zaplecze, ale nie masz doczynienia z gamoniami, bo wielu z nas zęby zjadło na tradycyjnej, spalinowej motoryzacji.

Opublikowano
8 minut temu, Katystopej napisał(a):

To daj realne możliwości odpowiedzi, bo pierwsze 3 to głupota, skoro masz 335km zasięgu przy 57% baterii.

Słaby z Ciebie redaktor, skoro nie potrafisz rozpocząć na prawdę ciekawego tematu, tylko za każdym razem chcesz nas wplątać w jakieś sprzeczne ze sobą i faktami odpowiedzi, jak ten o wyborze Astry i Yarisa. Rzuć coś, o czym będzie można podebatować i warto będzie wracać do tego tematu czy odsyłać innych po informacje w nim zawarte. Masz wiedzę, masz doświadczenie i zaplecze, ale nie masz doczynienia z gamoniami, bo wielu z nas zęby zjadło na tradycyjnej, spalinowej motoryzacji.

Naprawdę piszemy razem, to po pierwsze.

Po drugie, Astra i Yaris kosztują tyle samo (a to już solidny argument za tym, by móc rozważyć ich porównanie), w komentarzach do poprzednich materiałów właśnie auto typu Astra zostało wskazane jako lepsza opcja względem Yarisa. Nikogo nie zmuszam do głosowania ani komentowania.

Nie wplątuje w żadne sprzeczne ze sobą i faktami odpowiedzi. Wrzuciłem tutejszy temat, można debatować, ale w temacie, a nie tak jak Ty, po raz kolejny prowokując i wprowadzając zgniłą atmosferę. 

Pytania w ankiecie zostały w taki sposób dobrane, że realistycznie osoba, która ma choćby minimalną wiedzę na temat tego jaką pojemność mają akumulatory w nowych autach elektrycznych oraz ile mniej więcej energii przeznaczyć trzeba na ogrzanie np. małego pomieszczenia, to będzie w stanie udzielić odpowiedzi, choć - jak zaznaczałem już wcześniej - udzielenie odpowiedzi nie jest obligatoryjne. A jeśli ktoś udzieli błędnej (nieświadomie), to będzie miał okazję poznać stan faktyczny.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Sytuacja jest taka: utknąłem na jakiejś dróżce (S7 czy jakoś tak) przy -14 i spada temperatura (teraz to już nawet -16 stopni). Siedzę w aucie elektrycznym (Volkswagen ID.7). Mam 57% SOC (poziom naładowania baterii). Jak dużo czasu mi zostało?

Tyle było na starcie po zatrzymaniu się

20260202_190115.jpg

Bardzo długo. Auto przy takich warunkach będzie używało ze 2 kw na godzinę. Sprawdź jaką masz baterię. Oblicz ile musi ci zostać do najbliższej ładowarki, albo do drugiej najbliższej po drodze mijając pierwszą, gdyby nie działała. 

Generalnie problem z zasięgiem elektryków kończy się, kiedy są wstanie zrobić 300 km w zimie bez pajacowania z używaniem innych odbiorników energii. I to mówimy o samochodzie dla małomiasteczkowego. Bo wielkomiejski jeśli nigdzie nie jeździ to i z 100 km w zimie sobie poradzi. 

Przy najmniejszej baterii masz jeszcze 43 kw. zakładając że 20 potrzebujesz na dojazd do ładowarki (albo raczej że przy tylku potrzebujesz ruszyć, bo do 0 jej przecież nie będziesz ssał) przetrwasz 11 godzin. 

Edytowane przez Suchy211