Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I upewnij się co porównujesz a co rzeczywiście chcesz kupić.

Bo to nie tylko napęd, one są inaczej wyposażone w standardzie tych biednych wersji, jedna z nich ma np. klimatyzację manualną... ;)

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Sztywne zawieszenie ?
To chyba nie jechał starszym Y lub 3. 
2 tygodnie temu będąc na serwisie klimatyzacji wziąłem sobie na godzinę nowego Y w wersji „AWD Long Range” i pierwsze co wyczułem po przejechaniu 15km dość słabymi drogami to właśnie miękkie zawieszenie, które bardzo dobrze wybiera nierówności ale w szybszych zakrętach powoduje bujanie się auta czego w 3 nie ma. 
Pod względem komfortu zawieszenia 3 vs nowy Y to jest przepaść na korzyść Y. 

Kolejna kwestia to widoczność z przodu, którą autor tak zachwalał. Przy wzroście 195cm 105kg widoczność jest dobra ALE sporą część przestrzeni zasłania lusterko i to dla mnie była największa wada. Recenzent chyba nie należy do najwyższych.

3 kwestie, które od razu zauważyłem to mega komfortowe zawieszenie, lepsze wyciszenie i zasłaniające widoczność środkowe lusterko przez które praktycznie i tak nic nie widać ze względu na budowę tylnej pułki. 

IMG_7617.jpeg

IMG_7623.jpeg

IMG_7622.jpeg

IMG_7621.jpeg

IMG_7619.jpeg

IMG_7620.jpeg

IMG_7617.jpeg

IMG_7618.jpeg

IMG_7619.jpeg

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, bleidd napisał(a):

No ale tutaj nie hamuje wcale przed ewidentną przeszkodą? Mógł mieć coś wyłączone?

Nie wiem czy coś miał wyłączone ale u mnie nawet jak dojeżdżam do zamkniętej bramy to sam zahamuje ~30cm przed. 

EDIT

Ja mam 3 z 2022r, która ma kamery i czujniki parkowania. Ten Y czujników parkowania już nie ma tylko bazuje na samych kamerach stąd może takie działanie. :/

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Nie wiem czy coś miał wyłączone ale u mnie nawet jak dojeżdżam do zamkniętej bramy to sam zahamuje ~30cm przed. 

Ale wielka brama to nie mała walizka.

58 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Mi już kilkukrotnie wyhamowała gdy pieszy wyszedł na drogę. 

Może jest tak, że reaguje gdy przeszkoda jest w ruchu? Pamiętam jeden test na tvn turbo, gdy jakieś auto, chyba skoda, nie pamiętam, zignorowało przeszkodę z pudełek ale w powtórzonym eksperymencie gwałtownie zatrzymało się gdy dziennikarz przechodził w tym samym miejscu.

Jedno jest pewne, żadne czujniki nie są doskonałe i nic nie zastąpi myślenia.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

Kamery mają większą martwą strefę zwłaszcza z samego przodu zderzaka/na krawędziach i dla niskich przeszkód, do tego gorzej działa w mgle/śniegu/deszczu.

Ultradźwiękowe czujniki są praktycznie niezawodne w obliczaniu odległości, kamera rekonstruuje i analizuje obraz, gdy algorytm uzna, że nie ma przeszkody (albo zaczyna zgadywać o jego odległości bo właśnie ten obiekt mamy w martwej strefie kamer) to nie zadziała żadne hamowanie, czujnik jeśli ma obiekt w zasięgu - a praktycznie zawsze ma - to zadziała zawsze.

Najlepsze połączenie to kamery + czujniki. Ale trzeba oddać Tesli, że jakość kamer jest świetna.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 29.08.2026 o 10:56, bleidd napisał(a):

Ehh BMW. Ale zasięg zacny. Za to za 400k dostajemy:

- brak wentylowania foteli
- brak akustycznych szyb
- brak pneumatyki
- goły plastik w schowkach, żadnej wyściółki

I właśnie dlatego będziemy jeździć chińskimi elektrykami, bo napęd podobny, a wyposażenie lepsze. O ile w spalinówkach niechętnie patrzę, tak na elektryka już bardziej.

Opublikowano (edytowane)

image.png.f71edb3b0e190ca40692ff3b83fbb2e0.png

nissan. jedna z pierwszych firm masowo wprowadzajacych EV na rynek, lata doswiadczen, zbierania danych (?) i...mamy rok 2026, OTA. jak mozna taki bubel, za takie pieniadze probowac sprzedac? :hmm:

ale nie ma sie w sumie co dziwic. ba skad pieniadze na R&D? 

image.png.4b50e2e8a37cf128ecf599c77119534d.png

-------------------------------------------

https://aviloo.com/en/blog/buying-a-used-electric-car-why-the-odometer-reading-alone-says-nothing-about-the-battery

https://aviloo.com/files/Aviloo/Presse/Berichte/AVILOO Launches Worlds Largest Independent EV Battery Study.pdf

Aktualny raport obejmuje ponad 500 000 niezależnych testów pojazdów AVILOO Certified z lat 2022–2026 obejmujących 20 popularnych modeli samochodów elektrycznych.

image.thumb.png.554821dd051687298877df45407f6c4a.png

imo, kupujac uzywane EV, zdecydowanie warto szukac auta z takim testem lub domagac sie jego zrobienia. zawsze to jakies minimalizowanie ryzyzka.

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

Dzisiejszy wypad do Szczawnicy.

Pierwsze ~303km do Krakowa pokonane w równe 3h czyli o 15 minut szybciej niż wylicza Google Maps.

IMG_7667.thumb.jpeg.0c82cca3c57cc8fc02a7ce963752d095.jpeg

IMG_7670.thumb.png.91607d813323effa92b9241ec8a1d09e.png

Ostatnie ~ 125km od Krakowa do Szczawnicy to już prawie 2h jazdy bo Krakowska i Zakopianka dość mocno przeładowane. 

Sama jazda to 4h 55min
IMG_7668.thumb.jpeg.9960ca16b2ff36a233b87af5496000d9.jpeg

W Krakowie miałem wpaść na 6 minut ładowania by dojechać do Szczawnicy na ~15%.  Niestety młody się obudził więc wyjęliśmy go z fotelika, przewinęliśmy, nakarmiliśmy i finalnie w Krakowie stałem 28 minut. Do Szczawnicy dowiozłem 50% czyli zbędny balast bo mam ładowarkę na miejscu. 

W Krakowie miłe zaskoczenie bo załapałem się na ładowanie po 1.1zł za kWh 

IMG_7669.thumb.png.c92e63c92e6b02656e5f85b0da9260b1.png

Cała trasa ~430km z wymuszonym dłuższym postojem na małego 5h 25min

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, IceMan napisał(a):

ale nie powinno coś takiego wyjechać z salonu

Niestety czasy gdy producenci dbali o jakość, a klienci tej jakości wymagali już się skończyły. Niedługo to będziemy całować rączki że w ogóle mamy opcję kupić auto :E 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 7.09.2026 o 08:40, IceMan napisał(a):

Też oglądałem test 1000km nowego Leafa i rozczarowanie.

Co ciekawe testy w USA nie wykazywały tego problemu.

Pewnie poprawią aktualizacją softu, ale nie powinno coś takiego wyjechać z salonu.

Link do tego amerykańskiego testu masz może? Bo to nie wygląda jakby miało się softem naprawić

Opublikowano
38 minut temu, KaniaPC napisał(a):

Link do tego amerykańskiego testu masz może? Bo to nie wygląda jakby miało się softem naprawić

nie mam, ale Bjorn zrobił nowy test i już było prawie ok, był mały spadek ale bez tragedii

Opublikowano
39 minut temu, IceMan napisał(a):

nie mam, ale Bjorn zrobił nowy test i już było prawie ok, był mały spadek ale bez tragedii

Wspominałeś, że testy w USA nie wykazały tego problemu, dlatego zapytałem czy masz link do tych testów?

Opublikowano (edytowane)

3 dniowy wypad do Szczawnicy zakończony 

IMG_7686.thumb.jpeg.7257797126b82007721d082eb1374ce2.jpeg

885km w 11 godzin jazdy z tym, że odcinek 235km (Kraków Bonarka ->Szczawnica Park dolny -> Kraków Business Campus) przejechaliśmy łącznie w 4h 50minut :E 

Krakowska i Zakopianka jak zawsze tragedia z jazdą.

Finalnie nie skorzystałem z ładowarki w hotelu tylko na powrocie pojechaliśmy do Bussines Campus gdzie zaplanowaliśmy kawę z ciastkiem w Opolska Bistro, 40 metrów od SC Tesli.

2 ładowania: 

1. Bonarka 47.13 kWh po 1.1zł = 51.84zł

IMG_7687.thumb.png.95cdc19e71e251ae446608d73c05b4c9.png

2. Business Campus 47.36 kWh po 1.5zł = 71.04zł

IMG_7688.thumb.png.5956882a84a99b4a9333488244cdfc05.png

885km przejechane za ~123zł czyli 13.9zł/100km ;)

Przy obecnych cenach ON moim poprzednim autem za 123zł przejechał bym ~240km :E 

Na powrocie zjechaliśmy jeszcze do rodziny w Starachowicach.

Do domu wróciłem na 18%.  

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, IceMan napisał(a):

czy to zużycie z ekranu pokrywa się przeliczając KW z ładowarki ?

Tak, pokrywa się w 99.9% choć to też zależy od tego czy steruje autem z zewnątrz bo wtedy zużycie energii liczone jest w „postój” a nie „jazdę” co wielu uważa za przekłamanie.