galakty 5 065 Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia W Polsce średni wiek auta to 15 lat... Ludzi nie stać na NOWE auto, niezależnie czy elektryk, czy spalinowy. A używanych elektryków za 10-20k które dojadą do rodziny na święta NIE MA. Jak zwykle bańka bogaczy z PV wie lepiej. 1
SuLac0 679 Opublikowano 27 Kwietnia Autor Opublikowano 27 Kwietnia yeap. tylko, ze kwestia dotyczyla konkretnego auta, kosztow jego naprawy i dalej kwstii pluginow. ale jak zwykle rozpetala sie g.burza i trzeba bylo sie "podpiac" z "kogo stac" "ile maja lat". jakie typowe.
IceMan 192 Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia Po 2 tygodniach jazdy spalinówką, na weekend odzyskałem elektryka. Boozziiuuu jak miło się jedzie 1
DjXbeat 796 Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia (edytowane) Czyli z mojej strony błąd - Mea culpa. 6 godzin temu, huudyy napisał(a): Za to zdecydowanej większości Polaków może I nie stać na NOWE AUTO ELEKTRYCZNE, ale za to stać ich było żeby dopłacali bogolom do ich furmanek. Życie… Kiedyś byłemu szefowi wygarnąłem w pracy pewną niesprawiedliwość związaną z zarobkami pracowników to wytknął mi, że nie ma czegoś takiego jak niesprawiedliwość i podał swój przykład. Czy to sprawiedliwe, że zostałem dyrektorem po 16 latach pracy a mój poprzednik dyrektorem został z ulicy Edytowane 27 Kwietnia przez DjXbeat
SuLac0 679 Opublikowano 29 Kwietnia Autor Opublikowano 29 Kwietnia czyli latem Swinoujscie-UstrzykiDolne ok 1000km na jednym ladowaniu do ogarniecia przy ok 110 km/h a w temacie "zywotnosci" baterii i samego BEV, ten przypadek juz gdzies sie przewijal, https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/500-tys-km-w-elektrycznym-fordzie-jaki-jest-jego-stan-i-czy-bateria-dalej-dziala/j7ep45l ...po pół miliona kilometrów, Mustang Mach-E wciąż posiada oryginalne hamulce, a tradycyjne klocki zużywają się minimalnie. "Historia serwisowa elektrycznego Mustanga imponuje. Ford przeszedł 20 przeglądów, podczas których wymieniano filtry i kontrolowano płyny. Zużyto sześć kompletów opon — to imponujący wynik przy takim przebiegu. Co najważniejsze, nie było potrzeby przeprowadzania poważnych napraw napędu ani zawieszenia." po ponad 500.000 km...wiadomo , warunki wrecz idealne, no ale sam fakt. pol mln km nie ma sie wiec co dziwic, ze firmy, ktore stawialy na recykling baterii BEV, koncza dzialalnosc jedna po drugie 1
IceMan 192 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia To zużycie energii w teslach 3 jest zaskakująco niskie. Co ciekawe rozstrzał pomiarów jest też bardzo duży w zależności od źródła i sami użytkownicy T3 mówią że są mało realne. Podsumowując chciałbym mieć takie zużycie na autostradzie, tymczasem mam ok. 20% wiecej
SuLac0 679 Opublikowano 29 Kwietnia Autor Opublikowano 29 Kwietnia znajdz dobre miejsce testowe, bez korkow, tirow. do tego ok 21st i spokojnie wykrecisz te 18kWh/100km przy 140km/h ale to raczej nie w PL
galakty 5 065 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia 29 minut temu, IceMan napisał(a): To zużycie energii w teslach 3 jest zaskakująco niskie. Co ciekawe rozstrzał pomiarów jest też bardzo duży w zależności od źródła i sami użytkownicy T3 mówią że są mało realne. Podsumowując chciałbym mieć takie zużycie na autostradzie, tymczasem mam ok. 20% wiecej Temperatura i płynność ruchu. Im płynniej tym niższe spalanie, a u nas lecisz sobie 120-125 km/h i musisz zjechać na lewy pas, potem ktoś wpada przed Ciebie jadąc 100 km/h, a na zderzaku już Ci kolejny mruga. U nas ciężko o spalanie 4
DjXbeat 796 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia Godzinę temu, IceMan napisał(a): To zużycie energii w teslach 3 jest zaskakująco niskie. Co ciekawe rozstrzał pomiarów jest też bardzo duży w zależności od źródła i sami użytkownicy T3 mówią że są mało realne. Podsumowując chciałbym mieć takie zużycie na autostradzie, tymczasem mam ok. 20% wiecej Jest kilka czynników. Tesla 3 vs Tesla 3 Highland - nowsza 3 ma lepszy współczynnik oporów powietrza przez co zużywa mniej energii niż starsza 3 produkowana do 2023r. Tesla 3 AWD vs RWD Wersja RWD ma jeden silnik mniej więc jest lżejsza co daje większy zasięg. Ja mam wersje 2022 AWD i w porównaniu do tej nowszej RWD Highland ma o prawie 20% mniejszy zasięg przy takich samych prędkościach. Mam 2.5-4kWh/100km większe zużycie niż nowsza 3 z napędem RWD.
IceMan 192 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia To jeśli to faktycznie prawda to jestem pod wrażeniem. Moje Megane przy 120 wciąga ok 20kwh
Wu70 970 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia Opory i optymalizacja to gigantyczna zaleta Tesli. U mnie jest przepaść względem 3 hl, żadne warunki mi nie pomogą żeby chociaż się zbliżyć Chińczycy za to wkładają duże baterie a na koniec i tak raportują mizerne WLTP, zupełnie inne podejście.
galakty 5 065 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia Dlatego też CLA ma dobre wyniki, bo to jednak opływowy mały sedan, a nie wielki i ciężki SUV. 20kWh przy 120 km/h to chyba sporo, przy 140 km/h ile będzie, 30kWh? Ładując w domu koszt w sumie dalej fajny, ale zasięg robi się problemem + doładowywanie w trasie na drogich ładowarkach. 1
GordonLameman 10 159 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia (edytowane) . Edytowane 24 Czerwca przez GordonLameman
galakty 5 065 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia 8 minut temu, GordonLameman napisał(a): Zobaczymy co na to Volvo EX60. Również obiecuje rewelacyjne wyniki A niech im wyjdzie, w interesie wszystkich jest żeby elektryki były coraz lepsze. Dla mnie zasięg 500km zimą przy mrozach i nie będę marudził w sumie.
Kyle 514 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia 3 godziny temu, galakty napisał(a): A niech im wyjdzie, w interesie wszystkich jest żeby elektryki były coraz lepsze. By to było w cenie spalinowca (bez "dofinansowania" lub kar nakładanych na spalinowce) to sądzę tak minimum z 7 lat poczekamy.
DjXbeat 796 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia (edytowane) 4 godziny temu, galakty napisał(a): Ładując w domu koszt w sumie dalej fajny, ale zasięg robi się problemem + doładowywanie w trasie na drogich ładowarkach. Najważniejsze pytanie: ile długich tras robię rocznie? U mnie ten rok wygląda tak a robię trasy po 200km od domu. Nawet jak pojadę w trasę to mogę płacić nawet 5-8zł/kWh bo w skali całego roku jak przeliczę koszt/kilometry wychodzą grosze. Edytowane 29 Kwietnia przez DjXbeat 1
Cappucino 463 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja Normalne klamki, duże przyciski na kierownicy, przyciski do obsługi klimy, nie można tak było od razu? Żeby jeszcze cena była ze dwie dychy niższa bo to jednak małe autko. ID Polo w całej okazałości.
DjXbeat 796 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja (edytowane) Jak dla mnie szału nie ma z tym Polo. To taka Corsa tylko nieco droższa. Jedyna zasadnicza różnica na plus to ładowarka AC 11kW czyli 3Fazowa gdzie Corsa ma 1F i maks 7.2kWh. Edytowane 1 Maja przez DjXbeat
SuLac0 679 Opublikowano 1 Maja Autor Opublikowano 1 Maja faktycznie. taki troche zlepek wszystkiego co mieli chyba na mag. dla mnie te przyciski, klamki, pokretla, sa juz zbyt archaiczne, ale "konserwatysci" na pewno sie w nim odnajda. jezeli wersja podstawowa bedzie <100k pln to bedzie sie sprzedawal
8V32 PcLab 476 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja Podobno ta Polówka w środku jest wielkości starego Golfa, ma być jeszcze coś mniejszego od Polo
Cappucino 463 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja (edytowane) Dwumetrowy facet jak widać się mieści, nawet z tyłu sam za sobą choć lekko nie jest. 11 godzin temu, SuLac0 napisał(a): . dla mnie te przyciski, klamki, pokretla, sa juz zbyt archaiczne, ale "konserwatysci" na pewno sie w nim odnajda. jezeli wersja podstawowa bedzie <100k pln to bedzie sie sprzedawal No oczywiście, u ciebie muszą być same tablety i gładziki, jeszcze ledy w podwoziu bo to nowoczesne. Cytat faktycznie. taki troche zlepek wszystkiego co mieli chyba na mag To przecież normalne, że w takim koncernie wiele komponentów jest wspólnych w różnych autach. Te kierę gdzieś indziej widziałeś? 11 godzin temu, SuLac0 napisał(a): klamki, pokretla, sa juz zbyt archaiczne, A jakie maja być? Te krytykowane z każdej strony wysuwane? Edytowane 2 Maja przez Cappucino
SuLac0 679 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja 6 godzin temu, Cappucino napisał(a): No oczywiście, u ciebie muszą być same tablety i gładziki, nie mam z tym zadnego problemu 6 godzin temu, Cappucino napisał(a): A jakie maja być? Te krytykowane z każdej strony wysuwane? dzialajace i bezpieczne. moga byc wysuwane, moze ich nie byc wcale.
Rekomendowane odpowiedzi