Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak na EV ale na spalinówki VAG ma minimalne rabaty. Audi to co innego ale sam Volkswagen daje 2-3% jeśli nie łapiesz się na jakieś grupy zawodowe. Jak brałem pod uwagę Tiguana to w Audi na Q5 dostałem 14% a na Tiguana 2% przy finansowaniu.

Jak kupowałem A3 to też dostałem 12% w Audi a VW na Golfa dał też jakieś 2-3%.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)

Jeśli zamawiasz pod siebie to może i tak jest, ale na "gotowce" mają znacznie większe rabaty.

Czekam na premierę Ioniq 3, ma mieć ładowanie AC 22kW (co obecnie jest rzadkością) i wentylowane fotele -  w tej klasie auta to niespotykane, a bardzo bym chciał to mieć.

Edytowane przez IceMan
Opublikowano
6 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ludziom w VW odwaliło kompletnie już:

Tyle samo kosztuje za gotówkę Tesla Model 3 RWD.

No, debile. Niech zdychają :) 

Ten VW Polo za 170 tys to praktycznie takie samo auto co Corsa E za 146tys zł. Tam ich totalnie pogięło z cennikiem :D 

Właśnie dlatego nie szkoda mi tych marek jak tracą rynek. 

• Upvote 2
Opublikowano

To że Polo jest droższe od Corsy to akurat nic nowego nawet z samej siły marki.

Technicznie detale też na plus +8% bateria, +30% moc ładowania, +35% moc silnika.

Ale abstrahując od porównania to nie wiem czego te modele w ogole szukają w tym budżecie.

To wszystko powinno być poniżej 100k.

• Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Technicznie detale też na plus +8% bateria, +30% moc ładowania, +35% moc silnika.

Bateria:  51kWh vs 52kWh (WLTP 425km vs 454km)

Ładowanie DC: 100kWh vs 105kWh

Ładowanie AC: 7.2kWh vs 11kWh 

Moc silnika: 115kW vs 155kW. 
Cena: 135tys vs 156 tys. 

Po za mocniejszym silnikiem i szybszą ładowarką AC w podstawie, parametrami praktycznie się nie różnią. Do tego ładowarka AC 11kW jest dostępna w Corsie za dopłatą 1500zł czyli tyle co nic. 
Jak się przejrzy konfigurator to okazuje się, że sporo elementów technologicznych z wyposażenia jest za sporą dopłatą. 

Opublikowano

poczekajmy na wersje Trend -  37 kWh 116/35 KM za 99.900, bo to ta wersja imo moze namieszac na rynku "tanich" miejskich BEV. te obecnie dostepne w cenniku, to wersje top/Style Premiere Edition dla fanow marki.

Opublikowano (edytowane)

37kWh to od razu powinny być utylizowane na domowy magazyn :D

3 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Bateria:  51kWh vs 52kWh (WLTP 425km vs 454km)

Ładowanie DC: 100kWh vs 105kWh

Ładowanie AC: 7.2kWh vs 11kWh 

Moc silnika: 115kW vs 155kW. 
Cena: 135tys vs 156 tys. 

Po za mocniejszym silnikiem i szybszą ładowarką AC w podstawie, parametrami praktycznie się nie różnią

W pierwszej chwili po tym co pisałeś myślałem że one może płytę dzielą przez jakiś deal ale to 2 zupelnie różne modele a że jeden i drugi to kompakt z ~50kWh to chyba normalne na rynku.

Poza dużą różnicą w silniku to co ciekawsze VW ograniczył tak jak mówisz peak DC do 105kW mimo 130kW w bliźniaczej Cuprze, trochę chamstwo.

Mimo to lepsza krzywa została bo 10-80% robi w 24min vs 30min Corsa.

Edytowane przez Wu70
  • Upvote 1
Opublikowano

Z jednej strony czasy tanich aut się skończyły. W 2013 roku podstawowa Corsa kosztowała ~4 dychy. Dzisiaj 2x tyle. A do elektryka trzeba dołożyć jeszcze 75% wartości. Przecież to jest jakaś abstrakcja :E To są samochody wyłącznie dla fanatyków. 60 tys peelenów to obecnie 60000 litrów paliwa - milion km przy spalaniu 6/100. Jaja sobie robią z logiki :E 

Opublikowano
Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

37kWh to od razu powinny być utylizowane na domowy magazyn :D

moze bedzie w standardzie V2L w tej wersji ;) imo te 37kWh netto do miasta jest ok. lepiej niz 24kWh w dacii,  a jak bedzie sie to ladowac 100kW, to pod lidla/biedronke na zakupy idealne ;) 

Opublikowano
29 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Z jednej strony czasy tanich aut się skończyły. W 2013 roku podstawowa Corsa kosztowała ~4 dychy. Dzisiaj 2x tyle. A do elektryka trzeba dołożyć jeszcze 75% wartości. Przecież to jest jakaś abstrakcja :E To są samochody wyłącznie dla fanatyków. 60 tys peelenów to obecnie 60000 litrów paliwa - milion km przy spalaniu 6/100. Jaja sobie robią z logiki :E 

Astra K w 2017 roku:

image.png.bd3345c47b4ed796a24417dbe1c34ede.png
Astra L w 2026 roku:

image.thumb.png.b06506ebe24eb5c158e7290c2add9cb4.png

Cena wzrosła o ok. 65%, skumulowana inflacja za ten okres (2017-2026) wynosi ok. 50%, cała reszta to podwyżki producentów :) 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pamiętajmy o obowiązkowym wyposażeniu, które cały czas jest dokładane dzięki unijnym regulacjom i oczekiwaniom klientów. Więc te 15% to nie cała podwyżka producenta, a też wzrost kosztów. W tym okresie mediana zarobków wzrosła o 100% (nie piszę o minimalnej bo w kontekście nowego samochodu jest to bez sensu, ktoś, kto zarabia minimalną czy to w 2017, czy w 2026 nie pójdzie kupić samochodu z salonu). Tylko czy faktycznie ludzie tak się wzbogacili, że dużo więcej osób stać na to, żeby pójść do salonu i kupić samochód za gotówkę? Wzrost średniego wieku samochodu pokazuje raczej co innego. 

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Nie za taką cenę i wyposażenie. 

Odnosiłem sie tylko do postu powyżej o baterii i wersji za 99 koła.

1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Astra K w 2017 roku:

Astra L w 2026 roku:

Cena wzrosła o ok. 65%, skumulowana inflacja za ten okres (2017-2026) wynosi ok. 50%, cała reszta to podwyżki producentów :) 

Bo to covid i "pozrywane" łańcuchy napędziły te szaleństwo cenowe. Taki kodiaq przed covidem koło stówy z groszami startował, teraz coś koło 180 tysi.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Cappucino napisał(a):

Bo to covid i "pozrywane" łańcuchy napędziły te szaleństwo cenowe. 

odpowiedz dlaczego chinczyk moze, a EU nie - wlasnie m.in. przez lancuchy dostaw - w chinach sie zaczynaja, u nas koncza, tam ciagna, my upadamy.

chcielismy "taniej" produkcji, to teraz ja mamy...

Opublikowano
W dniu 5.05.2026 o 08:59, GordonLameman napisał(a):

Ja szczerze nie rozumiem tych problemów z softem. Czy to kwestia tego, że jest za mało czasu na development? Przecież to są takie "bugi", że głowa mała.

Jeszcze rozumiem u chińczyków, gdzie jest bardzo krótki czas na stworzenie auta i no widać jak to tam wygląda. Ale merc? To jest auto od którego oczekiwałbym absolutniej niezawodności - skoro mam tyle przepłacić :) 

Jak merc kupi tańszy soft od chińczyka bo zrobienie swojego będzie droższe to będą problemy identyczne jak w chińczyku... byle żeby jeszcze kupowali od topki a nie od Chery :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Astra K w 2017 roku:

image.png.bd3345c47b4ed796a24417dbe1c34ede.png
Astra L w 2026 roku:

image.thumb.png.b06506ebe24eb5c158e7290c2add9cb4.png

Auta porównuj wg. jakiegoś sensownego klucza, typu najtańsza wersja z automatem, do najtańszej wersji z automatem, a nie biedamanual do automatu.

W dniu 5.05.2026 o 08:37, bleidd napisał(a):

Pewnie soft połatają i nie będzie takich baboli jak samoczynnie otwierające się szyby ale no słabo jak na Merca.

Gorzej z tym "brzęczeniem klimatyzacji", o którym wspomina recenzent:

2 godziny temu, Paarthurnax napisał(a):

Jak merc kupi tańszy soft od chińczyka bo zrobienie swojego będzie droższe to będą problemy identyczne jak w chińczyku... byle żeby jeszcze kupowali od topki a nie od Chery :)

Czemu od Chery? Komuś się też szyby same w Chery otwierały? (to faktycznie byłby problem, jakby się tak przed deszczem otwarły)

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

poczekajmy na wersje Trend -  37 kWh 116/35 KM za 99.900, bo to ta wersja imo moze namieszac na rynku "tanich" miejskich BEV. te obecnie dostepne w cenniku, to wersje top/Style Premiere Edition dla fanow marki.

Zapewne to będzie „golas” z ograniczoną pojemnością, mocą, ładowania, bez pompy ciepła, asystentów itd. Coś co niby nowe ale na tle 3 letniej Tesli 3 z długą gwarancją będzie wyglądać mizernie. 
Wolałbym wydać 100k na 3 letnią używkę TM3 LR z 5 letnią gwarancją na silnik8/baterie niż takie Polo w wersji Trend. 
Oczywiście tu dotacja może zrobić robotę bo -30-40tys zł robi już konkretną obniżkę. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

Auta porównuj wg. jakiegoś sensownego klucza, typu najtańsza wersja z automatem, do najtańszej wersji z automatem, a nie biedamanual do automatu.

Gorzej z tym "brzęczeniem klimatyzacji", o którym wspomina recenzent:

Czemu od Chery? Komuś się też szyby same w Chery otwierały? (to faktycznie byłby problem, jakby się tak przed deszczem otwarły)

Porównywałem wersje najbardziej podobne. Jak nie and nic mądrego do napisania to nie pisz. ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Jak nie and nic mądrego do napisania to nie pisz. ;) 

:smiech:... masz tupet. Nie dość że porównanie z tyłka (no przynajmniej dla mnie auto z manualem, a automatem, to znaczna różnica) to jeszcze ośmielasz się tak bezczelnie odpisać na uzasadnioną krytykę. Masz zero przyzwoitości i honoru.