Lameismyname 3 943 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia @willeas Ja kupiłem Gigabyte MO27Q28G ponieważ: - był dostępny jako pierwszy tandem WOLED - był stosunkowo tani - dałem 2199zł Gdyby na rynku był dostępny LG, ASUS i GIGABYTE zapewne wybrałbym LG, nawet za dopłatą, bo dobrze wspominam tą markę i od wielu lat miałem wiele rzeczy LG z których byłem zadowolony. Co do RTINGS teraz mają paywalla ale z tego co pamiętam jako pierwsze z tandemów przetestowali LG i miał świetną reckę.
marcin_o26 16 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Właśnie przyszedł mój egzemplarz i mam dwa pytania: Czy da się ustawić więcej niż 8 bit głębi kolorów i czy jest sens? Jak wyłączyć migającą biała diodę po wyłączeniu PC?
Kyle 514 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 51 minut temu, marcin_o26 napisał(a): Czy da się ustawić więcej niż 8 bit głębi kolorów i czy jest sens? Sprawdź na HDMI i DisplayPort. Na moim obecnym monitorze mogę ustawić więcej bit/kanał na DisplayPort, natomiast na kolejnym podobno więcej wyciąga po HDMI. Czy to ma sens - obecnie przy 10 bit/kanał, po kalibracji kolorymetrem (zapewne linearyzuje gammę przez korekcje w LUT karty graficznej ... choć mój model miał ją zawsze świetną, więc nie mam pewności) nie ma najmniejszego bandingu (wyświetlanie w aplikacji bez CMS, czyli zarządzania barwą). Przy ustawieniu 8bit/kanał nie wykluczone, że po takiej kalibracji będzie banding na 8bit/kanał obrazach testowych (bo mamy brak nadmiarowości).
Kadajo 9 793 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 10 bit jest potrzebne przy HDR, SDR to 8 bit. Jeśli ktoś widzi przy 8 bitach banding to coś jest nie tak.
Kyle 514 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia 5 godzin temu, Kadajo napisał(a): 10 bit jest potrzebne przy HDR, SDR to 8 bit. Jeśli ktoś widzi przy 8 bitach banding to coś jest nie tak. 10bit, to ma samo kodowanie typowego materiału HDR (analogicznie jak przy SDR jest to typowo 8bit). Piszę typowo, bo tak na prawdę przydało by się to kodować dokładniej (więcej ilość bit/kanał), ale na razie nie będę o tym pisał. Teraz piszesz, że "8bit do wyświetlania materiału SDR wystarczy" - fajnie, ale jak chcesz w SDR skorygować pokrzywioną gammę monitora (który nie jest doskonały) na 8 bit obrazie, korzystając z "palety" 8 bit? Chcesz wymieszać ditheringiem? ... no fajnie, tylko obawiam się (to by trzeba dokładnie sprawdzić, odpowiednio rozstrajając monitor i go kalibrując programowo), że windows tego nie zrobi (choć kontrola LUT GPU jest na 16 bit/kanał). Analogicznie by nie mieć bandingu na 10bit materiale HDR, to korekcje niedoskonałości wyświetlacza musisz robić na 12bitach i więcej (minimum - chodzi o nadmiarowość). Oczywiście tutaj też jest kwestia ditherowania, ale w którymś miejscu musisz to liczyć na większej ilości bitów niż ma materiał, bo ditheruje się większą ilość bit do mniejszej, a nie 10bit->10bit, lub 8bit->8bit. Także jak ktoś ma 8bit materiał i nie widzi bandingu po korekcji niedoskonałości np. gammy na 8bit procesie przetwarzania, to: a) niezbyt dokładnie patrzy/na typowym zdjęciu lub filmie, gdzie tak łatwo tego nie widać, chyba, że utrata odcieni jest wielka b) nie jest tego świadom c) ma rozjechany niekorygowany obraz, więc skoro nie ma korekcji, to tor wyświetlania 8 bit, do materiału 8bit wystarczy
marcin_o26 16 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia połączone przez DP kablem dołączonym do monitora; grafika 5070ti. Przy 280Hz max to 8 bit
galakty 5 063 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Ustawione 1440p? Spróbuj zjechać na 240Hz albo podpiąć HDMI 2.1
marcin_o26 16 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia jak przełączam na HDR to się zmienia na 10 bit, więc chyba jest ok?
galakty 5 063 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Ja nawet na SDR mogę 12 bitów ustawić, także nie wiem
Cappucino 463 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia 2 godziny temu, marcin_o26 napisał(a): połączone przez DP kablem dołączonym do monitora; grafika 5070ti. Przy 280Hz max to 8 bit Mam tak samo, co prawda inny kabel DP.
marcin_o26 16 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) a wiecie może jak sobie poradzić z tym, że po wyłączeniu komputera monitor nie chce przejść do trybu standby? Ciągle miga biała dioda. Edytowane 24 Kwietnia przez marcin_o26
Cappucino 463 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia 2 minuty temu, marcin_o26 napisał(a): Ciągle miga biała dioda. To jest tryb czuwania. 1
Sirias 12 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia 14 godzin temu, marcin_o26 napisał(a): Jak wyłączyć migającą biała diodę po wyłączeniu PC? Masz 2 opcje: 1) automatyczne wyłączenie monitora przy długim standby: settings->system->other settings->auto power off->tutaj wybierasz 10/20/30 min 2) wyłączenie samej diody: settings->system->other settings->LED indicator->Always OFF 2
Devils1100 58 Opublikowano 9 Maja Autor Opublikowano 9 Maja Widze nowe wyszło wczesniej było bodajze z Pazdziernika jest sens aktualizacji tego? 1
caleb59 2 334 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja (edytowane) Co to w ogóle za pytanie. Nowa wersja = jakieś błędy połatali lub coś zmienili. Pewnie, że aktualizować. Edytowane 9 Maja przez caleb59 1
QuBBa22 9 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja To jest chyba po prostu reupload bo jakiś czas nie było tego na stronie. Mi pokazało przy instalacji, że już mam tą wersję sterownika 3
galakty 5 063 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja (edytowane) Sterownik dużo nie zmienia A softu już pewnie nowego nie będzie, dużo do zmiany i tak nie ma. Edytowane 9 Maja przez galakty
Devils1100 58 Opublikowano 10 Maja Autor Opublikowano 10 Maja (edytowane) To jest chyba ten Repload z Pazdziernika co usuneli bo te pliki sa z Lipca/Sierpnia 2025 bo jak chce to zaktualizowac to pisze ze mam zainstalowane najnowsze najlepsze sterowniki Edytowane 10 Maja przez Devils1100 2
Valeri 35 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja Panowie, u was też klikają lewy albo prawy dolny narożnik jak by był niedoklejony ? Tutaj widzę facet ma extremalny przypadek
ptys 166 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja (edytowane) 9 minut temu, Valeri napisał(a): Panowie, u was też klikają lewy albo prawy dolny narożnik jak by był niedoklejony ? Tutaj widzę facet ma extremalny przypadek U mnie matryca poddaje się uciskowi ale nie odstaje tak jak na ww filmie, jest zagłębiona w ramce, ganeralnie nie uznaję to za wadę, lepiej aby panel mógł swobodnie pracować w ramce (rozszerzanie pod wpływem ciepła) aczkolwiek sprawdziłem czy ten efekt występuje na TV OLED i go nie uświadczyłem wszystko sztywniutko Edytowane 14 Maja przez ptys
Raiven 29 Opublikowano 15 Maja Opublikowano 15 Maja 11 godzin temu, Valeri napisał(a): Panowie, u was też klikają lewy albo prawy dolny narożnik jak by był niedoklejony ? Tutaj widzę facet ma extremalny przypadek U mnie ładnie w ramce siedzi, nie próbowałem naciskać... po co mi to
Devils1100 58 Opublikowano 19 Maja Autor Opublikowano 19 Maja (edytowane) Zauważyłem, że joystick mi nie działa, gdy daję w dół, tylko od góry mogę.Dziwne kwiatki 😒 Edytowane 19 Maja przez Devils1100 1
willeas 5 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) I teraz mam ciekawostkę, monitor ma nabite 70hr i 8 Pixel compensation cycles ( w OLED care ). Jako że miałem na uwadze że jest wiele zwrotów oledów to zrobiłem zdjęcie plomby. I teraz garść informacji: - wszystko spakowane od producenta oprócz samej matrycy której folia na pewno była otwierana. - nie było folii na monitorze ale tu nie wiem czy na plecach jest - jest kabel na europejskie jak i angielskie zasilanie - wszystkie woreczki zapakowane jak od producenta, bez żadnych "zmarszczeń" itp Nie miałem za dużo czasu dzisiaj także nie wiem czy coś nie wyjdzie "w praniu" ale jedną rzecz zauważyłem, lekko poruszyłem zasilaczem I się wyłączył. Tak samo przy podłączeniu USB ( chciałem firmware nowy) i musiałem lekko dotknąć kabel zasilający i to samo, wyłączył się. Jak macie jakieś sugestie to jutro po pracy posiedzę z nim dłużej i się pobawię, z grubsza jestem zadowolony. e: aha oczywiście odpaliłem plansze testowe i przy 30% brightness nie widziałem Grey brandingu Edytowane 20 Maja przez willeas 1
caleb59 2 334 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Ale bubel. Zapłaciłeś pełną cenę jak za nowy świadomie czy też kupiłeś outleta nieświadomie?
Lameismyname 3 943 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja 18 godzin temu, willeas napisał(a): I teraz mam ciekawostkę, monitor ma nabite 70hr i 8 Pixel compensation cycles ( w OLED care ). Ewidentnie ze zwrotu. Moje oba egzemplarze miały 0h po wyjęciu z pudła. 2
Rekomendowane odpowiedzi