Skocz do zawartości

Jakość wykończenia wnętrza dzisiejszych aut premium (i nie tylko)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

W przeciętnych, typowych "chińczykach" tak źle nie jest. ... a tutaj mamy auto "premium" (z ceną też "premium").

Yaris hybrid auto za 90 tys. Kierownica w miejscach gdzie się dotyka skrzypi, konsola środkowa lata jak się ją dotknie. Twardy plastik wszędzie. Wygłuszenie zerowe. Niestety znak dzisiejszych czasów. 

Opublikowano

Nowe A5/Q5/A6/Q6 są słabe w kwestii wykończenia chociaż jak macałem je w salonie to nic tak jak na tym filmie nie skrzypiało. Plastiki faktycznie średnie ale takiego skrzypienia nie udało mi się uzyskać. Za to nowe Q3 jest świetne w środku i ogólnie w recenzjach też chwalone.

Nowe X3 jest też dramatycznie słabe w środku w paru miejscach.

Mercedes z tego co słyszałem też parę lat temu miał z tym ogromny problem, już jest niby lepiej.

Dobrze to już było, zwłaszcza w motoryzacji :P

Opublikowano

Stare audi A3 8l skrzypiało mi na plastikach, za to Octavia z tego samego roku totalnie nic do dziś. Tak samo A3 8p trzeszczy a Audi TT 8j totalnie nic. VAG ma gigantyczny rozjazd jakościowy nawet na tej samej płycie podłogowej. 

Opublikowano
35 minut temu, DjXbeat napisał(a):

@GordonLameman 

To jak to jest z tą jakością wykończenia w markach "premium" za 500 tyś. zł. ? :hihot:

Nie ma czegoś takiego jak "tyś. zł". :) 

A co do jakości wykończenia w markach premium - nikt nie twierdził, że jest fantastycznie, szczególnie w ostatnich latach. 
Zjazd jakości jest widoczny. 

Opublikowano

i placa setki tys za "premium" i biora jak jest, a gdy maja zaplacic 100 tys, za chinczyka, to nagle sie okazuje, ze znajduja pierdyliard "problemow".  w aucie za setki tys. nie beda o tym psiac, bo nie wydpada, w chinczyku za 100tys, teza nie napisza. wystarczy, ze zrobia to inni... zycie...8:E

• Upvote 2
Opublikowano
10 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Yaris hybrid auto za 90 tys. Kierownica w miejscach gdzie się dotyka skrzypi, konsola środkowa lata jak się ją dotknie. Twardy plastik wszędzie. Wygłuszenie zerowe. Niestety znak dzisiejszych czasów. 

Yaris zawsze był słaby jeśli chodzi o wnętrze i to jest OK.

Mój obecny Ceed z 2019 nie skrzypi jak się dotyka, a tu nowe A6 takie coś odwala? I powiedzcie gdzie to premium? Po co mam iść do salonu po nowe Audi skoro tak to wygląda? Kiedyś cztery zera na masce coś oznaczały, fajne auta, silniki, historia w motorsporcie (czy to rajdy, DTMy czy Le Man), a dziś? 

Opublikowano
21 minut temu, galakty napisał(a):

Yaris zawsze był słaby jeśli chodzi o wnętrze i to jest OK.

Mój obecny Ceed z 2019 nie skrzypi jak się dotyka, a tu nowe A6 takie coś odwala? I powiedzcie gdzie to premium? Po co mam iść do salonu po nowe Audi skoro tak to wygląda? Kiedyś cztery zera na masce coś oznaczały, fajne auta, silniki, historia w motorsporcie (czy to rajdy, DTMy czy Le Man), a dziś? 

Ale to jest dalej Yaris, do którego ciężko wsadzić nawet dzieci do tyłu, a i strach to robić bo tylna szyba jest zaraz za głowami pasażerów. Trzeszczy strasznie, głośny też. A napęd hybrydowy nie wiem kiedy ma się zwrócić. Chyba wolałbym Clio w LPG. Przypomnę cena Yaris vs Clio to 89 tys vs 65 tys! 

Opublikowano
Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

i placa setki tys za "premium" i biora jak jest, a gdy maja zaplacic 100 tys, za chinczyka, to nagle sie okazuje, ze znajduja pierdyliard "problemow".  w aucie za setki tys. nie beda o tym psiac, bo nie wydpada, w chinczyku za 100tys, teza nie napisza. wystarczy, ze zrobia to inni... zycie...8:E

Płacą za prestiż, markę i to kosztuje, a że czeszczy, cóż. Wyobrażasz sobie bogatego biznesmena w omodzie i szmatach z bazaru ? Armani czy szczęka Paździocha?

Opublikowano
12 minut temu, KiloKush napisał(a):

Ale to jest dalej Yaris, do którego ciężko wsadzić nawet dzieci do tyłu, a i strach to robić bo tylna szyba jest zaraz za głowami pasażerów. Trzeszczy strasznie, głośny też. A napęd hybrydowy nie wiem kiedy ma się zwrócić. Chyba wolałbym Clio w LPG. Przypomnę cena Yaris vs Clio to 89 tys vs 65 tys! 

Daj mi przykład kiedy Toyota miała dobre wnętrze i atrakcyjną cenę. Pomogę Ci - nigdy :E 

Toyoty jadą na marce i tym że mają hybrydy. Nic więcej. Nigdy to nie miało uzasadnienia ekonomicznego i też wolałbym Clio albo Captura. Jest jak jest.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, trepek napisał(a):

Rok temu byłem w salonie sprawdzić i podotykać Q5 i nie powaliło mnie. W dopasionej SantaFetce lepszy luksus czuć (skóra Nappa i pół samochodu wyłożone alcantarą).

W Q5 też może mieć Nappe i Alcantarę w drzwiach i na desce, tyle że to będzie kosztować. No ale fakt, że pod względem materiałów i wykończenia to auto się nie broni.

Marki premium w segmentach C/D niewiele różnicą się od marek popularnych, chyba tylko lepsze wyciszenie je jeszcze odróżnia. Dopiero w wyższych segmentach czuć trochę z dawnego premium, tam gdzie marki popularne nie mają nawet żadnego swojego przedstawiciela.

Santa Fe przy 140 km/h - 64.8db, Q5 - 59.8db, różnica 5db jest już bardzo mocno odczuwalna

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

Byłem na testach GLC, X3, Q5, sprawdzałem też Q3

Przy naciskaniu mi nic nie trzeszczało w żadnym z tych aut a starałem się ponaciskać wszystko w zasięgu wzroku znacznie bardziej niż w normalnym użytkowaniu byś to robił więc trochę mnie zastanawiają te filmy z trzeszczeniem, no ale może trzeba wietrzyć tu spisek i to demówki w salonach są jakieś specjalne?

Inna sprawa, że zdarzają się miejsca, które pod naciskiem się uginają albo sprawiają wrażenie kiepsko spasowanych/zamontowanych albo ogólnie ze słabych czy twardych plastików - ale ja nie natrafiłem na żadne trzeszczenia.

Nie żebym bronił współczesnej motoryzacji bo jakość spadła i to bardzo (a najbardziej premium bo tu było najwięcej miejsc do cięć), no ale te filmy mi trochę wyglądają jak próba wzbudzenia sensacji bo to się zawsze w internecie sprzedaje najlepiej.

Albo też wczesne wypusty i prasowe wersje są kiepsko zmontowane a później producent ogarnia sprawę i nie ma już takich wtop. Nie wiem jak mam to tłumaczyć.

W moim A3 przez 2 lata nic nie zatrzeszczało, w T-Rocu rodziców (2024) mimo, że jest chamsko plastikowy też nic nie trzeszczy.

Opublikowano
56 minut temu, bleidd napisał(a):

Santa Fe przy 140 km/h - 64.8db, Q5 - 59.8db, różnica 5db jest już bardzo mocno odczuwalna

Nie żeby coś ale Santa Fe jest większa i ma bardziej aero kiosku ruchu, trzeba to zaznaczyć ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Może jakość materiałów spadła, może więcej czeszczy, ale mamy za to wincyj ledóf, piano blaku i tabletów, przecież to takie "nowoczesne", wszyscy o tym marzyli.:E

Nie zapominajmy o elektronicznych klamkach :P