kamilanxx2 0 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca (edytowane) Cześć wszystkim. Wrzucam wyniki testów, bo mam już dość szukania pomocy po omacku. Problem ze stutteringiem i micro-stutteringiem dopada mnie praktycznie w każdej grze – od nowości typu Clair Obscur: Expedition 33 czy Marvel’s Spider-Man 2, po starsze tytuły jak Jade Empire, Terminator: Resistance, Bound by Flame czy Shin Megami Tensei. Szukanie informacji na forach to droga przez mękę. Zawsze znajdzie się setka wątków, gdzie ktoś pisze, że ma ten sam problem, i drugie tyle odpowiedzi od 'znawców', którzy twierdzą, że u nich na słabszym sprzęcie wszystko działa idealnie i radzą ulepszyć komputer. To do niczego nie prowadzi, bo u mnie problemem nie jest brak mocy obliczeniowej. Chcę to rozstrzygnąć na chłopski rozum: jeśli testy wyjdą prawidłowo, to znaczy, że z moim komputerem jest wszystko w porządku, a winy trzeba szukać w optymalizacji gier , a nie w samym hardware?. Na koniec podkreślam najważniejsze fakty: To nie jest kwestia wydajności – utrzymuję stabilne 60 FPS-ów i więcej. Problemem jest wyłącznie stuttering i micro-stuttering Temperatury są w całkowitym porządku, nic się nie przegrzewa. Bottleneck nie występuje, podzespoły są dobrze dobrane. Na potwierdzenie moich słów i dowód, że sprzęt pod obciążeniem zachowuje się tak, jak powinien, wrzucam poniżej kilka wyników z 3DMarka. Rzućcie na to okiem i dajcie znać, czy widzicie tu jakiekolwiek anomalie. Dla pełnego obrazu sytuacji udostępniam linki do wyników testów oraz dodatkowo zdjęcia, które robiłem w trakcie każdego z nich. Wszystko wrzuciłem do jednego folderu na moim Dysku Google, do którego link znajdziecie poniżej 1.https://www.3dmark.com/3dm/154225851 2.https://www.3dmark.com/3dm/154225224 3.https://www.3dmark.com/tsst/8358670 4.http://www.3dmark.com/snst/2406995 5. https://drive.google.com/drive/folders/12uR9Hxu0L7OYWD5JKZfXtiu6pn2OCXeD?usp=sharing Z góry dzięki za pomoc Edytowane 20 Marca przez kamilanxx2
maxmaster027 1 265 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Najlepiej DDU, i przeinstaluj sterowniki, wyłącz windows recall. i zrob ogolnie debloata windows 11. Jest programik debloat na githubie pozwala Ci wybrac opcje wylacza telemetryke itp .jezeli oczywiscie sobie taka opcje wybierzesz. Sprawdz programy w tle
Send1N 5 909 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Zamiast robisz ręczne cięcia, możesz spróbować zainstalować tą jedenastkę: https://winclub.pl/topic/50034-win-jg11-2425h2-iot-ltsc-120326/ testowałem ją na 3 pct'ach, zapier konkretnie w porównaniu do standardowej jedenastki a na starcie ma tylko 40 procesów o dziwo nie trzeba nawet robić dodatkowo ręcznych cięć, przynajmniej w ten sposób zawęzisz poszukiwania, jak nadal będzie to samo to problem z windą można wykluczyć
kamilanxx2 0 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca (edytowane) 3 godziny temu, maxmaster027 napisał(a): Najlepiej DDU, i przeinstaluj sterowniki, wyłącz windows recall. i zrob ogolnie debloata windows 11. Jest programik debloat na githubie pozwala Ci wybrac opcje wylacza telemetryke itp .jezeli oczywiscie sobie taka opcje wybierzesz. Sprawdz programy w tle BIOS mam w najnowszej wersji, tak samo Windows 11. Sterowniki do karty graficznej aktualizuję regularnie — jeśli mam zaległość, to maksymalnie jedną lub dwie wersje. Każdą instalację robię na czysto przez Display Driver Uninstaller. Mój problem wygląda tak, że występuje on w większości gier. Zawsze staram się porównywać to z aktualnymi nagraniami na YouTube i często widzę podobne sytuacje — stutter pojawia się wielokrotnie, nie jest to pojedynczy przypadek (tak jak u mnie). Z drugiej strony trafiam też na komentarze ludzi, którzy twierdzą, że u nich problem nie występuje i że to wina sprzętu — co jest dla mnie dziwne, bo czasami takie osoby mają słabsze komputery.( którzy zarzucają żeby kupiłi sobie lepszy komputer , bo on nie ma/nie widzi) Są jednak wyjątki. W Marvel’s Spider-Man Remastered nie miałem ani jednego problemu — co mnie szczerze zdziwiło. Musiałem jednak włączyć Frame Generation, bo gra ma dziwny limit VRAM dla tekstur (z tego, co sprawdzałem, ustawiony na 6 GB). Ustawienie tekstur na najwyższe obniżyło Częstotliwość o około 90%, ale włączenie Frame Generation rozwiązało całkowicie problem i pozwoliło przejść całą grę bez żadnych lagów. Sprawdzałem to też na innym komputerze i wygląda to podobnie. Na emulatorach są przypadki że było idealnie — gry na PS2 (np. Duel Masters, Bakugan) działały płynnie przez całą rozgrywkę, a na PS1 (np. Harvest Moon) też nie ma żadnych problemów. I teraz najważniejsze: poza tymi stutterami nie mam absolutnie żadnych typowych objawów uszkodzonego sprzętu. Nigdy nie miałem bluescreena, komputer nigdy sam się nie wyłączył ani nie zrestartował. Nie było sytuacji, w której system zawiesiłby się na tyle, żeby trzeba było robić twardy reset. Sterownik NVIDIA nigdy się nie wywalił, nie ma artefaktów graficznych. Wszystkie porty USB działają, dyski są zawsze wykrywane, data i godzina się zgadzają — ogólnie brak jakichkolwiek klasycznych symptomów problemów sprzętowych. Dlatego zastanawiam się, co jest bardziej prawdopodobne: czy mam po prostu pecha i trafił mi się jakiś nietypowy problem sprzętowy, czy może problem leży po stronie gier — ich optymalizacji (zarówno nowych, jak i starszych), kompatybilności z nowszymi systemami jak Windows 11, sterownikami albo nowoczesnym sprzętem? Dodatkowo u mnie FPS są wysokie i stabilne — nie ma typowych wahań ani spadków, jak to było kiedyś na słabszym sprzęcie. I właśnie przez to zastanawiam się, czy takie krótkie stuttery nie są teraz bardziej „widoczne”, bo nie giną w ogólnym spadku wydajności, tylko wybijają się na tle stabilnego FPS. Edytowane 20 Marca przez kamilanxx2
maxmaster027 1 265 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca 4070Super to raczej srednio szybka karta. Biedy nie ma, ale całkowicie bez rewelacji, No chyba że jakas na wodzie wykrecona pod korek. Napisalem Ci co zrobić. To że tam regularnie aktualizujesz to nic nie znaczy. Robisz DDU display driver uninstaller po to, żeby wlasnie wyczyscic pliki po tych wszysktich aktualizacjach. Debloat robisz tak samo po to. Wtedy czesto stuttering znika
Killer85 84 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, Send1N napisał(a): Zamiast robisz ręczne cięcia, możesz spróbować zainstalować tą jedenastkę: https://winclub.pl/topic/50034-win-jg11-2425h2-iot-ltsc-120326/ testowałem ją na 3 pct'ach, zapier konkretnie w porównaniu do standardowej jedenastki a na starcie ma tylko 40 procesów o dziwo nie trzeba nawet robić dodatkowo ręcznych cięć, przynajmniej w ten sposób zawęzisz poszukiwania, jak nadal będzie to samo to problem z windą można wykluczyć Też polecam jako użytkownik takich modów od ponad 10 lat Swoją drogą autor posta nie podał nam konfiguracji swojego PC ale niby widać w testach 3DMArk Edytowane 20 Marca przez Killer85 1
kamilanxx2 0 Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca (edytowane) Godzinę temu, Killer85 napisał(a): Też polecam jako użytkownik takich modów od ponad 10 lat Swoją drogą autor posta nie podał nam konfiguracji swojego PC ale niby widać w testach 3DMArk AMD Ryzen 7 5700X3D Gigabyte B550 AORUS Elite V2 rev 1.5 Geforce RTX 4070 Super Windforce OC 12 GB G.Skill Ripjaws V 2X16 GB DD4 3600 Mhz Corsair rm850x shift 850w gold Kingston fury Renegate 500 GB (PCle 4.0) ADATA XPG SX2800 1000 GB ( PCle 3.0) Edytowane 20 Marca przez kamilanxx2
SebastianFM 464 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca (edytowane) @kamilanxx2, prosty program, NVIDIA FrameView, jednym klawiszem włączasz i wyłączasz rejestrowanie do pliku .CSV czasów zakończenia obliczania klatki przez procesor i odstępów w czasie pomiędzy wyświetleniem klatki po wyrenderowaniu przez kartę graficzną oraz dodatkowo wiele parametrów m. in. obciążenie, pobór mocy, częstotliwość zarówno CPU jak i GPU. Zarejestruj jakieś przycięcie z gry, w której nie powinny występować, np. Cyberpunk 2077 i udostępnij pliki (Log i Summary) do sprawdzenia. Edytowane 21 Marca przez SebastianFM 1
wallec 1 555 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca Jeżeli chcesz używać windows 11, to zainstaluj wersję 22H z poniższego linku: https://drive.usercontent.google.com/download?id=1w55tlcfV6dpWka8B5_QpZlXgfe40GYlq&export=download&authuser=0 a następnie wgraj wszystkie aktualizacje z windows update 2
Krzysiak 2 579 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca W dniu 20.03.2026 o 21:41, Send1N napisał(a): Zamiast robisz ręczne cięcia, możesz spróbować zainstalować tą jedenastkę: https://winclub.pl/topic/50034-win-jg11-2425h2-iot-ltsc-120326/ testowałem ją na 3 pct'ach, zapier konkretnie w porównaniu do standardowej jedenastki a na starcie ma tylko 40 procesów o dziwo nie trzeba nawet robić dodatkowo ręcznych cięć, przynajmniej w ten sposób zawęzisz poszukiwania, jak nadal będzie to samo to problem z windą można wykluczyć Zainstalowałem dziś i faktycznie w porównaniu do standardowej 11 to zapierdziela 1 1
maxmaster027 1 265 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca @Krzysiak Co wiece daje? Masz jakies porwonanie jak dzialaja gry czy programy?
Krzysiak 2 579 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca (edytowane) @maxmaster027Na testy tylko wrzuciłem żeby dać wallcusiowi niszczące jego 245k wyniki z 11 w benchu cyberpunka "normalna" 11 ogólnie mocno mi ścinała wyniki a ten nie Edytowane 22 Marca przez Krzysiak 1
leven 873 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca 245k niszczy stary 14600k, a co dopiero Twoja kanapka Ale Waluś jak zwykle zabłysnął. Autor tematu ma zainstalować 22H z wszystkimi poprawkami. Przecież system poprzez WU zaktualizuje go do 25H2.
Krzysiak 2 579 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca 3 minuty temu, leven napisał(a): 245k niszczy stary 14600k, a co dopiero Twoja kanapka Ale to on twierdził, że 245k ma wydajność 7800x3d Trzeba było pokazać, że się myli Tak poważnie, to sprawdzałem inne rzeczy a to przy okazji 1
wallec 1 555 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca Godzinę temu, leven napisał(a): 245k niszczy stary 14600k, a co dopiero Twoja kanapka Ale Waluś jak zwykle zabłysnął. Autor tematu ma zainstalować 22H z wszystkimi poprawkami. Przecież system poprzez WU zaktualizuje go do 25H2. Sprawdzałeś?
leven 873 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca (edytowane) Ja nie, ale na "bardzo zaprzyjaźnionym" forum jest podsumowanie. Nasz Tomek wie o co chodzi. https://www.purepc.pl/intel-core-ultra-5-245k-test-recenzja-opinia-wydajnosc-premiera?page=0,55 Edytowane 22 Marca przez leven
wallec 1 555 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca (edytowane) To dlaczego piszesz że się zaktualizuje ? I skąd wam się tu wziął core ultra 245k i ryżem 7800x3d jak temat jest o przycinkach na am4? niezle z was trole i spamerzy, nikomu nie potraficie pomóc Edytowane 22 Marca przez wallec
Krzysiak 2 579 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca (edytowane) Odpowiedziałem na pytanie o szybkość zaproponowanego przez @Send1N windowsa, więc żaden spam Edytowane 22 Marca przez Krzysiak
j4z 1 429 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca (edytowane) Autorze ustawiaj gry tak, aby karta nie wbijała na 100% użycia. Pochyl się nad ustawieniami synchronizacji gsync, vsync itp., bo to one chyba najczęściej mieszają (w sterowniku włączone, w grze wyłączone). Powyłączaj wszystkie zbędne gówna w Windzie. Zablokuj klatki w rtss i włącz w nim reflex (jeśli działa na rtx 40xx). PS zmień nazwę tematu 26 minut temu, leven napisał(a): purepc.pl Ha tfu... Edytowane 22 Marca przez j4z 1
leven 873 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca W dniu 21.03.2026 o 12:37, wallec napisał(a): Jeżeli chcesz używać windows 11, to zainstaluj wersję 22H z poniższego linku: https://drive.usercontent.google.com/download?id=1w55tlcfV6dpWka8B5_QpZlXgfe40GYlq&export=download&authuser=0 a następnie wgraj wszystkie aktualizacje z windows update A tutaj co napisałeś ? Wgraj WIN11 22H - jaki 22H ?
Qrdello 1 128 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca 13 godzin temu, Krzysiak napisał(a): Zainstalowałem dziś i faktycznie w porównaniu do standardowej 11 to zapierdziela Już normalna LTSC rozgniata w perzynę dowolną niby czystą kompilację 11tki a co dopiero jeszcze dodatkowo stuningowana. Od kilku miechów nic innego nie instaluję tylko LTSC. Licencje tanie jak barszcz, komputery śmigają jak złoto. Ostatnio nawet na handheldowych PC wrzuciłem i różnice są prawie że generacyjne. To tylko świadczy o tym, jak przepchana jest fabryczna 11tka dla ludu Co do problemów autora - porządny debloat systemu by się na pewno przydał - ale jest też ważniejsza kwestia. Wymieniłeś tytuły gdzie stutter to chleb powszedni i potrafi czasami do szewskiej pasji doprowadzić. Jak masz okazję sprawdź kompa na grach, które nie mają takich problemów - GoT, Stellar Blade, RE:2R, Death Stranding. Tam gdzie optymalizacja silnika jest na tyle dobrze zrobiona, że nawet nie ziemniaku te gry lecą jak złoto.
leven 873 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca Silnik Unreal 4 i 5 to katastrofa. Przycina jak sobie pozwoli. Komputer może być cacy, ale i tak raz na jakiś czas przytnie. Akurat pykam (znowu ) w Borderlandsa 3, który jest zrobione na UE 4 https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=przycinanie+gier+na+silniku+ue4
Send1N 5 909 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca (edytowane) W dniu 21.03.2026 o 23:41, Krzysiak napisał(a): Zainstalowałem dziś i faktycznie w porównaniu do standardowej 11 to zapierdziela Głównie na słabych sprzętach to jest przepaść w responsywności względem standardowej 11stki, na współczesnych pc że tak się wyrażę może tego tak nie czuć ale często ogarniam jakieś słabe lapki więc trochę systemów przetestowałem Edytowane 24 Marca przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi