Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Czy napęd elektryczny napędza bezpośrednio koła, czy przez eCVT?

Silnik elektryczny napędza koła. Silnik spalinowy robi za generator prądu.

Wyjątkiem jest jazda po autostradzie - jest jedno bezpośrednie przełożenie między s. spalinowym a kołami i wtedy spalinówka napędza auto.

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

A to tak jak w Civic, więc lepsze rozwiązanie faktycznie od Toyoty. 

Dokładnie ten sam napęd, tylko w Civiku robi robotę bo auto lżejsze :)

Hmmm czy ja wiem czy lepsze, Toyoty napęd bardziej skomplikowany, ale wychodzi na to że bardziej efektywny, auto mniej pali.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
W dniu 7.07.2026 o 10:05, galakty napisał(a):

Czy napęd elektryczny napędza bezpośrednio koła, czy przez eCVT?

Hybrydowe Hondy nie mają skrzyni biegów, żadnego CVT tam nie ma. Bezpośrednie połączenie (direct drive) albo generator prądu dla silnika elektrycznego

W dniu 7.07.2026 o 11:07, IceMan napisał(a):

Silnik elektryczny napędza koła. Silnik spalinowy robi za generator prądu.

Wyjątkiem jest jazda po autostradzie - jest jedno bezpośrednie przełożenie między s. spalinowym a kołami i wtedy spalinówka napędza auto.

Nie do końca, direct drive działa też przy niskiej prędkości nawet typu 50-60 km/h. Wszystko zależy od warunków i tego jakie jest zapotrzebowanie na moc

Opublikowano

Mam podobny dylemat, bo chce zmienić Tarraco. Po sprawdzeniu rynku wybór padł na Sportage i Tucson. Podzespoły te samew innej budzie, ale po jazdach próbnych i sprawdzeniu cen padło na Kia. W Tucson na N-Line HEV 239KM zawołali 183k zł i leasing ponad 104%. W Kia GT-Line czyli wszystko co może być poza szyberdachem i adaptacyjnym zawieszeniem (w wyposażeniu wentylacja foteli, adaptacyjne światła, HUD, 3 strefowa klima, Harman Kordon, kamery 360) wołają 169k i leasing 100,41%. Prawie jak raty 0% :D

Jeździliśmy tym dzisiaj i jest naprawdę spoko. Patrzyłem też używki, ale w N/GT-Line ceny 1-3 latków to żart, bo za trochę więcej dostaje nówkę z prawie darmowym finansowaniem. 

W tej cenie chyba ciężko o lepszą furę. Nawet zaryzykuje, że nie dostaniemy lepiej wyposażonego samochodu nie licząc rynku z Chin. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.08.2026 o 18:02, Raf3D napisał(a):

Nie do końca, direct drive działa też przy niskiej prędkości nawet typu 50-60 km/h. Wszystko zależy od warunków i tego jakie jest zapotrzebowanie na moc

Jeśli mowa o rozwiązaniu w hybrydowych hondach (gdzie jest przekładnia jedno-przełożeniowa) i sytuacji, kiedy silnik spalinowy mechanicznie napędza koła, to poniżej pewnej prędkości nie jest to realizowane, bo RPM silnika spalinowego musiałby być zbyt niski. W bliźniaczym rozwiązaniu, jakie jest w Chery Tiggo 4, ta graniczna prędkość to 70 km/h (powyżej dopiero może zostać "zapięty" mechanicznie silnik spalinowy z kołami). Poniżej jeśli spalinowiec w ogóle jest uruchomiony to działa tylko jako generator. Natomiast powyżej, np. przy 107-117 km/h potrafi przy małym obciążeniu przejść na EV, także to też nie jest tak, że zawsze powyżej 70 km/h spalinowiec jest "zapięty" do mechanicznego napędzania.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
9 godzin temu, LYCONE napisał(a):

Patrzyłem też używki, ale w N/GT-Line ceny 1-3 latków to żart, bo za trochę więcej dostaje nówkę z prawie darmowym finansowaniem. 

1-3 latki chyba najgorsze ceny mają, dopiero tak 5-7 lat widać spadek wartości. Kia to już nie to co kiedyś że oooo koreańskie auto Grażyna to się psuje i części nie ma :E

Opublikowano

Też ciekawi mnie ten leasing 100.4% bo przy tak niskim oprocentowaniu cena samochodu, jak weźmie się na firmę, będzie wynosiła ~90%.

Chociaż nie dziwię się bo konkurencja z Chin jest ostra.

Szwagier jakieś miesiąc-dwa temu wziął, jako osoba prywatna, demo Peugeota 408. Dostał świetne finansowanie, gdzie wpłacił jakieś 60-70% a resztę rozbili na jakieś śmiesznie niskie raty, praktycznie raty zero.

Opublikowano (edytowane)

Przy takiej wpłacie i krótkim okresie finansowania to tak, procent będzie niski. Ja na A3 miałem 102% i ostatecznie auto mnie wyszło z 10k mniej niż cena brutto ale miałem spory wkład własny i wykup. No i stopy też były inne niż teraz.

Pytanie czy przy takim leasingu cena wyjściowa auta nie jest po prostu wyższa, bo to typowy chwyt w salonach. Jednak koszt finansowania musi ponieść klient a nie bank więc gdzieś ten koszt się musi podziać.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

I tak i nie.

Kiedyś pytałem się osoby pracującej w banku jaki jest sens dla banku dawania kredytów 0%. Odpowiedź mnie bardzo zaskoczyła bo generalnie jest wysoki procent osób, które później albo zapomną o spłacie w danym miesiącu (i cyk, kara), które mają w późniejszym czasie problem ze spłatą (i cyk, kara). I tak dalej i tak dalej. Bank zarabia na karach.

I tak też może być w przypadku leasingów - dać jak najwięcej z minimalnym zyskiem a później zarabiać na opóźnionych spłatach, rekalkulacji na przedłużony okres spłaty czy przejęciu samochodu przez bank w związku z brakiem spłaty.

Opublikowano

To prawda bo też kiedy się zastanawiałem jak to się może opłacać banku i jest tak jak mówisz, główny zysk z rat 0 to kary.

Pytanie czy ten sam mechanizm działa przy przedmiocie nie kosztującym 2 czy 3k a 160k. Ale może i tak, chociaż to tylko dywagacje.

Tak czy siak, taki procent na pewno nie będzie dla niskiej wpłaty.

Opublikowano
51 minut temu, bleidd napisał(a):

To prawda bo też kiedy się zastanawiałem jak to się może opłacać banku

Brałem auto z salonu VW z finansowaniem VW, jak weźmiesz takie coś to auto tańsze i różnica w odsetkach praktycznie w 99% pokrywa tę różnicę w cenie auta. Kupujący jest na zero i się zastanawiałem na cholerę tak robią. No ale właśnie, jedna rata spóźniona i koncern wychodzi na plus :D 

Opublikowano
9 godzin temu, bleidd napisał(a):

Leasing 100.41% na jakich warunkach? Okres, wpłata własną, wykup? 

45% wpłata, 3 lata, 1% wykup 

8 godzin temu, galakty napisał(a):

1-3 latki chyba najgorsze ceny mają, dopiero tak 5-7 lat widać spadek wartości. Kia to już nie to co kiedyś że oooo koreańskie auto Grażyna to się psuje i części nie ma :E

Już dawno się to zmieniło. A z tymi 1-3 latkami to problem taki, że kupili na górce cenowej i drogim finansowaniu. 

7 godzin temu, bleidd napisał(a):

Przy takiej wpłacie i krótkim okresie finansowania to tak, procent będzie niski. Ja na A3 miałem 102% i ostatecznie auto mnie wyszło z 10k mniej niż cena brutto ale miałem spory wkład własny i wykup. No i stopy też były inne niż teraz.

Pytanie czy przy takim leasingu cena wyjściowa auta nie jest po prostu wyższa, bo to typowy chwyt w salonach. Jednak koszt finansowania musi ponieść klient a nie bank więc gdzieś ten koszt się musi podziać.

Nie jest. 169900 za GT-Line + ten leasing :)

Screenshot_20260813_170850_Drive.png

• Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, bleidd napisał(a):

Spoko oferta w takim razie 

Ciekawe na jak długo. Sportage jest liderem sprzedaży w Polsce wśród osób prywatnych, ale jak widać ciągle dobre rabaty dają. Jutro jadę zobaczyć jeszcze przed lift, ale PHEV, 4wd i wszystkim co było dostępnym w cenniku na rok modelowy 2025. Może sobie wezmę taką cesje zamiast nowego. 

Opublikowano
5 godzin temu, LYCONE napisał(a):

45% wpłata, 3 lata, 1% wykup 

Już dawno się to zmieniło. A z tymi 1-3 latkami to problem taki, że kupili na górce cenowej i drogim finansowaniu. 

Nie jest. 169900 za GT-Line + ten leasing :)

Screenshot_20260813_170850_Drive.png

Fajne, podoba mi się.

taniej niż kredyt a na końcu auto Twoje i możesz sprzedać albo dać żonie/dziecku

Opublikowano
W dniu 12.08.2026 o 23:20, LYCONE napisał(a):

Mam podobny dylemat, bo chce zmienić Tarraco. Po sprawdzeniu rynku wybór padł na Sportage i Tucson. Podzespoły te samew innej budzie, ale po jazdach próbnych i sprawdzeniu cen padło na Kia. W Tucson na N-Line HEV 239KM zawołali 183k zł i leasing ponad 104%. W Kia GT-Line czyli wszystko co może być poza szyberdachem i adaptacyjnym zawieszeniem (w wyposażeniu wentylacja foteli, adaptacyjne światła, HUD, 3 strefowa klima, Harman Kordon, kamery 360) wołają 169k i leasing 100,41%. Prawie jak raty 0% :D

Jeździliśmy tym dzisiaj i jest naprawdę spoko. Patrzyłem też używki, ale w N/GT-Line ceny 1-3 latków to żart, bo za trochę więcej dostaje nówkę z prawie darmowym finansowaniem. 

W tej cenie chyba ciężko o lepszą furę. Nawet zaryzykuje, że nie dostaniemy lepiej wyposażonego samochodu nie licząc rynku z Chin. 

I teraz mnie zaciekawiłeś. Aż chyba sprawdze lokalnie KIA.