Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Też miałem w pracy Berlingo I 1,6 HDI, tyle że 75 konny. Sam silnik jak na diesla to chodził kulturalnie, ale skrzynia biegów mało precyzyjna. Mimo wieku korozji nie miał, blacha dobrze zabezpieczona.

Mój mechanik nadal jeździ takim Berlingo I w robocie.

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Mit przynajmniej jeśli chodzi o psa...przerobiłem 407 (2 lata), C5X7 (10lat), 508 (na razie 2 lata), 307 (6 lat)...nigdy żadnych problemów z elektryką/elektroniką ;) 

5 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

4 auta od francuza przerobiłem (2 nadal na podjeździe)...w żadnym nigdy nie naprawiałem elektryki, bo tego nie wymagała ;)  

Bo to jest dosyć wrażliwa materia. Jak działa, to... działa. Jak w alfie. Jak sypnie errorami, ktoś zacznie wkładać paluchy, zmiana BSI, niby wszystko cacy, numery zgodne itd... a jednak zaczyna syfić.
Ja jeździłem 207CC - 2008 benzyna - kupiłem jako 9 latka i przejeździłem do 2025 "tylko lejąc paliwo" (wiadomo klasyczne usterki, klocki, gdzieś chłodnica poszła). Odkąd wyskoczył pierwszy "depolution system faulty" = cyrk na kołach. Badanie, macanie, podmienianie, rozrząd, sondy, czujniki. Milion testów, milion rad, 100x już zrobione, włosy siwe... a on i tak co kwartał wywali depolution albo check engine. :(

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć Panowie,

Moja skorupa skutecznie doprowadza mnie do szału (!!!), więc "na poważnie" zaczynam kopać net.
Z racji na to, że będę jeździł wkoło słupa - 4km do roboty, 4km z roboty, zawinę do biedry - zależy mi na (w końcu) "świętym spokoju". 
Lato, zima, dzień, noc - doapalm i jadę. Żadnych dpfów, syfów, skomplikowanych fur z naciskiem na komfort.
Ma mi posłużyć z kilka lat, ale nie być struclem, tylko czymśw miarę cywilizowanym - 2018 w górę (tak założyłem, czy dobrze (?) - nie wiem).

Jak powiedzial kiedyś jeden typ "nie wiesz co kupić? patrz co jeździ na taxach, uberach i ewentualnie naukach jazdy" :)

Więc za Waszą wskazówką rozglądam się za: HONDĄ CIVIC oraz Toyota Corollą 1.8 hybryda TS (?).

I tutaj pytanie.
O ile toyki są w miarę klarowne i czytelne - celuję w 1.8 beznyna hybryda TS automat, to... Honda jest dla mnie kompletnie z czapki autem = zero wiedzy!

Doprecyzujcie mi proszę, jakiej HONDY CIVIC szukać (?), jakiej wersji, edycji, motoru?
Czego szukać? Czego się bać i na co się nie dać się wrzucić?

I jak Waszym zdaniem wygląda relacja HONDA civic vs TOYOTA corolla?

Dzięki z góry.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Panowie - bez świrowania. :) Nie mam kasy, ani zdrowia na elektryka.
Nie po to zmieniam syfa na... żeby sobie kolejnych emocji serwować elektrykiem. :)
Do tego żyję i parkuję w blokowisku "gierkowskim", więc... schodzimy na ziemię. ;) 

Opublikowano

A co to przeszkadza, że mieszkasz w bloku? Mam od roku a w zasadzie moja żona Leapka T03. Nie mam jakoś problemu z ładowaniem się na mieście. Dojazdy do pracy 3,5km w jedna stronę i do bujania się na zakupy. Na tak krótkie trasy to najlepszy jest właśnie elektryk. I nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. No chyba, że faktycznie mieszkasz w jakiejś dziurze, że nie ma gdzie się podładować to wtedy tak.

• Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, MadDog napisał(a):

A co to przeszkadza, że mieszkasz w bloku? Mam od roku a w zasadzie moja żona Leapka T03. Nie mam jakoś problemu z ładowaniem się na mieście. Dojazdy do pracy 3,5km w jedna stronę i do bujania się na zakupy. Na tak krótkie trasy to najlepszy jest właśnie elektryk. I nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. No chyba, że faktycznie mieszkasz w jakiejś dziurze, że nie ma gdzie się podładować to wtedy tak.

Mieszkam w dziurze (100K, ale dziura). Nigdy nie wiem, gdzie dziś zaparkuje = wieczna wojna o wolne miejsce. 

Opublikowano
33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Jeśli Civic, bym szukał egzemplarza z większym silnikiem, 1.8 (też benzyna). Ten linkowany 1,4 ma 127 Nm przy 4800 obr/min. Jeżdżę teraz autem z podobną charakterystyką (127 Nm przy 4500 obr/min) i to jest muł nawet po mieście. Trzeba kręcić na wyższe obroty, ale wtedy z kolei jest głośniej.

Opublikowano
2 minuty temu, wamak napisał(a):

Ten linkowany 1,4 ma 127 Nm przy 4800 obr/min. Jeżdżę teraz autem z podobną charakterystyką (127 Nm przy 4500 obr/min) i to jest muł nawet po mieście. Trzeba kręcić na wyższe obroty, ale wtedy z kolei jest głośniej.

No tak to niestety działa. Silnik osiąga swoją maksymalną moc (a taka jest podawana w katalogu) przy wysokich obrotach, podczas gdy przez 99% czasu korzysta się z zakresu, gdzie tej mocy ładnie pokazanej w katalogu nie uświadczymy.

Opublikowano
Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

żeby sobie kolejnych emocji serwować elektrykiem.

Tylko nie patrz na bagnet oleju przy takich niskich przebiegach :E 

19 minut temu, bleidd napisał(a):

A jaki automat w hybrydzie dostaniesz do 35-40k?

A skąd ten budżet? W tym budżecie nie kupi się corolli z 2018 czy mniej.

Opublikowano
10 minut temu, wamak napisał(a):

Jeśli Civic, bym szukał egzemplarza z większym silnikiem, 1.8 (też benzyna). Ten linkowany 1,4 ma 127 Nm przy 4800 obr/min. Jeżdżę teraz autem z podobną charakterystyką (127 Nm przy 4500 obr/min) i to jest muł nawet po mieście. Trzeba kręcić na wyższe obroty, ale wtedy z kolei jest głośniej.

A to można jeździć Hondą na mniejszych obrotach niż 3-4k? :E 

A serio - to myślę, że słuszna uwaga. Patrząc po otomoto to tylko trochę mało egzemplarzy krajowych w tych widełkach :( 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Pół roku takim niehybrydowym manualem jeździłeś zaniam się skupiłeś na chińską kupkę w ładnym papierku :) 

Nie miałem auta z manualem xD ... a kupką w ładnym papierku to sam jeździsz :)

28 minut temu, bleidd napisał(a):

A jaki automat w hybrydzie dostaniesz do 35-40k? I żeby to nie był gruz?

Sprawdź tą Toyota Auris:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-auris-ID6IbhHx.html

Edytowane przez Kyle
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Nie miałem auta z manualem xD ... a kupką w ładnym papierku to sam jeździsz :)

Automat do miasta? Tożt to się psuje!!111 :lol2: 

X-Trail to kulfon, nie ma ładnego papierka. Za to ma dobrą gwarancję i naprawdę dobre wykonanie. A i sensowną ładowność :lol2: 

1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Okropne auto. Okropnie się tym jeździ. :) 

Opublikowano
27 minut temu, trepek napisał(a):

A skąd ten budżet? W tym budżecie nie kupi się corolli z 2018 czy mniej.

Z pierwszej stronie tematu. Ale czy coś się w trakcie nie zmieniło to niw wiem bo aż tak dokładnie nie sledze tematu

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Wczoraj jeździłem Corolla 1.8 TS, co prawda 2023 ale.. naprawdę zastanawiam się skąd ten negatywny wydźwięk że głośno, że cvt, że ciasno (no ok jest ciasno ale dla ludków do 175cm da radę), że ciulowe wykonanie (te akurat mnie zaskoczyło bo ok miejscami jest twardy plastik ale ani jeden element nie wydał dziwnych dźwięków z siebie mimo solidnego szarpania). Pokręciłem się po mieście nim około 2h i nawet fajnie się jeździło.