Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, janek25 napisał(a):

co ma wyglada hulajnogi ktora latwo ocenic ze nie spełnia przepisu

Dobra śmiejemy się dalej- sam tego chciałeś. Naprawdę w policji brakuje sporo ludzi, żal żeby taki talent się marnował.

ps. tylko najpierw trzeba się polskiego nauczyć.

ps2.  łopatologia dla przygłupów

Cytat

Aby ocenić, czy hulajnoga elektryczna nie spełnia polskich przepisów ruchu drogowego, należy sprawdzić jej konstrukcję, wyposażenie oraz parametry techniczne pod kątem wymagań z Ustawy – Prawo o ruchu drogowym.

Na pewno każdy policjant jest to w stanie ocenić w ciągu sekundy jak jakiś janek koło niego przejedzie

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

A co nie przyjeli cie ze ciągle o tym gadasz,nie dziwne :hihot:

Zgodnie z polskim prawem (Art. 2 pkt 47b Prawa o ruchu drogowym), hulajnoga elektryczna to pojazd „konstrukcyjnie przeznaczony do poruszania się z prędkością nieprzekraczającą 20 km/h”. [1]

Jeżeli Twoja hulajnoga ma w menu serwisowym fabryczną opcję, którą można swobodnie (bez łamania kodów czy wgrywania hakowanego softu) przełączyć na 25 km/h lub więcej, to oznacza, że jej konstrukcja pozwala na jazdę z wyższą prędkością.

Oto jak precyzyjnie działa to w zderzeniu z ustawą, policją i biegłymi w razie wypadku:

1. Co to oznacza dla statusu pojazdu?

Jeśli biegły sądowy weźmie Twoją hulajnogę do ekspertyzy po wypadku i bez problemu przestawi w menu limit na wyższy, wyda jedną opinię: ten pojazd konstrukcyjnie nie spełnia definicji hulajnogi elektrycznej zawartej w ustawie

Takze na palcach policzyć,wiekszsc chinczyk 40-50,na unie najczesciej 25 a do tego najczesciej z mozliwoscią odblokowania 

Opublikowano

Biorąc pod uwagę to, co dzieje się na Allegro i jak masowo Polacy kupują mocny sprzęt, liczba prywatnych hulajnóg, które jeżdżą powyżej 20 km/h lub dają się łatwo odblokować, to w tym momencie około 80% do 85% całego rynku prywatnego.

Nie przeszedłbyś badań psychologicznych

Opublikowano (edytowane)

https://www.rp.pl/przestepczosc/art45033451-byl-niezadowolony-z-rzadow-duopolu-pisal-o-zamachu-23-latek-aresztowany

Raczej nikt z naszego forum bo wszyscy tego typu piszą... :rotfl2:

Ale naprawdę trzeba mieć nieźle zrytą banie i umysł dziecka, żeby sobie tak zmarnować życie za głupi wpis! Inna sprawa, że to dziecko miało znalezione środki odurzające więc pewno na dragach to pisał... ;D

A teraz ma tak:

- areszt tymczasowy

- zagrożenie do 20 lat pozbawienia wolności

- ogromny brak szans na zawiasy

- wpis do KRK

Dziecko tylko pisało w necie... Fan konfy i brauna... Któż inny.... :rotfl2:

A mówiąc poważnie to tak po ludzku za spłodzenie przez może kilka minut tekstu na klawiaturze grozi gościowi wysoka kara...

Teoretycznie jak znajdzie naprawdę dobrego obrońcę to może go wybroni na zasadzie, że nie ma tu mowy o przestępstwie ponieważ ten czyn nie nosił znamion przygotowawczych... Nie znam oczywiście akt sprawy, ale napisał 06.08, złapali go po paru dniach więc zakładam, że nie było innych działań oprócz tego. Żeby czyn stanowił przestępstwo działania muszą mieć indywidualny i REALNY kontekst. (sorry piszę z pamięci, a skończyłem dawno prawo i nie w zawodzie), a nie tylko teoretyczny. Czy jakoś tak... Więc musiałby np. zamówić broń. Szukać w necie informacji o planowanych spotkaniach takich polityków itp... To wtedy jest realne udowadnialne działanie.

Na YT widziałem taki materiał gdzie psychol z UK chciał porwać dziennikarkę i zrobić je złe rzeczy :) Działał na szyfrowanym komunikatorze. Znalazł 3 osoby czy 4, ale jedna była agentem FBI. Poczekali dopiero jak koleś kupił broń, kajdanki itp czyli poczynił realne przygotowania. Jak to zrobił to na parę dni przed zaplanowanym porwaniem policja go aresztowała... Cała inwigilacja trwała miesiącami.

Tu było parę dni i jeden wpis... Ale tak czy inaczej jak już go wsadzili to nie sądzę aby dostał całkowite uniewinnienie. Raczej niska kara z zaliczonym okresem aresztowym lub warunkowe umorzenie postępowania. Do KRK tak czy inaczej trafi i co najmniej miesiąc tak czy inaczej spędzi w AŚ. A to z powodu jednego wpisu... Debil po prostu i tyle.

I to też ogólna uwaga do moderacji wszelkich forów. Także tego. Że to tak nie jest, że można sobie pisać rasistowskie teksty czy seksistowskie itp i mówić - a to off to róbta co chceta... Czasami mleko może się wylać jak zainteresuje się jakaś organizacja albo trafi się na forumowicza co nie da się obrażać i wtedy forum też ponosi odpowiedzialność... Tak to działa... I teoretycznie nawet administracja forum może ponieść odpow. karną. Nie mówimy o sytuacji jak wpis jest momentalnie usuwany, a użytkownik dostaje ostrzeżenie, ale jak wpis wisi tygodniami... A są niestety na tym forum przypadki gdzie są mocno rasistowskie teksty np piętnujące Polki czy wręcz je obrażające za sam związek z kimś o innym kolorze skóry...

Ja jak wszyscy wiedzą nigdy na tym forum nie użyłem i nie zamierzam użyć przycisku "zgłoś"... Na labie zgłaszałem takie rzeczy z małym rezultatem, a 2 razy sam za to dostałem bana pod pretekstem... No cóż... Laba już nie ma... :rotfl2:

Edytowane przez hubio
Opublikowano

https://info112.pl/2026/08/21/uciekal-hulajnoga-przed-policja-po-drodze-zostawil-pasazerke-dostal-mandaty-za-3700-zl/

trochę mało, za ucieczkę powinna być kwota zaczynająca się od przynajmniej 5tyś wzwyż, a za za spowodowanie wypadku drugie tyle. Nie ważne czy jest to dzieciak 14 letni czy dorosła osoba, dzieciakowi szybko by rodzice wybili z głowy uciekanie przed policją , a przed policją uciekają tylko złodzieje i chachary :E 

Opublikowano
10 godzin temu, hubio napisał(a):

@Henryk Nowak mam prawo do swojego zdania czy nie? Właśnie to 16 letnie "dziecko" omal nie zabiło prawdziwego dziecka...

Po jakiego mi wklejasz jakieś podręcznikowe normy? Są tak samo o kant d. potłuc jak to co przed wojną zalecały palenie papierosów na zdrowie. Ja ci piszę o swoich obserwacjach, a nie regułkach. Nie wiem czy ktoś jeszcze to podziela czy nie. Jak nie to ok, jak tak też ok. Wyraziłem swoje zdanie, które podtrzymuję w całości...

A dodam jeszcze, że w wielu stanach w USA była albo wciąż jest (tego nie wiem) odpowiedzialność karna ustawiona nawet od 12 roku życia!!! Więc co ty mi pitolisz? Wychodzi się z założenia: jak ktoś potrafi naładować strzelbę i zabić to ma na tyle dojrzałości żeby odpowiadać karnie... Ja to rozwijam w ten sposób: jak ktoś ma tyle wiedzy i dojrzałości żeby założyć konto na FB i telegramie i kreować swoją markę, szukać klientów, a a następnie to sprzedawać też ma wystarczającą dojrzałość. Jak ktoś ma tyle wiedzy i dojrzałości żeby pracować w grupie na wnuczka tak samo. itp itp.

Tak dzisiejsze 14 latki potrafią przewidzieć skutki zachowań i dysponują nieporównywalnie większą dojrzałością i wiedzą niż 50 lat temu. Ale to moje zdanie. Żeby była jasność.

I tak - podtrzymuję całkowicie to zdanie, że obecnie wiedza i dojrzałość 14 latków jest o niebo większa niż 50 lat temu. Nie przytoczę badań choć może takie są, ale to moje własne obserwacje.

EOT...

Problem w tym, że Ty wszystko bierzesz na chłopski rozum. Jak ktoś Ci pokazuje badanie dotyczące rozwoju mózgu, to nazywasz je podręcznikowymi normami i porównujesz do reklamowania papierosów jako zdrowych 90 lat temu xD. A potem jako kontrargument dajesz "bo mi się tak wydaje". To już nawet nie jest dyskusja, tylko "tak mi się wydaje, więc tak jest". Możesz mieć takie zdanie, jasne. Tylko nie rób z własnych obserwacji lepszej metodologii niż badania naukowe, których nawet nie przeczytałeś ze zrozumieniem.

Opublikowano
7 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

https://info112.pl/2026/08/21/uciekal-hulajnoga-przed-policja-po-drodze-zostawil-pasazerke-dostal-mandaty-za-3700-zl/

trochę mało, za ucieczkę powinna być kwota zaczynająca się od przynajmniej 5tyś wzwyż, a za za spowodowanie wypadku drugie tyle. Nie ważne czy jest to dzieciak 14 letni czy dorosła osoba, dzieciakowi szybko by rodzice wybili z głowy uciekanie przed policją , a przed policją uciekają tylko złodzieje i chachary :E 

Za to powinno być z 200 godzin przymusowych prac społecznych. Ale prawa człowieka nie pozwalają. Mandat zapłacą rodzice.

Opublikowano
52 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Czepiasz się honorowych pojedynków?! Pewnie dlatego że nie nawidzisz Polski i Polaków!!!!!!!1!1!!1!1

Przepraszam, zapomniałem, że to jest formuła szlachetnej walki. Jeszcze nie przyswoiłem wszystkich mądrości naszego kochanego pierwszego patrioty. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Camis napisał(a):

A za kim lewaku jestes!! Ho na solo !!

images?q=tbn:ANd9GcTHhLrd-tvqAsey-QBfaLQ

Powiem Ci kierwa, że jak tak patrzę na jego dostojne oblicze to teraz już wiem co się liczy naprawdę - Bóg, honor, ojczyzna i wpierdol każdemu zdrajcy ojczyzny i niepolakowi!

Edytowane przez Pan Mateoo
odstep