Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

I tym zasłużyli na to, żeby 3 byki ich brutalnie skatowaly? Nie, ale ty szukasz na siłę usprawiedliwienia tego co się stało. 

Zostali pobici, wypuścili ich ze szpitala chyba tego samego lub kolejnego dnia, bo nie stwierdzili poważniejszych obrażeń. Brutalnie skatowana została para Polaków w Bytowie, mężczyzna zmarł w szpitalu. W sumie analogiczna sytuacja bo też trzech osiłków pobiło parę. 

• Odpowiedzi 668
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Przemoc wobec obcokrajowców jest nagłaśniana mocniej, bo oprócz samego pobicia mamy dodatkowy wymiar -  nienawiść wobec całej grupy i sygnał społeczny, że ktoś może być atakowany tylko za to kim jest. Dlatego zwraca się na to szczególną uwagę, żeby to się nie stało czymś powszednim. 

No wybacz ale może czas zacząć dyskusję dlaczego Polacy od przyjmowania Ukraińców we własnych domach zaczęli Ukraińców nie lubić? W Szczecinie wszystkie miejsca rekreacyjne zawalone Ukraińcami robiącymi ogniska z głośną muzyka i alkoholem, w miejscach publicznych jak tramwaje nie potrafią zachować się kulturalnie, jeżdżą po pijaku autami bez przeglądu. A czarę goryczy przelało panoszenie się z flagami UPA, które odpowiada za makabryczne mordowanie polskich kobiet i dzieci. Wybacz ale tu nic nie stało się samo. Lata nie reagowania państwa na to co robią Ukraińcy i nas w kraju. Teraz politycy PiS i PO zwalają winę na prawicę ale to oni mogli reagować zanim polakom się ulało.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano
15 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Przemoc wobec obcokrajowców jest nagłaśniana mocniej, bo oprócz samego pobicia mamy dodatkowy wymiar -  nienawiść wobec całej grupy i sygnał społeczny, że ktoś może być atakowany tylko za to kim jest. Dlatego zwraca się na to szczególną uwagę, żeby to się nie stało czymś powszednim. 

Przegapiłem wcześniej. Oświeć nas czy w tej sytuacji z wrocławia chodziło o to, że są ukraińcami? No nie ma. Wdali się w pyskówkę. Równie dobrze mogło trafić na Polaków. Po co sobie dopowiadać. Trzeba spojrzeć na całą sytuację. Bo to, że "biją nas bo jesteśmy ukraińcami" nie ma tutaj zastosowania. Trochę jak z żydami - coś zrobią i krzyczą, że antysemityzm.

W tej konkretniej sytuacji powodem pobicia nie była narodowość. Kropka. Prawdopodbnie mogła się przyczynić w mniejszym stopniu, ale nie siedzimy w głowach agresorów a jedynie możemy ocenić sytuację, co się wydarzyło w sklepie jak i przed nim.

Opublikowano
1 minutę temu, KiloKush napisał(a):

No wybacz ale może czas zacząć dyskusję dlaczego Polacy od przyjmowania Ukraińców we własnych domach zaczęli Ukraińców nie lubić? W Szczecinie wszystkie miejsca rekreacyjne zawalone Ukraińcami robiącymi ogniska z głośną muzyka i alkoholem, w miejscach publicznych jak tramwaje nie potrafią zachować się kulturalnie, jeżdżą po pijaku autami bez przeglądu. A czarę goryczy przelało panoszenie się z flagami UPA, które odpowiada za makabryczne mordowanie polskich kobiet i dzieci. Wybacz ale tu nicenie stało się samo. Lata nie reagowania państwa na to co robią Ukraińcy i nas w kraju. Teraz politycy PiS i PO zwalają winę na prawicę ale to oni mogli reagować zanim polakom się ulało.

Żeby było śmieszniej. Pracowałem z Ukraińcem, który jest w Polsce z rodziną od dawna i kiedy rozpoczęła się wojna i przyjął do siebie inną rodzinę, to bardzo szybko tego pożałował, kiedy mu zdemolowali mieszkanie xD 

Opublikowano
1 minutę temu, Fatality napisał(a):

Przegapiłem wcześniej. Oświeć nas czy w tej sytuacji z wrocławia chodziło o to, że są ukraińcami? No nie ma. Wdali się w pyskówkę. Równie dobrze mogło trafić na Polaków. Po co sobie dopowiadać. Trzeba spojrzeć na całą sytuację. Bo to, że "biją nas bo jesteśmy ukraińcami" nie ma tutaj zastosowania. Trochę jak z żydami - coś zrobią i krzyczą, że antysemityzm.

W tej konkretniej sytuacji powodem pobicia nie była narodowość. Kropka. Prawdopodbnie mogła się przyczynić w mniejszym stopniu, ale nie siedzimy w głowach agresorów a jedynie możemy ocenić sytuację, co się wydarzyło w sklepie jak i przed nim.

+1

1 minutę temu, Seyren napisał(a):

Żeby było śmieszniej. Pracowałem z Ukraińcem, który jest w Polsce z rodziną od dawna i kiedy rozpoczęła się wojna i przyjął do siebie inną rodzinę, to bardzo szybko tego pożałował, kiedy mu zdemolowali mieszkanie xD 

Patola zawsze będzie szukać problemów. Ta ukraińska również.

Opublikowano
1 minutę temu, KiloKush napisał(a):

No wybacz ale może czas zacząć dyskusję dlaczego Polacy od przyjmowania Ukraińców we własnych domach zaczęli Ukraińców nie lubić? W Szczecinie wszystkie miejsca rekreacyjne zawalone Ukraińcami robiącymi ogniska z głośną muzyka i alkoholem, w miejscach publicznych jak tramwaje nie potrafią zachować się kulturalnie, jeżdżą po pijaku autami bez przeglądu. A czarę goryczy przelało panoszenie się z flagami UPA, które odpowiada za makabryczne mordowanie polskich kobiet i dzieci. Wybacz ale tu nicenie stało się samo. Lata nie reagowania państwa na to co robią Ukraińcy i nas w kraju. Teraz politycy PiS i PO zwalają winę na prawicę ale to oni mogli reagować zanim polakom się ulało.

Pewnie największym beneficjentem awersji do Ukraińców w Polsce jest rząd ukrainy. Nazwanie nas nazistami, wzięcie sobie za honor gloryfikowanie upa, korupcja itd. Dokładają się do tego bierne rządy pisu i ko, które włażą im bez wazeliny i ciągła krytyka ukrainy przez konfederację. Sumarycznie wszystko biorą teraz na klatę Bogu ducha winni Ukraińcy. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, KiloKush napisał(a):

No wybacz ale może czas zacząć dyskusję dlaczego Polacy od przyjmowania Ukraińców we własnych domach zaczęli Ukraińców nie lubić? W Szczecinie wszystkie miejsca rekreacyjne zawalone Ukraińcami robiącymi ogniska z głośną muzyka i alkoholem, w miejscach publicznych jak tramwaje nie potrafią zachować się kulturalnie, jeżdżą po pijaku autami bez przeglądu. A czarę goryczy przelało panoszenie się z flagami UPA, które odpowiada za makabryczne mordowanie polskich kobiet i dzieci. Wybacz ale tu nic nie stało się samo. Lata nie reagowania państwa na to co robią Ukraińcy i nas w kraju. Teraz politycy PiS i PO zwalają winę na prawicę ale to oni mogli reagować zanim polakom się ulało.

Zaraz dostaniesz odpowiedź "ale to nie powód żeby robić nagonkę, bić ukraińców, zaczepiać ich i popychać na ulicach". Oczywiście, że to nie powód. Ale powiedz to innym ludziom. Niestety to tak nie działa. I ostatnie miesiące plucia ukraińskiego rządu + ich "elit", dziennikarzy, polityków sugerujacych wysłanie dronów na Polskę, atak na militarny na Polskę. 

Jak jest taki zmasowany atak ukraińskiej propganady anty-polskiej to niestety ale prowadzi to później do polaryzacji, gdzie pobicia ukraińców mogą stać się niestety normą. A do całej sytuacji doprowadzli ukraińcy. Teraz mamy efekt motyla.

Quiz kto cierpi na tym najbardziej:

A) banderowski rząd

B) prowokatorzy, patologia ukraińska w Polsce, która albo już deportowana, albo kwestia czasu do deportacji

C) elity/politycy/dziennikarze ukraińscy

D) zwykli ukraińcy chcący spokojnie żyć w Polsce

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

@Fatality dzięki za linki.

Wiadomo że to jej wersja zeznań, ale tam nie ma nic o środkowym palcu, o tym żeby ona ich sprowokowała, jest o paralizatorze w latarce i tym że został użyty, ale nie przez nich, a przez tych co ich pobili, mimo iż to był ich paralizator. Ponadto jest jeszcze informacja że na koniec ich okradziono z rzeczy które upuścili. Zatem wiele rzeczy również nie spina się z tym co sam pisałeś o prowokacji czy grożeniu paralizatorem.

Co do samej latarki z paralizatorem, to sam taką posiadałem (jak ma prąd mniejszy niż 10 mA jest dozwolony, nie trzeba pozwolenia). Też mi służył głównie jako latarka, a paralizator był dodatkiem zwiększającym moje poczucie bezpieczeństwa, gdy w okolicy było jeszcze dużo domków, gdzie ludzie luźno trzymali psy na podwórkach i te psy czasem się włóczyły po osiedlu. 

Latarki już nie mam a i paralizator też już niepotrzebny, bo czasy inne, a przede wszystkim ogrodzenia tych domów :P

Nie zmienia to faktu, że jeżeli to była sprzeczka słowna, to ani jedna ani druga strona nie ma prawa naruszyć nietykalności cielesnej (nazwa nie wzięła się znikąd).  

Opublikowano
Teraz, Fatality napisał(a):

Zaraz dostaniesz odpowiedź "ale to nie powód żeby robić nagonkę, bić ukraińców, zaczepiać ich i popychać na ulicach". Oczywiście, że to nie powód. Ale powiedz to innym ludziom. Niestety to tak nie działa. I ostatnie miesiące plucia ukraińskiego rządu + ich "elit", dziennikarzy, polityków sugerujacych wysłanie dronów na Polskę, atak na militarny na Polskę. 

Jak jest taki zmasowany atak ukraińskiej propganady anty-polskiej to niestety ale prowadzi to później do polaryzacji, gdzie pobicia ukraińców mogą stać się niestety normą. A do całej sytuacji doprowadzli ukraińcy. Teraz mamy efekt motyla.

+1

1 minutę temu, matakujce napisał(a):

Pewnie największym beneficjentem awersji do Ukraińców w Polsce jest rząd ukrainy. Nazwanie nas nazistami, wzięcie sobie za honor gloryfikowanie upa, korupcja itd. Dokładają się do tego bierne rządy pisu i ko, które włażą im bez wazeliny i ciągła krytyka ukrainy przez konfederację. Sumarycznie wszystko biorą teraz na klatę Bogu ducha winni Ukraińcy. 

+1

Dokładnie. PiS i PO teraz zwała winę na Brauna, a to ich polityka wazeliniarzy względem Ukrainy do tego doprowadziła. Zelensky nam sra na łeb w kwestii Wołynia. Ukraińców w Polsce już dawno mogli bardziej przepisami usztywnić. Pozwalają im na wszystko o rozdają jeszcze emerytury na które Polacy zapierd całe życie i nie wiedzą czy dostaną albo czy chociaż emerytury na jedzenie starczy. Do tego Panczenko i inne wysrywy mówią nam o tym, że będą nam podpalać magazyny i nikt nie reaguje. A jak ktoś dostanie w ryj to wina prawnicy. Każdy teraz walczy o kapitał polityczny na kolejne wybory, a prawda taka, że dwa ostatnie rządy swoją nieudolną polityką do tego doprowadziły i ludzie mają dosyć. Niestety cierpią przez to zwykli ludzie, a nie politycy za to odpowiedni.

Opublikowano
7 minut temu, KiloKush napisał(a):

Problem w tym, że z zachowań części ludzi robisz winę całej grupy. Jeśli ktoś łamie prawo to należy karać z całą surowością. Ale "ktoś zachował się źle" nie oznacza, ze "Ukraińcy są problemem" ale w głowach idiotów jest to wystarczający powód by zaczęła się nagonka. Tak samo zawsze działały wszystkie uprzedzenia wobec różnych grup. 

Poza tym widzę, że wyolbrzymiają różne rzeczy bo najwidoczniej sam nienawidzisz Ukraińców. Nigdy nie widziałem flagi UPA na żywo, nie zauważyłem, żeby zawalali wszystkie miejsca publiczne i robili tam imprezy czy żeby nie umieli się zachować w komunikacji miejskiej. Mieszkam w Poznaniu, Ukraińcy pracują w niemal każdym sklepie. Jak złamałem rękę to nade mną skakały ukraińskie pielęgniarki a narkozę robiła anestezjoloźka z Ukrainy, nawet byłem u ukraińskiego dentysty. Moje dzieciaki mają Ukraińców w szkole i w przedszkolu. Oni są wszędzie i nie robią problemów. Skoro wg ciebie panoszą się z flagami UPA a ja wciąż ich nie widziałem to znaczy, że w Poznaniu mamy chyba inny gatunek Ukraińców. 

10 minut temu, Fatality napisał(a):

Przegapiłem wcześniej. Oświeć nas czy w tej sytuacji z wrocławia chodziło o to, że są ukraińcami? (...)

W sklepie dowalili się do akcentu czyli miało. Jak dodasz do tego wypowiedzi gromady na temat Ukraińców to nie ma wątpliwości, że ukraiński akcent zadziałał na patusow jak płachta na debila. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Wiadomo że to jej wersja zeznań, ale tam nie ma nic o środkowym palcu, o tym żeby ona ich sprowokowała,

"Odwróciła się na pięcie i zanim zniknęła, pokazała im środkowy palec." Jest.

Samą prowokacją jest pokazanie środkowego palca jak i potencjalna pyskówka do patusów. Ich sprowokować łatwo - nie oszukujmy się, wystarczy byle co. Już nie wchodźmy w definicję prawną jak audyt obywatelski bo słowo prowokacja tutaj użyte już wgl nie bedzie miało zastosowania. Sprowokowała ich na tyle, aby wymusić typową reakcję patusów. Zwykli ludzie albo by machneli ręką aby też odpyskowali

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Wiadomo że to jej wersja zeznań, ale tam nie ma nic o środkowym palcu, o tym żeby ona ich sprowokowała, jest o paralizatorze w latarce i tym że został użyty, ale nie przez nich, a przez tych co ich pobili, mimo iż to był ich paralizator. Ponadto jest jeszcze informacja że na koniec ich okradziono z rzeczy które upuścili. Zatem wiele rzeczy również nie spina się z tym co sam pisałeś o prowokacji czy grożeniu paralizatorem.

Pamiętaj, że on tak weryfikuje informacje, że wg niego 50% amerykanek w wieku 18-26 lat (których jest około 16 milionów) sprzedaje się na onlyfans (na którym jest mniej niż 5 milionów kont twórców) i dumnie powtarza te brednie na forum a na obalanie tych bzdur reagował do tej pory milczeniem. On nie umie w fakty.

Opublikowano
6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

W sklepie dowalili się do akcentu czyli miało

Co ma dowalenie do akcentu jak inne zachowanie bezpośrednio doprowadziło do pobicia? Napisałem, że mogło mieć jakiś pomniejszy wpływ. Zresztą sam jak słyszę ten akcent to mnie skręca - czy to zaraz powód do stygmatyzowania? 

Opublikowano
1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Pamiętaj, że on tak weryfikuje informacje, że wg niego 50% amerykanek w wieku 18-26 lat (których jest około 16 milionów) sprzedaje się na onlyfans (na którym jest mniej niż 5 milionów kont twórców) i dumnie powtarza te brednie na forum a na obalanie tych bzdur reagował do tej pory milczeniem. On nie umie w fakty.

Chyba już 4 post w ciągu tygodnia o tym samym, że kiedyśtak napisałem. Ale uwagę napiszę jeszcze raz: to był ktoś inny :E

Teraz, Henryk Nowak napisał(a):

Typową reakcją patusow jest okładanie kobiet pięściami na ulicy w biały dzień? No to dobrze, ze policja się za nich bierze!

No w sumie tak. No i zamknęli. Happy end

Opublikowano
18 minut temu, matakujce napisał(a):

Zostali pobici, wypuścili ich ze szpitala chyba tego samego lub kolejnego dnia, bo nie stwierdzili poważniejszych obrażeń. Brutalnie skatowana została para Polaków w Bytowie, mężczyzna zmarł w szpitalu. W sumie analogiczna sytuacja bo też trzech osiłków pobiło parę. 

To jak zostali wypuszczeni bez większych obrażeń (doszło do uszkodzenia ciała), to kara agresorom się nie należy czy jak?

Co do Bytowa to tam będzie zmieniana kwalifikacja czynu pewnie na pobicie ze skutkiem śmiertelnym, a tło całej sytuacji było inne, bo według informacji sprawcy i ofiary poznali się wcześniej, pili razem alkohol, a konflikt powstał gdy jeden z facetów zaczął się przystawiać do partnerki zmarłego 36-latka. Konflikt nie był na tle narodowościowym.

Co nie zmienia faktu, że to i tak patologiczne zachowanie, akt agresji, który powinien zostać stłumiony a agresorzy powinni ponieść konsekwencje.

16 minut temu, Fatality napisał(a):

Oświeć nas czy w tej sytuacji z wrocławia chodziło o to, że są ukraińcami? No nie ma.

Później tak, sam wrzuciłeś link, z którego to wynika:

Cytat

Mężczyzna w czerwonym zaczął swój wywód, że chamsko zwróciła uwagę jego koledze. Potem to właśnie jego kolega z bandażem na nodze spytał znienacka: — Ty jesteś Ukrainką?
Przeszedł ją dreszcz. Wystraszyła się, więc zaprzeczyła i odeszła. Gdy szła do sklepu odebrać jedzenie, usłyszała zza pleców: "Szm** ukraińska", "Won na wojnę" i "Sp******* na Ukrainę".

Opublikowano

Co ma dowalenie do akcentu jak inne zachowanie bezpośrednio doprowadziło do pobicia? (...)

A skąd wiesz czy by ich pobili gdyby nie akcent? Może on zaważył na tym by przejść od słów do czynów?

Chyba już 4 post w ciągu tygodnia o tym samym, że kiedyśtak napisałem. Ale uwagę napiszę jeszcze raz: to był ktoś inny :E

No w sumie tak. No i zamknęli. Happy end

Nie dość, że kiedyś tak napisałeś to jeszcze potwierdziłeś to w tym tygodniu!

Opublikowano
Teraz, Henryk Nowak napisał(a):

Typową reakcją patusow jest okładanie kobiet pięściami na ulicy w biały dzień? No to dobrze, ze policja się za nich bierze!

XD ogólnie to jest typowa reakcja patusów, sama definicja patusa ma w definicji łamanie norm społecznych, nadużywanie alkoholu lub stosowanie przemocy

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

A skąd wiesz czy by ich pobili gdyby nie akcent? Może on zaważył na tym by przejść od słów do czynów?

I tu trafiasz w sedno. Jak zidentyfikować napaść na tle narodowościowym? Bo wg mnie, jeśli:

1) wdali się w pyskówę

2) pokazali środkowy palec

3) straszyli i wyciągneli paralizator zanim agresorzy do nich podeszli

4) zostało im zwrócone uwagę w końcowym etapie że mają akcent i są z ukrainy

To nie można uznać, że pkt 4 był powodem pobicia. Jeśli tak - każde pobicie ukraińca będzie można przypisać za to, że jest ukraińcem. Dochodzimy do absurdu. 

Każde pobicie żyda to antysemityzm bo jest żydem? No trochę obiektywizmu. 

Dlaczego wcześniej nie pobili ukraińców jak we Wro to na oko 30% mieszkańców to ukraińcy? Proste: powód był inny, ale bycie ukraińcem zaszkodziło w obecnych nastrojach.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

To jak zostali wypuszczeni bez większych obrażeń (doszło do uszkodzenia ciała), to kara agresorom się nie należy czy jak?

Co do Bytowa to tam będzie zmieniana kwalifikacja czynu pewnie na pobicie ze skutkiem śmiertelnym, a tło całej sytuacji było inne, bo według informacji sprawcy i ofiary poznali się wcześniej, pili razem alkohol, a konflikt powstał gdy jeden z facetów zaczął się przystawiać do partnerki zmarłego 36-latka. Konflikt nie był na tle narodowościowym.

Co nie zmienia faktu, że to i tak patologiczne zachowanie, akt agresji, który powinien zostać stłumiony a agresorzy powinni ponieść konsekwencje.

Lubisz odwracać kota ogonem, co? Napisałem że BRUTALNIE SKATOWANI to Wyolbrzymienie, tylko tyle. Czy napisałem że powinni zostać uniewinnieni, pokaż mi gdzie? Dla mnie mogliby dostać nawet po 25 lat, tym bardziej że to nie pierwszy raz a pożytku w społeczeństwie z nich nie będzie. 

Opublikowano

No i takie patusy są teraz zwalczane priorytewtowo, bo zaczęło im się wydawać, że mogą napadać na Ukraińców i nie poniosa konsekwencji.

Teraz kolej na wzywających do tych napaści. Najpierw bandyci z gromdy, może też inni są do dojechania.

W każdym razie państwo całkiem dobrze zdaje egzamin. 

Opublikowano
4 minuty temu, Fatality napisał(a):

I tu trafiasz w sedno. Jak zidentyfikować napaść na tle narodowościowym? Bo wg mnie, jeśli:

(...)

To, że była wcześniejsza sprzeczka nie wyklucza motywu narodowościowego. Ludzie mogą pokłócić się o jedno a potem eskalować z powodu uprzedzeń. Mówienie, że na pewno nie chodziło o ich pochodzenie, jest dogadywaniem.

Opublikowano

Zrozum, że nawet w wypowiedziach ukrainki była mowa, że obrażanie że są z ukrainy było na końcu.

Różnicą jest gdyby od tego zaczął się temat, a to wyktnięcie akcentu itd było już po eskalacji. Więc nadal twierdzę, że narodowość mogła i pewnie miała wpływ na końcowy efekt, ale nie byłą powodem pobicia.