Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Masz jednak kartę od „Zielonych”? Zobacz odpowiednik tego poradnika: Łopatologiczny undervolting NVIDIA RTX 5xxx i podobnych – metoda Lamy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Już kawałek czasu temu parę osób prosiło abym opisał proces undervoltingu kart RDNA4 ale dopiero dzisiaj znalazłem kawałek weny :) 

Poradnik opieram na "Adrenaline" ponieważ instalowanie dodatkowego softu typu Afterburner jest tutaj kompletnie zbędne.
Tak czy siak nie ma problemu "przenieść" tych ustawień na inne oprogramowanie.

Zrobię to na przykładzie swojej posiadanej karty czyli Gigabyte RX 9070 XT Gaming.

1. Odpalamy AMD Adrenaline.

2. Wchodzimy do zakładki "Wydajność" potem "Dostrajanie". Powinno u was wyglądać to tak jak u mnie:

1.thumb.png.240e7226839d05e961de9df75a69b756.png

3. W GPU "Sterowanie dostrajaniem" musimy przeklikać "Wstępne ustawienia dostrajania" z "Domyślne" na "Niestandardowe" (zaznaczyłem kolorem zielonym)

2.thumb.png.14af4c3eed8d10fba6fe99095b226492.png

4. Klikając na suwaki włączamy odpowiednio "Dostrajanie GPU", "Dostrajanie VRAM" i "Dostrajanie zasilania"

3.thumb.png.e88350ab2c1d18d7381038043e5eabc8.png

5. Rozwiną się te dodatkowe opcje, klikamy "Zastosuj".

4.thumb.png.f387c170ceb988154907a50edb15bed4.png

6. Odpalamy teraz jakiś benchmark aby kartę obciążyć - niech sobie leci w tle. Ja biorę Heaven Benchmark bo jest darmowy, niewiele zajmuje i do tego co chcę osiągnąć sprawdzi się znakomicie.
Interesuje mnie do jakiej częstotliwości maksymalnie boostuje zegar rdzenia na domyślnych ustawieniach karty graficznej.
Po prostu obserwujemy chwilę adrenaline i patrzymy jaka najwyższa wartość przy "Taktowanie zegara" nam wyskoczy.

5.thumb.png.222ed90217e8c0871e913182908e9d9c.png

W moim przypadku jest to 3079MHz - w waszym przypadku ta wartość może być inna. Zanotujcie ją gdzieś bo będzie wam później potrzebna i niezbędna!

7. Żeby zrobić undervolting musimy najpierw zrobić overclocking. Do tego celu wykorzystamy w "Dostrajanie GPU" suwak "Przesunięcie napięcia (mV)" dzięki czemu sprawdzimy możliwości egzemplarza naszej karty.
Tutaj podpowiedź z mojej strony - wybitne sztuki robią -100mV i więcej, dobre -70mV do -90mV, przeciętne -40mV do -60mV. Proponuję zacząć od -60mV i tą wartość po różnych testach stabilności podnosić o kolejne -5/-10mV.
Dla potrzeb testu aby poradnik był uniwersalny założę u siebie wspomniane -60mV. Wpisujemy tą wartość i klikamy "zastosuj".
W rezultacie podniesie się nasze taktowanie zegara. Jak na przykładzie poniżej:

6.thumb.png.369db3f01f3d74454832145dae6fdb57.png

8. Skoro benchmark na tej wartości działa stabilnie, to zaczynamy testy praktyczne. Używamy takiego ustawienia np. przez parę godzin w różnych grach i innych benchmarkach.
Jeżeli parogodzinne testy nie wykażą żadnego braku stabilności, to zakładamy, że ustawienie jest stabilne i możemy przejść dalej.

9. Pora na rozpoczęcie właściwego undervoltingu. Pod koniec etapu "6" zanotowaliście sobie taktowanie zegara, które teraz nam się przyda. W moim wypadku była to liczba 3079 MHz.
Teraz przy "Dostrajanie zasilania" musimy zacząć obniżać suwak "Limit zużycia energii" tak aby taktowanie zegara w "Dostrajanie GPU" było zbliżone do tego co zanotowaliśmy wcześniej (do naszej zapamiętanej liczby).
Nie bójcie się wielokrotnie przesuwać tego suwaka i wielokrotnie klikać zastosuj. Trafienie na odpowiedni punkt może po prostu chwilę zająć. Nie przejmujcie się też jak taktowanie zegara będziecie mieli minimalnie inne - to nie jest ważne czy to 3079MHz, 3081MHz czy 3077MHz - parę jednostek wiosny nie czyni!
W moim przypadku "-17" było wartością którą szukałem.

7.thumb.png.93475374e4e41ad2e40c70690f1ca11d.png

10. Na tym etapie właściwy undervolting mamy skończony jednak dlaczego nie wykorzystać dodatkowego potencjału i nie podkręcić pamięci VRAM?
Zawsze da nam to jakieś darmowe FPSy przy tym samym poziomie zużycia energii.

11. Domyślnie mamy 2518MHz. Dobrym punktem i w większości przypadków bezpiecznym jest ustawienie 2650MHz. Wpisujemy taką wartość w Dostrajanie VRAM -> Maks. częstotliwość (MHz) i klikamy "Zastosuj".
Wyglądać to powinno tak:

8.thumb.png.ad88a4894ab0992010f49a825795a26a.png

Na tym etapie wracamy do testów stabilności czyli najlepiej znowu poświęcić parę godzin na granie w różne gry i odpalenie różnych benchmarków.
Jeżeli wykryjemy jakieś niestabilności to wracamy do adrenaline i obniżamy "Maks. częstotliwość" w "Dostrajanie VRAM" np. o 20MHz i najlepiej ponownie sprawdzić stabilność tam gdzie niestabilność wykryliśmy (gra/program/benchmark).
Oczywiście jeżeli wartość 2650MHz jest stabilna jak skała, możemy się pokusić o dalsze podkręcanie krokami o +20 do +50Mhz ale każdy taki przeskok wymaga żmudnego przetestowania. Warto jednak się pobawić, bo w większości przypadków ludzie kupują dany egzemplarz karty na lata.

12. Podsumowanie: Na tym etapie mamy kartę po UV+OC. Co to finalnie dla nas znaczy? Karta zjada przynajmniej ~50W mniej niż na ustawieniu fabrycznym zachowując fabryczną wydajność, a jeżeli zdecydowaliśmy się dodatkowo na podkręcenie pamięci VRAM to karta jest dodatkowo bardziej wydajna.
Temperatury są niższe, przez co karta mniej się grzeje przez co zwiększyliśmy jej żywotność, a dodatkowo poprawiła się kultura pracy przez spadek obrotów wentylatorów.
Scenariusz idealny - same pozytywy, a jedyny koszt całego procesu to nasz czas.

Uwagi:
a) nie polecam używać funkcji "Fast Timings" w przypadku VRAM - ciasne timingi powodują większą niestabilność. Lepiej podkręcić pamięci o kolejne dziesiątki MHz jak ustawiać je aby działały stabilnie na niższym taktowaniu przy ciaśniejszych timingach.
b) w przypadku VRAM wartości które wpisujemy w "Maks. częstotliwość (MHz)" zawsze będą inne od taktowania zegara pamięci o te naście MHz. Nie patrzcie na to. Jeżeli w poradniku mówiłem o jakichś wartościach to miałem na myśli TE KTÓRE SIĘ WPISUJE W TO OKIENKO!.

Mam nadzieję, że nigdzie nie strzeliłem żadnego babola. Jak coś to pisać, dzwonić, wysyłać gołębie pocztowe ;) 

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 2
Opublikowano

Dodam od siebie do testu memek używajcie vulkan memtest do ściągnięcia z neta puście na tak ze 2h jak wyniki przepustowości pomiędzy pętlami będą się różnić Pi x Szafa x Drzwi o 10GB/s to jest git. 
Następnie w przypadku memek samsunga można atakować szybkie synchro na dwóch 9070XT nie zauważyłem aby miało to wpływ na stabilność memek. Za to już wyniki w 3Dmarku SN to ze 200 pkt.   

• Upvote 1
Opublikowano

W samsungach osiągałem te same MHz nie zależnie czy to był Fast sync czy normalnie. Natomiast na XTX na Hynixach gdzie memy mi max szły 2650 to nie widziałem żadnych zysków a czasem delikatny regres ale to rzędu błędu pomiarowego. 

Ogólnie napisałbym tak. Fast sync na samsungach - czemu nie, nie zaszkodzi. Fast sync na hynixach - a po co to komu a dlaczego :E 

Opublikowano
Godzinę temu, Art385 napisał(a):

W samsungach osiągałem te same MHz nie zależnie czy to był Fast sync czy normalnie. Natomiast na XTX na Hynixach gdzie memy mi max szły 2650 to nie widziałem żadnych zysków a czasem delikatny regres ale to rzędu błędu pomiarowego. 

Ogólnie napisałbym tak. Fast sync na samsungach - czemu nie, nie zaszkodzi. Fast sync na hynixach - a po co to komu a dlaczego :E 

Kwestia scenariusza. Jeżeli zarówno "z" czy "bez" jest stabilnie na takim samym ustawieniu to lepiej "z".
Gorzej jak np. to by było języczkiem u wagi - w jakimś teście i grze odpalenie stworzyłoby niestabilność.
Na początku używałem tej opcji ale raczej jest na poziomie placebo, więc po prostu jej nie uruchamiam.
Nie robiłem żadnych testów "z" i "bez" bo uznałem, że to marginalna kwestia.
Generalnie takie opcje jest zawsze bezpieczniej wyłączyć. A tak jak już wspomniałem - skoro ten ficzer istnieje tylko w sofcie AMD, a w innych programach został pominięty, to raczej nie bez powodu ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Powiem tak z tego też powodu, który opisałeś mam ustawione -60mv stabilne w każdym scenariuszu na dowolną długość obciążenia. Ramu ostatnio nawet w ogóle nie kręcę. Karta na razie nie wydaje się ograniczona przepustowością aby było widać jakieś wyraźne wzrosty. Karta lata też uwalona na 212W i jest w sumie super :) 

Opublikowano
1 minutę temu, Art385 napisał(a):

Powiem tak z tego też powodu, który opisałeś mam ustawione -60mv stabilne w każdym scenariuszu na dowolną długość obciążenia. Ramu ostatnio nawet w ogóle nie kręcę. Karta na razie nie wydaje się ograniczona przepustowością aby było widać jakieś wyraźne wzrosty. Karta lata też uwalona na 212W i jest w sumie super :) 

Ja mam teraz -75mV, 2700MHz memki i -30% Power Limit (212W).
Do pudła jest tak blisko i jeszcze memki robią robotę, że nie widzę sensu podnosić. 
Z resztą, mam AiO na froncie, które źle działa na temperaturę GPU i wolę tak zostawić.

No ale tutaj w poradniku zrobiłem bezpieczne -60mV, 2650MHz memki i -17% Power Limit bo to raczej ustawienie które zadziała 99% ludziom, będzie stabilne i zawsze urwie te ~50W ze stockowego ~304W.
W sumie ludzie mają trochę inne karty dlatego nie zrobiłem gotowego profilu do wczytania w adrenaline, chociaż jest to jakaś myśl. Przemyślę to na spokojnie.

Opublikowano
11 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Nie sadze, na 212w nie osiagniesz wydajnosci bliskiej pudla, nie ma szans. Jesli tak jest to wstaw jakies SS, strata 5%-8% w kazdym tytule, a testowalem ich kilkanascie.

No ja pudło łapię w okolicy 240W (przy -75mV na rdzeniu) no ale ram coś podgania ogólną wydajność.
Przy 212W w booscie ucieka mi 100MHz na rdzeniu względem fabryki, czyli jak pisałem w poradniku o wartości 3079MHz, to przy 212W mam te 2980MHz w najwyższych wartościach.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby to była strata ogólna 5-8%. Bardziej 2-5% ale jeszcze to dokładnie sprawdzę, bo może coś przeszacowałem.

Opublikowano
23 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Patrz na FPS w grze, a nie na zegar.

Ech źle mnie zrozumiałeś kompletnie.

No i teraz ciekawostka. Odpaliłem dwa tytuły na UE 5, oba 1440p, Ray Tracing na maska, FSR:Q i bez generatora klatek
Resident Evil Requiem, sam początek gry:
Stock: 99-101 FPS
UV+OC: 103-107 FPS

Pragmata, baza - gapiąc się na lasery i korytarz w głębi.
Stock: 177-178 FPS
UV+OC: 188-190 FPS

No i jako UV+OC mam na myśli -75mV rdzeń, 2700MHz pamięci i Power Limit -30 (212W).
Sprawdzałem każdy wynik po 2 razy i się skrobię po głowie... bo powinno być więcej FPS na pudle, a jest odwrotnie.
Może specyfika tych konkretnych tytułów na UE5?