Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Lol, plot twist, żona przejechała się KIA Sorento 2022 Prestige 7os. (ISOFIX w ostatnim rzędzie) i stwierdziła, że to jest to :E 

dobrze że długa gwarancja jest ;)

który silnik ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Czemu 7 os? To trochę zmniejsza bagażnik. Wiem co mówię :E 

Pytaj moją żonę :E wymyśliła sobie, że jak jedzie z dzieciakami spotkać się z koleżankami w babskim gronie to w 1 samochód pakują 4 dzieciaków + przyjaciółka :E 

A w sumie w Sorento i Santa Fe wersja 5os vs 7 os ma kilka litrów mniejszy bagaznik. Bez dramatu. 

I w sumie 7 miejsc spoko, dzieciaki na 3 rząd a jak gdzie jedziemy z teściami czy moim tatą to nie musimy na dwa auta (zakładając że bez bagaży)

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Pytaj moją żonę :E wymyśliła sobie, że jak jedzie z dzieciakami spotkać się z koleżankami w babskim gronie to w 1 samochód pakują 4 dzieciaków + przyjaciółka :E 

A w sumie w Sorento i Santa Fe wersja 5os vs 7 os ma kilka litrów mniejszy bagaznik. Bez dramatu. 

I w sumie 7 miejsc spoko, dzieciaki na 3 rząd a jak gdzie jedziemy z teściami czy moim tatą to nie musimy na dwa auta (zakładając że bez bagaży)

Zacząłbym żonie zadawać więcej pytań.

image.png.bc3eeb4c03e961a269fa1c20e7dc0fdc.png

A co do Espace to jechałem 2ma generacjami i powiem szczerze, że to było zawsze super auto na wojaże. Wygodne, wyciszone ok, dobrze wyposażone.

Opublikowano
23 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Zacząłbym żonie zadawać więcej pytań.

image.png.bc3eeb4c03e961a269fa1c20e7dc0fdc.png

A co do Espace to jechałem 2ma generacjami i powiem szczerze, że to było zawsze super auto na wojaże. Wygodne, wyciszone ok, dobrze wyposażone.

Ja się zastanawiam między Mazda 3 2.5t albo takim espace dla żony na dojazdy do pracy 8-15km dziennie.

• Haha 1
Opublikowano

Nie no do mnie akurat argument 7 miejsc trafia. Co jakiś czas robimy wypad w koło Konina z teściami czy znajomymi i zamiast jechać na dwa auta byśmy pakowali się w jedno. Isofixow ma dość Sorento. Santa Fe z tyłu nie ma ale w sumie nasza najstarsza już ma fotelik na pasy.

Opublikowano (edytowane)

że cooo ...silnik 1.2 do tej kobyły espace wsadzili??? o matko kochana %-) i jeszcze "prawilne jedyne słuszne 3 cylindry" :P   :boink::balon: Francuska motoryzacja to specyficzny stan umysłu :D

How-About-No-Bear.png&w=1200&q=75

Edytowane przez Oldman
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

Nie no do mnie akurat argument 7 miejsc trafia. Co jakiś czas robimy wypad w koło Konina z teściami czy znajomymi i zamiast jechać na dwa auta byśmy pakowali się w jedno. Isofixow ma dość Sorento. Santa Fe z tyłu nie ma ale w sumie nasza najstarsza już ma fotelik na pasy.

W takim wypadku polecam mercedesa v klasę albo jakiegoś busa pracowniczego/dziewieciosobowego.

Wiecej miejsc zawsze się przyda, kto wie czy kiedyś nie będziecie pomagać w wycieczce szkolnej albo rozwozić gości na weselu dzieci.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Zaczynaliśmy od 2+2 i może pies a już jesteśmy na etapie 7 osób bez psa i bagaży ale przynajmniej na jedno auto pojedziemy;)

No ja wiem, Ty byś do Fabii wszystko wcisnął :)

Tyle postów piszesz i nic merytorycznego. 

• Upvote 1
Opublikowano

Wg AI 2+2 i pies się zmieści 

Nowa Fabia Monte Carlo ze szklanym dachem i 1.5 turbo 150km z dsg powinna się zmieścić w budżecie 150k - dopisuje jako propozycja do rozważenia 

Tak, bez problemu zmieścicie się w konfiguracji 2+2 oraz pies, o ile weźmiecie pod uwagę wersję nadwozia Škody Fabii oraz gabaryty Waszego czworonoga.

Oto jak wygląda sytuacja z podziałem na strefy w aucie:

💺 Przód: Dwie osoby dorosłe

Kierowca i pasażer z przodu mają do dyspozycji pełnowymiarowe i komfortowe fotele. Pod tym względem Fabia (szczególnie nowsze generacje, jak Fabia III i IV) oferuje zaskakująco dużo przestrzeni nad głową i na nogi jak na segment B. [1]

🧒 Tył: Dwójka dzieci

Kanapa z tyłu spokojnie pomieści dwoje dzieci. Warto jednak pamiętać o kluczowej kwestii: [1]

Foteliki samochodowe: Jeśli dzieci jeżdżą w dużych fotelikach (zwłaszcza montowanych tyłem do kierunku jazdy – RWF), odsuniecie przednich foteli mocno do tyłu może być ograniczone. Dwa foteliki bez problemu wepniesz w seryjne uchwyty ISOFIX. [1, 2]

Starsze dzieci: Jeśli dzieci jeżdżą już na samych podstawkach lub bez nich (powyżej 150 cm wzrostu), miejsca na nogi i szerokość kanapy będą w zupełności wystarczające. [1, 2]

🐕 Bagażnik: Pies

To, czy pies zmieści się w bagażniku, zależy od typu nadwozia Fabii oraz rasy psa:

Wersja Hatchback: Bagażnik ma pojemność ok. 330–380 litrów (w zależności od generacji). Zmieści się tam wyłącznie mały lub średni pies (np. Maltańczyk, Cocker Spaniel). Trzeba jednak zdjąć górną półkę, aby zwierzak miał dostęp do powietrza i światła z kabiny.

Wersja Kombi (Fabia I, II, III): Oferuje potężny i ustawny bagażnik (od 480 do 530 litrów przy rozłożonych fotelach). W tej wersji bez problemu i w komfortowych warunkach pojedzie nawet duży pies (np. Golden Retriever czy Owczarek Niemiecki). [1]

• Haha 2