Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio widziałem, że jak jeżdzi się bardziej prestiżowym lepszym autem, które bardziej Ci się podoba to podczas jazdy organizm produkuje więcej testosteronu. Są na to badania. Kolejny argument za :E

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Ano tak jest, jak jeździłem Fiatem to czupryna była bujna, teraz Audi i już sam widzę, że to już nie to co dawniej. No ale cóż, prestiż, blichtr i splendor mają swoją cenę (nie tylko tą przy kupnie auta).

• Haha 1
Opublikowano

A może taki gigant nowy za 140?

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ds-automobiles-ds7-ID6I2Y59.html

Za 148 tysięcy złotych otrzymujemy fenomenalnie wykończonego, genialnie wyciszonego i naładowanego nowinkami technicznymi SUV-a klasy premium. W dzisiejszych realiach rynkowych kwota ta ledwo wystarcza na średnio wyposażonego kompakta marek popularnych. To kapitalna propozycja dla kogoś, kto szuka oszczędnego auta na trasy i ceni sobie nietuzinkowy, awangardowy wygląd.

Opublikowano

Nówka z salonu, z ładnym designem i ekonomicznym dieselem vs używka za 140k gdzie po zakupie od razu trzeba robić eksploatację itp. I godzić się że ktoś nam pierdzial w fotel i ubrudził podwozie błotem itd….

To jak z częściami do PC, od pewnego pułapu cenowego nie ma sensu już iść w używki 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

używka za 140k gdzie po zakupie od razu trzeba robić eksploatację itp. I godzić się że ktoś nam pierdzial w fotel i ubrudził podwozie błotem itd….

Kupno używki, to kupno kota w worku. Wielu ludzi nie dba o auta. Efektem może być, że po np. 7 latach auto będzie workiem bez dna. Najgorsze auta są od handlarzy samochodami używanymi, którzy kupują rozbitki, a następnie byle jak, najniższymi kosztami i częściami ze szrotu je "naprawiają" (niezgodnie ze sztuką). Także to co opisałeś, to najmniejszy problem.

Godzinę temu, wallec napisał(a):

To jak z częściami do PC, od pewnego pułapu cenowego nie ma sensu już iść w używki 

Dokładnie. Przy większych pieniądzach (a takie 100 kPLN+ ulicą nie chodzi) to kupno używki jest podwójnym ryzykiem (bo jak kupujemy kilkuletnią używkę za ponad 100 tys. zł ... np. 140 000, to znaczy, że kupujemy auto premium ... jak chcemy je poprawnie serwisować, to koszty też będą premium).

Opublikowano
29 minut temu, Kyle napisał(a):

Kupno używki, to kupno kota w worku. 
Przy większych pieniądzach (a takie 100 kPLN+ ulicą nie chodzi) to kupno używki jest podwójnym ryzykiem 

kiedys (nascie late temu) bym moze zaryzykowal po przegladzie w autoryzowanym serwisie, weryfikacji historii, stanu tech i ogolnie. teraz? pierdyliard ecoczesci, pelno czujnikow, elektroniki, softu, akcji serwisowych. bez potwierdzone  gwarancji producenta na wiekscosc z nich, w ogole do tematu uzywanego auta w tej cenie, bym nie podchodzil. to juz lepiej "nowy" z salonu, po wyprzedazy rocznika

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Z takich nieoczywistych rzeczy, jak ktoś nie miał to nie wie, ale np. teraz jak kupujemy ogromne auto dla rodziny 2+2 to np. w Skodzie Kodiaq jest tak daleko do tylnych siedzeń, że jak wieziesz dwu-trzy-czteroletnie dziecko to na światłach nie jesteś im w stanie nawet podać ręki/wody/husteczki/ciastka bo jest tak daleko, że nie dosięgniesz.

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Well I tak i nie z tym kupowaniem używanego auta. Grunt to historia serwisowa. Ja się skłaniam ku zakupowi od dealera jeśli się taki trafi bo i ewentualne roszczenia łatwiej egzekwować.

Ja wiem, mógłbym mieć nowa Kia K4 kombi, Sportage itd..ale właśnie w nich jakieś ale jest za nadal taki pieniądz. 

Prawda jest po środku, coś za coś.

Choć nie ukrywam przeszła mi przez myśl KIA sportage w obecnym leasingu który wcześniej był tu wrzucamy. Wychodzi jak niemal raty 0%..

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano

A co od kogokolwiek wyegzekwujesz np. po roku w takiej sytuacji:

W lipcu tego roku kończyła się mi się na taczkę rozszerzona gwarancja , auto kupione w 2019 , w kwietniu zgłosiłem wycieki na silniku i mały ubytek płynu chłodniczego,obejrzeli stwierdzili że uszczelnienie głowicy na gwarancji, wiadomo to autoryzowany serwis, więc ceny wysokie,  kole 500 zł/h.trzeba było wyjąć motor twierdzili  po 16h na łepka dla 2 osób. Umówiłem się na termin, auto dostarczyłem na 8  odebrałem na 2 dzień kole 15 więc mniej tych godzin poszło, kole 13x2 w tym doszła jeszcze wymiana pompy wody, też zrobili na gwarancji.

Jak by to było używane auto bez gw sam bym musiał bulić, a za same roboczogodziny wyszło 13k bez części, pewnie u jakiegoś Mietka w garażu wyszło by taniej.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, wallec napisał(a):

Z takich nieoczywistych rzeczy, jak ktoś nie miał to nie wie, ale np. teraz jak kupujemy ogromne auto dla rodziny 2+2 to np. w Skodzie Kodiaq jest tak daleko do tylnych siedzeń, że jak wieziesz dwu-trzy-czteroletnie dziecko to na światłach nie jesteś im w stanie nawet podać ręki/wody/husteczki/ciastka bo jest tak daleko, że nie dosięgniesz.

CHCIELIŚCIE DUŻE AUTO?! TO MACIE! :hihot:

Tak serio, to ja wiem, że dzisiejsze auta urosły głównie na zewnątrz (domyślam się, że to przez te lepsze strefy zgniotu itp.), ale jednak w środku też nieco urosły. To już nie jest Fiat 126p, albo Seicento czy inny Matiz lub Tico ;) 

4 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

Ja się skłaniam ku zakupowi od dealera jeśli się taki trafi bo i ewentualne roszczenia łatwiej egzekwować.

Jak zdecydujesz się na używkę, to jest to jeszcze najbezpieczniejsza opcja z używek. Koleżance poszła uszczelka pod głowicą w jej używanym Citroen C chyba 4, jakoś niedługo po zakupie (z 2 miesiące?) - na szczęście kupiła używkę od dealera, więc dealer bez problemu pokrył koszty naprawy, bo było na gw. (a to już nie są tanie rzeczy).

4 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

Choć nie ukrywam przeszła mi przez myśl KIA sportage 

Obecnie KIA nie są zbyt atrakcyjnym wyborem (tanie już nie są, nie słyną z super-niezawodności jak jakaś Toyota, nie są prestiżowe jak jakieś BMW czy Mercedes).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Ja o awaryjnosci KIA nie słyszałem jakoś wiele negatywów. 

Inna sprawą jest taka że jakikolwiek wybór nowego z salonu oznacza zejście z wymaganiami choćby co do pojemności bagażnika (ok, tu KIA L4 czy Octavia, Corolla TS byłyby ok pojemnością) ale zarazem niestety zejście z komfortu w dół.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

Ja o awaryjnosci KIA nie słyszałem jakoś wiele negatywów. 

Bo one nie są generalnie wysoce awaryjne (choć trochę problemów jest z ich silnikami np. T-GDI 1,6L), ale nie słyną z takiej niezawodności jak Toyota.

2 godziny temu, trepek napisał(a):

Dziwne, sprzedaż KIA Sportage utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie.

Tak, bardzo dziwne, patrząc na ceny i to co te samochody oferują. Przykładowo Kia Sportage Hybrid Business Line, z kamerami 360, z cennika wyprzedażowego, ale jeszcze rok prod. 2026, to jest 183900+7000=190900 (z roku 2025 179900). Toyota Corolla Cross Executive 2026 kosztuje 179200. Osobiście wolałbym Toyotę (która do tanich nie należy).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
25 minut temu, Kyle napisał(a):

Napisz coś więcej.

Co tu duźo pisać. Toyota Corolla Cross ma plastikową deskę a Kia z miękkich materiałów. I można tak mnożyć i mnożyć :) Już nie wspominając o walorach akustycznych.

8 minut temu, wallec napisał(a):

Jeszcze warto zerknąć na Mazdy z 2.5 turbo pod maską 

Ale to tylko import z USA, w Polsce były tylko wolnossaki.

• Upvote 3
Opublikowano
27 minut temu, trepek napisał(a):

Toyota Corolla Cross ma plastikową deskę

Na podszybiu jest twardy plastik, natomiast deska jest z czegoś miększego.

"Przeszycia" na tym miększym materiale deski, wyglądają na imitację przeszycia - wolałbym by sobie darowali takie tandetne zabiegi (skoro nie ma przeszycia, to nie powinni dawać tej "symulacji przeszycia").

KIA Sportage z tego co widzę też tyłka nie urywa (trochę tych twardych plastików jest: