Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Autor dokładnie określił potrzebę poprzez podanie wymagań jakie musi spełnić jego przyszłe auto. Ma swoje 3 propozycje, które rozważa ale nie zamyka się na inne, spełniające jego wymagania. Takie tematy jak najbardziej mają sens bo można tu skonfrontować różne propozycje w ramach określonych wymagań stawianych przez autora i dodatkowo można zaczerpnąć wiedzy od użytkowników, którzy mają takie auta. 

Jeśli auto nie spełnia wymagań jakie są postawione na pierwszej stronie to po co wrzucać taką propozycję? 

A słyszałeś o elastycznych pasach do przewozu zgrzewek wody? Koszt 20zł za 2 pasy.

Jeszcze nie miałem sytuacji bym musiał sięgać po zakupy, które się wywróciły. Zawsze mam przypięte bez względu na rodzaj auta i nic mi po bagażniku nie lata a obecne auto jest dość żwawe bo 3.9 do setki :E 

W moim przypadku sama baza (Cybex Base T) wystaje ok 12cm po za siedzisko (dolna cześć z nogą) ale zamontowany fotelik dla niemowlaka na bazę (Cybex Clout T I-Size) wystaje już ~27cm i opiera się o przedni fotel, który zwyczajnie trzeba przesunąć do przodu inaczej jest problem z obróceniem fotelika. W A3 będzie większy problem z takim zestawem bo z tyłu jest mniej miejsca niż w Tesli 3.

Byłem zadowolony bo miałem 1+1. Obecnie mam 2+1 i planujemy z żoną drugie dziecko czyli 2+2. Przy obecnej konfiguracji 2+1 jak wyjeżdżam gdzieś w trasę to Tesla 3 jest wypchana po brzegi a jednak ma sporo miejsca na bagaż. 

Dodatkowo mały uwielbia psy więc w niedalekiej przyszłości pojawi się domowy czworonóg choć mam już na działce 2 owczarki niemieckie. 

Przy takiej konfiguracji 2+2 + pies potrzebne jest mi duże, przestronne, rodzinne auto a że mam 195cm wzrostu to SUV będzie dla mnie idealnym wyborem. Interesuje mnie tylko auto elektryczne z racji tego, że posiadam instalację PV, która się już zwróciła czytaj darmowa jazda. Czekam na testy elektrycznej Skody Peaq 90 czyli największego SUVa jaki będzie miała Skoda w swojej ofercie za ~250k zł.

Audi RS6 nie jest dla mnie choćby ze względy na koszt utrzymania. Znajomy ma RS7 w Kombi i na serwis auta do przebiegu 47 tyś km wydał już 27 tyś zł. Ja w Tesli na 50 tyś przebiegu wydałem 520zł :E 

Rozumiem, że ten fotel musisz przesunąć do przodu głównie dla komfortu operowania fotelikiem a nie, że podczas jazdy z przodu nikt się już nie mieści?

W przeciwnym razie tego nie kupuję, bo cybex sirona gi-i size bez problemu mieścił sie w fabii i mogłem jechac z przodu bez ruszania fotelem, w hondzie to już w ogóle.

Z fotowoltaiką spoko, popieram takie rozsądne podejscie - oszczędzisz na paliwie i nawet tym elektrykiem jakoś dokulasz się na wakacje do północnej Chorwacji na jeden pit-stop  lub troche dalej z planowaniem podróży -> spoko.

"Autor dokładnie określił potrzebę poprzez podanie wymagań jakie musi spełnić jego przyszłe auto. Ma swoje 3 propozycje, które rozważa ale nie zamyka się na inne, spełniające jego wymagania. "

I tak nie wybierze nic z tego co ktokolwiek poleci i kupi to na co miał ochotę podczas zakładania tematu ;)

Opublikowano
13 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Nawet jeśli to co? Jego pieniądze. 

Nic, dokładnie to samo napisałem.

temat do flexu, my sobie przedkładamy neta i robimy rozeznanie w rynku przy okazji możemy się pochwalić że mamy fotowoltaike na starych zasadach ;)

Autor teraz będzie cicho do momentu w którym kupi auto i wklei. Za czasów pclaba etap flexowania zostałby pominięty a autor założyłby temat że kupił auto, opisał wyposażenie, silnik a my pomoglibyśmy wybrać felgi, zawieszenie Bilstein, stage 2 lub 3 i byłoby spoko a tak to sobie bez sensu piszemy o tym jak umotywować suva i jakie silniki mają samochody z katalogu producenta ;)

• Upvote 1
Opublikowano

@wallec na pewno wybiorę szybciej któraś z propozycji która spełnia wymagania niż te które wrzucasz mijające się z nimi o lata świetlne. Nie po to wrzuciłem konkretnie co musi spełniać żebyś mi zarzucał Peugeotem, Renault czy Honda z pojemnością bagażnika taka że pies by musiał jechać na dachu albo zębami zderzaka się zaczepić. 

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, wallec napisał(a):

Co to za długaśna baza, że dziecko któremu nogi nie wystają zajmuje cała przestrzeń od tylnej kanapy do przedniego fotela?

Obrotowka z reguły na długość wystaje tylko kilka cm poza siedzisko i potem noga/podpora pod odpowiednim kątem ( prawie 90 stopni) idzie na podłogę.

Baza z nosidełkiem wymaga ok. 75-76cm aby spokojnie nim operować liczone od oparcia tylnej kanapy do tyłu/oparcia przedniego fotela.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Rozumiem, że ten fotel musisz przesunąć do przodu głównie dla komfortu operowania fotelikiem a nie, że podczas jazdy z przodu nikt się już nie mieści?

Fotel przedni trzeba wsunąć aby obrócić nosidełko w tryb jazdy i w takim położeniu z przodu jest mniej miejsca dla pasażera.  O ile w TM3 po przesunięciu fotela z przodu jest jeszcze sporo miejsca tak w takim A3 miejsca będzie już mało i tak jak napisał @bleidd z przodu wejdzie tylko niska osoba. 

Godzinę temu, wallec napisał(a):

my sobie przedkładamy neta i robimy rozeznanie w rynku przy okazji możemy się pochwalić że mamy fotowoltaike na starych zasadach ;)

W którym momencie ktoś się chwalił fotowoltaiką na starych zasadach ? 

Opublikowano
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Nic, dokładnie to samo napisałem.

temat do flexu, my sobie przedkładamy neta i robimy rozeznanie w rynku przy okazji możemy się pochwalić że mamy fotowoltaike na starych zasadach ;)

Autor teraz będzie cicho do momentu w którym kupi auto i wklei. Za czasów pclaba etap flexowania zostałby pominięty a autor założyłby temat że kupił auto, opisał wyposażenie, silnik a my pomoglibyśmy wybrać felgi, zawieszenie Bilstein, stage 2 lub 3 i byłoby spoko a tak to sobie bez sensu piszemy o tym jak umotywować suva i jakie silniki mają samochody z katalogu producenta ;)

Dlatego takie tematy to powinno być max 3 strony i kosz a nie tworzenie epopei - zaraz zakładam temat jakie auto do 10k i liczę na multum propozycji które odrzucę :hihot:

Opublikowano

Dodajcie go do ignora i tyle, sami go karmicie, śmiejecie się i tworzycie spam, przecież albo on umiejętnie trolluje, albo jest XYZ i nie warto tracić czasu.

Uwielbiam jak ktoś marudzi, a sam się przyczynia do problemu. Nie odpisujcie to mu się znudzi. 

I jak nie przepadam za ingerowaniem moderacji w blabla, tak tutaj by się przydało...

Opublikowano
W dniu 14.09.2026 o 09:34, bleidd napisał(a):

Jak masz jedno auto w domu to musi być maksymalnie uniwersalne.

Ile ja przewiozłem rzeczy autem przy budowie domu to nie zliczę tego. Albo padła mi kosiarka w połowie koszenia to pojechałem do taty pożyczyć jego i potem odwieźć. Woziłem palety, tuje, korę, kamień, styropian, 3-metrowe rury kanalizacyjne, nawet kostkę brukową bo zabrakło mi 4 płyt 60x60 a transport od 230 zł :E Wózek z gondolą 3/4 bagażnika Q5 mi zajmuje a w A3 cały, a gdzie tu cokolwiek więcej wsadzić. W A3 po zamontowaniu bazy i nosidełka na tyle musiałem podsunąć przednie siedzenie, że mogło tam siedzieć dziecko max 150 cm bo nikt inny by nie wszedł.

Jak ktoś kupuje Q7, żeby tylko odwieźć dzieci do przedszkola to inna sprawa ale nie wszyscy tak mają.

Do Tesli Y wchodzi paleta bez większego problemu :D 

• Haha 1
Opublikowano

Im dłużej myślę o zakupie, zawężając się do SUVów odnosze wrażenie, że Kodiaq z okolicy 2020r za ok 100-110k PLN ma najlepsze value for money w porównaniu do GLE (2018 za 125-145k) i Santa Fe (2021+ za 130-150k).

Różnice w cenach nie są zabójcze ale jakoś tak mam wrażenie rozsądnie. Nie wiem :D 

Opublikowano
11 godzin temu, galakty napisał(a):

I jak nie przepadam za ingerowaniem moderacji w blabla, tak tutaj by się przydało...

OOOO! to chyba najmilszy tekst jaki dzisiaj przeczytałem! ;)  - tak na przyszłość jest taki magiczny przycisk "Zgłoś" :E 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Im dłużej myślę o zakupie, zawężając się do SUVów odnosze wrażenie, że Kodiaq z okolicy 2020r za ok 100-110k PLN ma najlepsze value for money w porównaniu do GLE (2018 za 125-145k) i Santa Fe (2021+ za 130-150k).

Różnice w cenach nie są zabójcze ale jakoś tak mam wrażenie rozsądnie. Nie wiem :D 

Te Santa Fe takie drogie za taki rocznik? Trochę zdziwiony jestem. 

Mi się Mercedesy niezbyt podobają (po W205 dla mnie tragedia w designie) więc brałbym Kodiaqa.

Opublikowano
1 minutę temu, larry.bigl napisał(a):

Czy robienie 12-15kkm rocznie w lepszym komforcie jest warte 30-40k? Nie wiem.

Pewnie dopóki się nie przejedziesz to się i nie dowiesz. A potem sam zobaczysz, czy te kilkadziesiąd tysięcy różnicy widać/czuć, czy nie ;) 

Opublikowano

Żona wychodzi z założenia, że jak nie siądzie mi auto to przecież można sprzedać :E ale ja lubię się na lata wiązać z autami.

Wpadła mi wczoraj jeszcze jedna podkręcona piłka od znajomego. Jego brat ma na sprzedaż W212 z 2016r (ostatni rok produkcji) którego sam kilka lat temu z DE sprowadził i nim cały czas jeździ. Wyposażenie pod korek (pamięć foteli po obu stronach, grzanie i wentylowanie stołków, hak, nagłosnienie HK, podwójna panorama, skóra nappa, Webasto, 9g-tronic, V6 taka jaką mam, ILS, distronic) i chce ją sprzedać. I za dość spoko pieniądze. Nie ma nigdzie wystawionej jeszcze ale cena, historia auta (serwisowane u mojego kuzyna) działają na korzyść. W sumie taka przesiadka na 10 lat młodsze auto z tymi samymi bajerami co moje, ze znanym mi silnikiem. 

Nie jest to do końca to co chcę ale jak patrzę na stosunek cena vs to co ma to zmiata reszte opcji ze stołu :E  

Opublikowano

Tak z ciekawości, ile za tego Merca? 

3 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Nie jest to do końca to co chcę ale jak patrzę na stosunek cena vs to co ma to zmiata reszte opcji ze stołu :E  

Jak jest za dobre pieniądze i bagażnik starczy, to nie ma co się zastanawiać 

Opublikowano
19 minut temu, lesiu155 napisał(a):

A potem sam zobaczysz, czy te kilkadziesiąd tysięcy różnicy widać/czuć, czy nie

Skóra Nappa w Hyundaiu >> skóra w Skodzie. Osobiście w Skodzie nie brałbym skóry tylko szary wełniany materiał Lounge.