Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Żona wychodzi z założenia, że jak nie siądzie mi auto to przecież można sprzedać :E 

I z tego samego założenia możesz wyjść kupując W212 ;) pół roku pojeździsz i ew. sprzedasz za być może te same pieniądze, co kupiłeś.

Opublikowano

Tylko sprawdź tylną belkę czy nie odpada 

"Krytyczny problem: Tylna belka pomocnicza (wózek / sanki)

To największa i najbardziej niebezpieczna bolączka tego modelu.

Co się dzieje: Konstrukcja tylnej ramy pomocniczej (subframe) potrafi korodować od środka. Z zewnątrz element może wyglądać na zdrowy, podczas gdy w rzeczywistości rdza dosłownie go przeżera, co w skrajnych przypadkach prowadzi do pęknięcia wózka w trakcie jazdy i utraty kontroli nad autem. 

Tak, w egzemplarzach z 2016 roku (ostatni rok produkcji modelu W212) ten problem również występuje."

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

Czy robienie 12-15kkm rocznie w lepszym komforcie jest warte 30-40k? Nie wiem.

Dla mnie jest, a dla Ciebie (czy Twojej żony) to nie wiem, stąd tak trudno tutaj podać murowanego kandydata.

Spójrzmy na testy ADAC, wszystkie auta @ 130 km/h:

Kodiaq I 2.0 TDI 190 KM, Style 4×4 DSG, test 2017 - 68,3 dB(A)

Santa Fe IV po liftingu 2.2 CRDi 202 KM, Signature 4WD DCT, test 2021 - 68,0 dB(A)

GLE W166 250 d 204 KM, 9G-Tronic, test 2016 - 66.1 dB(A)

GLE W167 350 d, test 2019 - 64,2 dB(A) 

traktowałbym to tylko poglądowo bo nie wiadomo jakie opony, czy warunki identyczne

Dodatkowo wszystko rozbije się o konkretne egzemplarze, Skoda może być DCC albo nie, GLE z Airmatic albo nie, możesz mieć bogatszy czy biedniejszy konfig, mieć lub nie mieć akustyczne szyby. Pytanie też w jakich warunkach te 12-15kkm będzie pokonywane? Trasy, miasto, mieszany? Jak trasy to bardziej krajówki czy autostrady?

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

Ciekawe, coś spora różnica głośności. 

Tryb użytkowania mocno mieszany. Kiedyś jeździłem więcej po mieście ale te ostatnie kilka ciężkich prywatnie miesięcy sprawiły, że z żoną i dzieciakami zaczęliśmy znacznie więcej jeździć w dalsze miejsca. 

Opublikowano
53 minuty temu, bleidd napisał(a):

traktowałbym to tylko poglądowo bo nie wiadomo jakie opony, czy warunki identyczne

A potem i tak ciszę zagłuszy żona albo dzieci, to już lepiej mieć szum drogi :hihot: 

4 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Tryb użytkowania mocno mieszany. Kiedyś jeździłem więcej po mieście ale te ostatnie kilka ciężkich prywatnie miesięcy sprawiły, że z żoną i dzieciakami zaczęliśmy znacznie więcej jeździć w dalsze miejsca. 

Każdy ma inne wymagania. Dla mnie np. czy materiał czy skóra nie robi różnicy poza "wow mam fajną skórę", nie wpływa to na krótkie trasy, co innego jak masz jechać 6h to wtedy i wentylacja i wszystko robi robotę. Trudno doradzić jak każdy siedzi w innym miejscu :D Mi kumpel z pracy mówił że mam nie kupować manuala i tylko automat, a mi to nie robi bo dobry manual też fajnie jeździ. Czy bym wolał automat? Tak ale nie za 10k dopłaty wtedy. 

Opublikowano

No właśnie - własne potrzeby i oczekiwania. Jeden by wolał biedniejsze ale GLE ze względu na komfort akustyczny (np. ja bo dla mnie wyciszenie to absolutny priorytet) i np. pneumatykę. Inny by się popukał w czoło i powiedział, że w tej cenie to będzie miał wypchanego pod korek wyposażeniem Kodiaqa i jeszcze do tego młodszego. Kto ma racje? Oboje, bo wybrali auta pod swoje wymagania.

Możemy ciągnąć ten wątek kolejne 7 stron ale póki sam sobie nie odpowiesz na pytanie: to musi być, to mogę odpuścić ALBO po prostu pojeździsz tymi autami, to nikt tu nic więcej już nie wymyśli.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
7 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Żona wychodzi z założenia, że jak nie siądzie mi auto to przecież można sprzedać :E ale ja lubię się na lata wiązać z autami.

Wpadła mi wczoraj jeszcze jedna podkręcona piłka od znajomego. Jego brat ma na sprzedaż W212 z 2016r (ostatni rok produkcji) którego sam kilka lat temu z DE sprowadził i nim cały czas jeździ. Wyposażenie pod korek (pamięć foteli po obu stronach, grzanie i wentylowanie stołków, hak, nagłosnienie HK, podwójna panorama, skóra nappa, Webasto, 9g-tronic, V6 taka jaką mam, ILS, distronic) i chce ją sprzedać. I za dość spoko pieniądze. Nie ma nigdzie wystawionej jeszcze ale cena, historia auta (serwisowane u mojego kuzyna) działają na korzyść. W sumie taka przesiadka na 10 lat młodsze auto z tymi samymi bajerami co moje, ze znanym mi silnikiem. 

Nie jest to do końca to co chcę ale jak patrzę na stosunek cena vs to co ma to zmiata reszte opcji ze stołu :E  

I powiedzcie mi że takie tematy to nie jest Flex.

jeszcze wczoraj samochody nowe, mieszczące się w budżecie które proponowałem były za małe (Citroen Ds7, Honda hrv, Renault) a dzisiaj pyk już w212 jest spoko.

5 stron pisania wow panie masz 150k na furę bierz merca na wypasie albo giganta kodiak bo rodzina 2+2+pies a dzisiaj już w212 jest gicik bo cena ;)

W dniu 15.09.2026 o 07:46, larry.bigl napisał(a):

@wallec na pewno wybiorę szybciej któraś z propozycji która spełnia wymagania niż te które wrzucasz mijające się z nimi o lata świetlne. Nie po to wrzuciłem konkretnie co musi spełniać żebyś mi zarzucał Peugeotem, Renault czy Honda z pojemnością bagażnika taka że pies by musiał jechać na dachu albo zębami zderzaka się zaczepić. 

Opublikowano
3 godziny temu, wallec napisał(a):

jeszcze wczoraj samochody nowe, mieszczące się w budżecie które proponowałem były za małe (Citroen Ds7, Honda hrv, Renault) a dzisiaj pyk już w212 jest spoko.

5 stron pisania wow panie masz 150k na furę bierz merca na wypasie albo giganta kodiak bo rodzina 2+2+pies a dzisiaj już w212 jest gicik bo cena ;)

Ty za diabły nie masz pojęcia jak duża jest E klasa. To największe kombi w klasie. W mojej w211 wiozłem kanapę. 

Opublikowano
4 godziny temu, wallec napisał(a):

Honda HRV ma 4,3m długości, przecież to jest mały pierdek. W Outlanderze którego miałem można było zaparkować twoją Hądą, a w E-klasie można zaparkować Outlanderem.

Weź idź sprawdź, czy Cię w pokoju bez klamek nie ma.

• Haha 3
Opublikowano
48 minut temu, Klima napisał(a):

Daleko masz do Krakowa? Jakbyś był zainteresowany to mam coś takiego. 2021, 86tys km, udokumentowany serwis i gwarancja producenta. 

Prześlij więcej info na priv. Do Krakowa mam 500km ale biuro firmy mam w Krakowie. Będę na koniec miesiąca.

Opublikowano
12 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Tylko dlaczego tyle jeździ tego po PL drogach, trzaska kilometry i jakoś szumu nie widać żeby były awaryjniejsze?

Bo nie jeździli niczym lepszym ?

Bo auta są naprawiane na gwarancji i aż tak nie boli ?

Zastanawiające jest to że kwestionujecie informacje z 1 ręki, dodatkowo poparte testami :)

Nie rozumiem, skąd to uwielbienie do koreańczyków.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, IceMan napisał(a):

Bo nie jeździli niczym lepszym ?

Bo auta są naprawiane na gwarancji i aż tak nie boli ?

Zastanawiające jest to że kwestionujecie informacje z 1 ręki, dodatkowo poparte testami :)

Nie rozumiem, skąd to uwielbienie do koreańczyków.

Ja nie kwestionuję - ja patrzę na to czym jeżdżą ludzie/znajomi i o awariach wiele nie słychać. 

Toyota super ale value for money jest nisko, cena nieadekwatna do wykończenia i tego co oferuje (chociaż osobiście je lubię). 

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano

Ja trochę skrzywiony jestem, bo pracuję przy tym i bezpośrednio się z tym spotykam codziennie.

I jeśli kiedyś wystawiałem 1 zlecenie gwarancyjne na 1-2 dni a teraz kilka dziennie, to bezpośrednio mnie to dotyka ,bo się przy tym narobić trzeba :D 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie no spokojnie, jeszcze nie kupiłem :D nie dam się kobiecie ot tak zwieźć bo jej się spodobało. Za bardzo żydowskie podjeście mam żeby ot tak kase wydać ;D  Teraz mam chociaż na nia argument ahaha

Edytowane przez larry.bigl
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Siedzi małeżństwo na terapi, terapeuta się pyta męża:

- więc myśli pan, że żona nie pozwala panu mieć swojego zdania?

- nie, on tak nie myśli

xD

A Sorento jest wizualnie świetna, gratulacje wspólnego wyboru 8:E

Edytowane przez Katystopej
  • Like 4