Skocz do zawartości

Klasyczna "benzyna + manual" VS "hybryda +e cvt". Toyota Corolla lub C-HR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, kubon napisał(a):

Ale jazda tym, o ja pitole. Plastik fantastik środek, skrzynia irytuje wyciem, silnik co chwile gasi/odpala. Jak ci to nie przeszkadza to do jeżdżenia A>B w mieście bdb wybór.

Wyje silnik bo z przyzwyczajenia wciska się gaz głęboko, a w hybrydzie obroty idą równo z "gazem". Do spokojnej jazdy nie trzeba tego mocno wciskać, ale trzeba się przestawić. JA u siebie też wykorzystuję moment i nawet kręcąc do 2500-3000 obrotów ciskam dość mocno, w hybrydzie od razu wejdzie 5000 obrotów i będzie trzymać ;) 

Za to uruchamianie/gaszenie owszem jest irytujące, ale jak Ciebie 1.8 irytowało to nie próbuj nawet 1.5 3 cylindry, to to jest kosmos :E 

6 minut temu, Kyle napisał(a):

Tego "co chwilę gaszonego silnika" też nie zauważyłem - to nie jest zwykła niehybrydowa benzyna z aktywnym START-STOP jadąca przez centrum miasta :hihot: (takie coś faktycznie gasi silnik przy każdym przejściu dla pieszych jak się zatrzymasz i odpala w chwili ruszania)

Nie wiem jak 1.8, ale 1.5 to podczas jazdy na tempomacie z prędkością 60 km/h gasił i odpalał niemal co kilkanaście sekund... Wibracje niesamowite. 

Opublikowano

Tu nie trzeba traktować gazu zero-jedynkowo, normalne sprawne włączenie się do ruchu czy trochę szybsze ruszanie, wtedy CVT wbija np 3500 czy 4000 obrotów i trzyma - ten jednostajny hałas jest zwyczajnie irytujący.

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

@kubon Dzięki za opinię. Po prostu... myślałem o klasycznym "dziadkowozie" typu corolla w hybrydzie. No to YT i drążenie. Wtedy dopiero dotarło do mnie, że hybryda 1.8 toyki, to tak naprawdę, to samo auto w różnych budach... a że zawsze oko uciekało mi na CHR, to zacząłem się zastanawiać również i nad nią. Co ciekawe, wszędzie fajnie, gdzie nas nie ma. Wszystko fajne na odległość. A i ta "fajna" CHR posiada kilka wad (choć dla oka i na parkingu wydawała się niemal doskonała = zalety corolli + agresywna buda CHR) - np. jakoś głupkowato zaprojektowane miejsce pasażera z tym tunelem (dla mnie nie problem, jeżdżę zwykle sam :) - no ale... kto by pomyślał, że w takim "sporym" aucie może być problem miejsca, + fatalnie wąsko otwierane tylne drzwi, głupkowato dizajnerska i kompletnie niefunkcjonalna klamka tynych drzwi, itd.). Pomimo tego, że nieźle wygląda wcale nie jest "doskonała" :). Ale to bardziej przypierdzielki userskie. Jeszcze dumam czy corolla czy CHR. Corolla "bezpieczniejsza" / klasyczniejsza, CHR cieszy oko. ;) 

film 1

Spoiler

film 2

Spoiler

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

@kubon Dzięki za opinię. Po prostu... myślałem o klasycznym "dziadkowozie" typu corolla w hybrydzie. No to i YT i drążenie. Wtedy dopiero dotarło do mnie, że hybryda 1.8 toyki, to tak naprawdę, to samo auto w różnych budach... a że zawsze oko uciekao mi na CHR, to zacząłem się zastanawiać również i nad nią. Co ciekawe, wszędzie fajnie, gdzie nas nie ma. Wszystko fajne na odległość. A i ta "fajna" CHR posiada kilka wad (choć dla oka i na parkingu wydawała się niemal doskonała = zalety corolli + agresywna buda CHR) - np. jakoś głupkowato zaprojektowany fotel pasażera (dla mnie nie problem, jeżdżę zwykle sam :) - no ale... kto by pomyślał, że w takim "sporym" aucie może być problem miejsca, fatalnie wąsko otwierane tylne drzwi, itd.). Pomimo tego, że nieźle wygląda wcale nie jest "doskonała" :). Ale to bardziej przypierdzielki userskie. Jeszcze dumam czy corolla czy CHR. Corolla "bezpieczniejsza" / klasyczniejsza, CHR cieszy oko. ;) 

film 1

Pokaż ukrytą zawartość

film 2

A nie zmieścisz się z 2.0 w budżecie? Imo lepsza opcja

Edytowane przez Seyren
Opublikowano
6 minut temu, bleidd napisał(a):

Tu nie trzeba traktować gazu zero-jedynkowo, normalne sprawne włączenie się do ruchu czy trochę szybsze ruszanie, wtedy CVT wbija np 3500 czy 4000 obrotów i trzyma - ten jednostajny hałas jest zwyczajnie irytujący.

Jak wspominałem, jechałem bardzo mało czasu w CH-R i w Mazda 2, ale jak się włączam do ruchu w Tiggo 4, to on nie zdąży rozkręcić silnika spalinowego do wyższych obrotów (za krótki czas przyśpieszania do prędkości docelowej).

Opublikowano (edytowane)

Wiesz co? To jak ze składaniem kompa. Ciągłe naciągnie budżetu... z 30K na 40K... na 60K, teraz z boolem na 70K ;).
2.0... dla solo dziadka. Jest sens? Ja wiem, że lepiej, ale... nie deptam, nie szaleję, emerycki styl jazdy, zero autostrad, jada 95% solo, bez obiciążenia...

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

@JeRRyF3D ty nie mieszkasz jakoś niedaleko? Mógłbym ci udostępnić żeby popatrzeć co i jak w kłodzku.

28 minut temu, bleidd napisał(a):

+1, ja nie mówie o deptaniu w podłoge tylko właśnie zwykłe przyspieszenie 0-60 z gazem w połowie wbija na 4tys obrotów przez kilka sekund.

Opublikowano
18 minut temu, Kyle napisał(a):

Jak wspominałem, jechałem bardzo mało czasu w CH-R i w Mazda 2, ale jak się włączam do ruchu w Tiggo 4, to on nie zdąży rozkręcić silnika spalinowego do wyższych obrotów (za krótki czas przyśpieszania do prędkości docelowej).

W marcu/kwietniu przez 2 tygodnie miałem nieprzyjemność korzystać z corolla hybrid, napęd w tym aucie to antyreklama motoryzacji, jak to weszło do sprzedaży to nie mam pojęcia, wyje i nie jedzie, dopiero włączenie trybu sport, zmienia doznania na wyje więcej I coś tam jedzie

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@kubon WOW! Dzięki za propozycję! Doceniam, ale mam 2km od siebie salon toyki, to w razie W, jak już będę sam wiedział czego chcę (!), pewnie wlezę sobie w testówki jakieś z drugiej ręki od nich. Ale dziękuję!
BTW. Faktycznie niedaleko - Wałbrzych. ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
34 minuty temu, bleidd napisał(a):

Ale tak samo jest irytujący w jakimś wolnossącym 1.4 MPI 100KM :E To wynika głównie z braku momentu/mocy, spalinówka jest żałośnie słaba jak na tę pojemność, a bateria zaraz się kończy i mamy efekt. 

Lexusy z V6/V8 i hybrydą już nie wyją :hihot: 

Opublikowano (edytowane)

Ta oferta lekko 15k mniej niż inne ogłoszenia z olx na auta 2021-2022, coś musi śmierdzieć :E
mama początkiem roku kupiła 2018r 200k przebiegu za  65k i to taka średnia cena rynkowa wtedy

Edytowane przez kubon
Opublikowano
3 godziny temu, TheMr. napisał(a):

What? 90 stopni w benzynie osiąga się po 4-5 minutach, i 2-3 kilometrach. Nawet przy obecnych temperaturach 7-8 stopni w nocy. 

Nawet przy +20 stopniach w takim 1.5 TSI (2.0 TSI w sumie podobnie) 90 stopni na oleju jest po około 5-6 km i raczej nie wcześniej niż 10 minutach. No chyba, że od razu wjeżdża się na trasę ~100 km/h

29 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

W marcu/kwietniu przez 2 tygodnie miałem nieprzyjemność korzystać z corolla hybrid, napęd w tym aucie to antyreklama motoryzacji, jak to weszło do sprzedaży to nie mam pojęcia, wyje i nie jedzie, dopiero włączenie trybu sport, zmienia doznania na wyje więcej I coś tam jedzie

Jedzie tak samo (niemalże) niezależnie od trybu jazdy, różnica polega na tym, że ~70% wciśniętego gazu w eco odpowiada ~40% w sport (trochę inaczej zarządzana jest też bateria, ale to odrębny temat). W kazdym razie jedzie, bardzo skutecznie, parametry przyspieszenia są obiektywne i klarownie pokazują, że "jedzie"

Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

@kubon Dzięki za opinię. Po prostu... myślałem o klasycznym "dziadkowozie" typu corolla w hybrydzie. No to YT i drążenie. Wtedy dopiero dotarło do mnie, że hybryda 1.8 toyki, to tak naprawdę, to samo auto w różnych budach... a że zawsze oko uciekało mi na CHR, to zacząłem się zastanawiać również i nad nią. Co ciekawe, wszędzie fajnie, gdzie nas nie ma. Wszystko fajne na odległość. A i ta "fajna" CHR posiada kilka wad (choć dla oka i na parkingu wydawała się niemal doskonała = zalety corolli + agresywna buda CHR) - np. jakoś głupkowato zaprojektowane miejsce pasażera z tym tunelem (dla mnie nie problem, jeżdżę zwykle sam :) - no ale... kto by pomyślał, że w takim "sporym" aucie może być problem miejsca, + fatalnie wąsko otwierane tylne drzwi, głupkowato dizajnerska i kompletnie niefunkcjonalna klamka tynych drzwi, itd.). Pomimo tego, że nieźle wygląda wcale nie jest "doskonała" :). Ale to bardziej przypierdzielki userskie. Jeszcze dumam czy corolla czy CHR. Corolla "bezpieczniejsza" / klasyczniejsza, CHR cieszy oko. ;) 

film 1

Pokaż ukrytą zawartość

film 2

Pokaż ukrytą zawartość

Te kwestie do doskonale znane wady Toyoty C-HR. Albo je akceptujesz wybierając auto ze względu na wygląd i jednak wygodę wsiadania do crossovera, albo nie :) W mojej ocenie te tylne klamki są OK o ile jest się dorosłym. Dziecku ciężej. Z drugiej strony, jak się jest dorosłym, to wejść do kabiny z tyłu jest słabo (jest tam też ciasno dosyć i ciemno - małe okna). Zwróć też uwagę, że C-HR nie ma nawiewów klimy z tyłu. W Corolli też nie jest to oczywistość, ale jednak Corolla tańsza jest.
Mój głos w każdym razie na hybrydę niezależnie czy C-HR czy Corolla. Bedziesz mega zadowolony ze spalania i serio: tam praktycznie nie ma się co zepsuć (jeśli chodzi o napęd). A komfort tego, że masz klimę cały czas stojąc w korku, niezależnie od aktywnego silnika spalinowego jest bezcenny.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Mój głos w każdym razie na hybrydę niezależnie czy C-HR czy Corolla. Bedziesz mega zadowolony ze spalania i serio: tam praktycznie nie ma się co zepsuć (jeśli chodzi o napęd). A komfort tego, że masz klimę cały czas stojąc w korku, niezależnie od aktywnego silnika spalinowego jest bezcenny.

To jest racja. Mi w trasie na ekspresówce z CH-R 2.0 wyszło ok 4.5-5l. W mieście nawet mniej. Z wad to ma stosunkowo mały bak i sprawia wrażenie, jakby paliwo szybko znikało.

Edytowane przez Seyren
Opublikowano
20 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

A komfort tego, że masz klimę cały czas stojąc w korku, niezależnie od aktywnego silnika spalinowego jest bezcenny.

Jak to dokładnie jest z tą klimą w autach niehybrydowych (które mają sprężarkę napędzaną niemal zawsze mechanicznie)? Bo z jednej strony klima (sprężarka) nie powinna działać jak silnik spalinowy zgaśnie (bo nie ma jej co napędzać) ale z drugiej strony jak wbijemy deaktywację start-stop to "omijamy" ten problem? (tam już pomijając aspekt ekonomiczności i ekologiczności jazdy w korku z przez cały czas włączonym silnikiem spalinowym)

Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Jedzie tak samo (niemalże) niezależnie od trybu jazdy, różnica polega na tym, że ~70% wciśniętego gazu w eco odpowiada ~40% w sport (trochę inaczej zarządzana jest też bateria, ale to odrębny temat). W kazdym razie jedzie, bardzo skutecznie, parametry przyspieszenia są obiektywne i klarownie pokazują, że "jedzie"

Jechała bardzo słabo,  na liczniku niecałe 25k km przejechanych , w porównaniu do mg hs hybrid to muł, w dodatku wyła niesamowicie

Opublikowano (edytowane)

jak mówi mój znajomy:

jak chcesz mieć spokój i jezdzisz dużo po mieście i kupujesz nowe lub prawie nowe auto to hybryda toyoty a jak chcesz kupić stare auto to manual toyoty. (opcjonalnie jak chcesz mieć nieco ładniej w środku to lexus)

a jak chcesz mieć lepsze doznania z jazdy to już wtedy inne marki wchodzą w grę ze swoimi plusami i minusami, zalezy jakie kto ma priorytety.

Edytowane przez Oldman
Opublikowano
33 minuty temu, Kyle napisał(a):

Bo z jednej strony klima (sprężarka) nie powinna działać jak silnik spalinowy zgaśnie (bo nie ma jej co napędzać) ale z drugiej strony jak wbijemy deaktywację start-stop to "omijamy" ten problem?

Tak.