Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Masz rację - chciałem napisać o JPK_VAT :) 

Ale już nie edytuję, niech ludzie widzą, że mogę się mylić. Czasem. :E 

Ale JPK od dochodowego wchodzi w życie w przyszłym roku.

Przynajmniej ma... Jak nie wiadomo, ale wchodzi.

Nie będzie już faktur poza systemem.

Opublikowano
3 minuty temu, hubio napisał(a):

@GordonLameman no i wreszcie już wiem wszystko co chciałem się dowiedzieć na twój temat... :) Teraz rozumiem skąd wycieczki personalne niemal w każdym temacie, krótkotrwałe zpp i wojenki jakie toczysz z wieloma forumowiczami... Nie chodzi o żadne tam poglądy tylko wyładowywanie swoich frustracji na forum na którym niemal mieszkasz... Przerabiałem takich na wielu forach... Dzięki za wyjaśnienie bo oceniałem cię inaczej tzn lepiej. :) 

Użyłeś... za mało... wielokropków... im więcej.... tym poważniej... wygląda twój post...

:kupa: wiesz. 

To, że mam pracę, która umożliwia mi odpisanie w kilka sekund takim jak Ty nie znaczy, że tu mieszkam. Ot, szybko piszę - taki zawód. 

Zacznij od tego, żebyś pisał o rzeczch, o których coś wiesz, a nie wymyślał na poczekaniu bzdurne argumenty, bo ja zawsze mówię "sprawdzam". Dobrze byłoby, żebys miał też świadomośc, że ja jestem praktykiem - zarówno sam prowadzę DG, jak i pomagam ją prowadzić innym podmiotom. Więc mnie takie tanie kłamstwa o tym jak się system uszczelnia nie ruszają, bo wiem że to kłamstwa. Tak samo te o papierologii :) 

I daruj sobie te emocjonalne wrzutki. Nie zadziałają tutaj ;) 

1 minutę temu, Szambo napisał(a):

Ale JPK od dochodowego wchodzi w życie w przyszłym roku.

Przynajmniej ma... Jak nie wiadomo, ale wchodzi.

Nie będzie już faktur poza systemem.

No, nie mówmy hop. KSeF miał byc kiedy? 1,5 roku temu? :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dobrze byłoby, żebys miał też świadomośc, że ja jestem praktykiem - zarówno sam prowadzę DG, jak i pomagam ją prowadzić innym podmiotom. Więc mnie takie tanie kłamstwa o tym jak się system uszczelnia nie ruszają, bo wiem że to kłamstwa.

Tak... uszczelniony system...

Oczywiście to nie działa na taką skalę jak kiedyś, ale dalej wały idą.

Co prawda czasem urząd się skapnie, ale działa to bardzo opieszale.

Jak widzę fakturę na 14 999 zł płatną gotówką z Wólki Kosowskiej to już wiem co się święci.

I tak czasem jest z 20 takich faktur...

I to jeszcze z tej samej firmy, więc pozycje na tej fakturze nie mogą się powielać.

Kontrahent jest na białej liście, więc jest wszystko legit.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano (edytowane)

Ale w sumie co On ma odpowiadać?

Nie ma prostych rozwiązań trudnych problemów...

On musi gadać to co ludzie chcą usłyszeć.

On w końcu chyba jest tym Doradca Podatkowym i 100% wie, że to co często gada to kocopoły.

Morawiecki chyba też zdawał sobie sprawę, że gada debilizmy.

Ja zastanawiam się czy ta dzieciarnia zdaje sobie sprawę z tego, że podatków właściwie nie płaci.

Edytowane przez Szambo
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Szambo napisał(a):

Coraz bardziej wierze w to, że jest to celowe, żeby Amerykańska Giełda krwawiła.

Jeżeli jest prawdą to do czego, jak mi się wydaje, zmierza Trump to można się spodziewać spadków typu 50-70% od ath. Ile jest na ten moment, ze 20%? Nie wiem, dokładniej nie śledzę. Ale jak na razie jest to dalekie chyba od spadków silnych.

Jeśli ma być odrodzenie realnej produkcji w rozsądnym czasie, powinno być i mocne osłabienie USD i mocne spadki na giełdach.

• Like 1
Opublikowano

No, jest daleko jeszcze od prawdziwych "katastrof" - te inicjowały dnie ze spadkiem ogólnym na poziomach dwucyfrowych (pisząc z pamięci: kilkanaście najgorszych dni w historii to było przynajmniej z 10-kilkanaście procent w dół, a nie "marne" kilka). Zakładając że mówimy o tej samej teorii, może (nic nie jest pewne) to idzie Pomarańczowemu tak po grudach z tych samych powodów jak we wszystkich innych scenariuszach zmian giełdowych - giełdy nie da się precyzyjnie kontrolować, czy to w dół, czy to w górę, to otwarty system chaotyczny. 

Opublikowano

Zawsze pojawią się łapacze dołków i podobne postacie. Gracze dla których ostatnią szansą przetrwania będzie jakieś mocne zagranie. Kapitału zostało nadrukowane w gigantycznej ilości i jego posiadacze będą się zażarcie bronić. 

Teraz giełda jest napompowana wycenami instytucji, które nie tworzą niczego realnego, a są pośrednikami i pomocnikami w konsumowaniu zysków: patrz banki, firmy ubezpieczeniowe, te wirtualne wyceny facebooka choćby, co trwałego wnosi facebook do rozwoju cywilizacji albo tiktok. Wycena nVidii w kontekście fundamentalnym to także ostre żarty.

Jeżeli ma wrócić realniejsza (bo oczywiście nie ma powrotu do standardów XIX-wiecznych) gospodarka na tego typu podmiotach odbędzie sie Armagedon.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Szambo napisał(a):

Ale w sumie co On ma odpowiadać?

Nie ma prostych rozwiązań trudnych problemów...

On musi gadać to co ludzie chcą usłyszeć.

On w końcu chyba jest tym Doradca Podatkowym i 100% wie, że to co często gada to kocopoły.

Morawiecki chyba też zdawał sobie sprawę, że gada debilizmy.

Ja zastanawiam się czy ta dzieciarnia zdaje sobie sprawę z tego, że podatków właściwie nie płaci.

Często te dzieci są mądrzejsze od dorosłych

Opublikowano (edytowane)

@adashi No...nie do końca bym się zgodził :) 

Mamy teraz inne czasy: nie dość że największe korpo mają zasięgi globalne, to jeszcze coraz większa częścią "produkcji" są usługi, albo wprost coś niematerialnego, cyfrowego.

Na ile ta "produkcja" jest realna, na ile nie jest - to trudne pytanie: czy software, dane są realne?

Superkorpo (mag7) to jednak nie tylko produkty wirtualne: Amazon, Apple czy Nvidia przecież albo produkują coś realnego, albo handlują czymś realnym. 

Giełda nie zajmuje się podmiotami przynoszącymi jakieś trwałe wartości dla cywilizacji. Tu chodzi jedynie o zysk o stratę :) 

Ale zgodzę się z tezą o gotówce: tej od pandemii przybyło straszliwie, przez co jej wartość spadła. 

Zaś wycena nV? Poczekajmy aż świat ochłonie w kontekście AI. Jeżeli ochłonie, dalszej przyszłości nie zna nikt. 

Edytowane przez jagular
Opublikowano (edytowane)

Wątpię, abyś się rzeczywiście nie zgadzał. Świata trochę widziałeś i wiesz co i jak działa.

Ochłonie. Te modele językowe to żadna AI. To rozbudowana baza danych obudowana bajerami.

Poziom wynaturzenia giełd osiągnął niesłychany wręcz stopień. Pierwotnym ich celem było umożliwienie pozyskiwanie kapitału na zyskowne przedsięwzięcia tym co tego kapitału nie mieli. Co do zasady zyskiem z posiadania akcji były dywidendy lub wzrost wartości samej spółki. Od tego odeszliśmy bardzo daleko. Giełda stała się mikroświatem samym w sobie używanym do transferu oraz tworzenia środków. I bardzo dobrze. Ale zostały zaburzone jakiekolwiek rozsądne proporcje. Ta druga funkcja w zamiarze była raczej domeną banków centralnych. Spowodowało to prawie całkowitą umowność walut. Szczególnie dotyczy to USD jako światowej waluty rezerwowej. Jego ogólna siła to było dodatnie sprzężenie zwrotne. Bardziej opłacała się dowolna inżynieria finansowa niż produkowanie czegoś rzeczywistego. I było to mniej ryzykowne. To doprowadziło do obecnej słabości USA w zakresie gospodarki realnej. Na razie ich deficyt handlowy pozostaje bezkarny. Na papierze wszystko wygląda wspaniale. Ale co gdy przyjdzie: sprawdzam?

Edytowane przez adashi
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Kukuła za chwilę też będzie składał rezygnację:

https://wiadomosci.wp.pl/gen-kukula-pod-lupa-prokuratury-wojsko-przeplacilo-za-siedzibe-wot-7135067512277632a

K*rwa to jest dramat...

A tu kolejny raz jak duduś się skompromitował dając temu pajacowi obywatelstwo:

https://www.onet.pl/kultura/onetkultura/jesse-eisenberg-o-szkoleniach-wojskowych-tusk-odpowiada-przygotuj-sie/j1ecd0f,681c1dfa

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano (edytowane)

Miał już dwa :E. Z czego sądy go skazały, za wszystkie rzeczy które robił. To jest najbardziej skorumpowany, durny, i “wszystko wiedzący”, z ego w kosmosie prezydent USA który nawet nie zasługuje na fotel. Wystarczyło mieć wywalone na edukację ludzi przez dwa pokolenia i wyniki widzimy - idiokracja na pełnej. 

Jedna taka wypowiedź Bidena i mamy minus 10% głosów. 

https://www.instagram.com/share/_89x1cutb

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, adashi napisał(a):

To doprowadziło do obecnej słabości USA w zakresie gospodarki realnej.

A co, jeżeli obecnie gospodarka realna już nie jest tak powiązana z produkcją realnie istniejących dóbr fizycznych? 

2 godziny temu, adashi napisał(a):

Ale co gdy przyjdzie: sprawdzam?

Wtedy wszystko jedno, dlaczego coś to wydarzy. Ważne będzie to że wszyscy jedziemy na jednym wózku i nie ma ucieczki od konsekwencji. No, przynajmniej ta nowoczesna część ludzkości tak będzie miała. Ten procent, a może promil, który jest samowystarczalny i jego los nie jest zależny od koloru wykresu abstrakcyjnej wartości może nawet nie zauważy że reszta planety cofnęła się do epoki kamienia łupanego :)

Opublikowano