Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Naprawdę dziwi taka naiwność chociażby w czasach licznych, publicznych punktów Wi-Fi i wszechobecnych smartfonów.

Dokładnie, osoba w miarę obeznana sobie poradzi tak że IP nic im nie da.

Wystarczy kupić smartfona albo modem na rynku/bazarze, oraz zarejestrowaną kartę na kogoś dane.

Ba na Aliexpress można kupić modemy LTE które umożliwiają zmianę IMEI jedną komendą AT. 

Do tego jest masa WiFi które mają słabe hasła i włamać się do nich to kwestia kilku minut do 1-2 godzin. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, adashi napisał(a):

Jeżeli Chiny zdecydują się w odwecie nałożyć restrykcje na eksport do USA wolframu oraz metali ziem rzadkich imo mamy wojnę kinetyczną w jakiejś formie w ciągu roku. W większości USA będzie mogła uratować Rosja i Afryka, ale nie w przypadku wszystkich pierwiastków. Nie wiem jak ta wojna kinetyczna miałaby wyglądać, ale brak importu z Chin mocno uposledzi przemysł USA w tym przemysł zbrojeniowy.

On dzisiaj mówi, jutro może to łagodzić albo powiedzieć że żartował. Ale ciężko przechodzić obojętnie obok jego słów bo jest prezydentem najsilniejszego państwa na świecie i ma dużą władzę.
Taki jakiś matrix to co się obecnie dzieje.

• Like 1
Opublikowano

Jest jak piszesz, zapewne będzie to łagodził i to jest rozgrywka o szybkie ustanowienie nowego układu sił na świecie. Gospodarka jest chwilowo poświęcana, za przykładem Rosji. Europejska Unia już ruki pa szwam położyła czy jeszcze myślą?

Chiny to jednak nie UE. Oni się w tańcu mogą nadmiernie nie pierdolić. Mogą to potraktować jako okazję do końcowej rozgrywki. Póki USD jeszcze jest w miarę mocny.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@adashi Dokładnie. Przy czym o tym że szybko zbliża się starcie Zachodu z koalicją wrogówe mowa w NATO od kilku lat.

Tajwan od zawsze był wymieniany jako jeden z najbardziej prawdopodobnych pkt zapalnych. Podobnie Państwa Bałtyckie oraz Izrael. A takzę Kora Płd.

A jak się zacznie w jednym miejscu to całkiem możliwe że w pozostałych też. Chocby po zaatakują, by związać siły zachodnie na wielu frontach.

A może teraz skończy się na straszeniu gospodarczym i Chiny ustąpią, zobaczymy w naprawdę najbliższym czasie.

Bo te cła i kolejne na nich nakłądane to też pokaz jaka może być reakcja na ich planowane odcięcie Tajwanu blokadą morską.

P.S. Pisałem o tym jeszcze na LABie. I to po prostu były i są analizy natowskich generałów, zwykle emerytowanych, najwyższego szczebla. Nie jakieś wymysły moje czy teorie z czeluści netu.

Edycja: UE wprowadza kontrcła, już ogłoszono na co. Ale to raczej takie macanie się gospodarcze. Zobaczymy co dalej i co faktycznie się stanie. Ale trzeba przyznać że rozgrywka jest o najwyższe stawki i jest błyskawiczna jak na politykę międzynarodową.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
23 minuty temu, adashi napisał(a):

Jeżeli Chiny zdecydują się w odwecie nałożyć restrykcje na eksport do USA wolframu oraz metali ziem rzadkich

Chiny tego nie zrobią. Będą odpowiadać symetrycznie. 

Teraz Trump straszy 104%. Chiny jak coś odpowiedzą tak samo.

Kogo mocniej zaboli? Kto pierwszy wysiądzie przy ewentualnie kolejnych podwyżkach? :)  

Opublikowano (edytowane)

Ale wiesz jak to wejdzie to nie są podwyżki tylko zwykła wojna.

To przestawia całe gospodarki

To kiedy w końcu będą te bilety na Marsa?
Ta planeta jakaś za ciasna się robi

Edytowane przez Dimazz
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chiny już niedawno wprowadziły restrykcje na antymon, gal, german i coś tam jeszcze. Ale to dało się pozyskać z innych źródeł, typu Brazylia i Afryka. To był strzał ostrzegawczy raczej. Jeśli Chiny uderzą po całości, USA będzie w poważnych tarapatach. Rosyjsko -ukraińskimi zasobami nie wszystko da się załatać.

Edytowane przez adashi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Dimazz

Dla Chin nic się nie stanie jeśli będą musieli trochę czasu zagryzać zęby. 

Daj tyle samo czasu dla USA z nowymi cenami w sklepach (+100%), to sami republikanie wyniosą Trumpa z Białego Domu.

MAGA mocni tylko w gębie jak nie ogarniają. Zaczną ogarniać szybko jak poczują cła na własnej skórze, bo na razie to na twitterze wypisują rzeczy w stylu, 'drogi iPhone? Nie ma problemu, zaczniemy go produkować u siebie'.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
18 minut temu, MaxaM napisał(a):

@Dimazz

Dla Chin nic się nie stanie jeśli będą musieli trochę czasu zagryzać zęby. 

Daj tyle samo czasu dla USA z nowymi cenami w sklepach (+100%), to sami republikanie wyniosą Trumpa z Białego Domu.

MAGA mocni tylko w gębie jak nie ogarniają. Zaczną ogarniać szybko jak poczują cła na własnej skórze, bo na razie to na twitterze wypisują rzeczy w stylu, 'drogi iPhone? Nie ma problemu, zaczniemy go produkować u siebie'.

Mnie dziwi, że Amerykanie nie rozumieją, że każdy towar produkowany w Ameryce będzie droższy niż taki sam produkowany w Chinach czy w Wietnamie. Żaden Amerykanin nie będzie pracować za miskę ryżu. Czysto teoretycznie, gdyby Amerykanie produkowali całą elektronikę u siebie, to bezrobocie by spadło, chociaż już jest niskie, natomiast cena by wystrzeliła tak bardzo, że mało kogo byłoby na to stać. W związku z tym jeśli ich lekiem na wysokie ceny iPhonów ma być produkcja w USA, to gratuluję specjalistów w rządzie :)

Zresztą dzisiaj kolejny już raz większość tech stocks idzie w dół i nie wiadomo kiedy to się zatrzyma.  Nvda dzisiaj akurat trochę odrabia ale po górce na 150usd spadła do 97usd. To jest katastrofa. Z kolei tego jak Tesla traci od stycznia nie można nawet nazwać katastrofą, bo to za mało powiedziane. https://www.morningstar.com/stocks/xnas/tsla/chart

Naiwność wyborców Trumpa i wiara w to, że to tylko chwilowy kryzys naprawdę mnie zadziwiają. Albo niedługo będą odkręcać ten bajzel albo będą musieli się przyzwyczaić do nowych cen. 

• Like 1
Opublikowano

Przeciez to jest geopolityczne starcie supermocarstwa a ludki na forum mysla ze ktos tam w USA nie ogarnia i dla jaj te cla naklada XD czasami to sie mozna za glowe zlapac jak sie czyta te brednie ktore sprowadzaja sie tylko do tego ze dany ludek nie lubi jakiegos polityka XD

ale rozumiem z czego to wynika, to wszystko efekt przegrzania mozgow od wojny POPIS gdzie nie ma znaczenia o czym mowimy, wazne kto mowi, najsmieszniejsze jest ze ludki mysla ze w starciu USA vs Chiny chodzi o cos analogicznego XD

5 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@kubikolosi nie przeszkadza Ci że to inicjatywa europejskiego banku centralnego skupiająca banki niemieckie, francuskie, włoskie i hiszpańskie, mająca na celu ujednolicenie i scentralizowanie pewnych mechanizmów płatności i bankowych?

nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy? ty wolisz uzaleznienie od zewnetrznych mocarstw tylko dlatego ze nie lubisz jakiegos polityka? XD jesli chodzi o usa vs europa to mieszkam w europie i interesuje mnie interes EU.

Jesli bedzie chodzilo o sprawy wewnetrzne EU to interesuje mnie interes mojego kraju, wiem, zbyt trudne

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Z kolega rozmawiałem to mówił ze nie widzimy całości planu Trumpa i ze on ratuje Amerykę.

A ja mowie "dusząc ja?" Kto przeżyje ten uratowany :hihot:

W jaki sposob najpotezniejsze supermocarstwo w historii naszej pieknej planety zostanie uduszone wypowiadajac wojne handlowa? W dodatku kontrolujac globalny handel?

Bo kilka cyferek ubylo miliarderom na gieldzie? ale wiesz ze te cyferki wroca z nowym ath jak tylko oglosi wycofanie z ceł? Wojna jest o znacznie wieksza stawke niz chwilowe wahania na gieldzie.

Chiny rosna w sile i USA musi grac ostro ale rozumiem ze na forum mamy wielu zwolennikow chin tylko dlatego ze nie lubia Trumpa xD

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, kubikolos napisał(a):

no fajnie, dzieki za te realia, nie ma zadnej zasady ze musimy byc uzaleznieni na wieki wiekow

i z pewnoscia latwiej wyrwac sie z tego uzaleznienia majac wsparcie polityczne (wiec i morze eur) niz czekac az jakas firma sobie postanowi uratowac EU i zainwestowac XD

najlepiej nic nie robic i placic panom z US, brawo

Nie ma żadnej zasady na nic.
To nie jest żadne wsparcie polityczne, to tylko przyklejanie się do trendu na patriotyzm i robienie z tego newsa, ewentualnie promocja własnej osoby. Kto wcześniej wiedział, że ta kobita istnieje? Dlaczego nie znamy szefowej centralnego banku europejskiego tak dobrze, jak Amerykanie znają swoich kolesi z FED?
Trend na patriotyzm topnieje szybko przy trendzie na zarabianie pieniędzy. Politycy zamiast dyskutować o tym, co można by/powinno się/niech ktoś zrobi, mogliby coś...zrobić. Mamy z tym problem w Europie. Dużo deklaracji, przemów, mało działania. Co by nie mówić o pomarańczy, ten działa.

Firma zajmująca się europejskim systemem obsługi kart płatniczych MUSI mieć perspektywę zarobku. Inaczej to będzie tworzenie sztucznego komunistycznego tworu istniejącego dla idei. Żeby walczyć z hegemonią firm z USA, musiałaby dać warunki wręcz lepsze od nich. To oznacza kosmiczny wkład finansowy. Może dla odmiany Centralny Bank Europejski zadeklaruje jakiś grant finansowy dla firm walczących o projekt europejskiej obsługi kart płatniczych zamiast niechktoścośzrobić?

Edytowane przez jagular
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, kubikolos napisał(a):

nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy? ty wolisz uzaleznienie od zewnetrznych mocarstw tylko dlatego ze nie lubisz jakiegos polityka? XD jesli chodzi o usa vs europa to mieszkam w europie i interesuje mnie interes EU.

Jesli bedzie chodzilo o sprawy wewnetrzne EU to interesuje mnie interes mojego kraju, wiem, zbyt trudne

Nie, nie wolę uzależnienia od zewnętrznych mocarstw, tylko po prostu raz centralizacja zła, opuścić UE, trzeba mieć swoje, precz z elektroniczną walutą, a potem jednak dobra, bo to np. wynik działania Trumpa, więc git, cacy, wszystko może być. Nie mówię tym samym, że Ty tak gdzieś napisałeś, tylko pytam po prostu w tym momencie o Twoje zadanie na ten temat. Czy Tobie po prostu to nie przeszkadza, że to będzie unijna centralizacja operacji finansowych i dość duży krok do wprowadzenia Euro w całej UE, jak i cyfrowej waluty?

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Mnie dziwi, że Amerykanie nie rozumieją, że każdy towar produkowany w Ameryce będzie droższy niż taki sam produkowany w Chinach czy w Wietnamie. Żaden Amerykanin nie będzie pracować za miskę ryżu. Czysto teoretycznie, gdyby Amerykanie produkowali całą elektronikę u siebie, to bezrobocie by spadło, chociaż już jest niskie, natomiast cena by wystrzeliła tak bardzo, że mało kogo byłoby na to stać. W związku z tym jeśli ich lekiem na wysokie ceny iPhonów ma być produkcja w USA, to gratuluję specjalistów w rządzie :)

Zresztą dzisiaj kolejny już raz większość tech stocks idzie w dół i nie wiadomo kiedy to się zatrzyma.  Nvda dzisiaj akurat trochę odrabia ale po górce na 150usd spadła do 97usd. To jest katastrofa. Z kolei tego jak Tesla traci od stycznia nie można nawet nazwać katastrofą, bo to za mało powiedziane. https://www.morningstar.com/stocks/xnas/tsla/chart

Naiwność wyborców Trumpa i wiara w to, że to tylko chwilowy kryzys naprawdę mnie zadziwiają. Albo niedługo będą odkręcać ten bajzel albo będą musieli się przyzwyczaić do nowych cen. 

Mieszkasz w USA że tak się przejmujesz? , jak mieszkasz w Polsce to martw się o Polskę 

5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Nie, nie wolę uzależnienia od zewnętrznych mocarstw, tylko po prostu raz centralizacja zła, opuścić UE, trzeba mieć swoje, precz z elektroniczną walutą, a potem jednak dobra, bo to np. wynik działania Trumpa, więc git, cacy, wszystko może być. Nie mówię tym samym, że Ty tak gdzieś napisałeś, tylko pytam po prostu w tym momencie o Twoje zadanie na ten temat. Czy Tobie po prostu to nie przeszkadza, że to będzie unijna centralizacja operacji finansowych i dość duży krok do wprowadzenia Euro w całej UE, jak i cyfrowej waluty?

Juz mamy cyfrową walutę niektórzy nie mieli nigdy banknotu w ręce 

Opublikowano
3 minuty temu, voltq napisał(a):

Mieszkasz w USA że tak się przejmujesz? , jak mieszkasz w Polsce to martw się o Polskę 

Przestaniesz w końcu trollować? To już naprawdę nudne się robi.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Przestaniesz w końcu trollować? To już naprawdę nudne się robi.

Co tu jest trollingiem ? Stwierdziłem jedynie żeby się nie martwić USA, jak robią głupoty to dobrze , może kiedyś się od nich uwolnimy i wybijemy się na suwerenność 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Uwolnimy od USA i wybijemy na niepodległość. W ramach Sowieckiego Sajuza, oczywiście, tawariszu Voltq 

Podziwiam cierpliwość moderacji do tego typa, serio

A tymczasem kolejna ciekawa pogadanka

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Przeslanie z tego "artykulu" jest dosyc proste i sprowadza sie do tego:

Cytat

“Visa, MasterCard, PayPal and Alipay are all controlled by American or Chinese companies,” she noted, arguing, “We should make sure there is a European offer.”

tak: uwazam ze EU stac na to zeby nie byc calkowicie uzalezniona od zewnetrznych systemow i chcialbym zeby europejscy producenci tez liczyli sie na tym rynku z jakims produktem.

To ze pojawilby sie jakis podmiot konkurencyjny dla visy i mastercard nie oznacza od razu ze wszedzie wejdzie euro i cyfrowa waluta, to sa tematy na oddzielne dyskusje.

Ja na poziomie konkurencji USA vs EU mysle o interesie EU.

18 minut temu, jagular napisał(a):

Firma zajmująca się europejskim systemem obsługi kart płatniczych MUSI mieć perspektywę zarobku. Inaczej to będzie tworzenie sztucznego komunistycznego tworu istniejącego dla idei. Żeby walczyć z hegemonią firm z USA, musiałaby dać warunki wręcz lepsze od nich. To oznacza kosmiczny wkład finansowy. Może dla odmiany Centralny Bank Europejski zadeklaruje jakiś grant finansowy dla firm walczących o projekt europejskiej obsługi kart płatniczych zamiast niechktoścośzrobić?

jesli uwazasz ze nie ma perspektywy zarobku na uslugach platniczych na rynku europejskim to nie bedzie to latwa rozmowa XD

jesli pojawi sie wola polityczna to pojawia sie pieniadze, gdzie jak gdzie ale w eu mamy wielu ekspertow ktorzy cale kariery poswiecili grantom XD przeciez to dopiero poruszenie trudnego tematu a ty sie zachowujesz jakby ta pani miala od razu pokazac swoj swiezo zalozony startup ktory przejmie europejski rynek xD

dla mnie calkowite uzaleznienie eu od zewnetrznych uslug cyfrowych i platniczych to kpina

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, kubikolos napisał(a):

Chiny rosna w sile i USA musi grac ostro ale rozumiem ze na forum mamy wielu zwolennikow chin tylko dlatego ze nie lubia Trumpa xD

I czym grają przeciwko chinom, bo podejrzewam ze jak Ameryka oleje świat, a właśnie to robi to wszyscy pójdą handlować z Chinami i każdym innym kto będzie chciał. Nikt się na Amerykę oglądać nie będzie, bo po co.

To nie miesiąc po II światowej gdzie Ameryka może rozdawać karty. Nawet mega korporacje, które są ta cala siłą ameryki nic nie produkują w jej granicach, bo się to nie opłaca. Jak Trump myśli, że zmusi wszystkich do tego, żeby "jemu się opłacało" to się kurwa grubo zdziwi, a tymczasem kasa nadal się spuszcza w kiblu. Zobaczymy ile amerika wytrzyma. Bo świat gwarantuje ci, że jest w stanie wytrzymać więcej niż oni :hihot:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@VRman rozumiem że ty chcesz być pod czyimś butem ale ja bym jednak wolał żeby mi się USA i Rosja również nie dyktowały jak mamy się urządzać jako Polska 

Akurat mogę się poszczycić korzeniami antysowieckimi , mój dziadek nawet siedział w więzieniu za działania przeciwko Polsce ludowej , we krwi mam nienawiść do sowietów i ich spadkobierców 

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

I czym grają przeciwko chinom, bo podejrzewam ze jak Ameryka oleje świat, a właśnie to robi to wszyscy pójdą handlować z Chinami i każdym innym kto będzie chciał. Nikt się na Amerykę oglądać nie będzie, bo po co.

To nie miesiąc po II światowej gdzie Ameryka może rozdawać karty. Nawet mega korporacje, które są ta cala siłą ameryki nic nie produkują w jej granicach, bo się to nie opłaca. Jak Trump myśli, że zmusi wszystkich do tego, żeby "jemu się opłacało" to się kurwa grubo zdziwi, a tymczasem kasa nadal się spuszcza w kiblu. Zobaczymy ile amerika wytrzyma. Bo świat gwarantuje ci, że jest w stanie wytrzymać więcej niż oni :hihot:

Ja bym był ostrożny z takimi zapowiedziami jednak Ameryka jest potęgą militarna która ma sieć baz i agentów na całej długości ziemi , co ci przyjdzie po jabłku jak ktoś uzbrojony pod bronią je ukradnie? 

Nie wiadomo czy Chiny były by wstanie się postawić militarnie USA, to jakieś wąskie grono chyba tylko wie , napewno USA chce się z Rosją dogadać, oczywiście naszym kosztem ale tutaj @VRman będzie bronił USA i znajdzie się pod butem Rosji, historia lubi się powtarzać 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Nikt się na Amerykę oglądać nie będzie, bo po co.

no to sie mylisz bo US to supermocarstwo ktore kontroluje globalny handel na oceanach.

myslisz ze nikt sie nimi nie przejmie a EU sie trzesie, Chiny graja ostro ale sa posrani bo US moze ich odciac od calego swiata zachodniego

to jest gra kto pierwszy zgodzi sie na ustepstwa i to US ma silne karty

• Like 1
Opublikowano

Hahah Trump wlasnie to wszytko rozwala w pyl, co ty chcesz kontrolować jak wszytko rozwalisz chyba co najwzyej własną głupotę, ale na to już będzie za późno. :hihot:

Trump niszczy wszystkie karty, jakie Ameryka miała. NATO ? Wycofamy się, po co nam to. Obrona sojuszników ? A po co nam sojusznicy nie płacą to niech gina :E

Handel ? Nie potrzebujemy Ameryka jest wielka sama sobie wszystko wyprodukuje. No to powiedzenia i bajlando :hahaha:

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Kadajo napisał(a):

Hahah Trump wlasnie to wszytko rozwala w pyl, co ty chcesz kontrolować jak wszytko rozwalisz chyba co najwzyej własną głupotę, ale na to już będzie za późno. :hihot:

Trump niszczy wszystkie karty, jakie Ameryka miała. NATO ? Wycofamy się, po co nam to. Obrona sojuszników ? A po co nam sojusznicy nie płacą to niech gina :E

Handel ? Nie potrzebujemy Ameryka jest wielka sama sobie wszystko wyprodukuje. No to powiedzenia i bajlando :hahaha:

o czym ty w ogole gadasz xD powtarzasz jakies haselka bez zadnego sensu zamiast odpalic sobie dowolnego geopolityka i sprobowac zrozumiec temat a nie bawic sie w komentarze jak na wp- trump wszystko niszczy boze ratuj nas XD

to jest powazna gra i US ma powazne karty ale chiny to tez powazny gracz, jezeli EU obstawi clami chiny to its over dla chinczyka

Cytat

Jest kolejny "wyciek" kontrolowany z USA. W mojej ocenie sugestia dla UE, żeby bez żadnego "ale" też przywaliła cła na Chiny. Zresztą w obliczu ceł amerykańskich, trzeba będzie bronić własnego rynku. Bo na amerykańskim Niemiec nie zarobi, a na europejskim zostanie wysprzęglony przez Chińczyka, który pchnie tanie towary niesprzedane w USA do drugiego chłonnego rynku na Świecie - UE. Z kolei jak ruszy lawina celna, to Azja oberwie najmocniej. Jak się będzie bronił Pekin? Rezerw nie wysprzeda, bo to tylko przeceni dolara, a o to Trumpowi przecież chodzi. Sprzedaży nie wstrzyma, bo mu się produkcja sypnie, a wraz z nią cała gospodarka. Chińczycy są zakładnikiem koniunktury, tak jak Niemcy. Ich przewagą jest siła militarna. Więc będą grozić. Przy czym realna inwazja na Tajwan to opcja atomowa, bowiem - tak jak w przypadku Rosji - może doprowadzić do sankcji utrzymywanych całe lata, albo i ponad dekadę. Tego Chiny - w odróżnieniu od Rosji - nie wytrzymają. Więc będą musieli grozić, a jednocześnie wspólnie z Rosją uruchamiać Kim Dzong Una. Co w zasadzie będzie na rękę USA. Bowiem agresywne Chiny, to Chiny z którymi UE nie może współpracować, a przeciwnie. Trzeba będzie Pekin ograniczać. Stanom Zjednoczonym spięcie (nie oznacza to wojny) na płaszczyźnie militarnej jest teraz na rękę. Bo kiedy jak nie teraz, gdy USA są wciąż silniejsze? W mojej ocenie należy się spodziewać - być może jeszcze w tym roku - dużego wzrostu napięcia i gry w "cykora". Kto silniej napręży muskuły i kto kogo zastraszy. Chiny i Korea Płn będą naciskać na Tajwan, Koreę Południową i Japonię. USA skumuluje potencjał przeciwko Korei Północnej i Iranowi.

https://twitter.com/KWojczal/status/1909210178899091597

Edytowane przez kubikolos
  • Like 1
  • Haha 3