Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W naszym systemie emerytura jest związana z demografią ale tylko "od strony umieralności", poprzez długość trwania życia. Od strony urodzeń nie jest. Lebomb wprawdzie wziął dane ze złej tabelki (nie dla mężczyzn tylko bez podziału na płeć), ale podał ideę liczenia emerytury.

To co brakuje jest doplacane z budżetu państwa. Przynajmniej do czasu.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ok, jeżeli jest do 60k rocznie, to jeszcze jestem w stanie zrozumieć rozgoryczenie. Jeśli to jest coś dorywczego lub mającego dawać "cokolwiek" no to trzeba się liczyć z tym, że prędzej czy później przestanie się opłacać. Jak nie zajmuje to dużo czasu, to jeszcze, ale jak pochłania te kilka godzin dziennie, to ludzie na etacie za najniższą krajową zaraz będą mieli więcej.

Sorry ale publicznie nie będę o tym pisać bo nie chodzi zresztą o mnie. Mój biznes jest bardzo wydajny i to był genialny patent. Natomiast z grubsza mówiąc przez debili z Polski z władz państwowych + debili z innych krajów z władz państwowych + własne błędy, ale nie związane z prowadzeniem firmy tylko jej finansowaniem mam obecnie wysoki poziom rozgoryczenia :)

ZUS na poziomie 2100zł jak nawet Gordon zauważył wreszcie, przy przychodzie rocznym 60k, czyli 5k dochodu czyli przy marży handlowej 20% 1k miesięcznie jest chory i niesprawiedliwy. To jest niszczenie polskiej klasy właścicielskiej. I nie chodzi akurat o mnie bo ja nigdzie nie pisałem że mam 60k przychodu. Po przekroczeniu i zmieszczeniu się w widełkach do 300k jest dopłata, która zresztą też mnie czeka. Tylko system jest tak chory, że nie ważne czy masz 60001łzł dochodu czy 299000zł - już masz dopłatę. A sam wyjściowy poziom 2100zł przy przychodzie do 60k to jest skandal. To tworzy patologie w postaci szarej strefy i zmusza ludzi do przechodzenia na etaty. I tak - Gordon - niezależność i wolność - tak to są dla mnie wartości. A i o sens społeczny się nie martw bo tym akurat co robię daję dużo szczęścia głównie dzieciom, ale i całym rodzinom. I zajmuję się czymś realnym, a nie wirtualnym jak wszyscy doradcy kredytowi, doradcy optymalizacyjni i podatkowi itp cała ta banda... Bardziej poważam glazurnika co zrobi dobrze swoją robotę i rodzina będzie zadowolona niż tych mądrusiów po studiach znęcających się nad pracownikami fizycznymi albo innych mądrusiów szukających optymalizacji, "usprawnień" i w gruncie rzeczy nic nie robiących. Jakie to Gordon "dobro" tworzysz doradzając prawnie i pomagających wielkim zagranicznym korpo? Pomagasz im i jaka to ma być wartość dla Polaka? A są i całe rzesze świetnie opłacanych doradzców podatkowych, którzy pomagają jak najskuteczniej wyciągnąć pieniądze, żeby korpo nie zapłaciło 1zł podatku. Mikroprzedsiębiorca przy przychodzie 60k rocznie nie wie skąd wziąć na ZUS 2100zł a korpo nie płacą podatków. Chyba już czasy, że błagaliśmy o kapitał zagraniczny dawno się skończyły i czas wziąć te wszystkie banki i sieci za mordę? A pomagać Polakom - drobnym przedsiębiorcom? Ja wiem, że osoby pokroju Gordona, które są opłacane przez korpo będą ich za wszelką cenę bronić i to oczywiste, ale więcej jest ludzi na etatach i polskich przedsiębiorców. Na tyle dużo żeby przegonić to wszystko. Tylko brakuje partii, która może to zrobić.

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
31 minut temu, hubio napisał(a):

Mikroprzedsiębiorca przy przychodzie 60k rocznie nie wie skąd wziąć na ZUS 2100zł a korpo nie płacą podatków.

Przy 60k rocznie, to nie jesteś mikro przedsiębiorcą, jesteś nikim. To jest 240 zł dziennie utargu. Lepiej niech taka osoba idzie na etat, jeśli to jest jej jedyne źródło dochodu. Jeśli jest to dorobienie sobie pieniędzy, to nie liczysz 20% marży tylko grubo ponad 100 i wtedy te 2100 Ci wieje i powiewa. 

• Upvote 1
Opublikowano

Czemu tak się uczepiliście tego handlu i wyśmiewania 60k? A to nie ma innych branż? 

Jeszcze nie tak dawno przejście z umowy na JDG opłacało się powyżej 5k na rękę dla wielu osób.

Teraz nie wiem ile, nie będę liczyć, ale pierwszy z brzegu link 

Co najmniej 700 zł netto więcej przy umowie na 7 tys. zł brutto: tyle można zyskać na B2B zamiast umowy o pracę

https://ksiegowosc.infor.pl/obrot-gospodarczy/dzialalnosc-gospodarcza/6675529,co-najmniej-700-zl-netto-przy-umowie-na-7-tys-zl-brutto-tyle-mozna-zyskac-na-b2b-zamiast-umowy-o-prace-sa-tez-inne-korzysci-z-jednoosobowej-firmy.html

:heu:

Opublikowano (edytowane)

Możecie to co piszę olać i się śmiać itp tylko jak za 3 lata władzę zdobędzie znów PiS i Konfederacja to żeby nie było płaczu. Niestety jak Tusk, a głównie Lewica natychmiast nie wyciągnie wniosków z błędnej polityki "ciepłej wody w kranie" to ludzie i tym razem głównie zawiedzeni mikroprzedsiębiorcy zagłosują przeciwko obecnej koalicji. Liczyłem na dotrzymanie obietnicy wyborczej powrotu do stanu sprzed polskiego ładu ale i po cichu na jakieś solidne programy pomocowe dla małych biznesów, a tymczasem oprócz wakacji od ZUS nic nie jest dotrzymane. Od lat w tym socjalistycznym państwie nie robi się absolutnie nic dla przedsiębiorców. W USA nawet nie ma czegoś takiego jak VAT! Podatki są bardzo niskie. W UK podobnie. A u nas nikt nic nie robi. 3D ma niestety za małą siłę przebicia a to jedyne partie czyli PSL i Hołowania, którzy się nami interesują.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, TheMr. napisał(a):

A w której branży chcesz zrobić 240 zł bądź mniej utargu? :E 

Większość branż nie ma kosztów, co najwyżej księgowa.

Szybko z kalkulatora:

- UoP 6k brutto (koszt pracodawcy 7229 zł) - 4420 zł do kieszeni

- JDG na zasadach ogólnych fv 7229 zł netto  - 4950 zł do kieszeni.

A jeszcze jakieś paliwko się odliczy, paliwko znajomego, nowe oponki, czy innego RTX, a to z partnerem się rozliczy razem ;) 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano

Zrozum hubio, że nie ma szans na taki powrót. I żaden rząd tego nie zapewni. Mogą tylko mniej lub bardziej ściemniać w obietnicach. Kasy brakuje coraz bardziej. Nie bronię w żadnym razie koalicji. Tylko z grubsza wiem w jakim otoczeniu finansowym działa.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Lebomb wprawdzie wziął dane ze złej tabelki (nie dla mężczyzn tylko bez podziału na płeć), ale podał ideę liczenia emerytury.

Nie wiem czy ze złej, skoro nawet ZUS się na nią powołuje

https://www.zus.pl/-/nowe-tablice-dalszego-trwania-życia-do-wyliczania-emerytur

Cytat

Zgodnie z nową tablicą 60-latka otrzyma emeryturę o 1 proc. niższą niż przed pandemią, a 65-latek – o 0,7 proc. W rezultacie 60-letnia kobieta z kapitałem 500 tys. zł może otrzymać mniej o ok. 27 zł niż na podstawie tablicy z 2020 r. (kapitał dzielony przez 264,2 zamiast 261,5 miesiąca), a 65-letni mężczyzna z tym samym kapitałem – mniej o ok. 19 zł (kapitał dzielony przez 218,9 zamiast 217,6 miesiąca).

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, adashi napisał(a):

W naszym systemie emerytura jest związana z demografią ale tylko "od strony umieralności", poprzez długość trwania życia. Od strony urodzeń nie jest.

Ale jest mocno powiązana z zastępowalnością pokoleń. ZUS jedzie na bilansie ujemnym i to ciągnionym od lat w zasadzie. Kasę którą wpłacasz teraz na kapitał początkowy wydają na zaległości i bieżące świadczenia. Dlatego im mniejszy przyrost naturalny i ilość płacących świadczenia będzie malała, tym gorszy stan kasy dla obecnych i przyszłych emerytów, albo wyższe składki dla pracujących i prowadzących działalność. 

Tych pieniędzy po prostu nie ma, są jedynie zapisem w księgach. Tu jest problem całego systemu i to jest sytuacja w praktyce bez wyjścia. Żeby to "zresetować" to albo trzeba odebrać świadczenia obecnym emerytom i tym co będą na nie odchodzili w następnych 10-20 latach skazując tych ludzi na skrajne ubóstwo, albo uzyskać z budżetu nadwyżkę zabezpieczającą świadczenia na najbliższe 10-20 lat i zacząć reformować system. Trzecia opcja to wprowadzić zmiany, a obecne świadczenia i te przyszłe w ciągu 10-20 lat finansować z innych podatków. 

Każde z rozwiązań = niezadowolenie większej lub dużej części społeczeństwa.

@hubio dwie uwagi. To korpo którego tak nienawidzisz, też płaci ZUSy za pracowników których zatrudnia. Prezesi i inni pracownicy wyższego szczebla ulokowani w oddziałach w Polsce też mają często umowy w Polsce i odprowadzane wszystkie składki. Masa sklepów, które działają na zasadzie franczyzy też podlegają przepisom polskim jeśli chodzi o składki ZUS itd. To nie jest tak, że tylko polscy prywatni przedsiębiorcy płacą podatki, a nikt inny nie...

Druga sprawa, to w wielu strukturach pewne szczeble są potrzebne. To że ktoś sobie na JDG działa i mu dobrze, nie oznacza, że każdy kierownik w każdej firmie jest zbędny i że zaraz jest to osoba pomiatająca innymi itd. Mocno generalizujesz. Tak samo mogę generalizować że prywaciarze to wyzyskiwacze pracowników. Tylko czy to w każdym przypadku prawda? Też nie. 

Także zalecam trochę opanowania. Wiem o co Ci chodzi, wiele składek i opłat jest obecnie zawyżonych (jak choćby cena prądu), ale to nie powód by generalizować podejście do wszystkiego.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Identyfikuję się jako świnia :hihot:- głosuje na Stanowskiego i liczę na obiecane przez niego pieniążki :E

Koleś powinien standupy robić. Jak dla mnie mogą jeszcze ze 3 takie debaty zrobić ;)

Jak nie trzeba sobie niczego wycinać, to chyba też się skuszę. 

Odkąd pamiętam, zawsze wpierd(zie)lałem jak świnia (w sensie, że dużo) i dla 500zł mogę się nawet nauczyć jąkać jak Porky.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Identyfikuję się jako świnia :hihot:- głosuje na Stanowskiego i liczę na obiecane przez niego pieniążki :E

Koleś powinien standupy robić. Jak dla mnie mogą jeszcze ze 3 takie debaty zrobić ;)

Jeszcze 6 elektrowni atomowych w pół roku, czy jakoś tak :D

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, LeBomB napisał(a):

@adashi Nie, tablica jest jedna

https://monitorpolski.gov.pl/M2025000027901.pdf

https://monitorpolski.gov.pl/MP/2025/279

Dla 60 lat 266,4

Dla 65 lat 220,8

Ciekawe jak korygują na płeć. Bo jeśli liczą po prostu z uwspolnionej tabeli to jest to zajebiście preferencyjne wobec kobiet i jest to także zaprzeczenie dobrych zasad aktuariatu. Muszę się tym zainteresować znowu. Kiedyś były trzy tablice.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie koryguja na plec, systemowo jest kilka takich miejsc zeby wyliczyc ze strata dla mezczyzn ale za bardzo tego nie komunikowac. Najbardziej oczywiste to sam wiek emerytalny.

Godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

u mnie aktualnie glos przeszedl z holowni na Stanowskiego :cool:

Skoro nie ma na kogo glosowac to chociaz na kogos kto z nich kpi w najlepsze

2 godziny temu, hubio napisał(a):

Niestety jak Tusk, a głównie Lewica natychmiast nie wyciągnie wniosków z błędnej polityki

to jest podstawowy problem w ocenie politykow, ty myslisz ze oni nie wiedza co robia, a oni doskonale realizuja swoje cele

nie znasz tylko zamiarow wiec widzisz "bledy"

Edytowane przez kubikolos
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Różnica w wieku przechodzenia to 5 lat. A różnica w średnim czasie trwania życia to ponad 7 lat. To jest po prostu oszustwo emerytalne jeśli realnie nie ma korekty na płeć. 

Czy w wieku 59 lat należałoby odkryć w sobie pierwiastek żeński?

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, Szambo napisał(a):

Czy już wiecie, że Mentzen ma największe szanse wygrać z Trzaskowskim? :D

Płyta mu się zacięła?

Oni wszyscy to samo pitolą. Trzaskowski wygrał debatę, Nawrockiego oszukało TVP - bełkot.

• Like 2
Opublikowano

Nie oglądałem bo jak chcę obejrzeć pajaców to włączę sobie dobrą komedię, a nie komediodramat jak takie debaty, ale chyba tak obiektywnie najlepiej wypadł Hołownia? Kto oglądał to czy może napisać, ale odrzucając własne sympatie polityczne, tylko tak obiektywnie?

• Haha 1