Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Masa struktur państwowych (jak WORDy, US, straż miejska, banki) działa jak jakiś obcy najeźdźca. A ty chciej se żyć i rozmnażać się.

Edytowane przez Totek
  • Upvote 5
Opublikowano
4 minuty temu, Crew 900 napisał(a):

Ale chwila chwila. To jest tylko jeden z wątków.

"O umorzeniu postępowania dotyczącego potencjalnego narażenia Poczty Polskiej na straty i nielegalnego przetwarzania danych osobowych".

Oczekujesz prawdy od funkcjonariusza partyjneg, którego zadaniem jest obsrywanie forum propagandą? :) 

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Byle kasa się zgadzała:sex:

Dokładnie, nikt po za medialnymi zapowiedziami i jakimiś drobnymi akcjami nie zajmuje się nawet polskim absurdem związanym ze znakami drogowymi, które są nasrane jak drzewa w lesie. Często gęsto kompletnie bez sensu, zdublowane, ostatnia moda, strefa ruchu w lesie...:boink:. Poruszanie się po drogach powinno być proste i intuicyjne, na zachodzie jakoś się da, ale nie u nas. Tu "kreatywni" urzędasy musza wszystko skomplikować.

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Wiecie co, w ramach jakiegoś happeningu powinniśmy zrzucić się w kilkanaście osób w całej Polsce i dosłownie tak stanąć kilkadziesiąt metrów od wyjazdów z WORDów? Może te rządowe barany by się czegoś nauczyły, jakby dochody z poprawek w WORDach spadły o kilkaset procent bo każdy egzamin z automatu zdany przez stanie w korku XD 

Nie nauczą choćbyś zaparkował takiemu na głowie.

26 minut temu, Cappucino napisał(a):

polskim absurdem związanym ze znakami drogowymi, które są nasrane jak drzewa w lesie. Często gęsto kompletnie bez sensu, zdublowane, ostatnia moda, strefa ruchu w lesie...:boink:.

Ale za to wiele dzisiejszych aut ma zczytywanie znaków, podobno dla bezpieczeństwa tylko nie ma oczywiście odwołań więc pierwsze co jak człowiek wsiada do auta to wyłącza system, bo go wkurw bierze. Jak wprowadzą autonomiczne auta kiedyś to u nas będziesz pewnie autostardą jechał 40, bo roboty drogowe były 20km wcześniej :E

Opublikowano

Szłapka rzecznikiem rządu. Moim zdaniem to bardzo dobra decyzja. Jest to jedyny polityk z sejmu którego miałem okazję całkiem dobrze poznać i mam o nim bardzo dobre zdanie. Przed wyborami w 2023 roku gość był bardzo pracowity, zaangażował się w budowanie struktur w Wielkopolsce w tym w Poznaniu i w Swarzędzu, motywował młodych ludzi a później nie zapomniał pięknie podziękować tym, którzy się zaangażowali. Jeśli jako rzecznik będzie tak pracowity jak wtedy to będzie świetny na swoim stanowisku. 

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, kalderon napisał(a):

Skąd to wytrzasnąłeś? Bo względem Niemiec czy UK w PL prawko się robi tanio i szybko. 

skąd raczej to Ty wytrzasnąłeś bo w Niemczech masz niższe progi punktowe w egzaminie i 9h jazd, zamiast 30.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/jak-zdobyc-prawo-jazdy-na-swiecie-polscy-kierowcy-maja-najtrudniej/5khlxkx

dodatkowo mniej badań lekarskich

https://www.oponeo.pl/artykul/prawo-jazdy-na-swiecie?srsltid=AfmBOoqJIIhvN1yNX3ApjanZpcNdYgF6SeONcgU84tXhfssP-SAgdazA

także walisz kocopoły. Jedyna różnice to faktycznie w Polsce jest taniej, ale to akurat cecha w zasadzie wszystkich usług w porównaniu zachód EU vs PL

Co więcej zdawalność jest tam wyższa, ok 60% vs 48-50% w Polsce.

image.png.4c6848f33244c7305739f58a9d6ced9f.png

image.png.1492bf6f1e48d09f0f0fa427dd2330ed.png

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 3
Opublikowano
3 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Zmiany w egzaminach na PJ.

Z artykułu wnika że bubel. Polska ma i tak jedne z najtrudniejszych egzaminów na PJ a teraz będzie jeszcze trudniej. 

PSL już otwarcie sabotuje Koalicję

https://www.onet.pl/motoryzacja/brd24pl/od-1-lipca-kazde-najechanie-zakonczy-egzamin-na-prawo-jazdy/30r48jg,30bc1058

Dobrze, bardzo dobrze. Ponieważ ja już mam prawo jazdy, im mniej ludzi będzie je miało tym lepiej DLA MNIE. Niech tylko inżynierowie szukający pracy w Polsce mają obowiązek zdania egzaminu w Polsce. Nie widzę powodu dla którego rezydenci mieliby mieć trudniej niż nierezydenci.

Opublikowano

@Suchy211 czekaj pan, już zaraz kapitan państwo wymyśli kolejny durny przepis by zabierać prawko za jakieś pierdoły, (typu dwuletni okres próbny, punkty na dwa lata) tak by ilość kursantów się zgadzała i ruch w WORDzie był nadal. Pod płaszczykiem bezpieczeństwa oczywiście. Możliwości są nieograniczone, jest stała deweloperska, będzie stała WORDowska. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

A jak tam to wygląda?

UK: 

Po pierwsze, można jeździć bez prawa jazdy, tj. z tymczasowym prawem jazdy, które jest wydawane ot tak, na żądanie, bez egzaminów. Trzeba jednak być ubezpieczonym oraz mieć w aucie osobę w odpowiednim wieku i z odpowiednim stażem. Po drugie: egzaminy:

- teoria, chyba podobna do polskiej

- test umiejętności zauważania sytuacji potencjalnie niebezpiecznych, polega to na oglądaniu filmików z przejazdów i kliknięciu w myszkę w momencie, kiedy widzimy na filmiku coś, co może być niebezpieczne

- praktyka: robisz "test" na wzrok, tj. egzaminator prosi o przeczytanie numeru rejestracyjnego jakiegoś auta, potem wsiadasz, wiadomo, robisz sprawdzenie itd, odpowiadasz na pytania, jedziesz, robisz jakiś manewr, czy dwa, pokazujesz że umiesz jeździć na podstawie wskazań nawigacji, koniec.

Manewry to np. zawracanie wokół łuku, albo parkowanie równolegle, albo w ogóle parkowanie. 

Nie ma placu. Nie ma obsesji. Nie ma też kamer w autach - zdajesz w tym, w czym przyjechałeś na egzamin.

Acha. Nie ma kursów, tj. nie ma obowiązkowych kursów teorii. Nie ma też kursów praktycznych, tj. nie ma obowiązku, to od ciebie zależy czy sobie wykupisz godziny z instruktorem, ile ich wykupisz i co z tym zrobisz. Nikogo to nie obchodzi. Na praktyce wsiadasz w auto i albo umiesz albo nie umiesz.

W jaki sposób wobec tego możesz się uczyć praktyki bez instruktora? No w taki jak powyżej: jeździsz na tzw. provisionalu z kimś (często ktoś z rodziny) i tyle. 

Teza o tym że w UK jest trudno jest niepoważna.

Edytowane przez jagular
  • Thanks 1
  • Upvote 5
Opublikowano

Najlepsze jest to, że w poprzednim systemie moja matka zdała elegancko, wszyscy ta sama droga i jedno parkowanie. Na koniec poczęstunek w lokalnej knajpie.

Ojciec we wojsku zrobił prawko na wszystkie rubryki w plastiku, za free, gdzie dziś to pewnie lekko 50k by wyszło. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, huudyy napisał(a):

tylko w Polsce i na Łotwie jest jeszcze ten relikt, zwykła maszynka do drukowania pieniędzy.

Dokładnie. 

Ja też w Polsce jeszcze wyczuwam pozostałości mentalności z czasów zaborów: obsesję aparatu administracyjnego w temacie kontroli tego, co robi obywatel i ochrony obywatela przed nim samym. Czasami to jest potrzebne, czasami nie.

Są oczywiście też wady takiego luźnego podejścia: osobiście uważam brytyjskich kierowców za naprawdę kiepskich.

Edytowane przez jagular
  • Upvote 4
Opublikowano
13 minut temu, jagular napisał(a):

Ja też w Polsce jeszcze wyczuwam pozostałości mentalności z czasów zaborów: obsesję aparatu administracyjnego w temacie kontroli tego, co robi obywatel i ochrony obywatela przed nim samym.

ego trip, bonusy za poprawki i potem mamy takie efekty (pozdrawiam z miasta Łodzi)

image.thumb.png.2af14e5bf0a2a06b3f502eb7dd17ec3c.png

Opublikowano (edytowane)

@tomcug @huudyy @ODIN85 @Suchy211 @blabla123 @Dimazz

Widziałem ten artykuł dzisiaj i jak to ja, jak zwykle pierwsze co to sięgam do rozporządzenia. 

Nie mam pojęcia skąd oni wytrzasnęli te informacje o przejechaniu podwójnej ciągłej, skoro zmiany przedstawione tu:

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20250000696/O/D20250696.pdf

w zapisach brzmiących:

Cytat

w § 12 ust. 2 otrzymuje brzmienie: „2. Części praktycznej egzaminu przeprowadzanej w ruchu drogowym nie można przeprowadzić w przypadku, gdy osoba egzaminowana podczas realizacji części praktycznej egzaminu na placu manewrowym: 1) przejechała kołem przez linię wyznaczającą zewnętrzną krawędź stanowiska podczas wykonywania zadania; 2) 3) 4) 5) 6) 2) najechała albo potrąciła pachołek lub tyczkę podczas wykonywania zadania; dwukrotnie nieprawidłowo wykonała zadanie, o którym mowa w poz. 1–10 tabeli nr 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia; w przypadku egzaminu w zakresie pozwolenia – ruszyła w sposób niekontrolowany w niewłaściwym kierunku lub dwukrotnie nieprawidłowo wykonała zadanie określone w tabeli nr 4 załącznika nr 1 do rozporządzenia; w przypadku egzaminu w zakresie prawa jazdy kategorii AM, A1, A2 lub A – nie panuje nad pojazdem, powodując upadek motocykla albo motoroweru; zachowuje się w sposób mogący skutkować uszkodzeniem pojazdu egzaminacyjnego, spowodowaniem kolizji lub wypadku drogowego.”;

odnoszą się do części przeprowadzanej na placu manewrowym.

To co tutaj jest napisane:

image.thumb.png.36941ce32c100dcdfba82c6ac336ec5e.png

image.png.88b0e30beb36fa7507f850c6794c4fc4.png

Też odnosi się do placu manewrowego bo o tym jest cała Tabela nr 2 z załącznika nr 11.

W pozostałych zapisach nie widzę kompletnie nic, co wskazywałoby na to co jest napisane w linkowanym wcześniej artykule...

Nie wiem na jakiej podstawie wyciągnęli wniosek o tym, że przekroczenie podwójnej ciągłej będzie kończyło egzamin. Może ktoś z Was coś więcej widzi i mnie oświeci...

@Edit: poniżej @kalderon zwraca uwagę na to, czego ja się nie dopatrzyłem, co faktycznie zmienia przepisy o których mowa w artykule. Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie.

Edytowane przez LeBomB
  • Thanks 5
Opublikowano
W dniu 19.06.2025 o 09:17, different napisał(a):

no a jak. Bób Homar Włoszczyzna na ustach i lepa na ryj

W dniu 19.06.2025 o 09:00, Kris194 napisał(a):

To nie imigranci, to nasi biali i do tego pewnie prawi katolicy 🤗

Przecież widać, że to lewackie cweluszki co to jak mają przewagę 3 do 1 to spierniczają gdzie pieprz rośnie 

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Umpero napisał(a):

Przecież widać, że to lewackie cweluszki co to jak mają przewagę 3 do 1 to spierniczają gdzie pieprz rośnie 

Choroba postępuje. Każdy zły to lewak (i pewnie baba), każdy dobry to prawak. Dobry kibol broni Polskę i Polaków gdy są atakowani, wiadoma sprawa. W szkołach też, to że większość patusów lubi w grupkach lecieć na jednego, by ofiarę sobie znaleźć i móc się legalnie znęcać to tam nic, sami lewacy - bez testosteronu. A ci z testosteronem tylko dobrzy, grzeczni i pomocni. Staruszkom pomagają - tzn zabierają im mieszkania i zakupy, czy portfele, ale to się wytnie...

• Upvote 8
Opublikowano
33 minuty temu, Keller napisał(a):

Choroba postępuje. Każdy zły to lewak (i pewnie baba), każdy dobry to prawak. Dobry kibol broni Polskę i Polaków gdy są atakowani, wiadoma sprawa. W szkołach też, to że większość patusów lubi w grupkach lecieć na jednego, by ofiarę sobie znaleźć i móc się legalnie znęcać to tam nic, sami lewacy - bez testosteronu. A ci z testosteronem tylko dobrzy, grzeczni i pomocni. Staruszkom pomagają - tzn zabierają im mieszkania i zakupy, czy portfele, ale to się wytnie...

Ja tylko parafrazuję urojenia zacytowanych użytkowników.
Jakoś do ich wypowiedzi się nie odnosisz, że wszystko co złe to druga strona...

Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Nie wiem na jakiej podstawie wyciągnęli wniosek o tym, że przekroczenie podwójnej ciągłej będzie kończyło egzamin. Może ktoś z Was coś więcej widzi i mnie oświeci...

W zalinkowanym przez ciebie dokumencie punkt 4 :

Cytat

4) w § 28 w ust. 1 w pkt 2 w lit. c kropkę zastępuje się przecinkiem i dodaje się lit. d w brzmieniu:
„d) wystąpiły okoliczności określone w tabeli nr 9 załącznika nr 1 do rozporządzenia."

Ów dodany podpunkt 'd)' dodaje się do art. 2, pkt.1, ppkt. 2 który brzmi:

Cytat

§ 28. 1. Osoba egzaminowana uzyskuje:
---
2) negatywny wynik części praktycznej egzaminu, jeżeli:

Czyli mamy tak: Osoba egzaminowana uzyskuje negatywny wynik egzaminu jeśli wystąpiły okoliczności określone w tabeli 9. Oto tabela nr 9:

fff.thumb.jpg.daaa0dbef46beb733a413a8f372bdeda.jpg

Dotychczas te okoliczności mogły, ale nie musiały skończyć się przerwaniem egzaminu, bo o ile zgadzamy się że egzamin powinien się zakończyć w przypadku jazdy pod prądy czy wyprzedzania na pasach, to podpunkt 9.7 to jest właśnie mityczna 'linia podwójna ciągła'.

Innymi słowy od wejścia w życie tej zmiany każde najechanie na linię podwójną ciągłą obligatoryjnie kończy się negatywnym wynikiem egzaminu.

Obligatoryjnie, dla każdego, nawet zdającego na kat. C+E gdzie ze względu na wymiary pojazdów najechanie takie jest dozwolone o ile nie utrudni się ruchu innych pojazdów. Jest dozwolone jak już dostaniesz prawko, nie jest dozwolone na egzaminie.

• Thanks 3
  • Upvote 1
Opublikowano

@kalderon Super, dzięki wielkie za wyjaśnienie :)

@Digger no właśnie trochę się zmienia, bo wg § 16. egzaminator przerywał egzamin:

Cytat

jeżeli wystąpiły okoliczności określone w tabeli nr 9 załącznika nr 1 do rozporządzenia, a zachowanie osoby zdającej zagrażało bezpośrednio życiu i zdrowiu uczestników ruchu drogowego; 

teraz nie istotne jest czy przekroczenie zagrażało uczestnikom ruchu czy nie.

Tu @kalderon słusznie zwrócił uwagę na zmianę w przepisie, że to teraz obligatoryjnie skutkuje negatywnym wynikiem egzaminu, bez względu na okoliczności związane z przekroczeniem podwójnej ciągłej.

Czyli w sumie teraz najlepiej trafić na kolizję na wąskiej drodze w miejscu w którym nie będzie możliwe ani zawrócenie, ani ominięcie ze względu na podwójną ciągłą. Przesiedzisz czas egzaminu w aucie i masz z głowy bo nie mogłeś nic zrobić prócz tego by stać i czekać jeżeli policja nie kierowała ruchem :E 

• Upvote 1