Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, crush napisał(a):

W dupie mam przykłady anegdotyczne. 👍🏻

Ok. Akceptuję. Też wolę statystyki od jak to napisałeś "przykładów anegdotycznych", ale tak się składa, że to właśnie prawa strona kocha takie przykłady bo "Krystyna powiedziała, że Ukrainiec dostał za darmo mieszkanie, Tadek to opisał na YT" i już cała prawica krzyczy, że Ukraińcy dostają mieszkania za darmo :) A statystyki rządowe to przecież zakłamane :) 

Jak zachowują się jak bydło to w 100%. Jak są bezużytecznymi pasożytami, szkodnikami i bandytami to powinni być wydalani do Polski.

Nie rozumiesz jednej rzeczy: nie ma czegoś takiego jak "Polacy", "imigranci", "Holendrzy", "Marokańczycy" - są POJEDYNCZY ludzie - dobrzy, źli, neutralni... Takie szufladkowanie skończyło się nie tak dawno obozami koncentracyjnymi. Życzę ci abyś kiedyś poznał jakąś przepiękną imigrantkę, zakochał się w niej i miał z nią dzieci i zobaczył jak są odbierane w Polsce :) 

I takie pytanie do Ciebie. Który nie biały kraj szanuje mniejszości, czy to etniczne, religijne czy jakiekolwiek inne, na poziomie krajów zachodnich?

Japonia? Korea Płd? :) 

Opublikowano
4 minuty temu, hubio napisał(a):

Nie rozumiesz jednej rzeczy: nie ma czegoś takiego jak "Polacy", "imigranci", "Holendrzy", "Marokańczycy" - są POJEDYNCZY ludzie - dobrzy, źli, neutralni... Takie szufladkowanie skończyło się nie tak dawno obozami koncentracyjnymi. Życzę ci abyś kiedyś poznał jakąś przepiękną imigrantkę, zakochał się w niej i miał z nią dzieci i zobaczył jak są odbierane w Polsce :) 

Oczywiście, że są. I są statystyki dotyczące tych grup. Są pewne cechy kulturowe które powszechnie występują. Masa danych.

Za późno na przepiękne imigrantki. Pomijam już, że za nic nie chciałbym mieć kolorowego dziecka. Choćby z racji tego ile przykładów stosunków takich dzieci z białymi rodzicami widziałem. Na żywo i w internecie. W dzisiejszych czasach? Nigdy w życiu.

I skończ z tymi Żydami bo raz, że nie robi to na nikim wrażenia, a dwa są to kwestie skrajnie odmienne. 

4 minuty temu, Winter napisał(a):

No i byle Ukrainiec jest bardziej szanowany niż jakiś Winter.

I powinien być gdy płaci podatki. Ty z perspektywy Polski jesteś obecnie bezużyteczny.

10 minut temu, hubio napisał(a):

Nie w takim stopniu jak zachód.

A z brązowych i czarnych krajów? 

Opublikowano
3 godziny temu, TheMr. napisał(a):

, ja gdybym miał wybór to bym się wypisał z tego systemu, a tak wpłaciłem do niego lekko 150k a byłem u lekarza 0 razy przez ostatnie 10 lat :) Fajno. 

Każdy by się chciał wypisać jak jest młody, ale zapisać jak jest już stary. Wystarczy prawie dowolny nowotwór lub przykładowo silna niewydolność nerek i 150k znika w rok lub dwa.

To jest studnia bez dna niestety.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Winter No dla mnie to jesteś mniej więcej tak samo wiarygodny w kontekście obrony kraju jak Polacy Walczący na prawicy.

Chociaż tam jest chociaż szansa, że trafi się tych kilku użytecznych psychopatów chcących sobie postrzelać i pozabijać. Jak przy każdym konflikcie.

Edytowane przez crush
Opublikowano
3 godziny temu, Winter napisał(a):

Znam jedną Ukrainkę, która mieszkała w Polsce przez 20 lat i wolała mimo to pojechać na Ukrainę i przyjechać do Holandii, jako uchodźca, bo to się po prostu opłaca :E

Niestety Europa swoim nieumiejętnym postępowaniem wyhodowała sama sobie miliony pasożytów. Trudno się dziwić Ukraińcom, że głupotę innych wykorzystują, bo praktycznie wszędzie tak to działa. 

Po zakończeniu lub przejściu w fazę partyzancką wojny będzie kolejny, naprawdę mocny najazd.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Asag napisał(a):

Serio uważasz że płaca minimalna jest "absurdalnie wysoka" biorąc pod uwagę obecne koszty życia? 

To ile według ciebie powinna wynosić? 

A nie masz wrażenia, że to sama minimalna powoduje to błędne koło? Ona wynosi już pod 60% średniej, a jak policzymy realną średnią (z małymi firmami), to nie wiem, czy nie stanowi 2/3 średniej.

Jak się tak spłaszcza wynagrodzenia, to dość oczywiste, że wszystko swoje kosztuje. Najgorsze te skokowe podwyżki ZUS, bo ktoś musi przetworzyć ten koszt, czyli... podnieść ceny.

2 godziny temu, kalderon napisał(a):

Nie, nie było, oni przyjmowali setki tysięcy rocznie, bez papierów, bez ładu i składu, a potem zasypywali zasiłkami za nicnierobienie. My żadnej z tych rzeczy nie robimy i robić nie będziemy.

I o tym mówię – rozpętano panikę o kilkaset ludzi na granicy. Skala śmiesznie mała, zamieszania śmiesznie dużo.

2 godziny temu, Winter napisał(a):

Jako, że mieszkam w mocno imigracyjnym kraju to napiszę tak, imigranci w dużych ilościach szkodą - niezależnie od kraju. Tak, nawet Polacy.

A nie głównie Polacy? Sorry, ale mnie też śmieszą posty w tym temacie o baniu się migrantów.

W Katowicach przy galerii (samo centrum miasta) jakoś nic mi się nie stało od 2-metrowego czarnoskórego, z którym nawet zamieniłem kilka słów w kolejce.

A wiesz, kogo się boję do tej pory? Tych łysych kiboli z Gieksy, którzy potrafią zrobić taką burdę na tarasach, że strach przejść obok. Ot, naszych sebixów.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, hubio napisał(a):

Eee no nieeee.

Ja/najbliższa rodzina > dalsza rodzina > przyjaciele > koledzy > znajomi > mieszkańcy mojej ulicy > dzielnicy > miasta > gminy > powiatu > województwa > ....... ........> mieszkańcy mojej linii czasowej/wersji multiwersum > mieszkańcy innych rodzajów rzeczywistości. 

Co nie znaczy, że tych niżej w hierarchii wartości trzeba wrzucić do pieca. Natomiast złodzieje i bandyci są poniżej tego wszystkiego i nawet by mi powieka nie drgnęła gdyby ktoś postanowił z nimi zrobić porządek metodą fumigacji. 

7 godzin temu, adashi napisał(a):

Każdy by się chciał wypisać jak jest młody, ale zapisać jak jest już stary. Wystarczy prawie dowolny nowotwór lub przykładowo silna niewydolność nerek i 150k znika w rok lub dwa.

To jest studnia bez dna niestety.

Albo jak coś się ze zdrowiem nie tenteges przydarzy, albo się przydarzy kalectwo, albo się okaże że nagle trzeba utrzymać rodziców swoich, małżonki i pradziadków małżonki, bo zejść im się nie chce z tego świata. 

Ubezpieczenia to znak naszych czasów i rozwiniętych rejonów świata. Również rozumienie sensu ich istnienia to oznaka dojrzałości. 

7 godzin temu, adashi napisał(a):

Niestety Europa swoim nieumiejętnym postępowaniem wyhodowała sama sobie miliony pasożytów. Trudno się dziwić Ukraińcom, że głupotę innych wykorzystują, bo praktycznie wszędzie tak to działa. 

Po zakończeniu lub przejściu w fazę partyzancką wojny będzie kolejny, naprawdę mocny najazd.

Ba! Nawet trudno ich za to winić. Przecież jesteśmy uczeni - jak dają trzeba brać. 

6 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

A nie masz wrażenia, że to sama minimalna powoduje to błędne koło? Ona wynosi już pod 60% średniej, a jak policzymy realną średnią (z małymi firmami), to nie wiem, czy nie stanowi 2/3 średniej.

Częściowo na pewno masz rację. Ale dam ci pisemną gwarancję, że obniżeni minimalnej na przykład 4 krotnie nie sprawi, że życie dla ludzi ją zarabiających stanie się tańsze 4 krotnie. Tylko że ta gwarancja będzie raczej nie do sprawdzenia. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
2 godziny temu, Karro napisał(a):

My też przyjmujemy bez papiera tacy usłużni jesteśmy ;) zapomniało się już słowa jednej ? Przyjmijmy ich ,później się sprawdzi kto to jest ? No i niby kto ich później odwiezie ? To jest ściema .W najlepszym razie moglibyśmy ich podrzucić innym karają UE ale tego nie zrobimy 

Niemcy chcą, aby w Polsce zasiłki dla imigrantów były przynajmniej równie wysokie jak w Niemczech 😉

Ja mieszkam w Szczecinie, więc iski granicy. Sam nie widzę za dużo imigrantów o podejrzane karnacji, w sensie ilość takich osób nie uległa nagłej zmianie, ale nastroje są tutaj mieszane. Większość osób nie ma zdania, ale sporo jest osób, które są oburzone tym ci się dzieje. 

Schemat u nas podobny póki co do początków przyjmowania imigrantów w Finlandii. Blokują ich w małych miastach, wsiach, zamiast w dużych miastach. Ciekawe czy tak jak w Finlandii wyminą się spod kontroli. 

Ja ogólnie jestem za przyjmowaniem osób spełniających wymogi formalne. Nie mam nic przeciwko osobom z dziwnych krajów. Ważne jednak, aby robić to stopniowo, aby oni dostosowali się do nas, a nie odwrotnie. 

Warto zaznaczyć, że Polska od zawsze przyjmuje tysiące imigrantów rocznie pomimo, że większość wniosków o azyl jest odrzucanych z powodu błędów formalnych. 

IMO kilka tysięcy rocznie to dobra ilość. Wszystkie granice powinny zostać uszczelnione, a przewóz nielegalnych imigrantów powinien być mocni karany, bo to bardzo dochodowy biznes. 

Opublikowano
2 godziny temu, hubio napisał(a):

Nie rozumiesz jednej rzeczy: nie ma czegoś takiego jak "Polacy", "imigranci", "Holendrzy", "Marokańczycy" - są POJEDYNCZY ludzie - dobrzy, źli, neutralni... Takie szufladkowanie skończyło się nie tak dawno obozami koncentracyjnymi. 

Kolego @hubio proponuję abyś skończył z tymi dyrdymałami. Wygląda na to, że na Twitterze byłeś i X'a widziałeś.

A ja tam byłem. Mam też sporą grupkę znajomych, która z Afryki sprowadzała rudę tantalu, więc jeździła tam bardziej regularnie.

Murzyni to nie są ludzie tacy sami jak my. Doskonale wiem, że biologicznie jesteśmy tym samym gatunkiem. Ale cywilizacyjnie to jest przepaść. Nie chcę ich tutaj. Gdybyś tam pojeździł, też byś ich nie chciał. Przypuszczam, że nawet ta cipuleńka Ostaszewska by ich nie chciała.

Opublikowano
54 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Jak się tak spłaszcza wynagrodzenia, to dość oczywiste, że wszystko swoje kosztuje. Najgorsze te skokowe podwyżki ZUS, bo ktoś musi przetworzyć ten koszt, czyli... podnieść ceny.

Problem w tym że ceny rosły nawet wtedy gdy minimalna stała w miejscu. Więc nie, nie mam wrażenia że to sama minimalna napędza podwyżki. 

Opublikowano

Minimalna z pewnością istotnie napędza inflację. Można dyskutować czy wysoka minimalna ma więcej plusów czy minusów. Czysto ekonomicznie na pewno więcej minusów 

Społecznie - zdania będą podzielone.

Opublikowano
23 minuty temu, adashi napisał(a):

Murzyni to nie są ludzie tacy sami jak my.

Ja prd. 2025r i ktoś tak pisze... Nic na tym forum nie zaraportowałem i nie zamierzam, ale na na coś takiego nie można się zgodzić. Wiem, że moderacja liberalna, ale to jest po prostu ewidentne złamanie regulaminu forum.

• Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, hubio napisał(a):

Ja prd. 2025r i ktoś tak pisze... Nic na tym forum nie zaraportowałem i nie zamierzam, ale na na coś takiego nie można się zgodzić. Wiem, że moderacja liberalna, ale to jest po prostu ewidentne złamanie regulaminu forum.

Ale on się odnosił tylko do faktu posiadania innego koloru skóry. Skąd u Ciebie taka rasistowska interpretacja??? 🤨

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A co w tym stwierdzeniu jest takiego strasznego? Przecież nie napisał że to nie są ludzie tylko że mentalnie/kulturowo nie są tacy sami, tak samo jak i arabowie czy hindusi. Już nie przesadzaj z tą poprawnością polityczną. 

Edytowane przez Asag
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie nie traktuję słowa murzyn jako obraźliwe. Kulturowo jest z nami od lat. Murzyni z Ameryki, którzy tu są świetnie się dostosowali. Tak samo Francja itp. Często wykształceni ludzie. 

Z krajami trzeciego świata to już inna bajka. Różnicą nie jest kolor skóry, a kultura. Wychowanie w bezprawiu, inne wartości, przedmiotowe traktowanie drugiego człowieka, brak szacunku dla cudzej i wspólnej własności. Takich osób nie powinno się grupować tylko równomiernie rozprowadzać po kraju, aby nabierali naszych wartości zamiast się organizować i okradać starych ludzi jak w Skandynawii. 

Czas pokaże. Mam nadzieję, że to nie rozwinie się jak na zachodzie i zachowamy bezpieczeństwo, które Przez ostatnie 20 lat uległo znacznej poprawie. Po części dzięki emigracji Polaków 😅

Edytowane przez michasm
Opublikowano
32 minuty temu, Asag napisał(a):

Problem w tym że ceny rosły nawet wtedy gdy minimalna stała w miejscu. Więc nie, nie mam wrażenia że to sama minimalna napędza podwyżki. 

No był skok cen z dwa razy, ale resztę już bym zrzucił na garb ciągłych podwyżek minimalnej.

Niezbyt rozumiem też sens dalszego spłaszczania wynagrodzeń. Nie zatrzymuje się wzrostu cen, a klasa średnia jest przez to dociskana.

• Upvote 2
Opublikowano

To jest sposób na ograniczenie sfery ubóstwa. Może być całkiem skuteczny, szczególnie w połączeniu z ograniczeniem socjali.

Ostatnie wzrosty cen to wiadomo, także szoki popytowe od Ukraińców no i złodziejstwo pisowe.

• Upvote 1
Opublikowano

Akurat sfera ubóstwa to się chyba zbytnio nie zmieniła między pierwszymi a obecnymi rządami PO.

PiS niby to wyrównał, ale potem swoje znów wyrównała inflacja. Finalnie wszystko się bilansuje do 0.

Matematyki nie oszukasz.

A mamy trochę problem, bo po drodze nieźle przetrzebiono klasę średnią, o ile ona jeszcze istnieje.

• Confused 1
Opublikowano

W sferze ubóstwa pozostają głównie emeryci no i patola. Wśród pracujących musiała się ona zmniejszyć, bo wzrost minimalnej jest dużo szybszy niż inflacji. Gorzej to wygląda w obszarze cen jedzenia, ale jednak nawet najubożsi nie wydają 100% na żarcie.

To jest też w dużej mierze umowna kwestia gdzie postawimy granicę ubóstwa. Jest ona powyżej renty inwalidzkiej i emerytury minimalnej i stąd tak wysoki wskaźnik.

Klasa średnia niestety dostaje ostatnio ciągle po tyłku, co spowoduje w dłuższym terminie stoczenie się Polski w ukraińskość.

• Upvote 3
Opublikowano

A jak to wygląda w obszarze zakupu/wynajmu mieszkania? Wzrost minimalnej sprawił że teraz dostaje ją nie 3-4% pracujących tylko bliżej 20%, staliśmy się narodem biedaków na minimalnej bo ceny doszusowały właśnie do takich zarobków i nikogo na nic nie stać.

3 godziny temu, adashi napisał(a):

To jest sposób na ograniczenie sfery ubóstwa. Może być całkiem skuteczny, szczególnie w połączeniu z ograniczeniem socjali.

Nie jest i nigdy nie będzie.  

5 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Ale dam ci pisemną gwarancję, że obniżeni minimalnej na przykład 4 krotnie nie sprawi, że życie dla ludzi ją zarabiających stanie się tańsze 4 krotnie. Tylko że ta gwarancja będzie raczej nie do sprawdzenia. 

Oczywiście że nie bo to był by sztuczny ruch. Co teraz można zrobić to zwolnić z podnoszeniem minimalnej tak aby na powrót wróciła do bycia 40-50% średniej po czym można ten procent zapisać w ustawie i był by automatyzm, co więcej - minimalna była by de facto uzależniona od kondycji gospodarki.

4 godziny temu, michasm napisał(a):

Niemcy chcą, aby w Polsce zasiłki dla imigrantów były przynajmniej równie wysokie jak w Niemczech 😉

Tak chcą od 10 lat i jakoś nic z tego nie wyszło. Ktoś wyrwał zdanie z jakiegoś niezobowiązującego szkicu i sieje panikę w prawackich mediach.  

7 godzin temu, crush napisał(a):

Było. I była dokładnie ta sama śpiewka i progres liczby przyjmowanych.

Nie zapominaj, że dla mudzina nawet Polska jest skokiem cywilizacyjnym w stosunku do chatki z gówna.

Nie, Merkelowa od razu zapraszałą wszystkich, przyjmowała setkami tysięcy i od razu obsypywała zasiłkami.

Polska nie jest lepsza bo w Polsce trzeba pracować żeby się utrzymać, a w Niemczech, Francji czy UK można bumelować na zasiłkach.

• Upvote 2
Opublikowano
5 godzin temu, michasm napisał(a):

Ogólnie nie traktuję słowa murzyn jako obraźliwe. Kulturowo jest z nami od lat. Murzyni z Ameryki, którzy tu są świetnie się dostosowali. Tak samo Francja itp. Często wykształceni ludzie. 

Z krajami trzeciego świata to już inna bajka. Różnicą nie jest kolor skóry, a kultura. Wychowanie w bezprawiu, inne wartości, przedmiotowe traktowanie drugiego człowieka, brak szacunku dla cudzej i wspólnej własności. Takich osób nie powinno się grupować tylko równomiernie rozprowadzać po kraju, aby nabierali naszych wartości zamiast się organizować i okradać starych ludzi jak w Skandynawii. 

Czas pokaże. Mam nadzieję, że to nie rozwinie się jak na zachodzie i zachowamy bezpieczeństwo, które Przez ostatnie 20 lat uległo znacznej poprawie. Po części dzięki emigracji Polaków 😅

Bardzo konkretnych Polaków, tak samo jak bardzo konkretni przedstawiciele innych kultur teraz nielegalnie dostają się do nas.