Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Tego typu podatek, w uproszczeniu katastralny, staje się częścią kosztów które płaci najemca.

A skąd ci najemcy na to znajdą pieniądze? Większość osób albo ma kredyt pod korek albo płaci za najem pod korek.

Ceny mieszkań wbrew pozorom niezbyt zależą od wolnego rynku.

Ceny zależą od tego ile przeciętna osoba ma zdolności kredytowej.

• Upvote 1
Opublikowano

@MaxaM Jeśli masz rację, oznacza to, że nalezy dążyć do ZWIĘKSZENIA kosztów kredytów mieszkaniowych. A dlaczego? A dla tego, że dla biorącego kredyt to nic nie zmienia, bo i tak będzie płacił za ratę/czynsz pod korek. Dla tych jednak co zdobędą pieniądze inaczej mieszkania będą realnie dużo tańsze. 

Tylko że tu wchodzi popyt i podaż.

Dokończę później

Opublikowano
13 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Ludzi na pewno. Tego typu podatek, w uproszczeniu katastralny, staje się częścią kosztów które płaci najemca.

Tylko jeśli wynajmuje od landlorda mającego dużo nieruchomości. U osób mających 2 mieszkania czy w TBSach lub innych programach z rządowym wsparciem będzie taniej. A mieszkania inwestycyjne znikną. Już znikają bo coraz częściej na rynek wrzucane są mieszkania sprzed 20 lat w stanie deweloperskim!

Opublikowano
14 godzin temu, Jinx napisał(a):

Podatek progresywny od drugiej i kolejnej nieruchomości dla rentierów jeszcze poproszę 🤗

I co to zmieni? Dziś już fliperzy i rentierzy zaczynają gadać o czymś innym bo rata kredytu na mieszkanie wychodzi drożej niż najem.

W samej Warszawie jest ponad 100 000 pustych mieszkań. Przede wszystkim trzeba zrobić porządek z tym, że jakiś nierób może żyć w twoim mieszkaniu na twój koszt i nie możesz się go pozbyć legalnie i skutecznie. Wtedy spora część z tych mieszkań wróciłaby na rynek.

Kolejna kwestia to podatek Belki oraz sprawy typu Amber Gold i Polisolokaty. Stwórzmy w tyk kraju warunki do inwestowania w coś innego niż beton.

I dlaczego trzeba karać ludzi, którzy zamiast wydawać kasę na konsumpcję woleli kupić mieszkanie dla dziecka? Przepisy to muszą przede wszystkim uderzyć w firmy i fundusze inwestycyjne kupujące po 5 000 mieszkań. Dlaczego zwykły Kowalski ma dostawać po dupie, a firma założy sobie 100 spółek i na każdą kupi mieszkanie, czy znajdzie to inny sposób na ominięcie przepisów? 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/krakow/patriotyzm-czy-wandalizm-ktos-przemalowal-slynne-kolorowe-schody-w-podgorzu/

to nie jest patriotyzm - to debilizm. 

Jak chcieli deptać po biało czerwonych barwach to można było pomalować inne schody. 

Debila, który bezprawnie pomalował schody pociągnąć do odpowiedzialności a także obciążyć kosztami mycia i ponownego malowania. Wtedy nikomu już nie przyjdzie do głowy tak głupi pomysł.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Czyli prokuraturze najwyraźniej dobrze idzie :E

Ja się dziwie, że go w Albanii nie leczą.

9 godzin temu, kalderon napisał(a):

bo coraz częściej na rynek wrzucane są mieszkania sprzed 20 lat w stanie deweloperskim!

Gdzie te mieszkania? 20 lat stały puste?

Ten deweloper też by miał zapłacić ten podatek ? https://www.money.pl/gospodarka/deweloper-z-niemiec-kupuje-ponad-5-tys-mieszkan-w-polsce-za-jedna-transakcja-7190489576061696a.html

8 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Przepisy to muszą przede wszystkim uderzyć w firmy i fundusze inwestycyjne kupujące po 5 000 mieszkań. Dlaczego zwykły Kowalski ma dostawać po dupie, a firma założy sobie 100 spółek i na każdą kupi mieszkanie, czy znajdzie to inny sposób na ominięcie przepisów? 

https://www.money.pl/gospodarka/deweloper-z-niemiec-kupuje-ponad-5-tys-mieszkan-w-polsce-za-jedna-transakcja-7190489576061696a.html

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Ja się dziwie, że go w Albanii nie leczą.

Ten deweloper też by miał zapłacić ten podatek ? https://www.money.pl/gospodarka/deweloper-z-niemiec-kupuje-ponad-5-tys-mieszkan-w-polsce-za-jedna-transakcja-7190489576061696a.html

Przede wszystkim taki deseloper powinien płacić taki podatek. Dlaczego? Bo sytuacja, w której 'savings' są ładowane w rynek mieszkaniowy zamiast w inwestycje, startupy, innowacje jest bardzo niezdrowa dla gospodarki. I to są podstawy makroekonomii. 

• Upvote 3
Opublikowano
12 minut temu, KiloKush napisał(a):

Przede wszystkim taki deseloper powinien płacić taki podatek. Dlaczego? Bo sytuacja, w której 'savings' są ładowane w rynek mieszkaniowy zamiast w inwestycje, startupy, innowacje jest bardzo niezdrowa dla gospodarki. I to są podstawy makroekonomii. 

Trzeba wziąć się za jednych i drugich. Ale za fundusze bardziej :) 

w biurowce niech sobie inwestują, ale od lokali mieszkalnych - wara. 

• Upvote 7
Opublikowano
40 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Trzeba wziąć się za jednych i drugich. Ale za fundusze bardziej :) 

w biurowce niech sobie inwestują, ale od lokali mieszkalnych - wara. 

Tak tak, pewnie sam masz parę mieszkań na wynajem niczym Kuba Midel :D

Opublikowano
13 godzin temu, kalderon napisał(a):

Tylko jeśli wynajmuje od landlorda mającego dużo nieruchomości. U osób mających 2 mieszkania czy w TBSach lub innych programach z rządowym wsparciem będzie taniej. A mieszkania inwestycyjne znikną. Już znikają bo coraz częściej na rynek wrzucane są mieszkania sprzed 20 lat w stanie deweloperskim!

15 godzin temu, MaxaM napisał(a):

A skąd ci najemcy na to znajdą pieniądze? Większość osób albo ma kredyt pod korek albo płaci za najem pod korek.

Ceny mieszkań wbrew pozorom niezbyt zależą od wolnego rynku.

Ceny zależą od tego ile przeciętna osoba ma zdolności kredytowej.

Nie będzie taniej. Mający mało lokali do wynajęcia, np tylko jedno dodatkowe mieszkanie czy dom, podciągną ceny pod głównych graczy na rynku. Tak samo ma to miejsce dziś. Kto ma lokal pod najem w dobrej okolicy korzysta z tego.

Przy czym kataster, jeśli wejdzie jako osobny dodatkowy podatek, nie będzie jakimś wysokim podatkiem. Może to będzie z początku 0,5% wartości nieruchomości rocznie, myślę że maks 1 do 1,5% z biegiem lat.

Trzeba mieć na uwadze że po kilku latach, o ile nie od razu przy wprowadzeniu, stanie się on powszechny i będzie płacony od wszystkich nieruchomości. Będzie dodatkową częścią do już istniejących podatków od nieruchomości.

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Dokładnie tak, 20 lat stały puste jako inwestycja.

1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Nie będzie taniej. Mający mało lokali do wynajęcia, np tylko jedno dodatkowe mieszkanie czy dom, podciągną ceny pod głównych graczy na rynku. Tak samo ma to miejsce dziś. Kto ma lokal pod najem w dobrej okolicy korzysta z tego.

Nie podciągną bo po pierwsze rozwinie się państwowa konkurencja, po drugie - już teraz najem nie jest specjalnie tańszy od kredytu, a jak będzie droższy to skończy się wynajem, po trzecie - demografia, Polaków jest coraz mniej, a obecna bańka została napompowana kredytem 2% oraz napływem 2 milionów Ukraińców. To się nie powtórzy.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Debila, który bezprawnie pomalował schody pociągnąć do odpowiedzialności a także obciążyć kosztami mycia i ponownego malowania. Wtedy nikomu już nie przyjdzie do głowy tak głupi pomysł.

Powinien dostać 120 000 które zostały przeznaczone na odświeżenie tych paskudnych schodów. 🤗

I nie, nie chodzi tu o konotacje pedalskie, tylko o czystą brzydotę tej "estetyki".

17 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Gdyby tak każdy z koalicji umiał się posługiwać SM jak Sikorski...

O właśnie. Jesteś idealnym przykładem tego jak KO nie rozumie socjalek.

Z jednej strony masz zdjęcia Nawrockiego ściskającego dłonie najważniejszych członków administracji innych państw, mega dobre wizerunkowo kadry tego typu:

541194004_122147458748723345_75630317073

... A z drugiej jest Radek wrzucający selfiki spod bramy. Dobrze, że nie ze schowka na miotły.

I jasne, że to rząd realnie decyduje. Tylko to się niekoniecznie przekłada na popularność i wybory.

Pomijam już fakt, że jakby to Trzaskowski "załatwił" dokładnie te same niewiele warte "deklaracje", to te same wyjce co teraz szydzą z Nowogrodzkiego pisałyby paszkwile w stylu - "Mimo trudnego oponenta, Trzaskowski wywalczył".

Ten kraj, te elity i ich wyborcy to niesmaczny mem.

Edytowane przez crush
  • Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, crush napisał(a):

... A z drugiej jest Radek wrzucający selfiki spod bramy. Dobrze, że nie ze schowka na miotły.

Powiedz, że nie zrozumiałeś przesłania nie mówiąc, że nie zrozumiałeś przesłania.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Kris194 napisał(a):

Powiedz, że nie zrozumiałeś przesłania nie mówiąc, że nie zrozumiałeś przesłania.

Rzecz w tym, że nie ja miałem zrozumieć. To nie do mnie miało dotrzeć.

W obecnej formie dotarło tylko do Twojego circlejerka. Tym się wyborów nie wygrywa.

KO nie potrafi w socjalki. Wizerunkowa klapa.

Edytowane przez crush
Opublikowano
2 godziny temu, kalderon napisał(a):

(...) już teraz najem nie jest specjalnie tańszy od kredytu, a jak będzie droższy to skończy się wynajem, po trzecie - demografia, Polaków jest coraz mniej, a obecna bańka została napompowana kredytem 2% oraz napływem 2 milionów Ukraińców. To się nie powtórzy.

Wysokie ceny nie ubiją najmu bo przez rosnące ceny nieruchomości coraz mniej ludzi będzie mieć odpowiednią zdolność kredytową. 

W miastach w dobrych lokalizacjach zawsze będzie popyt niezależnie od demografii, to raz. Dwa, nawet przy kiepskiej demografii populacja miast się w najbliższym czasie nie zmieni, bo ludzie wciąż migrują ze wsi do miast - wsie i miasteczka będą wymierac. 

I będzie jeszcze jeden zastrzyk po zakończeniu wojny, bo sporo Ukraińców by chciało wyjechać a nie może. 

• Upvote 1