ryba 1 246 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 2 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Mniej więcej tego sie spodziewam. Ta nasza tutejsza “prawica” jest tak ekstremalnie przesunięta na prawo, że oni nawet centrum nie widzą Nie wiesz jak dziala perspektywa na plaskiej ziemi? Im dalej, tym bardziej zachodzi za horyzont. 1 3
TheMr. 2 602 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Ja jestem od dawna z centrum i wszyscy mi mówią że jestem lewakiem Oni już nic innego nie widzą, także szkoda z nimi rozmowy i dyskusji. 1 3
GordonLameman 8 432 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 2 godziny temu, KiloKush napisał(a): Tusk od 30 lat reprezentuje te same poglądy. Pogląd, że Polaków można dymac bez mydła. Na przykład obiecać obniżenie podatków po czym je podnieść. Idioci i tak zagłosują. Ten pogląd prezentują wszyscy politycy na scenie politycznej. Dodatkowo są jeszcze - jak to ktoś ładnie ujął - "komentatorzy". Tacy co to ładnie mówią co trzeba zrobić, ale sami robią wszystko, aby nie otrzymać tej odpowiedzialności 1
KiloKush 607 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października (edytowane) 2 minuty temu, TheMr. napisał(a): Ja jestem od dawna z centrum i wszyscy mi mówią że jestem lewakiem Oni już nic innego nie widzą, także szkoda z nimi rozmowy i dyskusji. Ja jestem od dawna z centrum i wszyscy mi mówią że jestem prawakiem Oni już nic innego nie widzą, także szkoda z nimi rozmowy i dyskusji. 1 minutę temu, GordonLameman napisał(a): Ten pogląd prezentują wszyscy politycy na scenie politycznej. Dodatkowo są jeszcze - jak to ktoś ładnie ujął - "komentatorzy". Tacy co to ładnie mówią co trzeba zrobić, ale sami robią wszystko, aby nie otrzymać tej odpowiedzialności Niby Rudy, a kameleon. Hehe PSL. Całe życie 5% i krytyka kogo by nie rządził. A jak są w rządzie to Polskim rolnikom i tak nie pomagają. Ale i tak na nich później głosują Edytowane 13 Października przez KiloKush
GordonLameman 8 432 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 1 minutę temu, KiloKush napisał(a): Niby Rudy, a kameleon. Tu miałem na myśli raczej Zandberga, Konfę czy Korwina
TheMr. 2 602 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Co do rolników. Samo zbiory to piękne ominięcie kosztów pracowników do zbiorów, sprzedaż drożej niż po cenie w skupach, a rolnicy dalej narzekają Sami się wystawili, a gawiedź dalej będzie myślała że rolnik sprzedaje za pol darmo a pośrednik zarabia najwięcej kiedy marża Biedry to 3-5% Patologia tego rynku sięga zenitu. 1
huudyy 2 837 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października (edytowane) 17 minut temu, KiloKush napisał(a): Ja jestem od dawna z centrum i wszyscy mi mówią że jestem prawakiem Gordon jest z centrum i wszyscy tutaj mu mówią, że jest lewakiem. 17 minut temu, KiloKush napisał(a): Niby Rudy, a kameleon. Niby centrysta, a symetrysta. 8 minut temu, TheMr. napisał(a): Samo zbiory to piękne ominięcie kosztów pracowników do zbiorów, sprzedaż drożej niż po cenie w skupach, a rolnicy dalej narzekają To nie takie proste. Myślisz, że oni zarabiają na tych "samozbiorach" poza pojedyńczymi, nagłośnionymi przypadkami? Jedyne co oszczędzają, to kasę jaka by była potrzebna na zbiory i utylizację. 8 minut temu, TheMr. napisał(a): a gawiedź dalej będzie myślała że rolnik sprzedaje za pol darmo a pośrednik zarabia najwięcej ale banialuki opowiadasz, aż mi włosy dęba stają. Sprawdź ile w skupie płacą rolnikom, a po ile potem jest wystawione w sklepie. Edytowane 13 Października przez huudyy 4
KiloKush 607 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 3 minuty temu, TheMr. napisał(a): Co do rolników. Samo zbiory to piękne ominięcie kosztów pracowników do zbiorów, sprzedaż drożej niż po cenie w skupach, a rolnicy dalej narzekają Sami się wystawili, a gawiedź dalej będzie myślała że rolnik sprzedaje za pol darmo a pośrednik zarabia najwięcej kiedy marża Biedry to 3-5% Patologia tego rynku sięga zenitu. Sorry ale chyba nie masz o tym pojęcia jak to działa. Pracowałem kiedyś w hurtowni kwiatów i robiliśmy dla biedronki te pęczki róż. Towar był w gotowych pod wytyczne Biedronki opakowaniach dowożony przez nas do ich centrów logistycznych. Biedronka miała marży 400%, to my jako hurtownia mieliśmy z 3-5% marży. 1 4
VRman 2 635 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października (edytowane) Śmiesznie się czyta jak niektórzy narzekają na szufladkowanie po jakiejś stronie nie dostrzegając ironii w tym, że sami są głównymi przykładami tych, którzy nie potrafią tych drugich nie szufladkować (w dokładnie ten głupi sposób). że jedni odjechali tak, że stamtąd centrum nie widać to słyszałem wiele razy. A teraz, że to ci drudzy tak odjechali. Aha. Niedługo jak przypadkowy przechodzień na ulicy zostanie nagle zapytany o poglądy i powie "jestem w centrum" to już w tym momencie dostanie kopa w jaja od lewaczki krzyczącej "ty ekstremisto!" a zanim skończy się zginać w pół, to dostanie kolanem od przechodzącego akurat prawaka. Zadający pytanie na to jeszcze popuka leżącego mikrofonem w głowę i powie "też nie lubię was, parszywych symetrystów". Edytowane 13 Października przez VRman
ryba 1 246 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 22 minuty temu, TheMr. napisał(a): Co do rolników. Samo zbiory to piękne ominięcie kosztów pracowników do zbiorów, sprzedaż drożej niż po cenie w skupach, a rolnicy dalej narzekają Sami się wystawili, a gawiedź dalej będzie myślała że rolnik sprzedaje za pol darmo a pośrednik zarabia najwięcej kiedy marża Biedry to 3-5% Patologia tego rynku sięga zenitu. Myslalem ze juz lato sie skonczylo, ale widac ze sa jeszcze miejsca w kraju gdzie sloneczko mocniej swieci. Rozumiem, ze rolnik ma oddac do skupu zbiory ponizej kosztow i byc stratny? Wiesz co sie dzieje na rynku cen rolniczych? Za darmo sie posialo/posadzilo zbiory? Nawoz same zwierzatka dzikie nanosily i nikt o uprawy nie musial dbac. Ty tylko widzisz, ze rolnik cwaniak oszczedza na praownikach i szuka frajerow - niestety tak nie jest. Widziales po jakich cenach rolnicy oddaja towar z samozbiorow? Jesli nie, to sprawdz i pomysl, ze ze skupu mialby mniej + koszt pracownikow. 1
GordonLameman 8 432 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 1 minutę temu, VRman napisał(a): Śmiesznie się czyta jak niektórzy narzekają na szufladkowanie po jakiejś stronie, nie dostrzegając ironii w tym, że sami są przykładami głównymi na to, że nie potrafią tych drugich nie szufladkować w ten dokładnie sposób. że jedni odjechali tak, że stamtąd centrum nie widać to słyszałem wiele razy. A teraz, że to ci drudzy tak odjechali. Aha. Niedługo jak przypadkowy przechodzień na ulicy zostanie nagle zapytany o poglądy i powie "jestem w centrum" to już w tym momencie dostanie kopa w jaja od lewaczki krzyczącej "ty ekstremisto!" a zanim skończy się zginać w pół, to dostanie kolanem od przechodzącego akurat prawaka. Zadający pytanie na to jeszcze popuka leżącego mikrofonem w głowę i powie "też nie lubię was, parszywych symetrystów". Ty z wyzywaniem każdego od ruskiego agenta też nie powineneś nic mówić W ogóle wszyscy powinniśmy przestać pisać 1
GordonLameman 8 432 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 4 minuty temu, VRman napisał(a): "ale to ty dzwonisz" Nom, ale ty właśnie dołączyłeś do konf calla Każdy z nas popełnia błąd szufladkowania, bo znamy się w niewielkim stopniu. I nie wiemy jakie kto dokładnie ma poglądy czy z czego one wynikają. Niemniej tu nie piszemy o naszych poglądach, a o tym, że ktoś uznaje Tuska za lewaka, co jest obiektywnie nieprawdą. Bo Tuska to akurat możemy sobie "zmierzyć". I mój pogląd jest właśnie taki, że jeśli ktoś nazywa Tuska lewakiem to dlatego, ze sam jest tak bardzo wychylony w prawo, że nie ma pojęcia czym centrum jest. Tym bardziej, że mowa była w kontekście kwestii światopoglądowych. 2
LeBomB 2 052 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października W tym roku mamy KLĘSKĘ urodzaju Jest wszystkiego tyle, że: 1. Nie opłaca się płacić ludziom za zbieranie, bo muszą włożyć więcej pracy/czasu, więc trzeba im więcej zapłacić. 2. Skupy wiedzą, że jest dużo, w związku z tym oferują niższe stawki. Zatem należy się rekompensata od państwa Jak jest klęska nieurodzaju to: 1. Nie opłaca się płacić ludziom za zbieranie, bo mało zbiorą, a stawkę trzeba utrzymać. 2. Na skupach oferują niskie stawki, bo producenci braki uzupełniają plonami z zagranicy, więc skupy mają mniejszy zbyt Zatem należy się rekompensata od państwa I tak się rolniczy w tej Polsce Owszem, są rolnicy, którym się nie opłacają obie te sytuacje, ale po to właśnie były lata dopłat, by pewne rzeczy maksymalnie zmechanizować, wejść w grupę producencką itp. 3
Mar_s 2 226 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października @VRman @GordonLameman Tusk to cyniczny manipulator, jak większość polityków, i jak większość polityków bierze na swoje sztandary poglądy których wcale nie wyznaje, ale które mogą mu dać dodatkowe kilka procent. A po wyborach o tym zapomina. I dajcie już spokój z tym ping pongiem bo to prowadzi donikąd. 1 1
GordonLameman 8 432 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Teraz, Mar_s napisał(a): @VRman @GordonLameman Tusk to cyniczny manipulator, jak większość polityków, i jak większość polityków bierze na swoje sztandary poglądy których wcale nie wyznaje, ale które mogą mu dać dodatkowe kilka procent. A po wyborach o tym zapomina. I dajcie już spokój z tym ping pongiem bo to prowadzi donikąd. Jak to donikąd? Przecież generujemy kilobajty danych, dziesiątki raportów i wreszcie PRACĘ dla MODERACJI. Nie chcemy, żebyś się nudził Poza tym, akurat z VRmanem to sobie kulturalnie dyskutujemy.
Mar_s 2 226 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października To prawda, NA RAZIE dyskutujecie kulturalnie, i oby tak zostało. 1 1
209458 268 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 40 minut temu, TheMr. napisał(a): Co do rolników. Samo zbiory to piękne ominięcie kosztów pracowników do zbiorów, sprzedaż drożej niż po cenie w skupach, a rolnicy dalej narzekają No ale teraz to robisz szpagat logiczny. Na skupach masz ceny owoców przemysłowych: na soki, przetwory itd. Deserowe, do bezpośredniej konsumpcji jak w sklepach zawsze były droższe, bo i owoce muszą być ładniejsze, przebrane. Jak być liczył koszt gazety a kilogramy i porównywał z makulaturą. 1
TheMr. 2 602 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 40 minut temu, huudyy napisał(a): Gordon jest z centrum i wszyscy tutaj mu mówią, że jest lewakiem. Niby centrysta, a symetrysta. To nie takie proste. Myślisz, że oni zarabiają na tych "samozbiorach" poza pojedyńczymi, nagłośnionymi przypadkami? Jedyne co oszczędzają, to kasę jaka by była potrzebna na zbiory i utylizację. ale banialuki opowiadasz, aż mi włosy dęba stają. Sprawdź ile w skupie płacą rolnikom, a po ile potem jest wystawione w sklepie. Przecież markety nie kupują w skupach Większość to umowy. Skupy od zawsze były patologia i rolnik do 10 ha których jest większość w PL ma w dupie skupy. Rolnicy sprzedają na targach i do pośredników ale po cenie wielokrotnie większej niż skupy. Biedronka w sezonie kupuję paprykę po 3-4 zł a nie z skupu. Może Ci się jeżyć co chce ale pracuje z rolnikami od 10 lat.
209458 268 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 6 minut temu, LeBomB napisał(a): Jak jest klęska nieurodzaju to: 1. Nie opłaca się płacić ludziom za zbieranie, bo mało zbiorą, a stawkę trzeba utrzymać. 2. Na skupach oferują niskie stawki, bo producenci braki uzupełniają plonami z zagranicy, więc skupy mają mniejszy zbyt Zatem należy się rekompensata od państwa I tak się rolniczy w tej Polsce Z nieurodzajem jest jeszcze tak że prawie nigdy nie jest równomierny. W statystyka jest, że zbiory o xx% mniejsze, ale gradobicia, susze, przymrozki, podtopienia itd występują obzsarowo, a nawet jak w całym kraju to też jedne obszary dotknie bardziej niż inne. Więc zawsze znajdzie się ktoś kto zarobi, co nie zmniejsza problemów tego któremu większa część plonów przepadła. 1
TheMr. 2 602 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października (edytowane) 8 minut temu, 209458 napisał(a): No ale teraz to robisz szpagat logiczny. Na skupach masz ceny owoców przemysłowych: na soki, przetwory itd. Deserowe, do bezpośredniej konsumpcji jak w sklepach zawsze były droższe, bo i owoce muszą być ładniejsze, przebrane. Jak być liczył koszt gazety a kilogramy i porównywał z makulaturą. Nie robię. To rolnicy robią szpagaty sprzedając towar klasy I do skupów narzekający na ich ceny. 24 minuty temu, ryba napisał(a): Myslalem ze juz lato sie skonczylo, ale widac ze sa jeszcze miejsca w kraju gdzie sloneczko mocniej swieci. Rozumiem, ze rolnik ma oddac do skupu zbiory ponizej kosztow i byc stratny? Wiesz co sie dzieje na rynku cen rolniczych? Za darmo sie posialo/posadzilo zbiory? Nawoz same zwierzatka dzikie nanosily i nikt o uprawy nie musial dbac. Ty tylko widzisz, ze rolnik cwaniak oszczedza na praownikach i szuka frajerow - niestety tak nie jest. Widziales po jakich cenach rolnicy oddaja towar z samozbiorow? Jesli nie, to sprawdz i pomysl, ze ze skupu mialby mniej + koszt pracownikow. Rolnik stratny? XD. Przecież oni nie płacą podatków, dofinansowanie na wszystko, na papierze utylizacja a na boku sprzedaż na placu, i nikt nie pyta co się stało z towarem. XD. Idź na plac i poproś o fakturę rolnika. Powodzenia Ci życzę. Edytowane 13 Października przez TheMr. 2
ryba 1 246 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października @TheMr. Tak, a mleko w sklepie bierze sie z kartonu. Tyle masz swiadomosci na ten temat.
TheMr. 2 602 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Teraz, ryba napisał(a): @TheMr. Tak, a mleko w sklepie bierze sie z kartonu. Tyle masz swiadomosci na ten temat. . Trochę więcej niż random z internetu.
Roman_PCMR 866 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 11 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a): Kolejna denna wymówka. Sam jestem ciekawy co tam wymyślisz, śmiało, odpowiedz na pytanie. Sam oczekujesz odpowiedzi, kiedy zadasz pytanie, więc śmiało. 3 godziny temu, GordonLameman napisał(a): To nie jest kwestia wyparcia, a kwestia: - wiedzy politycznej - znajomości programów partii politycznych - wiedzy o tym jak się klasyfikuje partie polityczne, również w tym przestarzałym podziale lewica/prawica. Ty wydajesz się tej wiedzy nie posiadać, stąd piszesz bzdury o tym, że Tusk reprezentuje “lewice”. Tak piszą tylko korwinisći, którym Korwin za mocno wszedł na łeb. No, odpowiedz na to proste pytanie. To nie powinno być trudne dla takiego “znafcy” jak Ty. Wszak z taką pewnością siebie wygłosiłeś to twierdzenie Tak sobie nawet myślę, że swoje “znafstwo” udowodniłbyś bardziej gdybyś argumenty wypisał, a nie “wklejał”. Możesz tez po prostu skapitulować. Nie będzie to pierwszy raz. Spoko. Posiedze, zrobie resarch i napisze jakie lewicowe poglady Tusk czy jego wspolpracownicy wprowadzili. Napewno czaskowski tego duzo wprowadzil. teraz mam prace ale jakos w tygodniu to ogarne 2
LeBomB 2 052 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 13 minut temu, TheMr. napisał(a): Przecież markety nie kupują w skupach Markety biorą od dostawców dając im konkretne wymagania co do produktów, a skąd ma dostawca, to już jego sprawa, chyba że market chce mieć kontrolę całego procesu dostawy, wtedy dostawcą staje się gospodarstwo rolne na przykład na podstawie umowy. @ryba 14 minut temu, TheMr. napisał(a): Rolnik stratny? XD. Przecież oni nie płacą podatków, dofinansowanie na wszystko, na papierze utylizacja a na boku sprzedaż na placu, i nikt nie pyta co się stało z towarem. XD. Idź na plac i poproś o fakturę rolnika. Powodzenia Ci życzę. Tu zgodzę się z @TheMr. że wielu rolników idzie po odszkodowanie bo ma mniejsze plony, albo niepełnowartościowe, gdzie mają potem w warunkach, że muszą te plony zutylizować, a w praktyce utylizują tonę, reszta idzie na handel innymi kanałami. Na papierku wszystko legit, a w kieszeni podwójna kasa. Do tego właśnie masa dopłat, preferencyjne kredyty, preferencyjne warunki ubezpieczenia itd. Problem to mają np. ci co kupili w zeszłym roku nasiona pietruszki korzeniowej, a okazało się że to naciowa. Inne opryski, inne środki, inne metody, wszystko jest do zaorania. Ci faktycznie mają stratę. Tylko teraz jeszcze trzeba zapytać ilu rolników ma ubezpieczenie na różne przypadki, a ilu nauczyło się, że państwo "da" jak cokolwiek pójdzie nie tak. 2
Rekomendowane odpowiedzi