Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że blokady socjalmediów nie będą zbyt skuteczne. Część będzie miała tak jak dziś telefony, zarejestrowane przez kogoś dorosłego. Koszt takiego zarejestrowania karty przez lokalnego pijaczka to kasa na flaszke.

Możliwe też, że próby blokady spowodują przejście na komunikatory.

W każdym razie uważam, że niewykonalne jest rzeczywiste silne ograniczenie "socjali". 

Ten kto faktycznie nie będzie miał dostępu bedzie odtrącany tak jak dziś.

Opublikowano

@Badalamann komunikatory i tak zostaną, ale tam już pewne rzeczy łatwiej kontrolować. Ponadto komunikatory bez dostępu do socjalmediów to również ograniczenie przepływu wielu po prostu nieodpowiednich treści.

Blokadę da się zrobić tylko wiadomo, że nie będzie w 100% idealna i skuteczna, zawsze tak będzie. Kto będzie chciał to sobie pokombinuje, ale można doprowadzić system blokad do stanu takiego, w którym większości nie będzie się chciało tego obchodzić. 

Zawsze jak jest dyskusja na temat nowych rozwiązań, to odnoszę wrażenie że niektórzy chcieliby, żeby to rozwiązanie było od razu skuteczne, bezbłędne i dopracowane w całości, nie zdając sobie sprawy, że to wszystko to zawsze pewien proces rozwojowy. 

Opublikowano (edytowane)

Moje zdanie jest takie, że to dobre zmiany. Niestety dzieci są strasznie prześladowane przez rówieśników. Kiedyś przynajmniej jak cię prześladowano w szkole to wracałeś do domu i miałeś spokój. Albo spokojne wakacje. Teraz zrobią ci zdjęcie w szkole, potem deepfake z czymś do wyśmiania i pojadą po tobie w social, a ofiara wie, że musi rano iść do szkoły. Na wakacjach dalej mogą po kimś jechać bo net jest 24/h. Mogą np rówieśnicy wziąć na cela jakieś dziecko w wakacje i dalej się nad nim znęcać. Dzieciaki wpadają w totalną depresję, często próby samobójcze. O predatorach pdfach szukających ofiar wśród dzieci nawet nie wspomnę. Polecam obejrzeć serial Dojrzewanie o 13 latkach. Do czego prowadzą social media.

Nawet jak jest jak piszesz @Badalamann, że dzieciaki ominą to te, które nie będą chciały będą mieć idealną wymówkę, że nie mają bo nie będą załatwiać. Jak było w serialu Dojrzewanie: jak ktoś nie ma FB w wieku 12 lat to tak jakby nie istniał. Zresztą tik-toki też robią sieczkę z mózgu albo shorty na YT. To nic wartościowego. Papka, żeby zobaczyć i zapomnieć, ale daje na chwilę strzała dopaminy - jak etanol. Poziom obecnych "piosenkarek" to tragedia. Każdy kto choć trochę liznął temat potostreamów kojarzy magicala. Najpierw miał jedną Nikitę - dziewczynę, druga to Natalia. Obie się wypromowały na nim. Obie nagrały piosenki. Obie koszmarne piosenki na jedną nutę, poprawioną przez Ai. Obie mają milionowe wyświetlenia :) Tak zresztą się teraz robi ten badziew. Powiedziałem swojej bratanicy, że kompletnie nawet nie jestem w stanie odróżnić tego badziewia jednego od drugiego. Takiej jednej albo drugiej "piosenkarce" kazałbym zaśpiewać acapella Ave Maria :) Do czego zmierzam? Ano do tego, że promuje się kompletne badziewie. Kompletną komercję. Pod zasięgi dla dzieci. Uzależnia się dzieci. Oczywiście korpo przemycają tony reklam. Influ zarabiają miliony na tym, aby tym dzieciom prać mózgi. Tak - jestem za ograniczeniem. Może się mylę. Może za 10 lat te dzieci dorosną i stwierdzą - nie to było fajne, dlaczego nam to zabrano. Ale myślę, że większość podziękuje.

Zdecydowanie jest z tego więcej szkody niż pożytku.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano
Cytat

Współczesne doradztwo "opiera się w znaczącej mierze na doradztwie ustnym" – tak prof. Alojzy Nowak tłumaczy brak jakichkolwiek śladów swojej pracy w PZU za rządów PiS. Zarobił tam 4 mln 636 tys. zł. Prokuratura bada sprawę fikcyjnych posad w spółce.

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano

DONALD TRUMP! DONALD TRUMP!

"Drogi Jonasie: Zważywszy na to, że twój kraj postanowił nie przyznać mi Pokojowej Nagrody Nobla za powstrzymanie ośmiu wojen, nie czuję już obowiązku myślenia wyłącznie o pokoju, choć zawsze będzie on dominujący, ale mogę teraz myśleć o tym, co jest dobre i właściwe dla Stanów Zjednoczonych Ameryki" — brzmi początek listu Trumpa do premiera Norwegii.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/donald-trump-bez-nobla-napisal-list-nie-czuje-juz-obowiazku/6577dpc

:dj:

• Haha 4
Opublikowano

Myślałem że to jakiś pic na wodę kiedy o tym pierwszy raz usłyszałem ale dzisiaj w wiadomościach o tym mówili i Polski rząd chce prowadzić ustawę, która nakazywała by w akacie małżeństwa zmianę że zamiast kobieta i mężczyzna pisało by się że ślub wzięli pierwszy i drugi małżonek. Jak mówili to są wytyczne Brukseli i że je trzeba wprowadzić. Robi się to pod kątem żeby małżeństwa jedno płociowe były uznawane w Polsce. Wspominali też że wiedzą że prezydent tego nie podpisze więc kobinują jakby to ominąć. Z pominięciem również konstytucji i innych ustawach czy tam ich próby zmiany.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Yup. Robi się to pod kątem uznawania związków z innych państw UE, nasze krajowe przepisy niczego nie zmieniają. To jest zmiana by łatwiej było tłumaczyć i ujednolicić dokumenty wewnętrzne UE. 

“Projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie wzorów dokumentów wydawanych z zakresu rejestracji stanu cywilnego umożliwi transkrypcję zagranicznych małżeństw osób tej samej płci. To wykonanie wyroku TSUE i dostosowanie prawa do ustawy krajowej i do prawa UE.”

Czytaj więcej prawicowego bełkotu to daleko zajdziesz :) 

Przy okazji, to jest właśnie ta zmiana dzięki której mamy środki z KPO - uznawanie wyroków TSUE, co PiS robił różnie, w zależności czy TSUE było po ich stronie czy nie. Ale oczywiście większość powie że zmian nie było a środki zostały odblokowane :E 

Edytowane przez TheMr.
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, TheMr. napisał(a):

Czytaj więcej prawicowego bełkotu to daleko zajdziesz :) 

W TV dzisiaj o tym mówili w wiadomościach. Czyli jak z tym w końcu jest. Będzie dalej można mieć napisane w akcje małżeństwa że ślub wzięli kobieta i mężczyzna czy nie?

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano (edytowane)

Nie, nie będzie można bo wyrok TSUE jasno mówi o ujednoliceniu dokumentów, są państwa które uznają związki jednopłciowe i one również mieszkają w Polsce, czy ci się to podoba czy nie. I muszą mieć wszystko przetłumaczone na język Polski jak chcą tutaj zostać na dłużej, również akt małżeństwa. 

Akt małżeństwa wydany za granicą
→ trzeba go przetłumaczyć na język polski (tłumaczenie przysięgłe),

aby:

- wpisać małżeństwo do polskich ksiąg stanu cywilnego (transkrypcja),

- załatwić sprawy w USC, ZUS, sądzie, urzędzie skarbowym itp.

Mam nadzieję że pomogłem i teraz wiesz czemu było to potrzebne. Nie ma w tym żadnej ideologii. 

Edytowane przez TheMr.
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, sabaru128 napisał(a):

W TV dzisiaj o tym mówili w wiadomościach. Czyli jak z tym w końcu jest. Będzie dalej można mieć napisane w akcje małżeństwa że ślub wzięli kobieta i mężczyzna czy nie?

Osobopostać :E 

Opublikowano
31 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Będzie dalej można mieć napisane w akcje małżeństwa że ślub wzięli kobieta i mężczyzna czy nie?

A czy to takie ważne jak będą podpisane osoby w akcie? Przecież w Polsce i tak ślub legalnie może wziąć tylko kobieta i mężczyzna, więc nie rozumiem czepialstwa o semantykę.

• Upvote 1