Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kris194 napisał(a):

Tylko czekaj, robi to, edukacja w naszym kraju jest w zasadzie bezpłatna i to aż do studiów.

Właśnie mi znajomy Turek powiedział, że bada temat, bo ponoć do Polski można przyjechać na darmową edukację. Oczywiście potem zamierza spierd(zie)lić i tyle Polska na tym skorzysta.

Coś też pisał o problemach z wizą, ale nie wiem czy w tym kontekście. 

Nie wiem czy tak jest, ale za darmową edukację ważnych zawodów powinna być "kłódka" także dla naszych rodaków. Jak dostałeś od państwa setki tysięcy dotacji na naukę, to jak wypierd(zie)liłeś zaraz po tym do Bangladeszu czy innego Bostonu, to oddawaj kasę!

A nie, że Polska pakuje miliony w dotację dla takich patafianów, a oni sobie bezczelnie emigrują bez żadnych planów powrotu do pracy w Polsce kiedykowleik. Potem Polacy muszą ich kolegom płącić 500%, bo za mało lekarzy i to jest przez nich wykorzystywane, albo leczy nas jakiś 25 letni szczyl co dostał dyplom za łapówkę, albo jakiś Majfrend dukający po Polsku, którego "dyplomu" nikt nie sprawdził pod kątem zgodności z tymi sprzedawanymi na bazarze w Indiach za 40$

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Jeżeli chwalisz się wiedzą prawniczą, a wypisujesz dyrdymały na poziomie sebixa, to tak to wygląda.

Nigdy nie chwaliłem się wiedzą prawniczą!!!! Wręcz przeciwnie! Pisałem wiele razy, że nie jestem w zawodzie od 20 lat!!! Zacytuj gdzie się niby chwaliłem? Ale i tak wiem więcej niż osoba, która nie miała żadnej styczności.

Pochwal się proszę, jakie ty masz wykształcenie?

Jak masz wiedzę, to stać cię na więcej niż taka tyrada bez ładu i składu kompletnie mieszająca kompetencje ustaw, uchwał itp.

Wiedzę mam dokładnie taką samą jak ty - randomie z netu, czyli ZEROWĄ !

Szpila owszem, widać że wbita celnie. Gdzie się doszukujesz ubliżania, to nie mam pojęcia.

:rotfl2:

Odnośnie tych linków:

- stwierdzenie jakiegoś prawnika ubrane w zasadzie notatkę prasową, bo ciężko to nazwać artykułem; zero sedna co jest niezgodne, ze wskazaniem punktów ustawy i konstytucji, zero wyjaśnienia gdzie kompetencje obronne się deleguje itd.

"Jakiś prawnik" to jest prof. prawa, który ma większą wiedzę niż my. I nie tylko on o tym pisał. Jak za parę lat oskarżą Tuska i o to to powiesz, że prokurator pisowski? 

- nie no, serio powoływać się na Czarnka? :E 

Był ministrem i jest kandydatem na premiera dużej partii politycznej. Więc ja mała JDG jak i ty nie mamy żadnego podjazdu do niego. Nie wiem co w tym złego powoływać się na niego? Ty jesteś większym autorytetem?

Jak pisałem - prawo w Polsce to bagno. Nieostre, niekonsekwentne, często głupie!  Wiele rzeczy zależy od interpretacji, a co prawnik to inne zdanie. To nie jest zresztą pierwszy przypadek kiedy Prezydent coś wetuje, a władza wykonawcza robi uchwałą. Politycznie uzasadnione. Prawnie - dalsze niszczenie autorytetu prawa w Polsce.

Żebyś się nie zdziwił jak za parę lat PiS (jak nie będzie mieć swojego Prezydenta) wprowadzi ci stan wojenny uchwałą - "bo przecież oni też tak robili"

Dyskusja w Polsce czego odzwierciedleniem jest ten wątek to nie dyskusja tylko dwa wrogie obozy. Wyznawcy każdego z nich bezkrytycznie, niemal fanatycznie przyklaskują swojemu obozowi co by nie robił. Tragedia!

EOT z mojej strony. 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Jezu, hubio, nie kompromituj się. Garnek i autorytet, w dodatku gdy wypowiada się z pozycji skrajnie zaangażowanej politycznie? Naparwdę przyhamuj z tym symetryzmem, czasem po prostu nie da się obronić stanowiska obydwu stron, czasem naprawdę jedna ma rację, a druga nie. 

Opublikowano
3 godziny temu, Zas napisał(a):

Garnek i autorytet, w dodatku gdy wypowiada się z pozycji skrajnie zaangażowanej politycznie? Naparwdę przyhamuj z tym symetryzmem, czasem po prostu nie da się obronić stanowiska obydwu stron, czasem naprawdę jedna ma rację, a druga nie. 

Nie ma żadnego symetryzmu. PiS był i jest 10x gorszy. Co nie zmienia postaci rzeczy, że KO idzie tą samą drogą. Nie jest to na grubo jak inwigilowanie opozycji i wysyłanie służb do syna Banasia, żeby blokować NIK + bicie kobiet, ale przejęcie TVPiS, sprawa prokuratura krajowego, robienie spektaklu dla wyborców w kwestii Ziobro i innych i omijanie ustaw uchwałami to również nie jest wypełnianie litery prawa.

Opublikowano
20 godzin temu, hubio napisał(a):

W mojej skromnej opinii do naruszenia prawa nie doszło (chyba, że sięgniemy odwołanie prok. krajowego i idące za tym konsekwencje), ale doszło do naruszenia dobrych praktyk i generalnie praktyki. Takie sprawy są na wzywanie na przesłuchanie, a nie jakieś akcje typu aresztowania. Nie chce mi się tracić czasu na rozbijanie na przesłanki kodeksowe typu: groźba wysokiej kary czy mataczenie, ale akurat w przypadku Ziobry to tu nie widzę żadnej. Na jego miejscu też bym uciekł wiedząc, że chcą mnie aresztować i to osobę z chorobą nowotworową. On boi się o swoje życie bo jakby go tak wsadzili nawet na miesiąc to by mógł nie przeżyć. 

W sumie może lepiej się tak stało bo wtedy dopiero by PiS miał męczennika.

Jak się powołujesz na przepisy i praktykę to pisz na jakie, bo inaczej to jest puste. Jak byś znał praktykę, to byś wiedział, że środków izolacyjnych nie stosuje się gdy dla podejrzanego oznacza to zagrożenie śmiercią, a i to nie jest warunek konieczny. Więc albo - on wie że żadnego zagrożenia nie ma i by siedział już teraz - albo wie że i tak by nie siedział ale pieprzy bzdury żeby kręcić aferę polityczną. I mógłby to robić, gdyby nie był śmierdzącym tchórzem.

4 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Zresztą są już pierwsze przecieki o dziwnych spółkach włączonych do programu SAFE.

Polska Amunicja, patrząc po krs ma powiązania np. z WB Electronics, a z drugiej strony wyniki finansowe są tragiczne, nie ma także koncesji na produkcję i handel amunicją. Trzeba dodawać, że prezesem jest były poseł (przez wiele lat związany z pis, a w poprzedniej kadencji ko)?

Można być w 100% za SAFE a i tak wszyscy wiedzą, że będzie kasa szła bokiem. Co nie oznacza upadku czy spalenia programu, ale i tak.

Opublikowano (edytowane)

:smiech:

Poseł PiS się pogubił, beka na całego!:hihot: Typowy poseł z PiSu.

źródło: https://demotywatory.pl/5335838/Pozyczka-koreanska-zmiotla-z-plaszy-posla-PiS-

Przy okazji:

Cytat

Kierownictwo PiS podjęło decyzję o zawieszeniu senatora PiS Jacka Włosowicza i równocześnie wszczęto procedurę usunięcia go z klubu PiS za jego medialne wypowiedzi - przekazał rzecznik partii Rafał Bochenek.

Nie można krytykować, to tak jak w Rosji czy w Korei Płn, próbujesz coś nie tego, to zaraz jesteś zrównany z ziemią.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
4 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Zresztą są już pierwsze przecieki o dziwnych spółkach włączonych do programu SAFE.

Polska Amunicja, patrząc po krs ma powiązania np. z WB Electronics, a z drugiej strony wyniki finansowe są tragiczne, nie ma także koncesji na produkcję i handel amunicją. Trzeba dodawać, że prezesem jest były poseł (przez wiele lat związany z pis, a w poprzedniej kadencji ko)?

Co do tej spółki - to nie można patrzeć na wyniki finansowe. 

To jest joint-venture 3 dużych graczy ze wsparciem PFR i tam siłą rzeczy nie będzie dobrego wyniku skoro na razie będą tylko inwestycje. To nie jest spółka, która od lat produkuje amunicję, ale próba stworzenia nowego podmiotu. 

Powiem tylko tyle - znam część tych ludzi. I oczywiście, że oni robią te rzeczy dla zysku, ale nie ma tam przekrętów. 
Oni już trochę spółek strategicznych w Polsce uratowali. Może nie do końca strategicznych, ale istotnych bo np. Miały unikalną produkcję albo były jedynymi dostawcami krajowymi. 

Opublikowano
5 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Jak państwu zależy na dzieciach to musi sprawić żeby przeciętny człowiek był w stanie zarobić na ich utrzymanie. Tylko czekaj, robi to, edukacja w naszym kraju jest w zasadzie bezpłatna i to aż do studiów.

Ale co ma piernik do wiatraka? Już pomijając fakt, że obecnie największy problem z pracą dla młodych generują... stanowiska wymagające studiów.

Ja jednak przy obecnej demografii widzę sens tej redystrybucji, bo po jednej stronie mamy ludzi z dziećmi, a po drugiej pasożytów, których potem i tak trzeba będzie utrzymywać z jakiejś minimalnej emerytury.

Opublikowano
7 godzin temu, Crew 900 napisał(a):

Gość ma majątek wyceniany na ponad 700 mln z tego co pamiętam, stać go na luksusowe samochody i jachty ale za swój biznes sam zapłacić nie może. Nóż się w kieszeni otwiera jak czyta się takie newsy. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, NotQuite napisał(a):

Jak się powołujesz na przepisy i praktykę to pisz na jakie, bo inaczej to jest puste.

I tak za dużo czasu tutaj marnuję więc zapomnij(cie) o podawaniu przepisów. To jest forum. Każdy może się mylić (w tym ja) jak i każdy może mieć rację (w tym ja). Cały ten wątek jak i 90% informacji z netu, szczególnie w sprawach: podatkowych, gospodarczych, prawnych, medycznych itp itp ma ZEROWĄ wartość o czym sam się przekonałem w tym wątku gdzie o wszystkim mówiono zamiast mnie skasować jednym zdaniem jak narzekałem na ZUS. Wiem, że to forum tematyczne i jakiś wartości można się doszukiwać w działach tematycznych (choć to i tak 50/50 czego sam doświadczyłem na labie). Więc... albo po prostu ktoś może przyjąć punkt widzenia dyskutanta albo się z nim nie zgodzić.

Ja jestem pewien jednego. Jak Polska przetrwa kolejne 30 lat to w podręcznikach historii będzie się pisało, że PiS rozpoczął proces niszczenia prawa, a następcy go pogłębili. Na razie całe środowisko prawnicze wraz z wszystkimi Polakami jest podzielone na Tutsi i Hutu. I nie oczekuj(cie) ode mnie, że poświęcę za darmo z 2 dni żeby to udowadniać dokładnie jakie naruszenia prawa zrobiła KO. Można posłuchać np. prawników z czasu przejęcie TVPiS. I tak samo nie zamierzam poświęcać kolejnych dni żeby udowadniać jak bardzo skomplikowane i nieostre jest prawo np. względem prawa anglosaskiego. A w tym stawie tak zagmatwanego prawa pływają cwaniacy pierwszej wody: czy to z biznesu czy polityki i wykorzystują nas wszystkich. A Polska to państwo z kartonu. 

Ludzie to intuicyjnie wyczuwają i ten elektorat coraz lepiej gospodaruje braun i konfa, które już razem doganiają 20% poparcia. Do tego doprowadziły nas elity, że władza zostanie powierzona antysemitom. 

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Foxconn

No zobaczymy, bo historia uczy, że to może być kolejna inwestycja, z której ani Polska ani Polacy nie dostaną nic, za to komplet wad i strat (jak bywało wcześniej ze zwolniniami z podatków.

Na przykład cieszenie się z inwestycji w centra AI to jest po prostu :boink:

- zero zatrudnienia dla Polaków

- pewnie znowu zwolnienia z podatków

- rozwalenie ludziom cen wody i energii w okolicy

- i tak dalej

Ale piszę ogólnie. O tym tutaj konkretnie nic nie wiem i montownia to nie centrum AI, a przynajmniej mam nadzieję, że nie będzie głównie takim centrum. Mam nadzieję, że nie dołączy do listy inwestycji, z których cieszą się tylko i wyłącznie politycy, którym się udało to sprzedać elektoratowi jako sukces i kilku "biznesmenów".

Edytowane przez VRman
Opublikowano
8 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja jednak przy obecnej demografii widzę sens tej redystrybucji, bo po jednej stronie mamy ludzi z dziećmi, a po drugiej pasożytów, których potem i tak trzeba będzie utrzymywać z jakiejś minimalnej emerytury.

Czyli twoim zdaniem rozwiązaniem jest zabranie pieniędzy ludziom bezdzietnym, którzy coś osiągnęli w życiu, żeby jeszcze mniej chcieli je mieć?

Opublikowano
4 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Czyli twoim zdaniem rozwiązaniem jest zabranie pieniędzy ludziom bezdzietnym, którzy coś osiągnęli w życiu, żeby jeszcze mniej chcieli je mieć?

Ale co osiągnęli? Bo chyba w ogóle nie było mowy o żadnych osiągnięciach. Tylko o tym, że z perspektywy państwa, w dłuższej perspektywie singiel bez dzieci jest bardziej obciążeniem niż „aktywem”. Brutalnie, ale prawdziwie. 

Opublikowano
39 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ale co osiągnęli? Bo chyba w ogóle nie było mowy o żadnych osiągnięciach. Tylko o tym, że z perspektywy państwa, w dłuższej perspektywie singiel bez dzieci jest bardziej obciążeniem niż „aktywem”. Brutalnie, ale prawdziwie. 

Ale każdemu pracującemu składki na emeryturę są pobierane, nie jego wina że nikt nie chce systemu zreformować, w sumie już był ale Tusk stwierdził że po co, to teraz niech się politycy martwią. A dzieci nie ma i nie będzie. :E

Opublikowano
1 minutę temu, Tomik83 napisał(a):

Ale każdemu pracującemu składki na emeryturę są pobierane, nie jego wina że nikt nie chce systemu zreformować, w sumie już był ale Tusk stwierdził że po co, to teraz niech się politycy martwią. A dzieci nie ma i nie będzie. :E

Składki na emeryturę są pobierane na bieżące potrzeby. To wie raczej każdy.

A emerytury mają być finansowe ze składek kolejnego pokolenia (w zasadzie 2 pokoleń). Jeśli tego pokolenia będzie mało to… emerytur nie będzie. 

Więc można albo wziąć się do roboty i robić dzieci albo latać system migracją.

A co do reformy - w ostatnich dwóch dekadach tylko jeden polityk próbował zreformować system i odciążyć młodsze pokolenie. I co z nim zrobiliście w 2015? :) 

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Składki na emeryturę są pobierane na bieżące potrzeby. To wie raczej każdy.

A emerytury mają być finansowe ze składek kolejnego pokolenia (w zasadzie 2 pokoleń). Jeśli tego pokolenia będzie mało to… emerytur nie będzie. 

Więc można albo wziąć się do roboty i robić dzieci albo latać system migracją.

A co do reformy - w ostatnich dwóch dekadach tylko jeden polityk próbował zreformować system i odciążyć młodsze pokolenie. I co z nim zrobiliście w 2015? :) 

Właśnie OFE było próbą wyjścia z systemu pokoleniowego jedynie wymagało reformy a nie likwidacji.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomik83 napisał(a):

Właśnie OFE było próbą wyjścia z systemu pokoleniowego jedynie wymagało reformy a nie likwidacji.

Ojej, ale fajna bzdura. 

OFE w żaden sposób nie kontrowało systemu pokoleniowego. Co więcej, zostało wykorzystane do finansowania długu publicznego (część aktywów MUSIAŁA być "inwestowana" w obligacje SP --> i to tę część zlikwidowano).

W kontekście systemu pokoleniowego OFE nic nie dawało - nie zmieniało ciężaru, nie sprawiało, że pieniędzy dla emerytów było znacznie więcej, albo że składki mogą być zmniejszone przy zachowaniu emerytur. Szczególnie to było widoczne w kontekście części obligacyjnej. 

W jaki niby sposób OFE miało wyjść z systemu pokoleniowego? :) 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ojej, ale fajna bzdura. 

OFE w żaden sposób nie kontrowało systemu pokoleniowego. Co więcej, zostało wykorzystane do finansowania długu publicznego (część aktywów MUSIAŁA być "inwestowana" w obligacje SP --> i to tę część zlikwidowano).

W kontekście systemu pokoleniowego OFE nic nie dawało - nie zmieniało ciężaru, nie sprawiało, że pieniędzy dla emerytów było znacznie więcej, albo że składki mogą być zmniejszone przy zachowaniu emerytur. Szczególnie to było widoczne w kontekście części obligacyjnej. 

W jaki niby sposób OFE miało wyjść z systemu pokoleniowego? :) 

No ok to jaki masz na to pomysł, bo jak pisałam dzieci nie ma i nie będzie. Ja zdaję sobie sprawę że trzeba będzie pracować do śmierci, ale większość przyszłych emerytów nie.

Edytowane przez Tomik83
Opublikowano
3 minuty temu, Tomik83 napisał(a):

No ok to jaki masz na to pomysł, bo jak pisałam dzieci nie ma i nie będzie.

Yyy, to jednak nie wskażesz jak OFE miało zastąpić system pokoleniowy? :) 

Pisałem już kiedyś, że jedyny sensowny pomysł to przejście na tzw. emeryturę obywatelską w równej wysokości dla każdego. A jak nie to musicie się szykować na więcej migrantów, bo innych rozwiązań nie ma. 

Opublikowano
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Yyy, to jednak nie wskażesz jak OFE miało zastąpić system pokoleniowy? :) 

Pisałem już kiedyś, że jedyny sensowny pomysł to przejście na tzw. emeryturę obywatelską w równej wysokości dla każdego. A jak nie to musicie się szykować na więcej migrantów, bo innych rozwiązań nie ma. 

No z tym ofe masz rację, coś mi się tam źle skojarzyło. Na słowo imigrant to niektórzy ślinotoku dostają :E

Opublikowano
15 godzin temu, hubio napisał(a):

Nigdy nie chwaliłem się wiedzą prawniczą!!!! Wręcz przeciwnie! Pisałem wiele razy, że nie jestem w zawodzie od 20 lat!!! Zacytuj gdzie się niby chwaliłem? Ale i tak wiem więcej niż osoba, która nie miała żadnej styczności.

Pochwal się proszę, jakie ty masz wykształcenie?

Kilka zdań i sam sobie przeczysz :E 
Jeżeli byłeś w zawodzie, to musiałeś mieć wykształcenie kierunkowe.

Kolejne zdanie i chwalisz się, że masz większą wiedzę niż inni.

Mgr informatyki. Jak bardzo chcesz drążyć to w liceum był rok zajęć z podstaw prawa. Reszta to wieloletnie życiowe doświadczenie, czy to z racji zainteresowań (prawo drogowe), czy zawodowe (na szkoleniach pojawiają się normy, obowiązki wynikające z prawa), czy dyskusje na forach, gdzie zdarzają się analizy przepisów. Po prostu staram się nie być zbyt dużym ignorantem w tych aspektach.

W tym sęk, że nie mam prawniczego, a potrafię wyłapać jakie bzdury tam wypisałeś.

15 godzin temu, hubio napisał(a):

Wiedzę mam dokładnie taką samą jak ty - randomie z netu, czyli ZEROWĄ !

Wyżej jednak twierdzisz co innego.

A tutaj pięknie prezentujesz, jak ty wyzywasz.

10 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Co do tej spółki - to nie można patrzeć na wyniki finansowe. 

To jest joint-venture 3 dużych graczy ze wsparciem PFR i tam siłą rzeczy nie będzie dobrego wyniku skoro na razie będą tylko inwestycje. To nie jest spółka, która od lat produkuje amunicję, ale próba stworzenia nowego podmiotu. 

Powiem tylko tyle - znam część tych ludzi. I oczywiście, że oni robią te rzeczy dla zysku, ale nie ma tam przekrętów. 
Oni już trochę spółek strategicznych w Polsce uratowali. Może nie do końca strategicznych, ale istotnych bo np. Miały unikalną produkcję albo były jedynymi dostawcami krajowymi. 

Jeżeli pamiętam (nie chce mi się teraz zaglądać) to została założona w 2014, chyba sporo czasu, żeby jednak ogarnąć produkcję, a przynajmniej koncesje.

Oby wyszło ale jednak z zewnątrz nie wygląda to dobrze, jakby byli gotowi na realizację takiego zamówienia.

11 godzin temu, NotQuite napisał(a):

Można być w 100% za SAFE a i tak wszyscy wiedzą, że będzie kasa szła bokiem. Co nie oznacza upadku czy spalenia programu, ale i tak.

Ja się bardziej martwię nie, że idzie bokiem ale że po prostu program nie wypali z przyczyn organizacyjnych.