Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Do Sejmu trafił poselski projekt ustawy zakładający całkowitą likwidację systemu kaucyjnego w Polsce. Pod wnioskiem złożonym przez posła Grzegorza Płaczka podpisali się parlamentarzyści Konfederacji.

https://wiadomosci.wp.pl/koniec-z-kaucja-za-butelki-chca-calkowitej-likwidacji-systemu-7316553751779392a

o nie! konforosja znowu chce czegoś dobrego dla obywateli

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

ale ty serio uważasz, że coś mądrego piszesz XDD

No patrz, mógłbym napisać dokładnie to samo o tobie. :E 
Ale nadal nie odpowiedziałeś, jak to w końcu jest z tymi emigrantami zabierającymi najlepszą pracę Polakom.

Edytowane przez Zas
Opublikowano

@janek25 poczytaj sobie jak działają te dotacje i jakie są ograniczenia w ich otrzymywaniu, w sensie co ile lat można je brać. Dofinansowanie jest udzielane jako pomoc de minimis i przy kwalifikacji jest istotne czy dana firma korzystała już z takiej pomocy w ciągu ostatnich 3 lat, czy nie i w jakim zakresie. 

I na jakiej podstawie imigrant zarobkowy będzie miał pierwszeństwo, jak od pracodawcy musi dostać co najmniej najniższą krajową, a reszta mechanizmu dotacji będzie taka sama dla Polaka jak i cudzoziemca? Co zatem przemawia o tym, że takie Januszeksy wolą ludzi zza granicy? 

3 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

ale "wtedy tak bylo" to duze uproszczenie obecnej sytuacji.

Doczytaj resztę co napisałem to zauważysz, że nie porównuję 2x niższych stawek, tylko sytuację, w której z pewnych przyczyn (niekoniecznie tych samych wtedy i teraz) w danym kraju są wybierani pracownicy zza granicy, a nie obywatele danego kraju. O to mi chodzi, żeby się zastanowić właśnie czemu niektórzy przedsiębiorcy u nas w kraju wolą zatrudnić cudzoziemców, mimo iż takie same dotacje, takie same zapomogi i takie same programy obejmują również Polaków. 

Opublikowano
44 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

btw, znam lekarza chirurga co jest z jakiegoś właśnie pakistanu albo sudanu. I co teraz? 

30 lat temu, u nas w Polsce, zszywał mnie lekarz gdzieś z bliskiego wschodu, bo wskazuje na to jego imię i nazwisko. Teraz pewnie i tak już ma obywatelstwo, bo dalej pracuje w tym samym szpitalu. A może był już urodzony w Polsce, tego nie wiadomo, bo nie ma dostępnych takich informacji.

Także tak, zgadzam się, to nie jest żaden wyznacznik.

Opublikowano
38 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

o nie! konforosja znowu chce czegoś dobrego dla obywateli

No dobrze, a jaką mają zatem propozycję na to, by producenci spełnili poziomy recyklingu określone przez unijne przepisy? Bo jak ich nie spełnią, to koszty będą znacznie większe i te koszty też przerzucą na konsumentów. Mówimy nawet o 4500 zł za tonę różnicy między wymaganym poziomem recyklingu a osiągniętym.

Przykład.

Jeżeli dana firma wprowadziła na rynek 100 ton opakowań z tworzyw sztucznych (liczba wybrana by łatwiej zobrazować mechanizm, opakowań wprowadza się znacznie więcej), ma uzyskać poziom recyklingu równy 55%, czyli musi odzyskać 55 ton tego samego typu plastiku z recyklingu. Jeżeli odzyska np. tylko 45% czyli 45 ton, to za 10 ton musi zapłacić opłatę produktową. Czyli 10 ton po 4500 zł za tonę, daje 45000 zł. 

Dlatego ciekaw jestem jaką alternatywę proponują, bo system komunalny nie osiągnie wydajności wymaganej przez przepisy, bo np. dla butelek PET, puszek, czy opakowań szklanych od 2029-2030 poziom recyklingu ma wynieść 90%. Wartości nierealne do uzyskania bez systemu kaucyjnego lub jemu podobnemu. 

13 minut temu, janek25 napisał(a):

Moga obejmować a nie obejmują. Doczytaj sobie 

Nie. Twierdzisz, że nie obejmują to podaj dlaczego. 

Opublikowano

@Klakier1984ale to lokalsi sztucznie zawyżają ceny. 

Cytat

Wiele firm gastronomicznych i usługowych po prostu podmieniło symbol waluty na paragonach i metkach, pozostawiając niemal identyczne wartości liczbowe, co w praktyce oznacza drastyczne podwyżki.

A zmieniając trochę temat. Czy nie powinna wejść jakaś tarcza paliwowa. Ropa powyżej 8zł. Rząd chyba zlał już temat bo wie że po wyborach i tak nie zostaną przy władzy

Opublikowano
30 minut temu, Dimazz napisał(a):

Czy nie powinna wejść jakaś tarcza paliwowa.

Welp, spytaj Nawrockiego czemu odesłał do TK ustawę o CPN ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

https://www.money.pl/mobility/prezydent-powiedzial-nie-polacy-wiaza-te-decyzje-z-drogimi-paliwami-7314389698259008a.html

12 godzin temu, Mar_s napisał(a):

Winter wam nie odpisze więc darujcie sobie cytowanie go, przynajmniej przez najbliższe 7 dni.

To jest trochę bez sensu, że użytkownicy nie widzą czy ktoś ma bana/zp, czy nie. 

images?q=tbn:ANd9GcQ1ltzt1dSrkv5udcycJQO

Testing testing, próba banowania!

Opublikowano
4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Czy taki znak będzie wystarczający? Będziemy go umieszczać na poście zbanowanego za który otrzymał karę. 

No chyba że zapomnimy...

Albo olejemy temat...

Zabawny jesteś jak wezwanie ze skarbówki. 

Kiedyś na forach normalnie pod liczbą postów były liczniki ostrzeżeń (a w konsekwencji również cxy ktoś miał bana/zp), trochę nie rozumiem czemu tutaj takiej funkcjonalności nie ma. 

Żeby nie robić offtopu, PiS imploduje zaraz, tym razem Rysiu Czarnecki na wylocie 

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ryszard-czarnecki-zawieszony-w-pis-na-wniosek-jaroslawa-kaczynskiego/yfw238c,79cfc278

Opublikowano (edytowane)

Może ktoś z Was sobie też przypomni, że jednak ucierpiał podczas ostatniej powodzi, mimo że najbliższe zalania były kilkaset metrów dalej :E

Tu mnie nawet rozbawili :hihot:

Cytat

wiceminister rozwoju i technologii Michał Jaros do gmin powiatu karkonoskiego rozesłał pismo z prośbą o wykaz przedsiębiorców, którzy otrzymali zaświadczenia powodziowe. Władza centralna chce wiedzieć, jakie kryteria stosowały urzędy.

https://wiadomosci.onet.pl/wroclaw/dostali-miliony-po-powodzi-nie-ma-sladu-pomoc-dla-meza-polityczki-ko/0qnzy73

Tu kontynuacja wątku. Już płyną pierwsze głosy oburzenia :)

https://wiadomosci.wp.pl/wiceministra-ostro-o-artykule-wp-to-jest-skandal-7316858881610817v

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Czy taki znak będzie wystarczający? Będziemy go umieszczać na poście zbanowanego za który otrzymał karę. 

No chyba że zapomnimy...

Albo olejemy temat...

Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Zabawny jesteś jak wezwanie ze skarbówki. 

Kiedyś na forach normalnie pod liczbą postów były liczniki ostrzeżeń (a w konsekwencji również cxy ktoś miał bana/zp), trochę nie rozumiem czemu tutaj takiej funkcjonalności nie ma. 

To była bardzo fajna opcja, aby zobaczyć kto i za co dostał bana czy zpp, czasem można ujrzeć drugą twarz człowieka. A tutaj to niektórzy tacy kulturalni, a szkoda że nie widać jak się odpalają🙂EOT

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Tutaj chyba silnik tego nie udostępnia,

Skoro jest licznik ostrzeżeń w profilu, to taka opcja jest do zrobienia ;) Zwłaszcza, że jako modzi widzicie czy ktoś ma bana czy nie. Kwestia tylko czy komuś w ogóle by chciało się nad tym pochylić.

Godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

Może ktoś z Was sobie też przypomni, że jednak ucierpiał podczas ostatniej powodzi, mimo że najbliższe zalania były kilkaset metrów dalej :E

Tu mnie nawet rozbawili :hihot:

https://wiadomosci.onet.pl/wroclaw/dostali-miliony-po-powodzi-nie-ma-sladu-pomoc-dla-meza-polityczki-ko/0qnzy73

Tu kontynuacja wątku. Już płyną pierwsze głosy oburzenia :)

https://wiadomosci.wp.pl/wiceministra-ostro-o-artykule-wp-to-jest-skandal-7316858881610817v

banda cholernych złodziei, majątek upaństwowić, a ich do pierdla.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

@Mar_s Pod koniec działalności laba właśnie już zniknął, czym to spowodowane  było to nie wiem. Ale spoko opcja była, można było zerknąć za co ktoś dostał wycieczkę w Bieszczady, a nawet post za który ją wygrał 🙂 kiedyś dawno temu, sam na drugi dzień musiałem zerknąć co ja tam za głupoty wypisywałem bo nie pamiętałem :E

Opublikowano (edytowane)

https://wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32959877,wrzaski-lumpenproletariatu-kaczynski-nie-wytrzymal-na-miesiecznicy.html#s=BoxPWDImg2

(Kaczyński - przyp. ja) "Oświadczył też, że uroczystości smoleńskie wciąż będą się odbywać i "żadne wrzaski lumpenproletariatu tego nie zmienią". Podkreślił, że przyjdzie "dzień zwycięstwa", w którym ukarani zostaną wszyscy ci, którzy "stali za tą zbrodnią"."

🤣

Prawda już jest blisko. Już tylko ciut ciut i rozwiążą zagadkę morderstwa smoleńskiego. Bezpośrednią przyczynę ustalił Antoni Trotylewicz. Teraz tylko trzeba ustalić, że ludzie Tuska podłożyli ten trotyl na zlecenie Putina i voila :E

Edytowane przez Henryk Nowak