Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

stary, ja opieram się o przykład który znam, a ty coś przeczytasz w internecie o kolumbijczykach i używasz tego jako jakiś kontrargument 

Stary, ja znam firmę która ich zatrudnia. Wiem na jakich komercyjnych warunkach ich zatrudnia i ile im płaci. Ty usłyszales coś od kolego i z tego wyciągając nielogiczne wnioski.

8 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

ja mam info z pierwszej ręki, bo nawet kolega się skarżył, że firma ich już za bardzo nie chce wysyłać na szkolenia, że się trzeba prosić albo finansować samemu, a że pakola wysyłają bez gadania. Tam grube dziesiątki tysięcy lecą z dofinansowań.

Nie ma żadnych dofinansowań. Oni są po prostu tańsi. Tak samo Polacy są tańsi w UK, Holandii, Niemczech. Myśl. Chociaż trochę. 

Opublikowano
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Stary, ja znam firmę która ich zatrudnia. Wiem na jakich komercyjnych warunkach ich zatrudnia i ile im płaci. Ty usłyszales coś od kolego i z tego wyciągając nielogiczne wnioski.

Nie ma żadnych dofinansowań. Oni są po prostu tańsi. Tak samo Polacy są tańsi w UK, Holandii, Niemczech. Myśl. Chociaż trochę. 

Przecież to kłamstwo.

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

:lol2: 

To pewnie dofinansowania były! :lol2: 

Co to jest za uniwersum ignorancji i zmyślania to ja nawet nie wiem…

"Oni są po prostu tańsi. Tak samo Polacy są tańsi w UK, Holandii, Niemczech. Myśl. Chociaż trochę."

To jest nieprawda, kłamstwo i manipulacja.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To pewnie dofinansowania były! :lol2: 

Co to jest za uniwersum ignorancji i zmyślania to ja nawet nie wiem…

no właśnie nie wiem czemu tak wmawiasz jakieś dziwne kłamstwa. Mam też znajomego co pracuje w magazynie amazona i też obcokrajowcy normalnie pracują na zmiany, mają normalnie płatne wbrew temu co ty wygadujesz, jakoby mieli robić na cały zegar za pół darmo x D

edit: totalnie się to kłamstwo się nie trzyma kupy nawet jakby robili na umowie zlecenie, niby prawnik jesteś a takie bomby walisz jak maniek pod sklepem

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano

Tak, Zakłady Mięsne Skiba S.A. w Chojnicach zatrudniają obcokrajowców (m.in. pracowników z Ukrainy) na podstawie umowy o pracę w ramach pełnego etatu, tak samo jak pozostałych pracowników produkcji czy ubojni. [1, 2, 3]

Zasady zatrudnienia obcokrajowców:

Oferują stabilne formy zatrudnienia (umowa o pracę).

Praca odbywa się bezpośrednio w strukturach firmy lub przez agencje pracy, ale standardem na produkcjach mięsnych jest dążenie do stabilnych etatów ze względu na specyfikę i wymagane badania (książeczka sanepidowska).

Warunki i stanowiska (ubój, rozbiór, pakowanie) są takie same dla obywateli polskich i cudzoziemców. [1, 2, 3]

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, napisz:

Czy chodzi Ci o konkretne stanowisko (np. produkcja, kierowca)?

Czy interesuje Cię bezpośrednia rekrutacja w firmie, czy przez agencję

U mnie sa na etatach 

Opublikowano
2 minuty temu, Winter napisał(a):

"Oni są po prostu tańsi. Tak samo Polacy są tańsi w UK, Holandii, Niemczech. Myśl. Chociaż trochę."

To jest 100% prawdy i dokładnie to jest powodem zatrudniania obcokrajowców. 
bo są tańsi. Nie zawsze i nie na każdym stanowisku, ale co do zasady tak jest. 

Prawica w każdym kraju europejskim się o to srała. 

Opublikowano

Tak, firma SEKO S.A. (zakład przetwórstwa rybnego w Chojnicach, którego nazwa bywa pisana jako "Sekko") zatrudnia obcokrajowców na etaty. Jako duże przedsiębiorstwo produkcyjne regularnie prowadzi rekrutacje na stanowiska produkcyjne, na których pracują zarówno obywatele Polski, jak i osoby innych narodowości. [1, 2]

Z opinii pracowników i ogłoszeń wynikają następujące kwestie dotyczące zatrudnienia:

Formy zatrudnienia i stanowiska

Umowa o pracę (etat): Firma oferuje stabilne zatrudnienie w oparciu o pełny etat i standardową umowę o pracę.

Główne stanowiska: Cudzoziemcy oraz Polacy są najczęściej rekrutowani na stanowiska takie jak Pracownik przetwórstwa rybnego lub Operator maszyn i urządzeń produkcyjnych.

Kto tam pracuje: Z publicznych opinii wynika, że w zakładzie pracuje m.in. wielu obywateli Ukrainy oraz osoby innych narodowości.

Opublikowano
1 minutę temu, nozownikzberlina napisał(a):

no właśnie nie wiem czemu tak wmawiasz jakieś dziwne kłamstwa. Mam też znajomego co pracuje w magazynie amazona i też obcokrajowcy normalnie pracują na zmiany, mają normalnie płatne wbrew temu co ty wygadujesz, jakoby mieli robić na cały zegar za pół darmo x D

ty dalej nie rozumiesz? Są tańsi. A na ich miejsce nie ma Polaków za tą sama pensję. 

Opublikowano (edytowane)

Ten rolnik może trafi na 3 miesiące za kratki na dzień dobry.

Z ciekawości sobie sprawdziłem czy słynnego lekarza ze szpital południowego choćby przesłuchali :hihot: Równie dobrze można sobie szukać czy któremukolwiek z oszustów lekarzy postawiono jakikolwiek zarzut albo czy prowadzi się jakieś śledztwo w tym kierunku?

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
3 godziny temu, Winter napisał(a):

Oni nie czają, że w ogóle nie powinno być dla obcych żadnych dofinansowań do czegokolwiek, skoro są regiony, gdzie bezrobocie jest ponad 20%. Ale im nie przegadasz xD

Oni czyli kto, towarzyszu? Czepiam się bo ciekawi mnie dlaczego używasz liczby mnogiej dyskutując z jednym użytkownikiem. 

Opublikowano (edytowane)

No trafil,chyba nie sadzisz ze dla niego prokurator przełoży papier i go puści po miesiacu

3 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

czy słynnego lekarza ze szpitala południowego choćby przesłuchali 

Przesłuchaja jak zbiora wszystkie dane. Musi dostosować swoja wersje by najlepiej z tego wyjść 

Edytowane przez janek25
Opublikowano
5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Oni czyli kto, towarzyszu? Czepiam się bo ciekawi mnie dlaczego używasz liczby mnogiej dyskutując z jednym użytkownikiem. 

jak z jednym? przecież tu kilka osób twierdzi, że obcokrajowcy pracują za pół darmo na jakichś lewych umowach, ponadnormatywnie i nawet nie mają wolnego

Opublikowano
Teraz, nozownikzberlina napisał(a):

jak z jednym? przecież tu kilka osób twierdzi, że obcokrajowcy pracują za pół darmo na jakichś lewych umowach, ponadnormatywnie i nawet nie mają wolnego

Zacytowałem go zanim doszedłem do momentu w którym więcej osób dołączyło do tej niesamowicie ciekawej dyskusji. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Winter napisał(a):

Mówiłem. Putin to napisał xD.

W 2022 roku weszła tylko jedna specustawa która nic nie finansowała, a jedynie upraszczała ścieżkę zatrudnienia. Na jej podstawie Ukraińcy leganie przebywający w Polsce nie musieli ubiegać się o pozwolenia na pracę, a pracodawca który takich zatrudnił wysyłał jedynie odpowiednie zawiadomienie do UP (Urzędu Pracy), że taką osobę zatrudnił. W tym roku ta ustawa została zniesiona i Ukraińcy w zależności od rodzaju pobytu u nas w kraju albo uzyskują pozwolenie na pracę, albo rejestrują się w Urzędzie Pracy. Ci zarejestrowani w UP podlegają pod te same przepisy pod które podlega każdy inny zarejestrowany w UP niezależnie od narodowości.

To co przytoczyłeś w linku to zwykłą nadinterpretacja przepisów dotyczących zapomóg przy zatrudnianiu ludzi zarejestrowanych w urzędach pracy, którą to nadinterpretacją umocowuje się te przepisy wyłącznie dla cudzoziemców, podczas gdy te przepisy od dawna dotyczą zarówno obywateli Polski jak i cudzoziemców, pod warunkiem zarejestrowania się w UP.

Nie było żadnych specjalnych przepisów dotyczących zatrudniania cudzoziemców.

Wszystko cały czas reguluje jedna ustawa

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20250000620/U/D20250620Lj.pdf

https://lodz-wschod.praca.gov.pl/podejmowanie-pracy-w-polsce-przez-obywateli-ukrainy

Edit: a tym

W dniu 8.08.2026 o 19:51, Winter napisał(a):

Na zatrudnienie obcokrajowców jest dofinansowanie, więc polski Janusz woli go zatrudnić zamiast Polaka.

wyraźnie zasugerowałeś, że jest, potem że było dofinansowanie specjalnie kierowane dla obcokrajowców, a to nie prawda, bo dofinansowania dotyczą zatrudniania osób zarejestrowanych w UP, niezależnie do narodowości i innych, specjalnych dla obcokrajowców przepisów odnośnie dotacji zatrudnienia nie było i nie ma.

6 godzin temu, janek25 napisał(a):

No wiesz ja program jest tak stworzony ze zalapie sie 1 Polak i 1000 Ukraincow to na papierze bedzie ze to dla wszystkich.Stary myk urzedów :hihot:

A czyja to wina, że Januszeksy już takie są i wolą niemarudzącego i nieznającego do końca przepisów pracy obcokrajowca do pracy, niż (w ich opinii) narzekającego i roszczeniowego Polaka? To co napisałem nie jest moim spostrzeżeniem, a zdaniem osobiście i niestety niejednokrotnie zasłyszanym od przedsiębiorców. Filipińczycy tutaj wiodą prym i zatrudniają ich najchętniej, bo są najbardziej pracowici. Przy nich nawet nie trzeba kombinować przez UP by dostawać jakieś dofinansowania.

Dzieje się u nas to samo co działo się choćby w UK czy Niemczech gdy był najazd Polaków czy siły roboczej z innych krajów, gdzie za niższe stawki Polak czy inny cudzoziemiec robił znacznie więcej niż rodowity Brytyjczyk czy Niemiec. Wtedy oni mówili o psuciu rynku pracy, teraz takie psucie rynku pracy mamy u nas, gdzie tania, czy nawet za tą samą stawkę ale często bardziej efektywna siła robocza zalewa rynek pracy, szczególnie w obszarze prac fizycznych.

3 godziny temu, Winter napisał(a):

Twierdzisz, że jak Polacy ruszyli masowo do UK, Holandii czy Niemczech choćby po wejściu do UE, to nie byli tańszymi pracownikami od tamtejszych, rodowitych pracowników? Jasne że był, a ilu na czarno pracowało, tego już nikt nie wie i nie sprawdzi. 

Teraz wiadomo że sytuacja już nie jest taka jak była 15-20 lat temu, ale wtedy tak było.

3 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

Mam też znajomego co pracuje w magazynie amazona i też obcokrajowcy normalnie pracują na zmiany, mają normalnie płatne wbrew temu co ty wygadujesz, jakoby mieli robić na cały zegar za pół darmo x D

No wiadomo że taka firma nie pozwoli sobie na jakieś dziwne kombinacje z czasem pracy, ale przy okazji zapytaj znajomego o dwie rzeczy:

1. Czy ci pracownicy są zatrudnieni bezpośrednio, tak jak Polacy czy przez jakiegoś pośrednika pracy?

2. Jak wygląda wyrabianie narzuconych norm, czy w tej kwestii są lepsi od polskich pracowników, porównywalni, czy gorsi?  

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, LeBomB napisał(a):

A czyja to wina,

Ty nie wiesz o czy mówisz. Jak bedzie dotowana praca dla tego co wchodzi 1 raz na rynek to wiadomo ze imigrant zarobkowy ma pierwszeństwo :hihot: dlatego powinni byc wyłączeni. Dzisiaj jest tu a za chwile go nie ma i wchodzi 2 w jego miejsce, wiec zawsze będzie przed Polakiem choc na papierze nie dostał nic więcej

Edytowane przez janek25
Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Teraz wiadomo że sytuacja już nie jest taka jak była 15-20 lat temu, ale wtedy tak było.

ale "wtedy tak bylo" to duze uproszczenie obecnej sytuacji. pomijac, ze juz nie ma mowy, o 2x mniejsyzm wynagrodzeniu "jak kiedys" dla przyjezdnych, tylko piszemy juz o stawkach bardzo zblizonych, bo w samej PL te stawki mocno juz wzrosly w ostanich latach. do tego obecna sytuacja w wielu krajach EU jest taka, ze tam nie ma ogolnie pracownikow, a bezrobocie  jest na b.niskim poziomie. ogolnie czasy "taniego polaka" dawno juz sie skonczyly

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

już widzę, jak koleś który podłącza wszystko albo robi jakieś wstępne programowanie maszyny, pracuje za minimalną, gdy mój kolega zarabia pewnie ze dwadzieścia tysięcy

Aha, czyli jednak Makrela miała rację, ci wszyscy ściągani hurtem ciapaci to wysokiej klasy inżynierowie, którzy zabierają Polakom pracę płatną po kilkanaście tysięcy miesięcznie! :E - w najgorszym zaś wypadku to wyedukowani technicy, zarabiający powyżej mediany, na umowie o pracę i z L4... No, to chyba nie ma co się oburzać, skoro drenujemy Ukrainę/Pakistan/Indie/Bangladesz z najlepszych umysłów? Tacy wykształceni pracownicy raczej nie będą się parać przestępczością, wszczynać burd czy napastować białych, polskich kobiet, prawda?

No to co, kończymy pier....e o złych imigrantach i Herzlich Willkommen, czy zaraz zmienisz narrację? :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
Godzinę temu, Zas napisał(a):

Aha, czyli jednak Makrela miała rację, ci wszyscy ściągani hurtem ciapaci to wysokiej klasy inżynierowie, którzy zabierają Polakom pracę płatną po kilkanaście tysięcy miesięcznie! :E - w najgorszym zaś wypadku to wyedukowani technicy, zarabiający powyżej mediany, na umowie o pracę i z L4... No, to chyba nie ma co się oburzać, skoro drenujemy Ukrainę/Pakistan/Indie/Bangladesz z najlepszych umysłów? Tacy wykształceni pracownicy raczej nie będą się parać przestępczością, wszczynać burd czy napastować białych, polskich kobiet, prawda?

No to co, kończymy pier....e o złych imigrantach i Herzlich Willkommen, czy zaraz zmienisz narrację? :E 

zdumiewa mnie jak ty łączysz szczątki różnych postów niczym puzle, lepisz to w twoim mniemaniu w jakąś logiczną całość, a potem próbujesz błysnąć jakimś pseudosarkastycznym postem xD

i to nie pierwszy raz. myślałem, że to taki sposób na podpuszczanie, ale ty serio uważasz, że coś mądrego piszesz XDD

btw, znam lekarza chirurga co jest z jakiegoś właśnie pakistanu albo sudanu. I co teraz?