Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Było już przytaczane wiele razy ile by kosztowało paliwo za Obajtka, gdyby nie obniżyli VATu i innych opłat w cenie paliwa i że w przeliczeniu na dzisiejszy stan ekonomiczny to byłaby równowartość ponad 10 zł

Ale obniżyli bo podatki i inne opłaty i marża to zdecydowana część kwoty jaką płacimy w przeliczeniu na litr - w wakacje / przed wyborami. Wcześniej nie było jakiś sztucznych obniżek a cena była niższa niż obecnie - gdy cena za baryłkę była 10/15% wyższa niż teraz i to przy znacznie, znacznie droższym dolarze.

Po co bronić obecnej polityki cenowej cen paliw w Polsce? Bo rządzą ludzie za którymi głosowałeś? Węgry potrafiły w swoim czasie wprowadzić obniżki z zastrzeżeniem, że tylko dla włąsnych obywateli. Przy aplikacjach stacji paliw/ery mobywatela itd można by było zejść tak nisko, aby wyjść "na zero". Ale im nawet nie chce się zbić ceny aby były konkurencyjne jak w tej części Europy (Czechy) bo trzeba zarobić na Polakach. Takie są fakty.

43 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Większym problemem jednak jest to, że wzrasta liczba ludzi, która zarabia najniższe pensje, ale o tym już nie lubicie dyskutować, bo to efekt galopującej na siłę najniższej krajowej za PiSu.

To sprawia, że mediana wynagrodzeń coraz bardziej odskakuje od średniej i w praktyce wielu osobom stopa życiowa zmniejsza się, ale w innych obszarach niż zakup paliwa.  

Kto nie lubi? Temat był wałkowany wiele lat temu gdy minimalna była podnoszona. 

Bez sensu też porównywanie średniej pensji i ile można kupić za nią litrów paliwa teraz a w 2022r bo dobrze wiesz, że takie przeliczanie nie ma praktycznego sensu. 

Policz koszty życia/kredytu/najmu/jedzenia itd itd w 2022r, następnie ile zostaje na czysto i wtedy ile można kupić litrów paliwa. Oczywiście to nie takie proste wyliczenia bo nie mamy pewnie dokładnych danych tu i teraz, ale chyba przyznasz, że wtedy raczej już nie wychodzi to tak różowo?

Poza tym ja osobiście nie mam problemu z zatankowaniem raz w miesiącu za 50zł więcej, ale w skali kraju - wywali nam inflację co bedzie dużo większym problemem. Rząd ma to w dupie. Bo już jest gotowy na to, że straci władze, a wtedy inflacja wywali. i wtedy kolejna walka POPISOWA: "jak my rządziliśmy to inflacja była niska a jak PIS rządzi to wysoka!!1111". Założmy się że tak będzie

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
2 minuty temu, different napisał(a):

I jeszcze nie zapomnij, że PIS robił magiczne triki księgowe, żeby można było jasno wskazać deficytu, za co powinien być też kryminał... 

To też. Choć czy obecny rząd nie robi tego samego być może dowiemy się po następnych wyborach. Mam jednak nadzieję, że nie bo wtedy to nie była by już dziura tylko krater.

Opublikowano
41 minut temu, galakty napisał(a):

Widzisz, gdyby rudzielec nie obiecywał 5.19 którego nie było poza jedną stacją, to by inaczej to wyglądało. 

Jedni i drudzy rżną głupa.

Żadna nowość. Wiesz, średnią krajową obecnie winduje głównie kilka grup zawodowych, a cierpi na tym całe społeczeństwo. 

Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Żadna nowość. Wiesz, średnią krajową obecnie winduje głównie kilka grup zawodowych, a cierpi na tym całe społeczeństwo. 

A no...

Tylko wiesz, ja pamiętam podniesienie kwoty wolnej oraz zniesienie podatku Belki. Tymczasem co robi KO? Wprowadza NOWY podatek i produkt OKI. Partacze. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Tomik83 napisał(a):

Pokaż teraz dane w którym deficyt nie jest poukrywany w różnych funduszach.

Zindeksuj sobie dług do utraty wartości pieniądze i dolicz co najmniej 50% do kwot z lat 2016-2020. No i też nie powiesz, że PIS ukrył 100+mld w innych funduszach bo to absurd. Fakt jest, że mamy duży deficyt ze względu na: 800+ które weszło w 2024r, wysokie wydatki na zbrojenia oraz rozdawnictwo na banderowców. Stąd ten deficyt. A nie czarna magia.

24 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

oczywiście "przypadek". Przypadkowo pierwszy raz w życiu widzę takie oznaczenai w kolorze, bo zawsze - dosłownie wszędzie są tylko znaki pionowe i to biało niebieskie.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Fatality napisał(a):

oczywiście "przypadek". Przypadkowo pierwszy raz w życiu widzę takie oznaczenai w kolorze, bo zawsze - dosłownie wszędzie są tylko znaki pionowe

Ojapiernicze XDD  wyjdź czasem z domu, wsiądź to Pksu na wiosce I pojedź do większego wojewódzkiego, bo są w kilkunastu miastach w Polsce. 

https://www.wnp.pl/rynki/niebiesko-zolte-oznaczenia-na-ulicy-to-nie-parkingi-dla-ukraincow-lecz-strefy-kiss-ride,1097318.html

W WARSZAWIE TAKIE OZNACZENIA SĄ OD 2016 ROKU :E

Najlepsza ta stara baba, co chciałaby polskie barwy na chodniku XD 

Prawactwu w ogóle zwarcie w mózgach poszło, bo z jednej strony TO JE POLSKA, a z drugiej strony mają możliwość stawania na barwach narodowych ukrów XD 

Ale oczywiście banda odklejencow musi wszędzie widzieć spisek, czy to jeszcze Polska etc. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, huudyy napisał(a):

Ojapiernicze XDD  wyjdź czasem z domu, bo są w kilkunastu miastach w Polsce. 

Dobrze, że widziałeś w życiu coś więcej niż forum. A już jesteś tak sprowokowany że pewnie masz łzy w oczach

W większości masz takei znaki. A nawet jeśli są dwukolorowe to odcień jest zazwyczaj pomarańczowy z napisem i logo, a nie czyste biało-żółte prostokąty. 

image.png.4b1acfedcba8c1d7a8bb4be104316574.png

image.png.e23a52de7dee4cb4903b8f4a214ed189.png

image.png.86951f1ccba0e61adad16e1a74306ce4.png

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Fatality napisał(a):

większości masz takei znaki

Większości?

Warszawa:

image.png.6c863060b73b0b82f21d70ecbad13e84.png

Gdynia:

image.png.d96f38f33e9d78b1b1ff49eef8ed0a25.png

image.thumb.png.924b70582c1ab4b575a3e43fed9f974a.png

Siedlce:

image.png.e1bdddec1ee05cb5e2ff4259df62f97f.png

Ełk

image.thumb.png.24c9e50a30c27f801a4f7d0375994258.png

Gliwice:

image.png.98a55b2f445064ea0d84a194514c1b2e.png

Łańcut

image.thumb.png.7b0cdbe57961fd933fea3d8d843022eb.png

A tutaj flagi bez oznaczeń K&R

Leszno:

image.thumb.png.861bb09412228b4defb017c77a211eba.png

Rybnik:

image.png.77d7cde70e97fee1121e5368e9c7d04c.png

Dobrze, że widziałeś w życiu coś więcej niż forum. A już jesteś tak sprowokowany że pewnie masz łzy w oczach

w przeciwieństwie do Ciebie mam oczy, zdrowy rozsądek oraz widocznie byłem w mieście innym niż rodzinne XD

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Zindeksuj sobie dług do utraty wartości pieniądze i dolicz co najmniej 50% do kwot z lat 2016-2020. No i też nie powiesz, że PIS ukrył 100+mld w innych funduszach bo to absurd. Fakt jest, że mamy duży deficyt ze względu na: 800+ które weszło w 2024r, wysokie wydatki na zbrojenia oraz rozdawnictwo na banderowców. Stąd ten deficyt. A nie czarna magia.

oczywiście "przypadek". Przypadkowo pierwszy raz w życiu widzę takie oznaczenai w kolorze, bo zawsze - dosłownie wszędzie są tylko znaki pionowe i to biało niebieskie.

Ależ oczywiście że ukrył. Według eurostatu za sam rok 2023 jest prawie 180 mld, a oficjalnie 78.

Opublikowano (edytowane)

Sytuacja z kolorami miejsc kiss and ride pokazuje, że niemała część prawicowców to kompletni debile xD 

Ale i tak zabawnie się ich trolluje w sieci tym.

Polecam tekstami że to miejsca parkingowe tylko dla samochdoów na ukraińskich rejestracjach, albo że takie lub prowadzone przez Ukraińców mają tam pierszeństwo i jak podjeżdząją to Polak musi natychmaist odjechać i zwolnić miejsce! :D 

Albo combo, że takie są pod szpitalami by ukraińscy pacjenci, mający pierszeństwo w dostępie do leczenia przed Polakami!, mogli łatwo i darmowo zaparkować by z tego leczenia korzystać :D 

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano

Bo rządzą ludzie za którymi głosowałeś?

Nie, ludzie na których głosowałem nie rządzą. Wbrew pozorom ja nie z tych, choć wiem, że niektórzy tutaj uważają inaczej, ich sprawa.

Wcześniej nie było jakiś sztucznych obniżek a cena była niższa niż obecnie - gdy cena za baryłkę była 10/15% wyższa niż teraz i to przy znacznie, znacznie droższym dolarze.

Wcześniej cena paliwa była niższa, bo ktoś nie miał durnych pomysłów atakować kraju, który może zablokować cieśninę, przez którą idzie sporo ropy, którą m.in. importuje Polska. Transport morski przez cieśninę Ormuz zdrożał o około 35-40%. Cena baryłki ropy dobija do 100 dolarów, ale ta którą widzisz na giełdzie nie obejmuje wzrostu kosztów transportu i ubezpieczeń, a to też wpływa na końcową cenę surowca.

13 minut temu, Fatality napisał(a):

Przy aplikacjach stacji paliw/ery mobywatela itd można by było zejść tak nisko, aby wyjść "na zero"

Jak już wspomniałem, rosną cały czas koszty zatrudnienia, koszty prądu, wody, wszystkiego, a to też ma wpływ. Tak samo jak w 2022 roku wybuch wojny miał wpływ na ceny wielu rzeczy. To wyjście "na zero" zawsze jest kosztem czegoś. PiS zadecydował, że będzie to kosztem marży stacji i kosztem wpływów do budżetu, a jednocześnie Orlen windował zyski nawet przy tych obniżkach. 

Po zlikwidowaniu obniżek i tak był szok cenowy. Było o tym pisane już wiele razy.

My większość importujemy obecnie przez naftoport i to bezpośrednio z Arabii i innych krajów. Czesi ciągną ropę przez ropociąg transalpejski od zachodnich krajów. To też ma wpływ na koszty.

Do tego w rafineriach używa się również gazu, który też importujemy z różnych miejsc na różne sposoby. Węgry natomiast ciągną bodajże dalej gaz z rosji, bo mają korzystne kontrakty długoterminowe, co obniża im choćby koszty rafinerii, bo ruski gaz staniał i to dużo.

24 minuty temu, Fatality napisał(a):

Kto nie lubi? Temat był wałkowany wiele lat temu gdy minimalna była podnoszona. 

Temat wałkowany co kilka miesięcy a nawet tygodni. Ostatni raz chyba w czerwcu albo w lipcu. 

23 minuty temu, Fatality napisał(a):

Policz koszty życia/kredytu/najmu/jedzenia itd itd w 2022r, następnie ile zostaje na czysto i wtedy ile można kupić litrów paliwa. Oczywiście to nie takie proste wyliczenia bo nie mamy pewnie dokładnych danych tu i teraz, ale chyba przyznasz, że wtedy raczej już nie wychodzi to tak różowo?

Relatywnie względem średniej dalej w większości bez zmian, bo średnia rośnie dość mocno i nadąża wraz ze wzrostem kosztów.

Jak napisałem, a myślałem że dość wyraźnie i z rozumiale, problemem jest coraz większa liczba ludzi zarabiająca minimalną krajową, bo im wynagrodzenia nie rosną, a goni ich najniższa krajowa i rosnące koszty. Więc zasadniczo powtarzasz to co napisałem i tu się zgadzamy, że pewna grupa ludzi ma problem z rosnącymi kosztami.

32 minuty temu, Fatality napisał(a):

Poza tym ja osobiście nie mam problemu z zatankowaniem raz w miesiącu za 50zł więcej, ale w skali kraju - wywali nam inflację co bedzie dużo większym problemem.

Nie wywali, ze względu na to o czym pisałem wyżej, czyli relację cen do średniej krajowej. Póki nie będzie nowego rozdawnictwa i sztucznego podnoszenia wynagrodzeń ponad wskaźniki ekonomiczne i rynkowe to nic takiego nie będzie miało miejsca. Inflację wywaliło w 2022 i 2023 roku, właśnie ze względu na sztuczne podnoszenie minimalnego wynagrodzenia wbrew wskaźnikom wzrostu cen i gospodarki. 

34 minuty temu, Tomik83 napisał(a):

Pokaż teraz dane w którym deficyt nie jest poukrywany w różnych funduszach.

Nikt tego nie pokaże, ale nie jest tajemnicą, że deficyt szczególnie w latach 2018-2024 był zaniżony.

Opublikowano
Teraz, LeBomB napisał(a):

Cena baryłki ropy dobija do 100 dolarów, ale ta którą widzisz na giełdzie nie obejmuje wzrostu kosztów transportu i ubezpieczeń, a to też wpływa na końcową cenę surowca.

No to patrząc na cenę hurtową diesla to dopiero kilka dni temu przekroczyła rekordy z 2022r. Cena powinna być nadal niższa ze względu na kurs PLN/USD.

Opublikowano
32 minuty temu, galakty napisał(a):

A no...

Tylko wiesz, ja pamiętam podniesienie kwoty wolnej oraz zniesienie podatku Belki. Tymczasem co robi KO? Wprowadza NOWY podatek i produkt OKI. Partacze. 

Też mnie wkurza to, że zaczyna się już w zasadzie kampania wyborcza i gadanie w stylu "teraz tego nie zrobiliśmy, ale zrobimy to w następnej kadencji".

Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Nie wywali, ze względu na to o czym pisałem wyżej, czyli relację cen do średniej krajowej. Póki nie będzie nowego rozdawnictwa i sztucznego podnoszenia wynagrodzeń ponad wskaźniki ekonomiczne i rynkowe to nic takiego nie będzie miało miejsca. Inflację wywaliło w 2022 i 2023 roku, właśnie ze względu na sztuczne podnoszenie minimalnego wynagrodzenia wbrew wskaźnikom wzrostu cen i gospodarki. 

Wyższe ceny zwłaszcza jeśli utrzymajasię do końca roku przełożą się na inflację

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Też mnie wkurza to, że zaczyna się już w zasadzie kampania wyborcza i gadanie w stylu "teraz tego nie zrobiliśmy, ale zrobimy to w następnej kadencji".

Ostatnio mnie rozbawiło pytanie, czy zaprezentują te same 100 konkretów, czy nowe, bo w sumie stare dalej niespełnione :E :E 

Opublikowano
3 minuty temu, Fatality napisał(a):

No to patrząc na cenę hurtową diesla to dopiero kilka dni temu przekroczyła rekordy z 2022r. Cena powinna być nadal niższa ze względu na kurs PLN/USD.

A co ja napisałem o windowaniu zysków Orlenu? 

Cena hurtowa była większa, ale wtedy była jeszcze cała tarcza, czyli paliwo i tak było tańsze niż bez obniżek, a Orlen wywalił cenę hurtową ponad 6 zł.

Opublikowano
36 minut temu, Badalamann napisał(a):

Sytuacja z kolorami miejsc kiss and ride pokazuje, że niemała część prawicowców to kompletni debile xD 

Niby śmieszne, ale z drugiej strony straszne jak łatwo tymi prawicowymi debilami się manipuluje, jak łykają byle propagandę... 

Opublikowano

@huudyy to swoją drogą. Ale potrollować i ponabijać się z nich można. Gdyby to było złe to bóg by na to nie pozwolił czy coś ;) 

Z fajnych informacji to trwają przeszukania w budynkach i u osób związanych z patusiarnią mma gromda.

Patrzac po skali to mysle ze zarzuty sa już pewne i jeszcze dzisiaj poznamy wiecej info.

Opublikowano
57 minut temu, LeBomB napisał(a):

A co ja napisałem o windowaniu zysków Orlenu? 

Cena hurtowa była większa, ale wtedy była jeszcze cała tarcza, czyli paliwo i tak było tańsze niż bez obniżek, a Orlen wywalił cenę hurtową ponad 6 zł.

A kieruje orlenem? Ruskie?