Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Jakie dwa tygodnie? Już nie kręć. 

A o czym ja pisałem? Poszukaj we wcześniejszych wpisach o lamencie nad 500 bańkami.

Cytat

Ja napisałem wystarczająco dużo informacji by sobie to wszystko policzyć,

Ale co ty napisałeś? Zero konkretów, same wymijanki o jakis innych kosztach itd..Co to ma do kwoty vat którą każdy płaci przy dystrybutorze?  Nawet nie odpisałeś, co ma kurs dolara do wysokości kwoty z vat w paliwie, bo o tym, że ma wpływ na cenę samego paliwa tak jak kurs ropy wiadomo, ale nie o to pytam. Mącisz w kółko to samo więc jak widać szkoda czasu.

4 godziny temu, Badalamann napisał(a):

@TheMr. Liczę że operacja lądowa ruszy w odpowiednim momencie.

Kim? Tysiące przeciw milionom? 

4 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Operacja lądowa jest nierealna, bo wymagałaby zaangażowania bardzo dużej ilości środków i żołnierzy,

Dokładnie, ilu żołnierzy i sprzętu (pomijam kosmiczne koszty) jest w stanie dostarczyć usa w tamte rejony? Iran to miliony żołnierzy, masa sprzętu, usa nie ma najmniejszych szans tam coś zawojować. Pomarańczowy debil jedynie gdzie wojuje na na giełdach manipulując kursami.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Nawet nie odpisałeś, co ma kurs dolara do wysokości kwoty z vat w paliwie, bo o tym, że ma wpływ na cenę samego paliwa tak jak kurs ropy wiadomo, ale nie o to pytam

A od czego zależy wysokość VAT, gdy jest stałe 23%? :E Przecież od ceny paliwa netto, a na to wpływa kurs dolara, koszty ropy, jej rafinacji, jej transportu, koszty jakie ponoszą stacje itd. itd.

@Winter marna prowokacja. Znajdź tutaj kogokolwiek dla kogo Lis czy Palikot będą autorytetami...

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

@TheMr. Blokada morska Iranu już trwa. Eksport ropy spadł o ok 90%.

W tej sytuacji załąmanie gospodarki jest kwestią czasu. Okaże się jakiego.

Bez operacji lądowej nie uda się dobić reżimu. Czas pokaże czyimi siłami będzie realizowana.

@LeBomB Nie wiem kiedy będzie. Chciałbym by już trwała. To byłoby najlepsze rozwiązanie.

Ale obecnie widać że zamiast tego, zdecydowano o blokadzie gospodarczej. Będzie scenariusz "syryjski", tyle że w krótszym okresie czasu niż miało to miejsce w Syrii. Nadal to może być kilka lat.

P.S. Choć pojawiły się też komplikacje. Huti w Jemenie zaczęli ofensywę i to niestety, póki co całkiem udaną. Zobaczymy co w tej sprawie przyniosą najbliższe dni.

Edycja:

@Cappucino Jak się zacznie to się dowiemy kim. Jakbym miał zgadywać to z lokalsów Kurdowie + zwolennicy opzoycji, do tego siły najemne i zawodowe/poborowe Arabii Saudyjskiej oraz innych państw regionu, które reżim irański atakował w ostatnich miesiącach.

Do tego wojska państw zachodnich, na pewno USA, może też inne. Kto wie co tam USA negocjuje, np w zamian za ich kontyngenty czy stałe bazy ;) 

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
17 minut temu, hubio napisał(a):

Dla mnie zarówno jeden jak i drugi byli jakimiś tam autorytetami... Tzn lubiłem ich... z 15 lat temu...

Dla mnie jeden to dziennikarz, drugi plątał się gdzieś w polityce. 

@Badalamann jak się potwierdzi, że Huti uderzyli w rurociąg naftowy Wschód-Zachód [Petroline] to i tak pozamiatane i żadna interwencja lądowa nic nie da.

Opublikowano

Lis się okazał przemocowcem i seksistowskim narcyzem, Palikot szkoda gadać... Nie dość, ze chciał zarabiać na etanolu, który krzywdzi ludzi to jeszcze nawet tych co chcieli mu na to dać kasę oszukał (tzn. nie ma wyroku, ale są podejrzenia). To niestety pokazuje smutną prawdę, że po stronie liberalnej wcale nie jest lepiej tylko pewno lepiej umieją się ukrywać z przekrętami bo generalnie są sprytniejsi niż prawacy i mają media...

Ale generalnie to jedno i to samo... Cała klasa polityczna jest beznadziejna. Służy wyłącznie bogaczom i zamożnej klasie średniej. Ludzie na dole są zostawieni sami sobie. A kiedyś było jeszcze gorzej... Słynne słowa Belki do zrozpaczonych ludzi: "trzeba się było ubezpieczać"... Gdzie w wyniku zaniedbań państwa doszło do powodzi... A ten pie... h. na ludzi to przerzucił... Zresztą w wielu kwestiach jest podobnie do dzisiaj...

Opublikowano
58 minut temu, LeBomB napisał(a):

A od czego zależy wysokość VAT, gdy jest stałe 23%? :E Przecież od ceny paliwa netto, a na to wpływa kurs dolara, koszty ropy, jej rafinacji, jej transportu, koszty jakie ponoszą stacje itd. itd.

@Winter marna prowokacja. Znajdź tutaj kogokolwiek dla kogo Lis czy Palikot będą autorytetami...

Nie wiem, jaki jest dzisiaj przekaz dnia. Widziałem dopiero co wpisy Tuska u kogoś. Jakby to napisać, w ostatnich wyborach głosowałem na KO, ale teraz po tych wszystkich aferach nawet nie przeszłoby mi przez myśl, żeby kogokolwiek kolportować z KO. Nie ma znaczenia, czy się z kimś z czymś zgadzam. Czasem mi się ktoś nawinie z Konfy, z którego wpisem się akurat zgodzę, ale nie repostuje jego postów, bo wiem, że to wszystko pod publiczkę.

9 minut temu, ghostdog napisał(a):

Lis podobnie skończył jak Kolonko. Ten pierwszy miał serię udarów, ale chyba odklejenie przyszło wcześniej. Zawsze mnie zastanawiała historia Maxa, w swoich najlepszych latach robił niezłe materiały.

Wystarczy obejrzeć jego filmy sprzed ponad 12-13 lat i teraz. On na bank ma jakieś problemy z używkami.

Opublikowano
7 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

ekspertka Tuska od kopiuj-wklej AI i tak dostanie kolejną forsę

a urlop zdrowotny na rok zapłacą podatnicy

b%C4%85%C5%BCur-to-si%C4%99-w-pale-nie-m

Nie ma jeszcze potwierdzenia że taki płatny urlop zdrowotny dostała od UE we Wrocławiu. (chyba że masz źródło to podaj).

Natomiast jest postępowanie dyscyplinarne na uczelni oraz śledztwo prokuratury dotyczące projektu „Marka Polska”.

https://www.rmf24.pl/regiony/wroclaw/news-roczny-urlop-zdrowotny-nowe-wiesci-o-prof-barbarze-mroz-gorg,nIdn,1017283

Opublikowano
14 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Ja p...

Cytat

bo o tym, że ma wpływ na cenę samego paliwa tak jak kurs ropy wiadomo, ale nie o to pytam

Czułem, że nie odpowiesz,cóż...

13 godzin temu, Badalamann napisał(a):

@Cappucino Jak się zacznie to się dowiemy kim. Jakbym miał zgadywać to z lokalsów Kurdowie + zwolennicy opzoycji, do tego siły najemne i zawodowe/poborowe Arabii Saudyjskiej oraz innych państw regionu, które reżim irański atakował w ostatnich miesiącach.

Do tego wojska państw zachodnich, na pewno USA, może też inne. Kto wie co tam USA negocjuje, np w zamian za ich kontyngenty czy stałe bazy ;) 

Ty tak na serio? Tam nigdy nie będzie żadnej operacji lądowej, pomijam, że to zwykła zasłona dymna dla bandyty bibiego.

Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/braun-po-dozynkach-rozbil-pomnik-upa-mamy-komentarz-ipn-7328247569623136a

pointing-the-situation.gif

Cytat

"Polityczny margines w Polsce nie wymyślił nic lepszego, niż walka z grobami. I to w czasie, gdy trwa prawdziwa wojna, która stanowi egzystencjalne zagrożenie zarówno dla Ukrainy, jak i dla Polski" – przekazał ukraiński resort dyplomacji.

hysterical-laughter.gif

słychać wycie, znakomicie