Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, LeBomB napisał(a):

Na co mi te papierowe definicje, według których wycięcie połowy drzew nie umniejsza lesistości kraju?

Czy na tych zdjęciach jest las?

https://weekendfm.pl/?n=128067&slug=dzisiaj-1108-rocznica-tragicznej-nawalnicy-w-naszym-regionie-lesnicy-z-nadzieja-patrza-na-odradzajacy-sie-las

Chyba każdy co widzi te po lewej nie ma wątpliwości, że nie. Po prawej być może można mieć ale potrzeba jeszcze z 10 lat, żeby faktycznie zaczęło przypominać las.

Na papierze nic się nie zmieniło. Był las, po wichurze nadal był to las, mimo że po uprzątnięciu wyglądała ta połać jak pustynia. Miejmy nadzieję, że w końcu odrośnie i faktycznie znowu będzie lasem.

Jak nadal ciężko zrozumieć co jest lasem, a co nie, to można sobie porównać 2024 z 2017: https://maps.app.goo.gl/kup5vwU8Xdis7v9r5

Opublikowano
8 godzin temu, Dimazz napisał(a):

to zobaczysz jak konfa dojdzie do władzy :D

zyskają ci co nakupili domówi mieszkań. Głownie osoby z władzy albo powiązane z władzą. 

dostałeś państwowy kontrakcik na miliony i co robiłeś z kasą. Od razu w betonowe złoto.
Będą panowie landlordzi leżeć do góry brzuchem i brać kasę. 

Ja fanem konfederacji nie jestem. Natomiast w Polsce póki są normalni właściciele - Polacy póty jest konkurencyjność, a przez to ceny nie szybują... wolny rynek i kapitalizm gdzie jeszcze może się bronić jest najlepszym lekarstwem na te pazerne k. korporacyjne, które się między sobą dogadują a specjaliści od excela na głowie stają żeby wywalić staruszki. Kapitalim jest ok. Globalizm jest zły bo robi monopol, który narzuci lub już narzuca ceny jakie chce. A w Polsce dodatkowo jest jeszcze prawna ochrona przed eksmisją.

A jak konfa wygra, a wygra na pewno i zacznie wprowadzać to co ma w programie co uderzy głównie w ich własnych wyborców to po 2 miesiącach lawinowo straci poparcie... ;D

Opublikowano
3 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Chyba każdy co widzi te po lewej nie ma wątpliwości, że nie. Po prawej być może można mieć ale potrzeba jeszcze z 10 lat, żeby faktycznie zaczęło przypominać las.

Poważnie za przykład podajesz las zniszczony przez żywioł? 

Tak wyglądał ten las po przejściu niszczycielskiego wiatru

IMG_g8818-750x367.jpg

To chyba oczywiste że trzeba było wyciąć praktycznie wszystko, oczyścić teren i zasadzić drzewa na nowo.

Ponadto tak, przeznaczenie terenu nie uległo zmianie, przez co dalej podlega odpowiedniej ochronie i gospodarce jako obszar leśny mimo iż po zniszczeniu trzeba czekać aż odrośnie. Także do żaden dowód.

Opublikowano
9 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Przyszła kadencja sejmu już jest stracona. Ja nawet nie wiem czy jest sens iść na wybory, czy zaakceptować to co będzie. I tak idziemy na zderzenie ze ścianą i na ten moment jest ono już nieuniknione. 

No tak średnio chyba, bo sondaże obecnie idą 50/50. 

7 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

A wiesz, czemu cena paliwa jeszcze nie wywaliła całkiem? Bo Chińczycy ograniczyli zużycie. Chińczyk potrafi, a Polak tylko stęka?

Bo sorry, ale to realny problem - brakuje na rynku, więc trzeba będzie ograniczyć spożycie.

Opublikowano
5 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Na co mi te papierowe definicje, według których wycięcie połowy drzew nie umniejsza lesistości kraju?

Czyli GUS i Lasy Państwowe kłamią? Bo według oficjalnych danych lesistość kraju się zwiększyła nie zmniejszyła i wynosi niecałe 30% a ogólnie dąży się chyba do 33% kraju. 
I nie wysyłaj mnie na spacery do lasu, bywam często. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Asag napisał(a):

Czyli GUS i Lasy Państwowe kłamią?

Jeszcze jak! Ale przede wszystkim LP bo ZUS polega na ich danych. Kłamią w bardzo prosty sposób - jako lasy umieszczają obszary ze świeżymi nasadzeniami które czymś przypominającym las (monokulturowy młodnik o niewielkiej wartości przyrodniczej) stanie się może za 30 lat. Świeżo wyrżnięty i przeorany stary las gdzie posadzono kilka siewek na mapach widnieje jako las. Realna lesistość spadła, za czasów PiS mieliśmy rabunkową gospodarkę leśną, gorsze były jedynie zniszczenia z czasów IIWŚ.

To jest Puszcza Knyszyńska. 10 lat temu to był niemal jednolity gęsty las. Na mapach LP a więc i w statystykach GUSu to dalej jest jednolity las. No nie.

kkk.thumb.jpg.660b3b241bbc62b9cc6ddcc58cdd5322.jpg

Opublikowano
15 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Poważnie za przykład podajesz las zniszczony przez żywioł?

Tak, bo dobitnie pokazuje rozjazd między rzeczywistością, a papierem. To chyba proste do zobaczenia i zrozumienia?

W żadnym wypadku nie miał to być przykład czego nie robić, bo po takim kataklizmie trzeba było to uprzątnąć i zasadzić na nowo. U mnie w okolicy na mniejszą skalę dwa lata temu przeszłą wichura, może jakaś mała trąba (Gołebiewo, granica Gdyni i Sopotu). Tak samo większość terenu oczyścili niemal do zera i zrobili nasadzenia. Jest kilka wyjątków, gdzie na moje oko oczyścili w połowie, jest miejsce, gdzie nie zrobili nic. Jako ciekawostka, to część powalonych drzew nadal żyje.

Mniej więcej lewa krawędź oznaczonego terenu to te niepełne oczyszczenie, północny kraniec "bruzdy" w lesie to zupełnie nie uprzątnięty: https://polska.e-mapa.net?userview=239897

A co do zdjęcia, które dałeś, to czasem mijam podobne widoki i nie jest to skutek kataklizmu, a działalności leśników. Jak pogrzebię w archiwum, to jakieś zdjęcia znajdę.

12 godzin temu, Asag napisał(a):

Czyli GUS i Lasy Państwowe kłamią? Bo według oficjalnych danych lesistość kraju się zwiększyła nie zmniejszyła i wynosi niecałe 30% a ogólnie dąży się chyba do 33% kraju. 
I nie wysyłaj mnie na spacery do lasu, bywam często. 

Oczywiście, że kłamią, bo lesistość jako wskaźnik jest tylko stosunkiem powierzchni, lasu jako teren leśny zapisany w papierach, do ogólnej powierzchni terenu.

Ten wskaźnik nijak nie pokazuje gęstości lasu, liczby drzew na danym terenie, a to czyni las lasem.

11 godzin temu, kalderon napisał(a):

To jest Puszcza Knyszyńska. 10 lat temu to był niemal jednolity gęsty las. Na mapach LP a więc i w statystykach GUSu to dalej jest jednolity las. No nie.

Przynajmniej widać to na zdjęciach z góry. U mnie tak tną, że ciężko wypatrzeć, dopiero z poziomu ziemi widać różnicę.

Tutaj nie jest to może drastyczna zmiana ale zdecydowanie widoczna, zwłaszcza jak się jedzie tą leśną drogą za rowem.

2023: https://maps.app.goo.gl/KsygiDYnBS1D5fmR6

2026: https://maps.app.goo.gl/kqCPgdC9hKqEPWZB8

Nie jest to najlepsze wskazanie ale chodzi o punkt początkowy i końcowy: https://maps.app.goo.gl/iZEfZ523y9TzfGNK6

Kiedyś poruszając się tą ścieżką po prawej (niebieski szlak) było się w dosyć gęstych zaroślach, obecnie widać na przestrzał tą asfaltową drogę po lewej (Klesza Droga).

Opublikowano
19 godzin temu, KiloKush napisał(a):

FB_IMG_1790626493583.jpg.9c918626c3d874f48f67cccd3b89a0a4.jpg

To co rząd ostatnio odwala i ilu ludzi pomimo tego dalej na nich głosuje oznacza, że dane wskazują im, że mogą robić z ludzi totalnych debili bo ludzie to kupują.

Przypominam że Zielony Ład oraz rekordowy import śniadych muzułmańskich inżynierów zawdzięczamy rządowi Prawa i Sprawiedliwości oraz Zjednoczonej Prawicy. Obecnie saldo migracji bywa nawet negatywne.

Opublikowano
22 minuty temu, kalderon napisał(a):

Przypominam że Zielony Ład oraz rekordowy import śniadych muzułmańskich inżynierów zawdzięczamy rządowi Prawa i Sprawiedliwości oraz Zjednoczonej Prawicy. Obecnie saldo migracji bywa nawet negatywne.

"Ten złodziej nie jest taki zły bo tydzień temu też nas okradł inny"

Opublikowano

@Bono_UG zdjęcie nr 1 - co mi po karczowaniu krzaczorów? Przecież tam nie ma powalonych czy celowo usuwanych drzew, a o przerzedzaniu już pisałem

zdjęcia nr 2 i 3 pokazują mały wycinek, mogą być zrobione po wycince, albo po częściowym uporządkowaniu terenu po wichurze.

Tylko to dalej nic nie zmienia, że to ciągle teren leśny. Nie dałeś nawet informacji czy to las gospodarczy, czy nie, a o to też się rozchodzi. Dałem ci cały dokument dotyczący gospodarki lasami, wszystkie potrzebne definicje żebyś mógł się rozeznać o rodzajach wycinek i po co, dlaczego i gdzie się dany rodzaj prowadzi. 

Ty dalej się upierasz że wycięcie części drzew w lesie to jego niszczenie nie rozróżniając czy obecnie jest to wycinka gospodarcza i w celu pozyskania surowca, czy wycinka pielęgnacyjna lasu mającego inne przeznaczenie. 

Opublikowano

Czyli jednym słowem nie jesteś w stanie określić czy to działalność człowieka, czy natury.

1. i 2. zostały zrobione w jednym miejscu i czasie. To efekt tych "zabiegów pielęgnacyjnych" do których opisów tak chętnie odsyłasz. Ja tutaj pokazuję rzeczywistość, efekt działania człowieka, który ciężko nazwać gospodarką leśną, co najwyżej rabunkiem, a nie jakieś teoretyczne papierki do mydlenia oczu.

Jak na 1. nie widzisz powalonych drzew, to nie wiem co powiedzieć. Młode ale już na tyle wysokie, że można mówić o drzewach, a nie jakichś krzakach (mam cię odesłać do definicji krzewów?). A jeżeli "przypadkowo" tym gorzej dla leśników, którzy rozjechali młodnik. I to nie były żadne przerzedzenia, cięcia sanitarne, tylko wjechanie ciężkim sprzętem w to co zaczęło odrastać, żeby skubnąć kilka kolejnych dojrzałych drzew na drewno. W ten sposób był rozjechany spory kawałek odrastającego lasu. W tle 1. widać jak ten kawałek wcześniej wyglądał zanim go przeorali.

3. to sprzątanie po wspomnianej wyżej burzy.

Skup się, bo znowu zaczynasz pitolić teorią.

Tak to jest teren leśny, bo tak stoi w papierach ale to nie jest już las, to jest pobojowisko. Jedno po działalności człowieka, drugie natury.

Chcesz, to wierz w te puste zapewnienia leśników i polityków ale nie wciskaj innym, że takie widoki to prawidłowa i zrównoważona gospodarka leśna.

Może jeszcze powiesz, że wyrycie lasu równolegle do istniejącej drogi gospodarczej jest ok? Że to właściwe działanie w celu jak to ładnie leśnicy wtedy nazywali cięciem punktowym?

Spoiler

Po lewej istniejąca droga, po prawej to co wyryli, żeby wyciąć kilka drzew.

P1027128.thumb.JPG.88ceda421d5100708245ae730c990137.JPG

Co do miejsc:

- 1 i 2 to Otomiński Obszar Chronionego Krajobrazu, tutaj uchwała sejmiku woj. pomorskiego: https://edziennik.gdansk.uw.gov.pl/legalact/2018/3911/

- 3 Trójmiejski Park Krajobrazowy, wyżej dawałem mapkę z orientacyjnym położeniem

Czyli to nie są do końca lasy czysto gospodarcze, tylko o różnym stopniu ochrony krajobrazu.

Opublikowano
40 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Czyli jednym słowem nie jesteś w stanie określić czy to działalność człowieka, czy natury.

1. i 2. zostały zrobione w jednym miejscu i czasie. To efekt tych "zabiegów pielęgnacyjnych" do których opisów tak chętnie odsyłasz. Ja tutaj pokazuję rzeczywistość, efekt działania człowieka, który ciężko nazwać gospodarką leśną, co najwyżej rabunkiem, a nie jakieś teoretyczne papierki do mydlenia oczu.

Jak na 1. nie widzisz powalonych drzew, to nie wiem co powiedzieć. Młode ale już na tyle wysokie, że można mówić o drzewach, a nie jakichś krzakach (mam cię odesłać do definicji krzewów?). A jeżeli "przypadkowo" tym gorzej dla leśników, którzy rozjechali młodnik. I to nie były żadne przerzedzenia, cięcia sanitarne, tylko wjechanie ciężkim sprzętem w to co zaczęło odrastać, żeby skubnąć kilka kolejnych dojrzałych drzew na drewno. W ten sposób był rozjechany spory kawałek odrastającego lasu. W tle 1. widać jak ten kawałek wcześniej wyglądał zanim go przeorali.

3. to sprzątanie po wspomnianej wyżej burzy.

Skup się, bo znowu zaczynasz pitolić teorią.

Tak to jest teren leśny, bo tak stoi w papierach ale to nie jest już las, to jest pobojowisko. Jedno po działalności człowieka, drugie natury.

Chcesz, to wierz w te puste zapewnienia leśników i polityków ale nie wciskaj innym, że takie widoki to prawidłowa i zrównoważona gospodarka leśna.

Może jeszcze powiesz, że wyrycie lasu równolegle do istniejącej drogi gospodarczej jest ok? Że to właściwe działanie w celu jak to ładnie leśnicy wtedy nazywali cięciem punktowym?

Pokaż ukrytą zawartość

Po lewej istniejąca droga, po prawej to co wyryli, żeby wyciąć kilka drzew.

P1027128.thumb.JPG.88ceda421d5100708245ae730c990137.JPG

Co do miejsc:

- 1 i 2 to Otomiński Obszar Chronionego Krajobrazu, tutaj uchwała sejmiku woj. pomorskiego: https://edziennik.gdansk.uw.gov.pl/legalact/2018/3911/

- 3 Trójmiejski Park Krajobrazowy, wyżej dawałem mapkę z orientacyjnym położeniem

Czyli to nie są do końca lasy czysto gospodarcze, tylko o różnym stopniu ochrony krajobrazu.

Ja byłem 2 razy w lesie. U mnie wygląda to tak, że leżą młode drzewa, brzozy, sosny i inne i po prostu leżą. Przejść nie idzie, burdel dalej jest taki od 2 tygodni ale nie wiem ile wcześniej te drzewa ścieli.

Opublikowano
3 godziny temu, KiloKush napisał(a):

"Ten złodziej nie jest taki zły bo tydzień temu też nas okradł inny"

Czysta manipulacja. Na zdjęciu powinien być Mateusz Morawiecki, wtedy grafika miała by sens.

1 godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

Będą górników z urlopów ściągać?? :E

Nie, drogi gaz jest wciąż dużo tańszy niż polski górnik i jego węgiel z armią związkowców.

Opublikowano (edytowane)

https://wysokienapiecie.pl/121741-oplaty-za-koncesje-na-obrot-pradem-1000-proc-w-gore-skutki-dla-rynku-moga-byc-fatalne/

uśmiechnięta brygada zadowolona? :D

tusk-donald-tusk.gif

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/projekt-budzetu-na-2027-r-przyjety-przez-rzad-co-zmienia-sie-w-wydatkach-i-prognozach/2tz49w2

tuskowcy chyba bardziej wydrenowali budżet niż putin w ciągu 4 lat trzydniowej operacji

Edytowane przez nozownikzberlina