Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

obraz.thumb.png.fe30e4b788e771681180a39764611418.png

Ale to wiadomo przecież, że oni nie chcą już wygrać.... :rotfl2:

20 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Wnioski z wstępnych wyników wyborów w Krakowie - rządowe frakcje ponoszą klęskę w liberalnym mieście :). Pozstaje nam czekać na nową sensowną partię przed wyborami parlamentarnymi- a przynajmniej sobie o takiej pomarzyć;)

@Klakier1984 Mam nadzieję, że jak konfa + braun wygrają mocno i PiS będzie przystawką, a KO odejdzie w niebyt (o czym już pisałem) co poniektórzy docenią mój talent analityczny... I może za grube hajsy mnie zatrudnią... Tzn na dzień dzisiejszy tak prognozuję bo może jeszcze Tusk jakimś cudem się uratuje, ale bardzo wątpię.

Opublikowano

@łukasz850 oczywiście nie mam na myśli wygranej sensu stricte tylko większość koalicyjną... Wygrać i może, ale nie będzie w stanie rządzić. Ale ja myślę, że wygra konfa i braun i albo PiS na przystawkę albo powyciągają posłów z PiS żeby mieć większość...

Chyba, że będzie wajna i np kremlowski hitlerek zaatakuje np. Litwę albo coś złego się zadzieje. To w takim wypadku nikt na konfę ani brauna nie zagłosuje. Ale jak nie czynniki zewnętrzne nie widzę szans dla KO. Nic nie zrobili dla ludzi, a nawet i Ziobro nie złapali... A przecież był w Polsce na tyle długo, że prokuratura mogła próbować zrobić mu areszt wydobywczy... Ahh przepraszam - areszt tymczasowy.... ;D Ale to wszystko spektakl... Łapią kobiety z fundacji... ;D

Opublikowano

@JeRRyF3D A nie przyszło Ci na mysl, że ci nastolatkowie nie graja na co dzień w piłke? A tym bardziej nie bawią się w jakieś gry z łapaniem piłki?

Bo z Twojego opisu wynika, że nie mieli w tym doświadczenia, więc najpewniej ich to najzwyczajniej nie interesuje. Życiowo nie jest to do niczego potrzebne. Jak ktoś gra w piłke to jako hobby.

Opublikowano

Panowie żyjemy w kraju gdzie chcą nam wmówić, że były prezydent nie umiał pisać bo był analfabetą. Tak więc czy porozumienia sierpniowe są ważne? Czy 400 ustaw jest ważnych? Czy ułaskawienia Słownika, Aliego i Najmro są ważne? Robią z nas deblili otwarcie z pełną pogardą. A dla was to dalej jedyna słuszna partia...

Opublikowano (edytowane)

Pier... korpo:

Sięgają już po staruszki! Jak pisałem - bezduszne pazerne gnidy. Możemy tylko podziękować, że mamy w Polsce taką ochronę lokatorów wynajmowanych mieszkań, że te j. k przynajmniej w tym aspekcie nie zniewalają Polaków. Choć w komentarzach do tego materiału są podzielone głosy czy te fundusze zagraniczne również atakują Polskę!

Ale ludzie wyszli na ulice! Przynajmniej to dobre, że już ludzie sami mają dosyć tych pazernych k. korporacyjnych!

Edytowane przez hubio
Opublikowano
15 minut temu, KiloKush napisał(a):

Panowie żyjemy w kraju gdzie chcą nam wmówić, że były prezydent nie umiał pisać bo był analfabetą. Tak więc czy porozumienia sierpniowe są ważne? Czy 400 ustaw jest ważnych? Czy ułaskawienia Słownika, Aliego i Najmro są ważne? Robią z nas deblili otwarcie z pełną pogardą. A dla was to dalej jedyna słuszna partia...

A co ma partia do tego? To Wałęsa był w PO? 

Co do samego Wałęsy to ok, szyte grubymi nićmi i widać na odległość po co to jest robione. Ale z czystej ciekawości poczytaj sobie czym jest wtórny analfabetyzm, dlaczego się pojawia, jak można go cofnąć ;)  wtedy stanie się jasne, dlaczego Twoje pytania mają odpowiedź "tak, są ważne" :) 

Opublikowano

Hahaha i to jest wielkie duże miasto zawsze sprzyjające PO:

https://wiadomosci.wp.pl/krakow/wyborcy-konfederacji-bez-kandydata-wiadomo-na-kogo-postawili-7334103174969568a

Z danych exit poll wynika, że 61,9 proc. wyborców partii Sławomira Mentzena i Krzysztofa Bosaka poparło w niedzielnych wyborach prezydenta Krakowa właśnie jego.

Ja prognozuję, że PiS będzie przystawką konfederacji ale żeby nie było zdziwienia jak konfa+korona same będą miały większość.. Brawo Tusk! Brawo KO! Tak rządzicie, że oddacie Polskę!

Opublikowano
W dniu 26.09.2026 o 19:13, Camis napisał(a):

PRZEPOTEZNY TUSK!!

XD

19 godzin temu, Zas napisał(a):

Nie wiem, co się zesrało,

To nasze pokolenie teraz psuje własne dzieci. My musieliśmy chodzić do budy z buta, coś słodkiego jadłeś może w weekend, coś więcej to na święta. Większość rzeczy to widziałeś w reklamie albo zza szybą.

Nawet ten nadmiar cukru czy tłuszczu w posiłkach nie był problemem, bo wybiegałeś to po szkole na osiedlu.

Dziś jest wszystko dostępne od ręki i nie trzeba być specjalnie bogatym, a do tego większość taniego jedzenia jest mocno przetworzona.

Brak ruchu u dzieciaków to wina tylko rodziców. No przecież podwiożę go do szkoły, no przecież mu dam te 20zł na zakupy w sklepiku. Chcą dać to czego sami nie mieli ale też nie przywiązują do tego większej wagi jak dziecko ma nadwagę, brak kondycji, bo przecież szkoła to załatwi jak kiedyś. Nie mówiąc o ruchu po szkole gdzie my biegaliśmy za piłką, bawiliśmy się w gonito czy w chowanego. Spytaj jakiegoś dzieciaka czy chociaż raz gonił się po osiedlu. Może część odpowie, że w chowanego to się bawili na biwaku.

Opublikowano
12 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Wnioski z wstępnych wyników wyborów w Krakowie - rządowe frakcje ponoszą klęskę w liberalnym mieście :). Pozstaje nam czekać na nową sensowną partię przed wyborami parlamentarnymi- a przynajmniej sobie o takiej pomarzyć;)

Przyszła kadencja sejmu już jest stracona. Ja nawet nie wiem czy jest sens iść na wybory, czy zaakceptować to co będzie. I tak idziemy na zderzenie ze ścianą i na ten moment jest ono już nieuniknione. 

Opublikowano
40 minut temu, hubio napisał(a):

Pier... korpo:

Sięgają już po staruszki! Jak pisałem - bezduszne pazerne gnidy. Możemy tylko podziękować, że mamy w Polsce taką ochronę lokatorów wynajmowanych mieszkań, że te j. k przynajmniej w tym aspekcie nie zniewalają Polaków. Choć w komentarzach do tego materiału są podzielone głosy czy te fundusze zagraniczne również atakują Polskę!

Ale ludzie wyszli na ulice! Przynajmniej to dobre, że już ludzie sami mają dosyć tych pazernych k. korporacyjnych!

to zobaczysz jak konfa dojdzie do władzy :D

zyskają ci co nakupili domówi mieszkań. Głownie osoby z władzy albo powiązane z władzą. 

dostałeś państwowy kontrakcik na miliony i co robiłeś z kasą. Od razu w betonowe złoto.
Będą panowie landlordzi leżeć do góry brzuchem i brać kasę. 

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, hubio napisał(a):

Pier... korpo:

To jest dobre i niedobre. Jak nie możesz wyrzucić lokatora, który po prostu ci nie płaci, to już nie jest takie dobre. 

Specyficzny problem jest z ludźmi, którzy mieszkają w danym miejscu od lat, a w pewnym momencie czynsz przerasta ich dochody/zdolności regulowania zobowiązań czynszowych. Czy właściciel mieszkania powinien być zmuszony do utrzymywania nierentownego lokatora? Mówimy tu oczywiście o sytuacji gdzie czynsz nie jest wzięty z dupy, tylko jest podparty rachunkiem ekonomicznym.

Sprawa niestety nie jest jednoznaczna. Z jednej strony ludzie nie powinni trafiać na bruk, z drugiej strony niby dlaczego jedna osoba prywatna miała utrzymywać inną osobę prywatną nie połączoną żadnym stosunkiem rodzącym taki obowiązek?

@Dimazzmieszkania są drogie, bo ich właściciele chcą aby były drogie. To argument ostateczny i niepodważalny. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
17 minut temu, Suchy211 napisał(a):

To jest dobre i niedobre. Jak nie możesz wyrzucić lokatora, który po prostu ci nie płaci, to już nie jest takie dobre. 

Specyficzny problem jest z ludźmi, którzy mieszkają w danym miejscu od lat, a w pewnym momencie czynsz przerasta ich dochody/zdolności regulowania zobowiązań czynszowych. Czy właściciel mieszkania powinien być zmuszony do utrzymywania nierentownego lokatora? Mówimy tu oczywiście o sytuacji gdzie czynsz nie jest wzięty z dupy, tylko jest podparty rachunkiem ekonomicznym.

Sprawa niestety nie jest jednoznaczna. Z jednej strony ludzie nie powinni trafiać na bruk, z drugiej strony niby dlaczego jedna osoba prywatna miała utrzymywać inną osobę prywatną nie połączoną żadnym stosunkiem rodzącym taki obowiązek?

@Dimazzmieszkania są drogie, bo ich właściciele chcą aby były drogie. To argument ostateczny i niepodważalny. 

Mieszkania są drogie bo jak masz mieszkanie zrobione, umeblowane to czemu masz je sprzedawać taniej niż dziura w ziemi od dewelopera która jeszcze będzie do wykończenia i umeblowania o ile Pan deweloper nie ogłosi bankructwa. Dewelooerka ma 50% marży od czasów MDM. Skoro rzecoznawca wycenia je za 400 tys to masz je sprzedać za 100? To rynek pierwotny od wielu lat w tym kraju odpowiada za ceny mieszkań. Rynek wtórny jest tylko jego pokłosiem.

Opublikowano
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Mieszkania są drogie bo jak masz mieszkanie zrobione, umeblowane to czemu masz je sprzedawać taniej niż dziura w ziemi od dewelopera która jeszcze będzie do wykończenia i umeblowania o ile Pan deweloper nie ogłosi bankructwa. Dewelooerka ma 50% marży od czasów MDM. Skoro rzecoznawca wycenia je za 400 tys to masz je sprzedać za 100? To rynek pierwotny od wielu lat w tym kraju odpowiada za ceny mieszkań. Rynek wtórny jest tylko jego pokłosiem.

Możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, ale właśnie potakując poklepałeś mnie po plecach.

Opublikowano
20 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, ale właśnie potakując poklepałeś mnie po plecach.

No w sumie jak się patrzy pod oferty od developerów skierowane dla lekarzy to tak. Tam zwrot z kupna mieszkania na być większy niż z lokaty więc właścicielom mieszkań zależy na wzroście ceny bo pewnie teraz lekarze to lwia część kupujących od deweloperów.

Opublikowano
W dniu 22.09.2026 o 09:20, LeBomB napisał(a):

Nie, to dalej będzie las, ale np. z wyznaczonymi nieutwardzonymi ścieżkami pieszymi i rowerowymi, a nie wyasfaltowane ścieżki.

20% lasu w lesie, to już nie las ;) 
Do wytyczenia szlaków nie potrzeba przerzedzać lasu.
Do wytyczenia tras rowerowych może być konieczność jakiejś wycinki na wyznaczonej trasie ale tylko w śladzie tej trasy, a nie przerzedzenie całej okolicy. Nie wiem czy miałeś okazję zobaczyć jak wyglądają trasy Glacensis w Kotlinie Kłodzkiej. Budowa tych ścieżek była zrobiona minimalistycznie, w miarę możliwości omijając drzewa, jak już się nie dało to pojedyncze wycięte, ingerencja nie więcej niż w pasie danej ścieżki. Więcej szkód tam potrafią zrobić leśnicy, zagracając czy orając te szlaki.

W dniu 22.09.2026 o 09:38, Badalamann napisał(a):

@Bono_UG Jeśli mowa o lasach w najbliższej okolicy miast, to owszem. Taka modernizacja na teren leśno-parkowy byłaby doskonała. Tak by było to miejsce gdzie można jechać rowerem czy konno. A i zrobienie szlaków "asflatowych" pod rolki nie zaszkodzi.

Wycinka to nie modernizacja, upadłeś na głowę i klepki pogubiłeś?
Taa rolki w trójmiejskich lasach, chciałbym to zobaczyć na nachyleniach rzędu kilkunastu %, względnych wysokościach 20-40m xD

W dniu 22.09.2026 o 19:22, 209458 napisał(a):

Ja całe dzieciństwo zjeździłem rowerem okoliczny wiejski las. Do tego nic nie trzeba robić nic specjalnego. W lasach są przecież drogi gospodarcze, pożarowe i inne. Jak trochę poznasz okolice to wiesz, gdzie się robią głębokie kałuże po deszczu, które kawałki są często używane, a gdzie zaczęły jeżynami zarastać itp.

No właśnie, używany las ma już ścieżki i drogi.

W dniu 22.09.2026 o 20:44, Badalamann napisał(a):

@209458 Jasne, ale w typowym lesie tych ścieżek jest niewiele. W takim "parku" powinny być znacznie bliżej siebie. Można też dodać miejsca do siedzenia, jak w parku.

Nawet najnudniejszy las ma drogi gospodarcze, coraz częściej są to szerokie i twarde szutry, więc rowerem po nich się leci jak po autostradzie.

Typowe lasy sadzone, przeważnie mają jakieś drogi, ścieżki po granicy oddziałów.

Jeżeli nie ma wydeptanych ścieżek, wyznaczonych szlaków turystycznych, to oznacza, że te lasy są nieatrakcyjne dla ludzi, że to typowa plantacja, a nie teren rekreacyjny.
Nie ma sensu na siłę rżnąć i czegoś robić jeżeli okoliczni mieszkańcy tego nie chcą, turyści długodystansowi omijają.

Typowy las gospodarczy to w zasadzie plantacja i powinien być wyznaczony wiek cięcia i według niego rocznie pozyskiwać 1/x powierzchni danego lasu (np. 60 lat, to 1/60 powierzchni). Jedyne do pomyślenia, to czy ciąć w szachownicę, czy inne wzory według siatki oddziałów.

Te atrakcyjne lasy nieraz są w granicach parków krajobrazowych, co już powinno stanowić podstawę do zdecydowanie mniej intensywnej eksploatacji gospodarczej.

Tylko to nie znaczy, że trzeba z nich robić parki w stylu miejskim i psuć ten leśny krajobraz, tworzyć jakieś ścieżki, a całość przerzedzać.

Leśne parki mogą robić miasta, w końcu lasy komunalne też istnieją. Np. w takim znajduje się Opera Leśna w Sopocie, w Gdańsku w lesie między ul. Jaśkowa Dolina, a Żołnierzy Wyklętych w lesie jest teatr, disc golf, kort, plac zabaw, cmentarz.

Takie tereny wpisują się w lasy o charakterze parkowym. No i nie kilka km wgłąb, a co najwyżej kilkaset metrów powinno się przeznaczać na taką ingerencję.

Jedyne co powinno powstawać głębiej, to wiaty odpoczynkowe na szlakach turystycznych, co ma miejsce i nie potrzeba do tego wycinać lasu.

W dniu 25.09.2026 o 17:06, sabaru128 napisał(a):

Myślałem kiedyś nad tym i nawet przez chwilę bym się z tym zgodził ale z drugiej strony nie może być tak że taki bierze nuż, pistolet czy inne narzędzie i rani inne nikomu nie winne osoby, a nawet morduje, a ty możesz się temu tylko przyglądać bo przecież ma nie równo pod kopułą to może, a potem z tego nie grożą mu żadne praktycznie konsekwencje. Ja tego nie rozumiem jak można takie tematy tolerować. Przecież jakby taki by mi kogoś zranił z rodziny albo zabił to bym mu nie darował i nie patrzył czy jest psychiczny czy nie.

Rozumiem, że jak kilkulatek coś odwinie i ktoś zginie, to należy go wsadzić do więzienia, w końcu brak świadomości działania nie zwalnia z kary?

W dniu 27.09.2026 o 10:12, Cappucino napisał(a):

Za soczki i napoje dla dzieci, dobrze, że na kranówę jeszcze je stać, a nie czekaj, też droga.

Nie wiem czy to aktualne ceny ale sama kranówka największe stawki to 10,30zł/m^3, dajmy że razem ze ściekami to lekko zaokrąglając 30zł/m^3. Czyli 1-3gr/l.

Powiedzmy, że dziennie wypija się 2l, to daje 2-6gr. W miesiącu 0,60-1,80zł.

Faktycznie, tragedia, nikogo nie stać na kranówkę... :heu: