Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Zas napisał(a):

Oczywiście, że nie, ale to jedyny sposób rozwiązania problemu, gdy antykoncepcja zawiodła. 

"Problem gdy antykoncepcja zawiodla" :>

I to moj chlopski rozum lubi, stawianie sprawy zero-jedynkowo. Tym co chodza na terapie tez od razu strzelajmy w glowe, rozwiazujmy problem! %-)

Opublikowano (edytowane)

Można też np. edukować młodzież w kontekście antykoncepcji i przestać promować ludzi 'lekkich obyczajów”. Może warto skupić się na przyczynie? 

Po co oferowac korektor, jak mozna po prostu uczyc zeby nie mazac dlugopisem ;)

Ja outuje, nie chce mi się nikogo przekonywać do moich poglądów. Peace

Edytowane przez oldfashioned
Opublikowano

@oldfashioned Oczywiście edukacja seksulana też jest ważna. Przy poprawnym stosowaniu antykoncepcji jest mniej "wpadek" i za tym mniej aborcji.

Dlatego duży plus dla obecnego rządu za wprowadzanie tego do szkół w ramach edukacji zdorwotnej.

Obyczaje każdy ma jakie mu pasują. Nie ma to nic do rzeczy. Ważne by dobrze i dużoz  życia, w tym seksualnego, korzystać.

Społeczeństwa wschodniej części Europy są wciąż bardziej konserwatywne i religijne niż zachodniej, a aborcji dużo, nieraz kilka razy więcej. To był i jeszcze wciąż jest efekt fatalnej edukacji seksualnej oraz trudności z dostępnością antykoncepcji dla cześci społeczeństwa(biedniejszych oraz  zmałych ośrodków)

Nadal niczego to nie zmienia w tym co napisałem wcześniej. Bo do niechcianych ciąż i tak dochodzi, więc są potrzebne aborcje.

W skali takiego kraju jak Polska to tak czy inaczej będzie kilkadziesiąt tys aborcji rocznie, wcześniej ponad 100 000.

Ale i tu, przy pełnej dostępności środków wczensoporonnych nie byłby to problem, bo te są tanie. Cenę podnosi najwyżej "czarnorynkowość", wynikająca z przepisów prawa.

Opublikowano

Ale ktoś tu piszę, że aborcja ma zastąpić świadomość i antykoncepcje?

Tu musisz uderzać do świętojebliwych i innych ludzi z gwoździem w bani co od lat blokują edukację seksualną i dostęp do środków antykoncepcyjnych.

A jak któraś różowowłosa uzna, że będzie sobie robić skrobanki jak jej się będzie chciało i potem będzie miała problemy zdrowotne to jej problem.

Opublikowano

Można, a nawet trzeba uczyć i uświadamiać, ale niech ta nauka będzie też konkretna, a nie na zasadzie że jest pierdyliard płci i że kalendarzyk jest prawilną formą antykoncepcji, a pozostałe to zło...

Prawo wtedy też niech będzie odpowiednio dostosowane, a kupowanie środków antykoncepcyjnych przez młodych ludzi niech nie będzie obarczone durnymi spojrzeniami.

O aborcji się mówi, a o wielu innych rzeczach, bardziej podstawowych i naturalnych dalej nie, ciągle wywołują one u wielu ludzi wstyd, dalej są tematem tabu, co powoduje że rodzice nie rozmawiają z dziećmi o wielu rzeczach, że młodzież pozyskuje zakrzywiony obraz seksualności z internetu. Temat rozbudowany i bardzo zróżnicowany też regionalnie, bo zależny też od zakorzenienia w wierze. Póki podejście (ogólnie, nie chodzi mi wyłącznie o aspekt wiary) się nie zmieni, to będziemy tkwić w obecnym stanie prawnym i poglądowym.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

O nie. Jak to wpłynie na Twoje życie?

Pojawia się coraz więcej filmów czy seriali gdzie takie postacie są dodawane.  Nie lubię oglądać filmów z gejami, a coraz trudniej znaleźć takie filmy czy seriale żeby choć wzmianki nie było o nich. To samo z grami. Sam też jak zrobię grę to mogą się mnie uczepić że nie dodałem takich postaci do gry. Nie mogę w ogłoszeniu napisać że szukam, np. opiekunki do dziecka tylko muszę napisać że szukam osoby bo inaczej wlepią mi karę.

Czemu chciałbyś im tego zabronić? Przecież to nie twoja sprawa.

Ja im nie zabraniam. Mogą sobie być. Tylko nie lubię ich oglądać, a coraz częściej się ich spotyka. Patrz wcześniejszy akapit.

On mówi, że takie małżeństwo jest pod szczególną ochroną państwa, ale nie mówi, że innych nie może być :) 

Tylko pytanie co będzie jak się władza zmieni. Kto ich będzie chronił. Przyjdzie władza, która ma całkiem inne poglądy na ten temat i co oni w tedy zrobią.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano (edytowane)

@sabaru128 a ja np. nie lubię patrzeć na wrzeszczące bachory na ulicy albo w filmach czy na całujące się pary na ulicach, a coraz trudniej znaleźć takie firmy czy seriale żeby tego nie było... I jak tu żyć.... ???? :rotfl2:

Edytowane przez hubio
Opublikowano
22 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

Pojawia się coraz więcej filmów czy seriali gdzie takie postacie są dodawane.  Nie lubię oglądać filmów z gejami, a coraz trudniej znaleźć takie filmy czy seriale żeby choć wzmianki nie było o nich. To samo z grami.

A jakbyś nie lubił oglądać szatynów to szatyni mieliby nie móc brać ślubów? 

pomijając fakt, że to co napisałeś jest kretynskie i nie wiem czy można coś głupszego napisać, to musisz kolego głosować portfelem. Oglądaj tv Republika i tv trwam. Tam jest kontent dla Ciebie.

Sam też jak zrobię grę to mogą się mnie uczepić że nie dodałem takich postaci do gry.

Kto się doczepi? :) 

Nie mogę w ogłoszeniu napisać że szukam, np. opiekunki do dziecka tylko muszę napisać że szukam osoby bo inaczej wlepią mi karę.

A co to ma wspólnego z gejami?

Ja im nie zabraniam. Mogą sobie być. Tylko nie lubię ich oglądać, a coraz częściej się ich spotyka. Patrz wcześniejszy akapit.

Ja też nie lubię oglądać twoich bardO głupiutkich postow, a jednak nie jest to powód aby cię zbanować :) 

Tylko pytanie co będzie jak się władza zmieni. Kto ich będzie chronił. Przyjdzie władza, która ma całkiem inne poglądy na ten temat i co oni w tedy zrobią.

No nic, bo to kwestia sądów a nie władzy ustawodawczej i wykonawczej. Ale ty nic nie wiesz dlatego takie prawicowe brednie piszesz i nabierasz się na każde prawicowe kłamstwo w necie. 

Opublikowano
59 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja też nie lubię oglądać twoich bardO głupiutkich postow, a jednak nie jest to powód aby cię zbanować :) 

no tak mam własne zdanie na ten temat to od razu banem już straszy.

Opublikowano
37 minut temu, sabaru128 napisał(a):

no tak mam własne zdanie na ten temat to od razu banem już straszy.

Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i logicznie składać tego co ktoś napisał, co? 

I w dodatku oburza się o wspomnienie bana (kiedy nie jestem nawet modem) gość, który chwilę wcześniej odmawia praw człowieka grupie bo nie lubi na nich patrzeć. 

Naprawde - festiwal typowej prawackiej hipokryzji i nierozgarnięcia.

Opublikowano
42 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

gość, który chwilę wcześniej odmawia praw człowieka grupie bo nie lubi na nich patrzeć. 

To teraz to już przekręciłeś wszystko co napisałem. Ech. Widzę że ty mnie nie rozumiesz dalej o co mi z tymi tematami chodzi.

Opublikowano
2 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Nie mogę w ogłoszeniu napisać że szukam, np. opiekunki do dziecka tylko muszę napisać że szukam osoby bo inaczej wlepią mi karę.

Chodzi o parytet i brak dyskryminacji płci w ofertach, ale chodzi o kobiety i mężczyzn a nie wymyślone płcie społeczne. Możesz napisać po prostu że szukasz opiekunki/opiekuna, nie musisz pisać wymysłów w stylu osoby do opieki czy osoby opiekuńczej :P 

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A jakbyś nie lubił oglądać szatynów to szatyni mieliby nie móc brać ślubów? 

Już znałem takiego co twierdził, że niepełnosprawni nie powinni pokazywać się publicznie, że powinni siedzieć w domach czy ośrodkach opieki, a nie jeździć wózkami inwalidzkimi po okolicy itp. Także spokojnie, tutaj do takiego poziomu jeszcze nie doszło.

Opublikowano
6 minut temu, sabaru128 napisał(a):

To teraz to już przekręciłeś wszystko co napisałem. Ech. Widzę że ty mnie nie rozumiesz dalej o co mi z tymi tematami chodzi.

Napisałeś, że nie lubisz patrzeć na gejow i dlatego mają nie mieć ślubów.

jak nie umowa pisać to może wróć do pisma obrazkowego.

Opublikowano
12 godzin temu, hwdp43 napisał(a):

Ale gejowskie orgie na parafiach z udzialem ksiezulkow sa ok co nie ?

A niegejowskie?

Nie mam nic przeciwko gejowskim małżeństwom do momentu przyznania im prawa do adopcji dzieci, gdyż uważam że statystycznie za często będzie miało to negatywny wpływ na ich psychikę, ale...

Ogólnie w tym, no lewym podejściu do rzeczywistość są pewne kłaczki. 

Wolność wolnością, ale mi nie wolno wystawić ogłoszenia że zatrudnię cycatą, blondwłosą, czarnoskóra, 90-60-90 do parzenia kawy, a właśnie to, czy to smaczne czy nie powinienem móc wpisać w ogłoszenie jeśli tylko mam na to ochotę. Zamiast tego muszę szukać "osoby do" bo to wolnościowe prawo przestaje być wolnościowe, kiedy przestaje pasować do koncepcji lewostronnych. Lewa strona niewiele różni się pod tym względem od prawej. Wolno to co lewa/prawa strona sobie życzy, nie wolno na tej samej zasadzie. 

12 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Chodzi o parytet i brak dyskryminacji płci w ofertach, ale chodzi o kobiety i mężczyzn a nie wymyślone płcie społeczne. Możesz napisać po prostu że szukasz opiekunki/opiekuna, nie musisz pisać wymysłów w stylu osoby do opieki czy osoby opiekuńczej :P 

Bez sprawdzania, kiedy temat był modny główny nurt mówił właśnie, że nie może i że musi. 

Opublikowano

@Suchy211 ile czasu jeszcze Ty i wielu tutaj będziecie wierzyć w każde słowo "głównego nurtu", mediów, tiktokerów, youtuberów itd. bez sprawdzania żadnych informacji? O tym pisano już w grudniu 2025 na stronach gov.pl

https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/006365

data publikacji strony:

image.thumb.png.2923c974e3aec21833aa2c75db9bd686.png

co tam mamy?

Cytat

Od 24 grudnia 2025 roku podczas rekrutacji oraz przygotowywania ogłoszeń o pracę będziesz musiał:

używać neutralnych płciowo nazw stanowisk
prowadzić rekrutację w sposób niedyskryminujący kandydatów ze względu na płeć.
Z ogłoszenia o pracę oraz nazwy stanowiska musi wynikać, że praca może być wykonywana przez osobę dowolnej płci.

Przykład

Pan Roman prowadzący działalność gospodarczą planuje zatrudnienie osoby do pomocy w sekretariacie. W ogłoszeniu wskaże, że szuka asystenta lub asystentki.

Ale prawica "neutralność płciową" tekstu zaraz traktuje jak LGBT wypaczając totalnie proste znaczenia prostych określeń. Jeżeli ktoś choć trochę się interesował tematem, to tkwienie do dziś w przeświadczeniu, że trzeba używać jakichś lewicowych wymysłów żeby napisać ofertę o pracę wynika albo z lenistwa albo z głupoty.

Owszem, niektóre określenia stanowisk pracy w języku polskim mogą nie mieć rodzaju żeńskiego nie siląc się na użycie feminatywów, więc jak ktoś nie chce używać określeń typu szukam murarza/murarki, czy wymysłów typu osoba murarcza (brzmi jak jakiś łamacz językowy), to po prostu można napisać że szuka się osoby z umiejętnościami murarskimi,, wykształceniem murarskim, czy po prostu osoby do murowania.