Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Czy to ta Sowa v.2, o której tak ochoczo pisał Palade? 🤭

Byłby głupi, gdyby nie dokumentował, przecież to doskonała polisa bezpieczeństwa... tylko że zmieniła się władza, no i jest potrzeba sukcesów w rozliczeniach. :) 

2 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

Kral powinien dostać obstawę z gromu i przebywać pod kamerami 24/7 bo jak się go pozbędą to będzie koniec afery. 

O to to...

Opublikowano

Radosław Piesiewicz usłyszał dwa zarzuty

art. 230 KK — płatna protekcja

art. 302 KK — faworyzowanie wierzycieli.

Według ustaleń TVN24 drugi wątek ma dotyczyć okoliczności, w których Piesiewicz wycofał swoje środki z Zondacrypto — śledczy badają, czy został uprzywilejowany wobec innych klientów w okresie zagrożenia niewypłacalnością giełdy.

Opublikowano
1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

https://wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32992259,nie-bedzie-edziennika-nawrocki-zawetowal-ustawe.html#s=BoxPWDImg1

Co za kretyn. Mam w rodzinie nauczycieli i oni mówili, że na to czekają, że to będzie realna zmiana na lepsze. 

Nie mam już wątpliwości, że Nawrocki to szkodnik działający na złość rządzącym a zwykłych ludzi ma w dupie. Co za szkodnik. 

ale argumenty ma dobre

Cytat

Jeżeli tworzymy tak ogromną bazę danych, jej bezpieczeństwo musi być absolutnym priorytetem. Tymczasem ustawa nie daje wystarczających gwarancji dotyczących zabezpieczenia tych informacji i dostępu do nich

Cytat

który ma kosztować ponad dwieście milionów złotych

dwieście milionów złotych za edziennik? przecież to jest kolejne wyłudzenie pieniędzy

Opublikowano
1 minutę temu, nozownikzberlina napisał(a):

ale argumenty ma dobre

dwieście milionów złotych za edziennik? przecież to jest kolejne wyłudzenie pieniędzy

Moim zdaniem te argumenty są kretynskie. Polacy używają mobywatela, podpisu elektronicznego, nasze dane są wszędzie a on się boi, że dojdzie do wycieku danych danych dzieci. I tak dane dzieci są już w sieci, ludzie wypełniają wnioski o 800 plus , rejestrują się w ofyseuszu, rozliczają pity i wiele innych. Żyjemy w xxi wieku i cyfryzacja to standard a ten młot robi szopkę jakby to były czary. 

Co do tych 200 milionów - jeśli to jest koszt całej platformy i aplikacji to nie uważam, że to jest szczególnie dużo w czasach, w których jeden przystanek autobusowy potrafi kosztować milion złotych. 

Oczywiście uważam, że to jest pewnie wał i część tej forsy pójdzie nie tam gdzie trzeba ale w Polsce tak jest chyba z każdą inwestycja z pieniędzy publicznych, ot państwo z gówna i dykty nieprzerwanie od 1990 roku. Poza tym 200 milionów to naprawdę niewiele w skali całego budżetu a przez tego pajaca stracą nauczyciele. 

Oni źle zarabiają, wszystkie rządy od dawna mają ich w nosie a teraz kibol wykorzystuje ich do politycznej nawalanki, to jest po prostu słabe. 

Opublikowano
15 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Moim zdaniem te argumenty są kretynskie. Polacy używają mobywatela, podpisu elektronicznego, nasze dane są wszędzie a on się boi, że dojdzie do wycieku danych danych dzieci. I tak dane dzieci są już w sieci, ludzie wypełniają wnioski o 800 plus , rejestrują się w ofyseuszu, rozliczają pity i wiele innych. Żyjemy w xxi wieku i cyfryzacja to standard a ten młot robi szopkę jakby to były czary. 

no ja nie wiem, nie było jeszcze żadnego info o wykradnięciu bazy danych typowo obfitej w dane dzieciaków

17 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Co do tych 200 milionów - jeśli to jest koszt całej platformy i aplikacji to nie uważam, że to jest szczególnie dużo w czasach, w których jeden przystanek autobusowy potrafi kosztować milion złotych. 

To jest w ogóle nie ten rząd wielkości, jeśli chodzi o cenę takiego systemu. Zrobione typowo żeby wyciągnąć hajs.

Przepraszam ale ja nie chcę specjalistów Tuska którzy walą AI slop i ciągną kasę z budżetu. Ponad dwieście milionów, hah. To proszę mi dać połowę tego i Wam zrobię apke razem z platformą z dożywotnim supportem. 

Opublikowano

Nie twierdzę, że był wyciek tylko, że te dane są w chmurze. Nie raz wpisywałem dane dzieci na stronach .gov. To co, dzienniki już zawsze mają być papierowe? To jest tylko głupia wymówka. 

Co do kasy to politycy kradną i jak nie ukradną tutaj to zrobią to gdzie indziej a przynajmniej by zrobili coś dobrego dla ludzi a nie tylko dla siebie jak to mają w zwyczaju. 

Opublikowano
Teraz, Henryk Nowak napisał(a):

To co, dzienniki już zawsze mają być papierowe? To jest tylko głupia wymówka. 

Nie wiem jak jest ale znajomi normalnie korzystają z jakichś elektronicznych dzienników swoich dzieciaków.

2 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Co do kasy to politycy kradną i jak nie ukradną tutaj to zrobią to gdzie indziej a przynajmniej by zrobili coś dobrego dla ludzi a nie tylko dla siebie jak to mają w zwyczaju. 

Nie można przymykać oka na takie złodziejstwo bo tylko tym zachęcasz do kradnięcia. Przykład pani profesor. Powinna w kryminale siedzieć. 

Opublikowano
2 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

Nie wiem jak jest ale znajomi normalnie korzystają z jakichś elektronicznych dzienników swoich dzieciaków.

Nie można przymykać oka na takie złodziejstwo bo tylko tym zachęcasz do kradnięcia. Przykład pani profesor. Powinna w kryminale siedzieć. 

Rodzice widzą oceny swoich dzieci, nieobecności, dostają wiadomości itp np w librusie, ale jest jeszcze dziennik klasy, który prowadzi nauczyciel i kuratorium może mieć do niego wgląd przy kontroli placówki i ten dziennik jest papierowy. 

Jakbyśmy mieli czekać aż politycy przestaną kraść to byśmy się nigdy nie doczekali. Oczywiście, że złodzieje powinni siedzieć w kryminale, ale jak widać nie siedzą i takie indywidua jak czarnek, Sasin, doktor milioner z ko czy ww. pani profesor nie siedzą i nie zanosi się na to by mieli zostać aresztowani a nauczycieli traktuje się po macoszemu od dawna. Niech się kłócą o finansowanie czegoś innego ale w tym przypadku by mogli odpuścić. W szkołach jest kryzys kadrowy, zaraz będzie protest a potem być może strajk a kibol tylko dolewa oliwy do ognia. 

Opublikowano
5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Rodzice widzą oceny swoich dzieci, nieobecności, dostają wiadomości itp np w librusie, ale jest jeszcze dziennik klasy, który prowadzi nauczyciel i kuratorium może mieć do niego wgląd przy kontroli placówki i ten dziennik jest papierowy. 

Jakbyśmy mieli czekać aż politycy przestaną kraść to byśmy się nigdy nie doczekali. Oczywiście, że złodzieje powinni siedzieć w kryminale, ale jak widać nie siedzą i takie indywidua jak czarnek, Sasin, doktor milioner z ko czy ww. pani profesor nie siedzą i nie zanosi się na to by mieli zostać aresztowani a nauczycieli traktuje się po macoszemu od dawna. Niech się kłócą o finansowanie czegoś innego ale w tym przypadku by mogli odpuścić. W szkołach jest kryzys kadrowy, zaraz będzie protest a potem być może strajk a kibol tylko dolewa oliwy do ognia. 

Kryzys kadrowy? No nie powiedziałbym! 

4 minuty temu, trepek napisał(a):

Wiadomo, nic nie robić, zero innowacyjności. Lepiej kupić gotowca z półki od USA/Korei/Niemiec/Izraela. W Polsce tylko oze-sroze i dopłata do nierentownych kopalni. Jak kraj kolonialny.

wiadomo, specjaliści od AI slopu, innowacyjność chatagpt czy innego dobrodziejstwa, za dwieście milionów. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Kryzys kadrowy? No nie powiedziałbym! 

wiadomo, specjaliści od AI slopu, innowacyjność chatagpt czy innego dobrodziejstwa, za dwieście milionów. 

Daruj sobie. W szkole mojej kuzynki brakuje anglistów, polonistów, wspomagających i psychologa. Z ciekawości wszedłem na serwis oświatowy zanim ci odpisałem i jest mnóstwo ofert, nawet z dzisiaj a oficjalnie brakuje prawie 20k nauczycieli. Jak już mówiłem - mam nauczycieli w rodzinie i one muszą robić nadgodziny bo nie ma wystarczająco dużo nauczycieli w ich szkołach. Tylko mniej niż 5% nauczycieli w Polsce ma mniej niż 30 lat i kryzys się pogłębia pomimo tego, że jest niż demograficzny. 

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Szkoly-szukaja-nauczycieli-Brakuje-nawet-20-tys-etatow-9175024.html

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Daruj sobie. W szkole mojej kuzynki brakuje anglistów, polonistów, wspomagających i psychologa. Z ciekawości wszedłem na serwis oświatowy zanim ci odpisałem i jest mnóstwo ofert, nawet z dzisiaj a oficjalnie brakuje prawie 20k nauczycieli. Jak już mówiłem - mam nauczycieli w rodzinie i one muszą robić nadgodziny bo nie ma wystarczająco dużo nauczycieli w ich szkołach. Tylko mniej 5% nauczycieli w Polsce ma mniej niż 30 lat i kryzys się pogłębia pomimo tego, że jest niż demograficzny. 

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Szkoly-szukaja-nauczycieli-Brakuje-nawet-20-tys-etatow-9175024.html

No w sumie się nie dziwię. Od piętnastu lat w mediach obrzydzane są dzieci, a że praca nauczyciela to praca z dziećmi, to mało kto chce to robić. 

Dziennik za ponad dwieście milionów tutaj nic nie zmieni kolego. 

Opublikowano
8 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

No w sumie się nie dziwię. Od piętnastu lat w mediach obrzydzane są dzieci, a że praca nauczyciela to praca z dziećmi, to mało kto chce to robić. 

Dziennik za ponad dwieście milionów tutaj nic nie zmieni kolego. 

Nie chodzi o dzieci tylko o wynagrodzenia. Nie chodzi o to czy sam dziennik coś zmieni ale o to, że pomoże obecnym nauczycielom, którzy tego oczekują. No ale lepiej mieć ich w dupie. 

O, pisowski hejter z Twittera sam zgłosił się do prokuratury https://wiadomosci.wp.pl/artur-chodzinski-pojawil-sie-w-prokuraturze-w-katowicach-w-tle-sledztwo-zondacrypto-7323264899188800a

Ciekawe, czy będzie sypać 😂

Opublikowano
40 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Te aktualne dzienniki są albo słabe albo beznadziejne ;) do tego przez to że oferowane przez prywatne firmy, to jeśli chcesz mieć dostęp do sporej części funkcjonalności przez apkę musisz płacić. 

Opublikowano (edytowane)

myślę, że obecnie mamy znacznie poważniejsze problemy.

https://www.rmf24.pl/regiony/trojmiasto/news-szpital-w-miastku-zamkniety-mieszkancy-wyszli-na-ulice,nIdn,1015421

obraz.thumb.png.45be8d06fabc1b8324151882743677b5.png

Służba zdrowia potrzebuje wielomiliardowych dofinansowań, szkoły będą musiały poczekać na wyprostowanie budżetu. 

obraz.png.2beee0c6940f3510ed3b2a95f66c9f34.png

to Tusk w sumie spełnia obietnicę, likwiduje abonament RTV. Ale za to będą inne opłaty! X D

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

Służba zdrowia potrzebuje wielomiliardowych dofinansowań

I frytki z keczapem,niech nie kradną na placówkach publicznych i niepublicznych a w ministerstwie niech nie pierdzą w fotele i wprowadzają nowe leki choćby bez refundacji a nie ze pozniej kupujesz wapno w blistrach z chin lub indii

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

Do czego doszło żebym się zgadzał z nożownikiem %-)

4 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

ale jak widać nie siedzą i takie indywidua jak czarnek, Sasin, doktor milioner z ko czy ww. pani profesor nie siedzą i nie zanosi się na to by mieli zostać aresztowani

I dlatego m.in nikt z obecnej ekipy nie dostanie już mojego głosu, a na konfokacapów i pisowskich złodziej nigdy też nie zagłosuje %-)

Dobrze że kibol to zawetował ja jestem za, nie za tą kwotę. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano
Cytat

Skandal w samorządzie lekarskim. Tytoniowy lobbysta powołany na prestiżowe stanowisko

Profesor Krzysztof J. Filipiak został powołany na najbliższe pięć lat do Rady Ekspertów Naczelnej Izby Lekarskiej. Wyboru dokonano, pomimo że portal Zero.pl ujawnił związki lekarza z branżą tytoniową, a w samorządzie medyków prowadzone jest postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

https://zero.pl/news/krzysztof-filipiak-wyrozniony-przez-nil-w-tle-zwiazki-z-branza-tytoniowa-i-politykami-ko

Cytat

Resort sprawiedliwości chce, by operatorzy bankomatów nagrywali klientów wypłacających gotówkę

https://www.cashless.pl/19509-ministerstwo-sprawiedliwosci-bankomaty-propozycja

image.thumb.png.dc7c14ad9bdfa85d1de56f20386b70c8.png