Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koalicja taka nieudolna w social mediach, fejk wisi od kilku dni a żaden z posłów nie skomentował tego pod tym wpisem. Do tego nadal brak rzecznika który te fejki prostowałby zaraz po upublicznieniu. 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie bardzo widzę, co tu można prostować. Na przystanku stoi sobie paru czarnych czekając na autobus, a Janusz Kowalski pisze, że przybyli za Tuska. Może przybyli za Tuska, może wcześniej i co z tego.

Tylko Rafał Trzaskowski nie rządzi w Polsce (co najwyżej w Warszawie) i nie miał wpływu na sytuację na zdjęciu.

Edytowane przez wamak
  • Like 1
Opublikowano

screenshot_20250419_072938_facebook-jpg.

screenshot_20250419_073343_facebook-jpg.

https://tvrepublika.pl/Swiat/Egzekucja-niewinnego-dziecka-w-lonie-matki-Polska-w-roku-2025/186946

Takich głosów sporo słyszę:

Cytat

W drugiej turze na Trzaskowskiego zagłosuję tylko jak będzie Braun, albo Mentzen z nim walczył. Jeśli będzie Tadeusz Batyr i wygra to niech giną peowskie pindy. Skoro prof.Dudek straszy, że Batyr może nawet zrobić wojskowy przewrót, to trudno najwyraźniej ten kraj na nic innego nie zasługuje. Polaki robaki sami wybierają swoją zagładę głosując na reprezentantów lobby deweloperskiego czy obcinaczy składki zdrowotnej a potem idą do szpitala i my panie nie wiedzieli na co się pisali. Ja tego peowsko-pisowskiego syfu już mam dość, tuż za granicą wojna, na świecie przetasowania całego porządku a w Polsce kłótnia o pucie, aborcję i branie kasy od miejscowej mini oligarchii, która inwestuje w połacie betonowego złota na chów klatkowy. Jednocześnie cicha prywatyzacja służby zdrowia i promocje debilizmów przez obcinanie dofinansowania polskiej nauce i traktowanie ludzi, którzy jeszcze ciągną ten kraj- jak urzędnicy niższego szczebla, doktoranci itd jak gówno i obciążenie dla nowej polskiej szlachty- Panów Przedsiębiorców. Chcieliście Ameryki to macie, skumbrie w tomacie*. ;)

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-wybory-wygrywa-się-w-końskich.2410635/post-192930521

Cytat

Ja tej koalicji dałem szansę, bo miałem nadzieję, ze rządy PiS ich otrzeźwią i wezmą się za rządzenie, a ich jedyna recepta to więcej tego co było za poprzedniego PO. Nieważne, że czasy inne, otoczenie się zmienia, podejście do ekonomii itd. Niestety, ale tam nie ma żadnej refleksji, co najlepiej pokazują poczynania sztabu wyborczego bążura, który jakby na siłę chciał skopiować wszystkie błędy Komorowskiego z 2015 roku. Oni są jak Burbonowie po 1815 roku i powrocie do władzy, niczego nie zapomnieli i niczego się nie nauczyli. Więc będą mieli kolejną rewolucję. Nie chcą powrotu pisobolszewii (za kolegą Becksem) to niech nie podlizują się jej elektoratowi, tylko zadbają o swój. Bo na razie to wygląda jak PiS, który mocniejszych perfum używa i mniej śmierdzi.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-wybory-wygrywa-się-w-końskich.2410635/post-192930813

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Zaraz Ci napiszę, że przedstawienie perspektywy organizacji praw osób transpłciowych to lewacka kreacja która powinna być usunięta i nie ma to najmniejszego znaczenia :E 

Osoby chore psychicznie i zboczeńcy również mają prawo do wypowiedzi, ale muszą uznać demokratyczny wybór większości. 🤗

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Camis napisał(a):

TBH, równie dobrze mogłyby się te głosy zamknąć. Komentuje to w ogóle ktoś, kto w Polsce mieszka albo zna realia przedsiębiorców?

Obcięcie składki zdrowotnej było konieczne. I niech se głosuje na Batyra, co mnie to.

Ogólnie to forum się chyba stacza. Coraz więcej głupkowatych wypowiedzi stamtąd wklejasz.

Totalnie dla mnie odklejone jest czepianie się tego, że sejm OBNIŻYŁ jakąś daninę.

I naprawdę, niech się ktoś z dziesięć razy w łeb puknie młotkiem, zanim zacznie sobie robić jaja z polaryzacji armii. Ktoś widzi sytuację za wschodnią granicą i łączy kropki, że średnio mamy teraz warunki, żeby być bardzo wybredni co do rządzących?

1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Ten motyw z aborcją jest ohydny. 

Wstrętne sadystyczne odpady. To nie oni czują ból, więc mają to w dupie i liczy się tylko ich prymitywne rozumienie życia. To sa momenty, kiedy naprawdę nóż mi się w kieszeni otwiera. 

A ja myślę, że głównym problemem jest to, że oni sobie mogą po prostu pierdzielić głupoty pod wybory, bo ich ten temat nie dotyczy.

Też w ogóle śmieszne, jak aborcja jest takim nośnym tematem w czasach, kiedy tych dzieci po prostu zaczyna ubywać do zera xD

6 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Zaraz Ci napiszę, że przedstawienie perspektywy organizacji praw osób transpłciowych to lewacka kreacja która powinna być usunięta i nie ma to najmniejszego znaczenia :E 

Mnie najbardziej w tej sprawie irytuje to, jak się teraz debilnie robi i politykę, i kliki w mediach – szczuciem. Nie mogli rzetelnie przedstawić tej sprawy jak Guardian czy Reuters, tylko musieli doklejać swoje tezy o byciu kobietą w ogóle, żeby im różne incele to podawały dalej i robiły ruch.

Przyznam, że naprawdę obrzydza mnie już miejscami, w jakich czasach teraz żyjemy – permanentnym szczuciem jednych grup na inne. I w ogóle to obecne przebodźcowanie różnymi socialami i tiktokami wydaje mi się coraz bardziej szkodliwe na dłuższą metę. Największym szkodnikiem to wydaje mi się Instagram, który tak zniekształca obraz rzeczywistości. Potem ludzie mają od siebie jakieś totalnie odklejone wymagania albo w drugą stronę – popadają w głupie kompleksy.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)

celna ale to reklama ktorej bezposrednio nie wybrali, nie obwiniaj onetu o taka zbrodnie :hihot:

Cytat

Zespół Brzoski kończy swoją misję. Do końca maja lista 400 propozycji

Z końcem maja kończy się moja rola w zespole ds. deregulacji — powiedział w rozmowie z PAP Rafał Brzoska, przedstawiciel przedsiębiorców ds. upraszczania przepisów i szef InPostu. Przekonywał, że polskie przepisy są bardziej korzystne dla zagranicznych korporacji niż dla rodzimych firm.

Cytat

Uważa, że "jesteśmy tylko biorcami narzuconych przez Brukselę przepisów, które ograniczają naszą konkurencyjność"

https://businessinsider.com.pl/prawo/zespol-brzoski-konczy-swoja-misje-do-konca-maja-lista-400-propozycji/f3cdb3y

nowe, nie znalem XD

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
Cytat

Jeśli wybory wygra Trzaskowski, może nastąpić nieporównywalny z niczym chaos [OPINIA]
Być może Rafał Trzaskowski zupełnie niepotrzebnie bije się o prezydenturę. Wszak o ważności wyborów zdecyduje ziobrysta. Tego jestem pewien: problemów prawnych nie będzie, tylko jeśli wygra Karol Nawrocki. W takiej sytuacji Izba Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego – która ocenia legalność wyborów – uzna wynik bez mrugnięcia okiem. W tej izbie – stworzonej za czasów PiS – zasiadają wyłącznie neosędziowie, czyli sędziowie z nadania PiS.

https://www.onet.pl/informacje/newsweek/trzaskowski-moze-nie-zostac-prezydentem-o-waznosci-wyborow-zdecyduje-ziobrysta/w8wyrdv,452ad802

Opublikowano
8 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Totalnie dla mnie odklejone jest czepianie się tego, że sejm OBNIŻYŁ jakąś daninę.

To nie jest realne obniżenie. To jest tylko zmiana struktury obciążeń. Faktycznie suma składek po tych zmianach ma być nieco niższa. Różnica zostanie uzupełniona że zwiększonej dotacji budżetowej.

Więc jak najbardziej nie jest odklejone posiadanie jakiejś opinii czy ta zmiana struktury obciążeń jest sensowna czy nie jest.

Opublikowano
41 minut temu, Camis napisał(a):

To nie ma znaczenia, bo jak wyborów nie uznają, to za sterami siądzie marszałek sejmu.

16 minut temu, adashi napisał(a):

To nie jest realne obniżenie.

To jest realne obniżenie, bo mniej zapłacisz. Celem nie było ratowanie NFZ, tylko odciążenie gospodarki.

image.png.263b35c17dbc9b675388614fcc6eac17.png

Opublikowano
2 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

To nie ma znaczenia, bo jak wyborów nie uznają, to za sterami siądzie marszałek sejmu.

To jest realne obniżenie, bo mniej zapłacisz. Celem nie było ratowanie NFZ, tylko odciążenie gospodarki.

image.png.263b35c17dbc9b675388614fcc6eac17.png

O kurczę, faktycznie na Elektorat działają takie manewry.

Opublikowano

OK, zgadzam się, że masz w dużej części rację. Tylko że system ochrony zdrowia się nie spinał nawet przy poprzednim poziomie składek. Teraz obniżono nieco składki niektórym. To powoduje, że system nie zepnie się odrobinę bardziej. I tę odrobinę dosypano z kasy wspólnej. I od przedsiębiorców, i od najemnych, i od całej reszty. To nie ma znaczenia, że się to inaczej nazywa (podatki, a nie składki). Globalnie to jest na pewno niedobre, bo potęguje fikcję odrębnego finansowo systemu ochrony zdrowia. Psychologicznie oddziałuje dobrze na grupę, której nominalnie obniżono. Grupa która tylko do tego dopłaci nie zdaje sobie z tego sprawy, więc być może nawet też będzie klaskać.

Nie przesądzam jaka powinna być struktura obciążeń składką zdrowotną. Ale powinno się dążyć do tego, aby to się bilansowało. Jak się nie da zwiększać obciążeń albo optymalizować wydatków, trzeba pogarszać jakość świadczeń. Wykonano krok w kierunku przeciwnym.

• Confused 1
Opublikowano

Ale wiesz że to nie będzie się spinać nawet kiedy NFZ będzie pochłaniał 30%, 50, 7, 48% PKB i wybierz sobie jakąkolwiek losową liczbę. Bo lekarz zamiast zarobić 300k w miesiącu, to sobie wpisze 500k, 900k, 85k bądź wybierz sobie dowolną liczbę. Również szpital w dokumentach będzie wpisywał sobie dowolną liczbę która jest dostępna z “puli” dofinansowania z podatków czy składek za zabieg - tam nie ma limitów, nie ma nawet ustawy czy prawa wpisującego ceny odgórnie ustalone bądź widełek za operację/zabieg. Szpitale to studnia bez dna, która nigdy nie wyjdzie na plus, a zabiegi nigdy się nie skrócą bo tutaj nie chodzi o pieniądze a przepustowość szpitali i wyspecjalizowaną kadrę której brakuje. 
Bo ja wiem, że jak mam mieć raka to zapisze się do 2 lekarzy w całej Polsce którzy mi pomogą. Jak złamie nogę to pójdę do 3 “specjalistów” którzy mają najwięcej udanych operacji/zabiegow. Lekarze mają reputację jak adwokaci i chodzi się do tych którzy wygrywają. 

Opublikowano

@adashi

Niestety NFZ, to już ogromny temat na rozmowę. Żadne zwiększanie składek nie naprawi systemu.

W ciągu 20 lat skumulowana inflacja wyniosła prawie 100%. Z kolei budżet NFZ wzrósł z 20 do 200 mld, dziesięciokrotnie. 

Czy w ciągu 20 lat np. kupno karetki podrożało 10x? Czy wybudowanie budynku szpitala/remont podrożał 10x? Czy ogółem specjalistyczne sprzęty medyczne podrożały 10x?

Opublikowano

No ja podzielam tę opinię. Podnoszeniem składek nie naprawi się systemu. Czas na redukcję świadczeń do takiego poziomu, aby to się zbilansowało. Wtedy się okaże ile jeszcze warto zapłacić lekarzom i pielęgniarkom, a ile już nie. Jestem także zwolennikiem symbolicznej odpłatności za procedury. Niech to będzie choćby te 20 zł. za konsultację czy za dobę pobytu w szpitalu.

Opublikowano
5 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Niestety NFZ, to już ogromny temat na rozmowę. Żadne zwiększanie składek nie naprawi systemu.

Wydajemy jeden z najniższych odsetków PKB w Europie na ochronę zdrowia, żadna reforma bez zmiany tego stanu nie poprawi sytuacji służby zdrowia.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, adashi napisał(a):

OK, zgadzam się, że masz w dużej części rację. Tylko że system ochrony zdrowia się nie spinał nawet przy poprzednim poziomie składek. Teraz obniżono nieco składki niektórym. To powoduje, że system nie zepnie się odrobinę bardziej. I tę odrobinę dosypano z kasy wspólnej. I od przedsiębiorców, i od najemnych, i od całej reszty. To nie ma znaczenia, że się to inaczej nazywa (podatki, a nie składki). Globalnie to jest na pewno niedobre, bo potęguje fikcję odrębnego finansowo systemu ochrony zdrowia. Psychologicznie oddziałuje dobrze na grupę, której nominalnie obniżono. Grupa która tylko do tego dopłaci nie zdaje sobie z tego sprawy, więc być może nawet też będzie klaskać.

Nie przesądzam jaka powinna być struktura obciążeń składką zdrowotną. Ale powinno się dążyć do tego, aby to się bilansowało. Jak się nie da zwiększać obciążeń albo optymalizować wydatków, trzeba pogarszać jakość świadczeń. Wykonano krok w kierunku przeciwnym.

System się nie spina bo wydajemy pieniądze na ośrodki dla imigrantów i ich utrzymanie , o czym ty piszesz , gdyby w Polsce rządzili polscy politycy którym zależy na Polkach i Polakach to zwykły szary obywatel który pracuje za najniższą krajową miałby tutaj raj , ale nie ma nic bo trzeba rozdawać zasiłki socjalne na lewo i prawo 

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, voltq napisał(a):

System się nie spina bo wydajemy pieniądze na ośrodki dla imigrantów i ich utrzymanie , o czym ty piszesz , gdyby w Polsce rządzili polscy politycy którym zależy na Polkach i Polakach to zwykły szary obywatel który pracuje za najniższą krajową miałby tutaj raj , ale nie ma nic bo trzeba rozdawać zasiłki socjalne na lewo i prawo 

Upośledzone brednie. 

System NFZ nie spina się od wielu dekad i zawsze są dotacje z budżetu.

Ale skąd mógłbyś to wiedzieć, co? O tym na YT szczujnie nie mówią, a w głowie masz nieco za mało oleju aby samodzielnie pomyśleć. Skończ z tymi bredniami. 

• Upvote 1