Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny
-
Ostatnio przeglądający 4 użytkowników
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Katystopej · Opublikowano
Prędzej Atal za Spodkiem, tam mieszkania są liczone w milionach -
Przez LeBomB · Opublikowano
@janek25 a ile prądu wytwarza się z tony węgla? Wiesz? -
Przez PepePanDziobak · Opublikowano
Ja to nie wiem co wy macie z tą grą tak czytam o tych problemach i aż nie dowierzam. -
Przez Zdzisiu · Opublikowano
Klasyczne RTSy - gatunek zwyczajnie zdechł. StarCraft 2 oceniam znacznie gorzej od jedynki i wygląda na to że to właśnie SC2 jest odpowiedzialne za śmierć gatunku. MMORPG - casualizacja i F2P zabiło gatunek. To co teraz wychodzi niema nic wspólnego z tym czym miało być MMORPG pierwotnie, czyli substytutem reala. -
Przez LeBomB · Opublikowano
Co rozumiesz "lokalnie"? Bo jak chcesz tym sterować ze smartfona z dowolnego miejsca, to wszystko i tak idzie przez serwer producenta. To że podepniesz centralkę przez lan to i tak idzie potem chmurą. Problem ze smart home na urządzeniach korzystających choćby z zigbee jest w większości taki, że każdy producent mimo iż pisze, że korzysta np. z zigbee to i tak nie gwarantuje kompatybilności z innymi urządzeniami tego typu, bo producenci zamykają swoje ekosystemy. Można ewentualnie dokupować bramki pośrednie (wyglądają jak ładowarka do telefonu) które zapewniają kompatybilność z urządzeniami innych producentów. Dopiero Matter to zmienia, bo działając w wyższych warstwach systemu (ponad siatką zigbee) zapewnia większą uniwersalność urządzeń, a w niektórych instalacjach może nawet nie wymagać bramki (wszystko zależy od tego co się chce osiągnąć i jakie urządzenia zainstalować). Tyle przynajmniej wiem z mojego doświadczenia z budową smart home. Sam wszedłem w jeden ekosystem i teraz za duży koszt trzeba ponieść, żeby z niego wyjść, bo dochodzi jeszcze fakt, że np. nowsze czujniki jakie wydaje producent, nie obsługują już mojej wersji bramki. Część czujników w ogóle u nas jest niedostępna, a te ściągane przez ali bywają niekompatybilne gdy nie przestawi się regionu na Chiny lub Indie co m.in. wydłuża czas połączenia i powiadomień. Zatem korzystam z tego co mam póki działa. Jak jest możliwość brania czegoś bardziej uniwersalnego i mającego większą kompatybilność z urządzeniami innych producentów, to jest to moim zdaniem lepsze rozwiązanie. Ale poczekaj niech się jeszcze ktoś wypowie, bo to taki szeroki temat, że każdy może mieć inne uwagi i obserwacje
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi