Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OLED'a nie trzeba bronic, bo dobre obroni się samo.

Ale to nie oznacza ze trzeba zaklinać rzeczywistość :)

Też uważam ze lepiej kupić OLED' nawet na 3 lata i się cieszyć super obrazem nawet jak się po tym 3 latach wypali niż się męczyć z LCD, ale nie będę nikogo na siłę przekonywał ani udawał ze się OLED nie wypala.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

No to czemu w tym widzisz GIGANTYCZNY problem jak to napisałeś.

Co drugie pytanie o oleda rozbija się o problem i strach o wypalanie. O to mi chodziło.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

@Lameismyname Miałem tego samego Miniled co Ty i dosłownie nawet nie rok i zmieniałem na OLED ;) To jest po prostu KOSMOS. 

Ten AOC ma ogromny input lag w trybie HDR, daj pan spokój... 

EDIT: W 2-3 lata Ci się nie wypali całkowicie, po prostu może być coś widoczne podczas testów :E Jak mi po 1700h i pracy biurowej się nic nie dzieje to o czym tu gadać :E 

Hmm... ja swój monitor mam ustawiony dosyć agresywnie, co zmniejsza input laga ale ma inne wady.
OLEDy potaniały to fakt, jednak MINILEDY też. Za swojego dałem 1670zł gdzie miesięczna używka stoi teraz na OLX za 1000zł i nikt jej nie chce kupić :/ 
Jak mam teraz sprzedać swój monitor za ~pół ceny, to chyba się wstrzymam jednak mimo wszystko. Z drugiej strony najtańsze OLEDy to już 2150zł ;D 

Opublikowano

Myślę ze tutaj może chodzić o sam fakt, że na oledzie mamy tak dobra jakość obrazu ze znacznie trudniej jest nam wybaczyć jej wszelkie ułomności jakie się pojawia. A jak już je zobaczymy to...

Taki paradoks trochę.

Opublikowano

Płynność w ruchu spoko tylko pięknie smuży CRT :lol2:

Godzinę temu, galakty napisał(a):

No i właśnie, dla mnie to nie jest problem, dla innego będzie.

A ten wypalony OLED i tak do gier lepszy niż LCD (dla mnie). 

U mnie to nie ma o czym mówić dlatego tyle lat czekałem na 32" 2160p i do tego QD spełnił moje wymagania ;)

A przy moim użytkowaniu to nie mam co się martwić o szybkie zajechanie matrycy skoro prawie 9msc nabite ~650h.

Opublikowano

Nie bronię tego monitora (autor miał na myśli AOC Q27G3XMN 27" - redakcja ITH) , tylko próbuję zdroworozsądkowo podejść do tematu - czy jest sens dokładać min. 1200zł aby przesiąść się na najtańszego OLEDa pokroju Gigabyte MO27Q2.

Opublikowano

@Kadajo No to chyba nie ma o czym rozmawiać jak testują 1 albo 2 gen, kiedy w 3 podobno już praktycznie nie można OLEDa zajechać. A oni mają ekstremalne warunki użytkowania. Zobaczę na swoim przykładzie chociaż jestem trochę power userem, telefon u mnie po 2 latach ma 82% baterii :E 

Opublikowano (edytowane)

Każdy możesz zajechać to tylko kwestia jasności i ilości przepracowanych godzin. Myślisz czemu producenci tak zjeżdżają z jasnością w HDR w monitorach względem TV? 

To wynika ze specyfiki diod w OLED z których wykonane są piksele. Dlatego powstał Microled ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
20 minut temu, TheMr. napisał(a):

@Kadajo No to chyba nie ma o czym rozmawiać jak testują 1 albo 2 gen, kiedy w 3 podobno już praktycznie nie można OLEDa zajechać. A oni mają ekstremalne warunki użytkowania.

To po co ta gwarancja na wypalenie ;)

Dla mnie ważne ze oled zrobił się popularny i ludzie go doceniają. :)

Opublikowano
5 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

jednak ciągle boję się tego słynnego wypalania.

Jeśli się boisz to już jesteś niewolnikiem... :wariat:

Ty się boisz a ja trzymam kciuki żeby zdążył się wypalić przed końcem GW (3 lata), dłużej niż 2-3 lata i tak nie planuję go trzymać bo już będzie pora na coś nowszego (może w końcu 4K) a lepiej się sprzeda świeżo po wymianie matrycy niż po 2 latach użytkowania

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kamilos69 napisał(a):

Ale "wypalenie" na oledzie to już jest GIGANTYZNY problem który najbardziej przeszkadza ludkom którzy oleda nie mają i na oczy nie widzieli.

Pogrubiłem najważniejsze specjalnie. Nie przyjmuj swojej własnej teorii za fakt, którego nie znasz i nie masz możliwości jego weryfikacji. Dodam specjalnie dla ciebie tylko, że obcuję osobiście z ekranem OLED codziennie.

Jest tak jak pisze @Kadajo. Nie można złego słowa o OLED-e powiedzieć, bo zaraz wielkie halo się dzieje wśród niektórych, jakby ktoś czyjeś bóstwo wyklinał. W swoim poście wspomniałem i czego nadal nikt nie przetrawił ze zrozumieniem - zwyczajny Kowalski kupuje monitor na wiele lat. Nie na 2-3 lata, jak wy PCMR. To jest rzecz, która ma działać, a nie żeby ją zmieniać czyt. wydawać pieniądze co chwila. Celowo przytoczyłem również temat podzespołów. Nie dopuszczacie innego głosu, zdania, krytyki itd., tkwicie w swojej małej bańce, nie przyjmując niczego z zewnątrz.

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DrKleiner napisał(a):

Też dostałem wiadomość że dostawa w poniedziałek między godziną 11 a 15 🥳

Pięknie! Monitor jest naprawdę super. Foty mojego na 103. stronie. Co ciekawe już zaliczył raz wyświetlanie jakichś pasków, ale czyszczenie pikseli pomogło.

Edytowane przez Karister
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Oj tam, do dziś działa mój monitor z 2009r i poszedł jako wyświetlacz do maili i drukarki u rodziny. 
Iiyama xb248HSU, ta pierwsza wersja ma nastukanych godzin i też działa, jako monitor do dupereli obok głównego.
Benq 277hdr nie chce mi się wymieniać, bo wystarcza, a od podziwiania mam TV, który też wystarcza. :E

Gdyby nie było problemów z VRR to może pozbyłbym się TV 4K na rzecz monitora 1440p, ale brakuje mi w nim tylko VRR, bo lampka z tyłu nadrabia resztę. 

Edytowane przez musichunter1x