Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie głównie do użytkowników tego Gigabyte MO27Q28G, ale też ogólnie OLEDów - jakiego trybu używacie w SDR i HDR? Poprzednio miałem IPSy i zawsze starałem się podbić kolory bo takie po prostu wolę i oczywiście nie używałem HDR. Teraz próbowałem tych ustawień z TFT Central czyli custom w SDR, ale kolory wydają się mega przesycone no i dodatkowo jest ten problem z black crush. Teraz będę używał trybu HDR tam gdzie jest dobrze zaimplementowany no ale przez to, że w SDR na custom są te mocno przesycone kolory to nie robi on aż takiego szału jak się spodziewałem. Zostaje ten tryb sRGB gdzie jest fajna różnica przy przełączeniu na HDR i nie ma black crush, ale jednak do tych wypranych kolorów ciężko mi się przyzwyczaić póki co.

Oprócz tego pytanie czy da się jakoś zoptymalizować jasność czy trzeba tym żonglować? Mam ustawioną na 30 no i białe tła są jakby za jasne, natomiast ciemne sceny wydają się trochę za mocno przygaszone. Na IPS zawsze miałem jedno ustawienie i dobrze hulało, rozumiem że to cecha WOLEDa czy może da się coś tu poustawiać? 

Opublikowano (edytowane)

MSI MPG 271QR X50 premiera dopiero w listopadzie. To jest po prostu mistrzostwo by zapowiadać monitor w styczniu, zrobić premierę w lipcu, mówić o dostępności we wrześniu, a dopiero teraz mówić o wysyłaniu monitora do sklepów w listopadzie. Rok czasu by wyprowadzić monitor na rynek. To już chyba poczekam na ten prawdziwy 4th gen. 

Tymczasem Kaufland zaorał wszystkie sklepy i oferuje wersje MAG tego monitora za 3999 zł, kiedy wszystkie sklepy RTV za 4700-5000 :E A tak serio to monitor powinien kosztować 3500 po wszystkim. Ładnie kroją sklepy :) 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

Zmiana totalnie bez sensu, chyba ze zalezy ci na Hz matrycy. Niezaleznie jaki masz oled to zadnej przepasci nie bedzie bo to nadal bedzie oled z subiektywnymi dla kazdego ulepszeniami ;) Szkoda, ze nie ma21:9 na nowych matrycach monitorow.

• Upvote 1
Opublikowano

Na 34" też przyjdzie czas, wszystkiego razem nie wydają.

2 godziny temu, QuBBa22 napisał(a):

jakiego trybu używacie w SDR i HDR? Poprzednio miałem IPSy i zawsze starałem się podbić kolory bo takie po prostu wolę

Używaj tak jak wolisz, to nie ma żadnego znaczenia czy co jest "poprawne".

Niezależnie co wybierzesz to do wszystkiego przyzwyczaisz się po kilku dniach.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, QuBBa22 napisał(a):

Pytanie głównie do użytkowników tego Gigabyte MO27Q28G, ale też ogólnie OLEDów - jakiego trybu używacie 

ustawienia custom:

Jasność 33

Gamma 1.8

Vrr enable

Low input lag ON

RGB range 0-255 i to samo w systemie

Zrobiłem "kalibruj kolor na ekranie" (sprawdzenie gammy) oraz czcionkę

Reszta chyba defaultowo

HDR jeszcze sie nie zajmowałem.

Obok stoi moj drugi monitor ale IPS i w srgb oled ma bardziej wyblakłe kolory ale skoro był fabrycznie skalibrowany to z tego wynika, że IPS ma podkręcone.

Na tą chwilę zadowolenie jest na tyle wysokie, ze nawet nie szukam co można zmienić tylko testuje jak sie gra z tak szybkim panelem w różne produkcje. Zamierzam ogrywać starsze tytuły ale na tą chwilę pochłonięty jestem "the outer worlds"- pierwsze wrażenie bylo takie, ze aż się uśmiechnąłem sam do siebie gdy zobaczyłem tą mega płynność... i pomyślałem dobry zakup:faja:

Edytowane przez jankooo
Opublikowano

Większość monitorów po wyjęciu z pudełka jest przekręcona jeśli chodzi o kolory. Potem sRGB wydaje się że jest wyblakłe i zepsute, kwestia kilku dni i jest normalnie.

Ja tam jadę sRGB + HDR z ABL Medium i tyle. Nic więcej nie kombinuję. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Ja tam jadę sRGB + HDR z ABL Medium i tyle. Nic więcej nie kombinuję. 

Tak samo, tylko abl high, bo na medium brakuje punchu, fajnych highlightow. Grałem teraz w dead space i w hdr wygląda super. Cronos po fixie na czerń z nexusa też. Mroczne, ciemne gry z punktowymi mocnymi światłami o różnych kolorach wyglądają na oledzie najlepiej.

Edytowane przez babayaga
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, może w taką grę jeszcze nie grałem, zwykle HUD daję na 150 nitów albo niżej w grze. Bardziej przeszkadzają ciemne światła na abl medium. Z resztą na TV Oled też lubiłem grać z dynamic tone mappingiem włączonym, a to też zwiększało jasność, więc pewnie jestem przyzwyczajony.

Edytowane przez babayaga
Opublikowano
15 minut temu, babayaga napisał(a):

Nie wiem, może w taką grę jeszcze nie grałem, zwykle HUD daję na 150 nitów albo niżej w grze. Bardziej przeszkadzają ciemne światła na abl medium. Z resztą na TV Oled też lubiłem grać z dynamic tone mappingiem włączonym, a to też zwiększało jasność, więc pewnie jestem przyzwyczajony.

Widocznie lubisz latarkę na twarz, ale to jest gruba przesada :E :E Zamiast 200 nitów robi się 500? :E 

image.png.de1ab87aa5c3592b6d001bc65b6d64f8.png 

Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

Widocznie lubisz latarkę na twarz, ale to jest gruba przesada :E :E Zamiast 200 nitów robi się 500? :E 

image.png.de1ab87aa5c3592b6d001bc65b6d64f8.png 

No, ale tak jest tylko w najciemniejszych scenach. W trochę jaśniejszych (>10%) jest już ok:

image.thumb.png.2c65817ec252e9f8b096aafb7a58c914.png