Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

o, i gitara, będzie konkurencja dla Valve Frame'a. Może nawet pokona Frame'a i ktoś tam pójdzie po rozum do głowy i uzna, że "W takim razie musimy iść w VR bo inaczej Asus nas pokona". Wiem, wiem. marzenia.

W każdym razie krok w dobrym kierunku. Gdyby było 480 zamiast 240 to bym nawet widział w tym coś co mnie mogłoby interesować.

Na pewno jest to pewnego rodzaju przelom, w tym sensie, że to pierwsze okularki nie-VR*, które nie są LCD i które mogą się nadać do wyświetlania czegoś z powolnym ruchem. Wszystko co było do tej pory było max 120Hz OLEDem, więc się nadawało tylko do ruchu bardzo wolnego, a 240 agarnia już ruch  wolny + wolno-średni.
480Hz pozwalałoby użyć symulatora wiązki CRT. 
* zakładam, że to tylko okularki bez funkcjonalności VR bo nie widzę na filmiku nic o tym ani w tytule.

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Bo to najpopularniejszy temat o monitorach, a i na oledach to będzie wcześniej czy później :D

No nie bardzo. LG uznało, że te 10 centów jakie ich kosztuje firmware do TV OLED w 2020, nie jest warte dla funkcji której ludzie nie doceniają (dobry obraz w ruchu) i się z tego wycofali.

Puslar to jak nazwa wskazuje - puls, czyli mignięcie podświetleniem. LCD tak mogą bo mają podświetlenie i bo mogą osiągać 500cd jasności na całym ekranie. OLEDy mogą korzystać z symulatora wiązki CRT i korzsytać z możliwości jakie daje im parametr np.  "HDR, 10% ekranu", ale nie wiem jak z trwałością (wypalanie) przy dłuższym używaniu.

Na pewno KIEDYŚ w to pójdą, bo powyżej 8K w monitorach to już nie będzie czym reklamować, a wtedy z braku laku mogą pójść w jakość obrazu w ruchu, ale równie dobrze, z powodu debilizmu decydentów, możemy musieć czekać na cokolwiek aż do 2040-tego.

Opublikowano

HU mówił że motion clarity z Pulsarem to x4 można liczyć, czyli 360 Hz to 1440 Hz. Wszystkie monitory 540 Hz TN mogą się chować w teście UFO. OLED 500 Hz wygląda jak zamazane gówno w porównaniu :E NVidia odpaliła niesamowitą bombę i mocno ludzie będą się zastanawiać który teraz monitor wybrać do FPSów. Myślałem nad OLEDem, ale cholera chyba będzie kolejny IPS. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, TheMr. napisał(a):

HU mówił że motion clarity z Pulsarem to x4 można liczyć, czyli 360 Hz to 1440 Hz

Poświęć tą chwilę i obejrzyj opracowania, może wejdź na blurbusters.com i poczytaj artykuły jakie tam mają. 

HU upraszcza, bo temat leni nie interesuje i wszystko przekręcą. Uprościli więc, ale sami tym wprowadzili kompletny zamęt.

To jakbyś powiedział, że auto ma 4x lepsze przyspieszenie bez zaciągniętego ręcznego, bo akurat poszła na rynek partia Ferrari, a nabywcy nie wiedzą co to hamulec. 

140Hz to 140Hz. A że gówno-LCD na VA czy nawet IPS*dodają dodatkowy problem i HU chcą to jakoś uśrednić, to mówią jak mówią, ale mamy już erę OLEDów i nie ma co wygadywać za nimi takich bzdur.

500Hz OLED to 500Hz OLED. 1000Hz OLED to 1000Hz OLED i 2x lepsza jakość obrazu w ruchu (no, też nie tak 1:1 ale nie komplikujmy już niepotrzebnie)

* IPS - (piszę to bo do dziś nie widziałem IPSa które choćby się zbliżył do TNki w tej kwestii, pojawią się porządne testy które potwierdzą przełom, na którego nie liczę, to zmienię zdanie, ale jak dotąd minęła ponad dekada i jakoś IPSów nie usprawnili)

Natomiast bardzo szybka TNa z dobrze (co ważne bo bardzo rzadko spotykane!) działającym stroboskopem (którego wariantem jest przecież Pulsar) potrafi osiągnąć jakość ruchu OLEDa 1000Hz nawet przy 60Hz, bo obraz w ruchu jest tylko tak dobry na ile pozwala nabardziej istotny problem. W sensie "co przykrywa inne" -  I w OLEDach jest to frame persistence, czyli czas wyświetlania klatki, a w LCDikach nie TN dochodzi jeszcze powolność przestawiania kryształków. Bez stroboskopu pewnie nawet TNka się nie nada do 1000Hz i nawet jakby jakiś idiota wydał TNkę 4000Hz to nie da się tego przeliczyć na OLEDy i nie będzie to poziom OLEDa 1000Hz "bo HU tak powiedziało".

Wszystkie monitory 540 Hz TN mogą się chować w teście UFO.

Bez komentarza. Mój starusieńki monitor TN z regulacją wszystkich parametrów stroboskopu przez BlurBusters Utility od ponad dekady jest bliski ideału, a Asusowa TNka jest już tym ideałem. IPS z natury jest wolniejszy, a strobo w tym Asusie TN już było bardzo porządnie zaimplementowane.

NVidia odpaliła niesamowitą bombę i

uhm.

Tak. 

W roku 2014tym. No chyba, że ktoś jest uzależniony od VRR. 

nowy post, ale scaliło:

UWAGA !

https://blurbusters.com/nvidia-listened-g-sync-pulsar-refresh-rate-range-widened-to-optionally-include-60-hz/

No to super, ale... który producent monitora to zaimplementuje poprawnie? Czy będą problemy że niby się da, ale zabraknie konfiguracji? Przecież często monitory mają inne ustawienia dla 60 i 120Hz (overdrive itp) i tu się obawiam.

Mam dwie TNki 2411Z właśnie dlatego, że mogę na nich uzyskać żyletę pomiędzy 50 a 144Hz (no dobra, prawdziwą żyletę to do ok 120tu, nie 144) i to był jeden z głównych powodów przez który nie widziałem dla siebie niczego co by mogło ten monitor zastąpić. To naprawdę jest "good news everyone" ale teraz poproszę realny produkt, a nie samą możliwość :)

Każdy powinien obowiązkowo przeczytać tego newsa, ale dla leniwych:

Cytat

G-SYNC Pulsar uses a rolling strobe using a wide-gamut backlight.  A rolling strobe is perceived as less flickery than a global strobe backlight, which should help many users to comfortably adjust minimum Hz downwards a little further.

W każdym razie - czekam od 2014 na godnego następcę. Teraz jak już się pogodziłem z faktem, że raczej kompa ani monitora do gier 2D nie kupię, bo "VR is the way" to TERAZ się kurde budzą. No niech ich .... strzeli! :lol2:

Ale na serio - fajnie, oby w końcu było co kupić jako podmiana monitora, a nie jako dodatkowy. :)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Tak czytam to co wrzucacie i dochodzę do wniosku, że decyzja o zwrocie dwóch monitorów (Samsung G81SF i MSI 321URX) była dobrą decyzją, bo na horyzoncie mają pojawić się znacznie ciekawsze pozycje, zwłaszcza jeśli chodzi o powłokę refleksyjną i samą matrycę. Jedynie zastanawia mnie kiedy te nowości trafią do wersji 32" i 4k, bo jak na razie to głównie pisze się o 27 i 34 cali :hmm:

Opublikowano

32" 4K OLED to już w ciemno można brać,  tam nawet przejście na RGB znane z LCD niewiele da (albo nic).

2 godziny temu, VRman napisał(a):

to TERAZ się kurde budzą. No niech ich .... strzeli! :lol2:

I to jeszcze ta okropna nvidia?! To nie powinien być GsyncAI? :wariat:

Opublikowano
3 godziny temu, VRman napisał(a):

Poświęć tą chwilę i obejrzyj opracowania, może wejdź na blurbusters.com i poczytaj artykuły jakie tam mają. 

HU upraszcza, bo temat leni nie interesuje i wszystko przekręcą. Uprościli więc, ale sami tym wprowadzili kompletny zamęt.

To jakbyś powiedział, że auto ma 4x lepsze przyspieszenie bez zaciągniętego ręcznego, bo akurat poszła na rynek partia Ferrari, a nabywcy nie wiedzą co to hamulec. 

140Hz to 140Hz. A że gówno-LCD na VA czy nawet IPS*dodają dodatkowy problem i HU chcą to jakoś uśrednić, to mówią jak mówią, ale mamy już erę OLEDów i nie ma co wygadywać za nimi takich bzdur.

500Hz OLED to 500Hz OLED. 1000Hz OLED to 1000Hz OLED i 2x lepsza jakość obrazu w ruchu (no, też nie tak 1:1 ale nie komplikujmy już niepotrzebnie)

* IPS - (piszę to bo do dziś nie widziałem IPSa które choćby się zbliżył do TNki w tej kwestii, pojawią się porządne testy które potwierdzą przełom, na którego nie liczę, to zmienię zdanie, ale jak dotąd minęła ponad dekada i jakoś IPSów nie usprawnili)

Natomiast bardzo szybka TNa z dobrze (co ważne bo bardzo rzadko spotykane!) działającym stroboskopem (którego wariantem jest przecież Pulsar) potrafi osiągnąć jakość ruchu OLEDa 1000Hz nawet przy 60Hz, bo obraz w ruchu jest tylko tak dobry na ile pozwala nabardziej istotny problem. W sensie "co przykrywa inne" -  I w OLEDach jest to frame persistence, czyli czas wyświetlania klatki, a w LCDikach nie TN dochodzi jeszcze powolność przestawiania kryształków. Bez stroboskopu pewnie nawet TNka się nie nada do 1000Hz i nawet jakby jakiś idiota wydał TNkę 4000Hz to nie da się tego przeliczyć na OLEDy i nie będzie to poziom OLEDa 1000Hz "bo HU tak powiedziało".

Bez komentarza. Mój starusieńki monitor TN z regulacją wszystkich parametrów stroboskopu przez BlurBusters Utility od ponad dekady jest bliski ideału, a Asusowa TNka jest już tym ideałem. IPS z natury jest wolniejszy, a strobo w tym Asusie TN już było bardzo porządnie zaimplementowane.

uhm.

Tak. 

W roku 2014tym. No chyba, że ktoś jest uzależniony od VRR. 

nowy post, ale scaliło:

UWAGA !

https://blurbusters.com/nvidia-listened-g-sync-pulsar-refresh-rate-range-widened-to-optionally-include-60-hz/

No to super, ale... który producent monitora to zaimplementuje poprawnie? Czy będą problemy że niby się da, ale zabraknie konfiguracji? Przecież często monitory mają inne ustawienia dla 60 i 120Hz (overdrive itp) i tu się obawiam.

Mam dwie TNki 2411Z właśnie dlatego, że mogę na nich uzyskać żyletę pomiędzy 50 a 144Hz (no dobra, prawdziwą żyletę to do ok 120tu, nie 144) i to był jeden z głównych powodów przez który nie widziałem dla siebie niczego co by mogło ten monitor zastąpić. To naprawdę jest "good news everyone" ale teraz poproszę realny produkt, a nie samą możliwość :)

Każdy powinien obowiązkowo przeczytać tego newsa, ale dla leniwych:

W każdym razie - czekam od 2014 na godnego następcę. Teraz jak już się pogodziłem z faktem, że raczej kompa ani monitora do gier 2D nie kupię, bo "VR is the way" to TERAZ się kurde budzą. No niech ich .... strzeli! :lol2:

Ale na serio - fajnie, oby w końcu było co kupić jako podmiana monitora, a nie jako dodatkowy. :)

Jak ja się cieszę, że nierozumiem o czym piszesz. 

Zmieniłem na tego OLEDa ze stopki. Fajny. Ale żeby to było urwanie dupy to nie powiedziałbym.

A tu rozprawka o Hz w ilościciach kosmicznych, które cos tam daja.

Normalnie jak na forumku audiofilskim :P

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Jak ja się cieszę, że nierozumiem o czym piszesz. 

Zmieniłem na tego OLEDa ze stopki. Fajny. Ale żeby to było urwanie dupy to nie powiedziałbym.

A tu rozprawka o Hz w ilościciach kosmicznych, które cos tam daja.

Normalnie jak na forumku audiofilskim :P

To sobie po prostu obejrzyj i będziesz rozumiał: 

G-Sync Pulsar Tested - A Massive Leap in LCD Clarity

Monitors Unboxed

https://www.youtube.com/watch?v=SXwXGYhi8_I

Godzinę temu, Ryszawy napisał(a):

Poczekaj aż pozłacane kable zasilania wjadą i dociążanie monitorów jakimiś magicznymi kamieniami, które dają +200 do jakości obrazu ;)

Tobie też mocno polecam obejrzenie chociaż tego filmiku. Przy okazji akurat pokazuje "na co to komu". 

2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

I to jeszcze ta okropna nvidia?! To nie powinien być GsyncAI? :wariat:

Byłoby to nawet bardzo ważne, ale...

- niestety Nvidia musiała być nvidią i zamknęła to na swoje karty. Do tego zdaje się, że musi w monitorze być elektronika od Mediateka.

Na koniec wady: nie OLED, nie 500Hz (to niewielka wada, ale zawsze jakaś) i 1440p a nie 4K. Razem niestety wielkiej rewolucji nie zrobi, chyba że by było niezamknięte i bardzo tanie, jak być powinno przy zabytkowej technologii LCD. Niestety ani tanio ani otwarcie nie jest, więc rewolucji to nie dokona. A szkoda. 

No ale przynajmniej osoby nieobeznane, które sobie teraz robią żarty o kablach audiofilskich, będą miały więcej kontaktu z opiniami od ludzi korzystająych ze "stroboskopu". Dotychczas 70% monitorów tego nie miała, z tych co miały 99% miała to zaimplementowane bardzo źle, a jeszcze z tego odpadało sporo ludzi, którzy nie chcieli się godzić na taki komplet wad jaki to ze sobą niosło - trzeba pilnować o to aby nie było żadnego spadku poniżej danego poziomu (Hz=fps) i trzeba bylo rezygnować z VRR. Do tego była jeszcze utrata jasności i tutaj to w jakimś stopniu zostaje, ale nie sprawia takiego problemu jak w OLEDach z włączonym BFI/CRT Beam Simulator.

Aha, no i jeszcze fakt, że dobre strobo zazwyczaj było tylko w nieużywalnych kaszanach jak na rok 202x czyli 1080p 24" TN, co znowu kasowało sporo potencjalnych zainteresowanych. Do kompletu dowalili jeszcze wtedy cenę typu 4500zł za 24" 1080p

Cena

przy niezłych OLEDach 240Hz za 2200zł, taki monitor byłby spoko w 27" jakby kosztował 1500zł.

Wtedy naprawdę łatwo by przekonywał kolejne i kolejne osoby, bo rzeka płynie w stronę "OLEDy są zajebiste, żadnych LCDików!" i płynąć pod prąd zawsze jest trudno. 

A wystartuje za ile? 2500? 3000? 3500? 4000? Moim zdaniem oni mogą tu dać nie tyle cenę bez sensu (3500+) co wręcz śmieszną (4.5-7K)

Dwa lata czekania od zapowiedzi (według HU, mi się wydawało że rok, ale pewnie HU ma rację)

W końcu przynajmniej się ten Pulsar pojawi. Zawsze to jakiś plus dla branży. Sprawi, że na radarze znowu pojawią się jakiekolwiek monitory radzące sobie z ruchem, które zainteresują więcej niż 0,05% graczy.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

OLEDy pod FPSy kosztują 4.5-5k zł. Pulsar nawet w cenie 3.5k sprzedawałby się jak ciepłe bułeczki. Za 2200 masz słabego OLEDa, więc nawet nie ma porównania. 

Benq Tn 24 600 hz masz za 4.8k zł :E I to się sprzedaje, mało ale jednak wystarczająco by wypuścić na rynek. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
10 minut temu, Dimazz napisał(a):

bzdury. Za 2200zł masz topowe oledy. 
Jak ktoś chce wydać na coś podobnego 4-5k zł to proszę bardzo. 
tyle to kosztowały oledy 2-3 lata temu nie teraz

Topowe oledy zaczynają się od 3k zł. I ponownie, mówię o pod FPSy 500 360-500 Hz. 

Opublikowano

Za 2200 nie masz topki ani pod względem odświeżania, ani pod względem rozdzielczości.

2026 będzie rokiem RGB dla OLEDów?

Asus zapowiedział RGB-stripe 4K 27" 240/480Hz na panelu LG

https://tftcentral.co.uk/news/asus-unveil-the-rog-swift-pg27ucwm-with-a-27-4k-tandem-woled-panel-and-rgb-stripe-pixel-layout

ROG-CES-2026-_-One-pager_PG27UCWM.jpg?_g

Przy okazji wyjaśniło się jakiej nazwy będą używać dla RGB "WOLEDa": Tandem OLED

Ależ to się pięknie rozwija i premiera za premierą jak za najfajniejszych czasów sprzętowych :D

Myślałem że sobie wypalę obecnego ale nie ma szans żebym z nim dociągnął do końca gw :wariat:

• Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, TheMr. napisał(a):

OLEDy pod FPSy kosztują 4.5-5k zł. Pulsar nawet w cenie 3.5k sprzedawałby się jak ciepłe bułeczki. Za 2200 masz słabego OLEDa, więc nawet nie ma porównania. 

Benq Tn 24 600 hz masz za 4.8k zł :E I to się sprzedaje, mało ale jednak wystarczająco by wypuścić na rynek. 

Za tyle to się bierze 48 albo 55 cali a nie jakieś małe pyrdki. Polecam:lovin:

• Upvote 2
Opublikowano
23 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Ależ to się pięknie rozwija i premiera za premierą jak za najfajniejszych czasów sprzętowych :D

Myślałem że sobie wypalę obecnego ale nie ma szans żebym z nim dociągnął do końca gw :wariat:

CO za czasy że bardziej się cieszę z monitorów, niż CPU czy GPU... 

Opublikowano
27 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Za tyle to się bierze 48 albo 55 cali a nie jakieś małe pyrdki. Polecam:lovin:

Nie, dziękuję. Wolę jeszcze mieć wzrok. 
55 cali to telewizor a nie monitor wypalający gałki oczne. 

No i powodzenia w tym monitorze za 2200 z DP 2.1 :E 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Monitor OLED Samsung Odyssey G5 27" G50SF QHD 180Hz 0.03ms (możliwe 1539/1489zł) I Dodatkowe opcjonalne -100zł

Darmowa z Polska · Dostępne w Samsung

O coś takiego bym widział u siebie idealnie, a jak z jasnością? 200 cd/m² nie będzie za ciemny?

Edytowane przez Devils1100