Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Dlatego proszę skończyć te przepychanki.

Do niczego one nie prowadza i tylko powoduje niepotrzebne zamieszanie.

A wystarczyłby czytać ze zrozumieniem. O ile byłoby prościej :E

• Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, MaxaM napisał(a):

Od kiedy używanie kompa w dzień albo przy standardowym oświetleniu sztucznym, to jest cherry picking? :boink:

Zaryzykuję stwierdzenie, że podawanie czerni dla oleda w nocy, to jest właśnie cherry picking ;) 

Ja mam oleda za 5300 i nie muszę go wychwalać pod niebiosa zakrzywiając fakty. A na co dzień używam oleda, ips i mva ;)

Weź tandema, włącz HDR. Zobaczysz świetną czerń i dużą jasność niezależnie od pory dnia i naświetlenia pomieszczenia.
Nie ma on też tych wad QDków, które tak skrupulatnie sobie wybrałeś w którymś z poprzednich postów.
Fakty są takie, że OLEDa i IPSa miałem jednocześnie na biurku i jeżeli ktoś twierdzi, iż różnic nie ma albo są kosmetyczne, to nie wiem czy się śmiać czy płakać.
Ogólnie to sama gadka IPS vs OLED jest kompletnie durna w porównaniu - kompletnie inna liga.

A jeżeli mamy się licytować co kto miał: OLED, Miniled, IPS, VA, PLS, TN itd. itd. na strychu mam nawet czarno-białego CRT firmy Amstrad. Dziadek pewnie do dzisiaj działa ;) 
7c6321_sprzedam-kultowy-monitor-amstrad-

Opublikowano
36 minut temu, MaxaM napisał(a):

Na screenshotcie z rtinga masz podany kontrast dla danego oleda dla typowego oświetlenia naturalnego/sztucznego panującego w typowym pokoju. Jak również wykres z tftcentral oraz cały artykuł w tym temacie (zgaduję, że nawet nie zajrzałeś do niego?)

Więc po co ta zgryźliwość jak się mija z rzeczywistością?

200 nitów to normalne warunki? To pewnie koło 90% dla OLED, gdzie ja mam ustawiony na 50% w ciągu dnia. 

• Upvote 1
Opublikowano

20 minut temu, Kadajo napisał(a):

Włazisz z butami do tematu OLED'a i jakich się reakcji spodziewasz ?

Zaraz dostaniesz po dupie za prowokowanie. I się skończy zabawa.

W którym miejscu?

@TheMr. Napisał, że dla niego nie jest warte tyle dopłaty do monitora OLED względem ips (z czym się zgodziłem)

Ja natomiast odniosłem się do fragmentu wypowiedzi @galakty, że nawet forum wygląda ładniej na oledzie co jest według mnie oczywistą nie prawdą bo wszystkie odcienie szarości jak fora, discord, ciemny motyw przeglądarki plików itd. ładniej wyświetla monitor ips. Po prostu obraz jest jednolity. Nawet kolor biały nie powoduje jakby ktoś ci walił lampą w twarz.

Czy to jest prowokacja czy stwierdzenie faktów? A nawet i niech to będzie zwykła opinia. 

Sorry @Kadajo ale jak za coś takiego jest "po dupie" to spadaj na drzewo i bez żalu bawcie się sami w tym cyrku, w robieniu sobie nawzajem dobrze

@Lameismyname nie odnosiłem się do twoich odpowiedzi bo uznałem to za zwykle trolowanie ale już widzę, że tak nie jest...;)

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

200 nitów to normalne warunki? To pewnie koło 90% dla OLED, gdzie ja mam ustawiony na 50% w ciągu dnia. 

Chyba pomieszałeś jednostki. 

Monitory w teście TFT central są ustawione na 200 nitów, co zgadzam się, że nie jest typowym ustawieniem monitora. Ale takie ustawienie jest akurat na niekorzyść LCD, bo podbija im pomiar czerni na wykresie.

Natomiast jasność pomieszczenia jest podawana w luksach:

100-200 lux to zacieniony pokój w pochmurny dzień.

Prawidłowo oświetlone biurko do pracy to 300-500 lux. I teraz zobacz sobie gdzie to jest na wykresie z TFT central.

Na dworze masz ponad 10k lux.

@Lameismyname bardzo lubię oledy, trochę ich już poużywałem w różnych formach i urządzeniach. Aktualnie mam oleda w zegarku, telefonie, tablecie, steam decku, laptopie, dwa na biurku podłączone do PC oraz jednego w salonie. 

Może dlatego nie spuszczam się nad oledami na każdym kroku, bo są sytuacje, kiedy kompletnie miażdżą LCD, a są też takie, gdzie niespecjalnie widać różnicę. I nie trzeba tu szukać "najgorszych dla oleda warunków", tylko normalnie używać ich na co dzień. Wychodzą zalety i wady, jak również różnice pomiędzy technologiami różnych producentów, a nawet tego samego producenta w różnych modelach. Więc rozumiem też co bardziej sceptyczne głosy.

@Kadajo nikt tu nie włazi z butami, sami użytkownicy oledów wymieniają się opiniami. Problem tylko taki, że Lama zamiast dyskutować merytorycznie zarzuca innym trolling i wysyła do okulisty. "Takie są fakty:hihot:

• Upvote 2
Opublikowano

Jezu czy wy możecie chociaż jeden dzień nie wydrapywać sobie oczu ?

Jeszcze raz zapytam co ma ta kłótnia wspólnego z tematem, czy widzicie tytuł "OLED vs LCD" ? Nie. To jest temat dla właścicieli monitorów OLED wiec za każdym razem jak ktoś tu włazi jako nie właściciel OLED'a i zaczyna wypisywać swoje prawdy objawione robi potencjalną burdę.

Panowie którzy nie mają OLED'a, nikogo tutaj nie obchodzi wasze zadnie na temat, dlaczego OLED jest be.

Idźcie sobie o tym pisać w tematach o IPS,VA,TN czy jaki tam macie LCD.

Nie widzę żeby właściciele OLED'ów skakali po tematach LCD i pisali jaki to niby szajs, bo nie potrafi poprawnie czarnego koloru wyświetlić czy ma inne problemy.

7 minut temu, some1 napisał(a):

@Kadajo nikt tu nie włazi z butami, sami użytkownicy oledów wymieniają się opiniami. Problem tylko taki, że Lama zamiast dyskutować merytorycznie zarzuca innym trolling i wysyła do okulisty. "Takie są fakty:hihot:

To jeśli uważasz, uważacie ze ktoś prowokuje i pisze nieodpowiednio to raportujcie go, a nie tworzycie strony spamu.

Wystarczy zaraportować.

• Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, some1 napisał(a):

Prawidłowo oświetlone biurko do pracy to 300-500 lux. I teraz zobacz sobie gdzie to jest na wykresie z TFT central.

A kto kupuje OLED do pracy???? 

To zobacz to, inny test tego samego gościa, przy 300 lux masz jakieś 0.03 nitów na WOLED i o tym mówiliśmy. Zresztą u Ciebie też widać że to QD ma głównie problem.

I na koniec końców bo już mi się nie chce - OLED się kupuje dla HDR i czerni, a nie pracy w słoneczny dzień. 

image.png.5856381bcb276249d99722249ce50297.png

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galakty napisał(a):

I na koniec końców bo już mi się nie chce - OLED się kupuje dla HDR i czerni, a nie pracy w słoneczny dzień. 

+ Dla niezauważalnej reakcji piksela i brak ghostingu i smużenia :cool:

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 3
Opublikowano

W temacie o OLEDach pisząc elementarne fakty o OLEDach jestem oskarżany przez osoby dla których IPS jest porównywalny albo nawet lepszy od OLEDów o trolling.
Nawet nie wiem jak to skomentować. Naprawdę... To już przekracza wszelkie granice zdrowego rozsądku.

Chłopaki, zamiast pisać elaboraty weźcie ze sklepu Tandemika, postawcie na biurku i wykorzystajcie 14 dniową możliwość zwrotu na sprawdzenie.
Może się skończy gadka od rzeczy, bo aż uszy więdną od słuchania tej waszej "merytorycznej" dyskusji.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Kadajo napisał(a):

To jest temat dla właścicieli monitorów OLED wiec za każdym razem jak ktoś tu włazi jako nie właściciel OLED'a i zaczyna wypisywać swoje prawdy objawione robi potencjalną burdę.

Panowie którzy nie mają OLED'a, nikogo tutaj nie obchodzi wasze zadnie na temat, dlaczego OLED jest be.

Może kogoś przeoczyłem, ale wydaje mi się, że wszyscy piszący na ostatnich stronach mają oledy i piszą na podstawie własnych doświadczeń. A że mają różne doświadczenia, to jest gównoburza jak zwykle. Zdziwiony? :E

44 minuty temu, galakty napisał(a):

A kto kupuje OLED do pracy???? 

good-weekend.gif

Gen 4 woled to spory postęp pod tym względem, ale to tylko ułamek całego rynku, a do tego mają inne problemy. Ogólnie dopóki nie siedzisz w piwnicy bez światła, to różnica w poziomie czerni pomiędzy oled a lcd nie jest taka dramatyczna i o to rozbija się ta dyskusja. 

Przynajmniej na początku, bo teraz co raz bardziej odpływacie. ;)

Edytowane przez some1
Opublikowano
2 minuty temu, some1 napisał(a):

Gen 4 woled to spory postęp pod tym względem, ale to tylko ułamek całego rynku, a do tego mają inne problemy. Ogólnie dopóki nie siedzisz w piwnicy bez światła, to różnica w poziomie czerni pomiędzy oled a lcd nie jest taka dramatyczna i o to rozbija się ta dyskusja. 

Ale przecież nikt nie mówi że w ciągu dnia OLED miażdzy IPS, tylko że trzeba być ślepym by różnicy nie widzieć. 

A Wy się uczepiliście jednego przypadku gdzie IPS wygrywa, a przegrywa w każdym innym teście. 

Ja w ciągu dnia mam OLEDa ustawionego na 50% i różnica w czerni jest. Nie wnikam jak kto inny używa, ale się domyślam bo jak miałem IPS i przeszedłem na OLED to byłem przyzwyczajony do wysokiej jasności i nawet 90% wydawało mi się za mało. Nie, nie jest. 50% wystarczy, wieczorem nieraz zjeżdżam na 20%. 

I nie siedzę w piwnicy, monitor mam prostopadle do okna, po prostu używam rolet ale bez OLED i tak bym używał bo wyobraź sobie miałem minileda i też nie dawał rady w słoneczny dzień.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@galakty Też miałem minileda i to tą samą wypalarkę oczu co Ty. Jest taki poziom światła od którego każdy monitor "wymięka". Natomiast z tego co widać w rozwoju dyskusji, główny spór powstał w momencie gdy padły błędne stwierdzenia, iż czarny kolor i jego głębia jest porównywalna w OLED i IPS, rzekomo za dowód miały służyć zdjęcia z telefonu xD No taka trochę parodia na mój gust.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, galakty napisał(a):

Ale przecież nikt nie mówi że w ciągu dnia OLED miażdzy IPS, tylko że trzeba być ślepym by różnicy nie widzieć. 

Zacytuję samego siebie bo kręcimy się już w kółko.

2 godziny temu, some1 napisał(a):

Następnym razem zanim zaczniesz sugerować, że inni ludzie mają problemy z oczami rozważ, że nie każdy oled zachowuje się tak samo i nie każdy używa go w takich samych warunkach jak ty.

15 minut temu, galakty napisał(a):

A Wy się uczepiliście jednego przypadku gdzie IPS wygrywa, a przegrywa w każdym innym teście.

Ta, raczej komentarz, że oled może być dla kogoś nie warty dopłaty podziałał na was dwóch jak płachta na byka i rozkręcił całą dyskusję. :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, some1 napisał(a):

Może kogoś przeoczyłem, ale wydaje mi się, że wszyscy piszący na ostatnich stronach mają oledy i piszą na podstawie własnych doświadczeń. A że mają różne doświadczenia, to jest gównoburza jak zwykle. Zdziwiony? :E

2eC.gif

To ja już nie wiem, o co chodzi wszystkim.

Idę, bo mnie głowa boli ...

200w.gif

• Haha 1