Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, sideband napisał(a):

To życzę powodzenia Samsung to szrotiks do kwadratu jeżeli chodzi o LCD nawet nie będę pisał ile matryc wyklepałem w nich TV :lol2:

Ty to jednak człowiek orkiestra jesteś... tutaj proboszczowi głośniki pielgrzymkowe naprawiasz, tam klepiesz matryce młotkiem gumowym... :E 

BRUK.thumb.jpg.3f282c766e026949bf21632269357774.jpg

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

To życzę powodzenia Samsung to szrotiks do kwadratu jeżeli chodzi o LCD nawet nie będę pisał ile matryc wyklepałem w nich TV :lol2:. OLED-y mają problemy z softem i są gorzej wykonane dlatego są tańsze.

Poza tym ile dany TV wytrzyma to kwestia użytkowania. Mam powtarzające się ten same modele z uwalonymi matrycami od Hisense wszystko odrzucone przez producenta :hihot: Do tego mają taką konstrukcje, że tylko mega rzeźbiarz będzie to robił jest tak wykonany by leciał od razu na śmietnik.

Nie inaczej :banana:  dwa tv szajsunga padły  jeden sredniaczy model drugi budżetowy  ale w jednym i w drugim poszło podswietlanie  w jednym po 3 latach w drugim cos ok 4 lat ,oczywiscie wymiana i hula lub hulały dalej :D ale np. philipsy ktore miałem były sporo starsze i dalej z tego co pamiętam gdzieś tam świecą , a szkoda bo drobna ochota z czasem by była na jakiegos taniego oleda np odyssey g5 :P chciałem dać szansę szajsungowi , choć też dziwna sprawa bo masę różnych innych marek jest na matrycach szajsunga.

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ty to jednak człowiek orkiestra jesteś... tutaj proboszczowi głośniki pielgrzymkowe naprawiasz, tam klepiesz matryce młotkiem gumowym... :E 

To była przenośnia wiadomo, że nie klepanie tylko odcinanie uszkodzonych linii, wymiany uszkodzonych komponentów na elektronice matrycy itp.

Godzinę temu, unadarek napisał(a):

Nie inaczej :banana:  dwa tv szajsunga padły  jeden sredniaczy model drugi budżetowy  ale w jednym i w drugim poszło podswietlanie  w jednym po 3 latach w drugim cos ok 4 lat ,oczywiscie wymiana i hula lub hulały dalej :D ale np. philipsy ktore miałem były sporo starsze i dalej z tego co pamiętam gdzieś tam świecą , a szkoda bo drobna ochota z czasem by była na jakiegos taniego oleda np odyssey g5 :P chciałem dać szansę szajsungowi , choć też dziwna sprawa bo masę różnych innych marek jest na matrycach szajsunga.

Padanie podświetlenia to jest klasyka i dotyczy wszystkich marek. Samsung lubi ustawić z fabryki podświetlenie na blisko 100% lub 100% to jak ktoś grubo rzeźbi codziennie TV podświetlenie leci w ciągu dwóch lat bo nie jest przystosowane do takiej pracy. Jeszcze jak krawędziówka leci przy okazji dyfuzor, który też do wymiany by obraz był jak należy po wymianie podświetlenia. A to tylko dlatego, że Samsung nie stosuje zabezpieczeń na podświetleniu i dlatego dyfuzor zostaje uszkodzony przez zbyt wysoką temp.

Tylko problem polega na tym, że szrotowe marki mają taką konstrukcje, że rozbierzesz go i telewizor rozpada się :lol2:

Samsungach w nowszych modelach ramkę ma doklejoną do matrycy celowy zabieg by maksymalnie utrudnić naprawę dlatego musisz wyciągać matrycę z ramką.

Philipsa trzeba tak czy inaczej unikać robią problemy na poziomie gwarancji.

10 minut temu, Zachy napisał(a):

Mam 3x Samsung MiniLED (dwa poprzedni gen, jeden najnowszy) - wszystkie dziazlaja bardzo dobrze.

ale moze mam szczescie :)

Nie pisałem nic nie Mini-LED poza tym jak Ci poleci podświetlenie w takim TV to śmietnik nie ma części albo cena zaporowa naprawy ;)

Co do żywotności ludzie różne dziwne rzeczy wypisują tylko dlatego, że jeden ogląda dziennie 1h, a drugi 12h i dłużej przy różnych nastawach podświetlenia itp.

Miałem giganta co praktycznie nie wyłączał TV to pomimo przełączania kanałów doszło czasowej retencji. Telewizor był dosyć świeży dopiero po gwarancji powiedziałem mu co ma zrobić, a on, że u niego TV musi działać non stop nic nie będzie wyłączał. Sprzedał mi go za mały pieniądz u mnie postał dwa tygodnie i nie było śladów po retencji :E

Opublikowano

A czy opłaca się w ogóle teraz kupować monitor OLED? Czy na razie czekać na nowszą technologię/aż potanieją jeszcze trochę? Zależy mi na monitorze OLED, który będzie się nadawał również do pracy i nie będzie problemu z czcionkami. Mam już jednego OLEDa i niestety ten problem występuje.

Opublikowano
48 minut temu, sideband napisał(a):

To była przenośnia wiadomo, że nie klepanie tylko odcinanie uszkodzonych linii, wymiany uszkodzonych komponentów na elektronice matrycy itp.

Młotek gumowy to też była przenośnia. Taki żart vs żart :D 
Ktoś z konkurencyjnego forum rzuci okiem i pomyśli - "O tu na ITH to widać, że stara gwardia PCLaba siedzi... prostują nawet matryce gumowym młotkiem".
No a moje poczucie humoru jest dosyć specyficzne jak już nieraz zdążyłeś zauważyć ;) 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, sideband napisał(a):

Nie bardzo poza tym to szrot jednorazowy. Do tego Hisense odrzuca reklamacje z TV z uszkodzonymi matrycami :hihot:

W zależności od modelu to poziom Manty lub gorzej :hihot: Nie przejmuj się Panasonic za 4k to też będziesz miał flaki z Manty z innym softem :hihot:

Ja to wiem bo to rozbieram na szczęście już dużo mniej :hihot: Bo ludzie kupują te szroty i zaraz lecą po nowe i tak się kręci interes :E

Naczytałem się kiedyś i naoglądałem zdjęć, że TCL mają tak gówniane obudowy, że się matryce kurzą, Hisense ponoć trochę lepsze pod tym względem. Najlepsze, że dzieje się to już po kilku miesiącach od zakupu i oczywiście odrzucają reklamacje, że niewłaściwie użytkowany. TV trzeba w akwarium trzymać :E 

Tych wpisów na jakiejś grupie TCL było naprawdę sporo. Było tego na tyle dużo, że dałem sobie szybko spokój, bo pamiętam, że mi chodził po głowie jakiś topowy miniled od nich. Ewidentnie nie były to jakieś odosobnione przypadki, że ktoś miał wyjątkowy syf w pokoju. Zawsze pojawiała się na dole ta kratka od wentylacji. Jakby ciepłe powietrze idąc do góry zasysało ten kurz. Tutaj takie podglądowe zdjęcia po 2,5 i 4 miesiącach od zakupu. 

619179973_25669782836039212_459008967713

499251952_2595688477305501_2223473846115

Tutaj się gościowi dosłownie rozkleił na rogu sam z siebie :E

735178830_27500426499591727_132174933520

Mam jeszcze Samsunga z 2018r krawędziaka NU7000 65" teraz w kuchni stoi i śmiga tyle lat prawie od rana do wieczora. Ale fakt, że odkąd go kupiłem to na co dzień skręciłem go na połowę jasności. U rodziców Q80B z 2022r. Samsunga też śmiga od rana do wieczora. Też go trochę skręciłem, bo ojciec oglądał tak na pełnej jasności. Niektórzy tak oglądają, bo fajnie świeci, tylko pewnie pada 3 razy szybciej :E

Edytowane przez skunRace
Opublikowano
Godzinę temu, Pawelek6 napisał(a):

To co się nadaje, w miarę trzyma kupy dzisiaj? Czy wszystko podobny chłam, byle gwarancje przetrwało? 

Jesteś na forum technologicznym. Nie spodziewaj się pozytywnych opinii na cokolwiek bo ludzie tutaj są bardzo krytyczni.

Sam używam tv TLC od kilku lat nic nie wybuchło. Jako wyświetlacz do porannych wiadomości który działa 24/h sprawdza się idealnie.  

Opublikowano
1 godzinę temu, peterchen86 napisał(a):

A czy opłaca się w ogóle teraz kupować monitor OLED? Czy na razie czekać na nowszą technologię/aż potanieją jeszcze trochę? Zależy mi na monitorze OLED, który będzie się nadawał również do pracy i nie będzie problemu z czcionkami. Mam już jednego OLEDa i niestety ten problem występuje.

Ja też mam jednego OLED i ten problem nie występuje.

Opublikowano

Tym bardziej, że chcesz kupić 27" 2160p. Moim zdaniem co byś nie kupił to na takiej przekątnej w tej rozdzielczości z czcionkami nie będzie problemu. Chyba, że koniecznie chcesz coś z tym nowym układem pikseli.

Opublikowano
6 godzin temu, sideband napisał(a):

Padanie podświetlenia to jest klasyka i dotyczy wszystkich marek. Samsung lubi ustawić z fabryki podświetlenie na blisko 100% lub 100% to jak ktoś grubo rzeźbi codziennie TV podświetlenie leci w ciągu dwóch lat bo nie jest przystosowane do takiej pracy. Jeszcze jak krawędziówka leci przy okazji dyfuzor, który też do wymiany by obraz był jak należy po wymianie podświetlenia. A to tylko dlatego, że Samsung nie stosuje zabezpieczeń na podświetleniu i dlatego dyfuzor zostaje uszkodzony przez zbyt wysoką temp.

Tylko problem polega na tym, że szrotowe marki mają taką konstrukcje, że rozbierzesz go i telewizor rozpada się :lol2:

Samsungach w nowszych modelach ramkę ma doklejoną do matrycy celowy zabieg by maksymalnie utrudnić naprawę dlatego musisz wyciągać matrycę z ramką.

Philipsa trzeba tak czy inaczej unikać robią problemy na poziomie gwarancji.

U mnie tv nie przekraczają przeważnie 50% jasności , podkreślam raz jeszcze jeden z philipsów chyba coś 2010r. lub 2011r. działa sobie dalej gdzieś tam u ludzików , moj obecny tez już gdzies z ok 8 lat , znam jeszcze z 2 osoby które mają starsze modele , wszystko co opisuję w związku z philipsami nie miały żadnych napraw a i nie są oszczędzane ;)  co do tcl nawet nie chce mi się tego wspominać  dla znajomego 2szt. poszły się j.....  nie długo po gwarancji ;)

Opublikowano
2 godziny temu, skunRace napisał(a):

Tym bardziej, że chcesz kupić 27" 2160p. Moim zdaniem co byś nie kupił to na takiej przekątnej w tej rozdzielczości z czcionkami nie będzie problemu. Chyba, że koniecznie chcesz coś z tym nowym układem pikseli.

Ok. Zastanawiam sie dlaczego na tym co mam czyli LG UltraGear 27GR95QE OLED jest taki problem? On co prawda jest 2K ale w Wordzie występuje ten efekt text fringing, którego chce uniknąć w nowym monitorze.

Opublikowano
59 minut temu, peterchen86 napisał(a):

Ok. Zastanawiam sie dlaczego na tym co mam czyli LG UltraGear 27GR95QE OLED jest taki problem? On co prawda jest 2K ale w Wordzie występuje ten efekt text fringing, którego chce uniknąć w nowym monitorze.

Bo masz na tyle duże piksele (bo takie są na 27" 2560x1440), że to widać. Na OLED 27" 3840x2160 ze skalowaniem 1,5x większym (niż Twoje 27" 2,5K) nie będzie tego widać.

ps. jak masz 27" (realnie 26,5") 2560x1440 @ 100%, to na 27" (realnie 26,5") 3840x2160 ustaw skalowanie systemowe na 150%

... jak masz 27" (realnie 26,5") 2560x1440 @ 125%, to na 27" (realnie 26,5") 3840x2160 ustaw skalowanie systemowe na 188% itd. itd.

Opublikowano
Godzinę temu, peterchen86 napisał(a):

Takie, a nie inny układ pikseli powoduje ten problem poza tym Clear Type z systemu nie jest przystosowany do takich wyświetlaczy.

31.5 2160p wyższe PPI robi robotę i przestajesz to widzieć gołym okiem poza tym to są nowsze modele z innym układem pikseli gdzie ten problem został zniwelowany.

Opublikowano (edytowane)

No mój LG UltraGear 27GR95QE OLED ma 2560 x 1440 i niestety widać ten efekt, a wykorzystuje go też do pracy, więc przy drugim monitorze chciałbym tego uniknąć. A jakieś konkretne modele QD - Oledów 5 generacji możecie polecić?

Bo mam np. laptopa ASUS UN5401Q z ekranem OLED i tego efektu w ogóle nie widać.

No i jeszcze jedno pytanie: czy ceny OLEDów raczej będą spadały czy mogą wzrosnąć czy lepiej kupić teraz czy można na spokojnie koniec sierpnia albo wrzesień?

Edytowane przez peterchen86