Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wnerwiało mnie, że procek na 100W dobija pod temp limit. Stwierdziłem, że problem może wynikać z braku bezpośredniego styku rurek z IHS w poprzednim coolerze. Wstawiłem Arctica Freezera 36, pasta duronaut - skoki temperatury się trochę zmniejszyły ale dalej jest dosyć wysoko mimo tylko troche cieplych heatpipe.  Ja wiem, że to kwestia designu procesora, ale serio nie idzie tego "odebrać" z cpu? Toż to raptem 100W :E

OCCT na 12 wątków, wentyle na arcticu 1000rpm
W przypadku mocniejszych obciążeń pojedynczych wątków, a nie równomiernego obciążenia, potrafi dobić do zadanej max temp.

obraz.png

edit: dodam, że dopiero co to poskładałem, więc może być kwestia niedogrzania pasty jeszcze

edit2: po wyłączeniu OCCT w sekunde-dwie temperatury spadają do 40*C. Widać pięknie, że dalej niewyróbka z odbiorem ciepła LOL

Edytowane przez hajapackage
Opublikowano (edytowane)

@hajapackage

Mam takie na stanie. 3/4 to Chiny. Na tę chwilę mam pod blokiem GD-2 z Chin. Zachwalał ją youtuber z Australii, TechYesCity. Jest trudna w aplikacji i bez podgrzania suszarką do włosów, nie rozprowadzisz po IHS.

x67yvlk.jpeg

Jak używasz któreś z tych powyżej, to mogę dodatkowy test zrobić.

@sideband a zdradzisz co za pastę będziesz miał? ;)

Edytowane przez MarcoSimone
Opublikowano
18 godzin temu, sideband napisał(a):

Teoretycznie tak tylko nie wiem jaki będzie efekt końcowy:E. Nawet jak to się poddaje pod wpływem docisku czy wystarczająco mocno. Poza tym przewodzi prąd elektryczny.

Jeżeli okaże się że to ma taką wydajność jak ciekły metal bo przynajmniej na papierze tak jest to na gołych jajkach zapewne też będzie można urwać coś np względem ptm'a który jak wiadomo to królem wydajności nie jest ;) 

8 godzin temu, bleidd napisał(a):

Ja zaaplikowałem u siebie Gelid HeatPhase Ultra. Cena taka jak pasty, choć wiadomo - pasta starczy na parę razy ale mi to niepotrzebne.

Porownania bezpośredniego do pasty nie mam, ale temeraturki na CPU mam naprawdę spoko.

PTM potrafi przegrać jeżeli chodzi o samą wydajność ze zwykłą dobrej jakości pastą z tym że zwykła szybko straci pierwotną wydajność świeżo po aplikacji na gołych rdzeniach + jest ryzyko wypompowania i nierównomiernego pokrycia co owocuje wysokimi wartościami HS, na ihs takie akcje nie mają miejsca dlatego szkoda marnować materiału.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

@hajapackage

Mam takie na stanie. 3/4 to Chiny. Na tę chwilę mam pod blokiem GD-2 z Chin. Zachwalał ją youtuber z Australii, TechYesCity. Jest trudna w aplikacji i bez podgrzania suszarką do włosów, nie rozprowadzisz po IHS.

Jak używasz któreś z tych powyżej, to mogę dodatkowy test zrobić.

@sideband a zdradzisz co za pastę będziesz miał? ;)

Ciekawi porównanie do MX6, którą wysoko cenie. U mnie wypadła tylko minimalnie gorzej niż duronaut.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@hajapackage

Postanowiłem sobie przetestować wszystko co mam, nim wrzucę ten pad.

Także za niedługi czas spodziewaj się info.

Edit:

@tomcug @sideband

CB23 10 min. test trottling wystarczy? Czy dłużej grzać, np. CB23 30 min. stress test?

15 minut bym zrobił w czym to już drugorzędne znaczenie - byle tak samo i byleby wentylacja budy wyrobiła (najlepiej ustaw wentyle na sztywno). Ja OCCT katuje :E

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Pany wy sie znacie na alli, ten sprzedawca jest legit z cpu ?? 

https://pl.aliexpress.com/store/1104335543?spm=a2g0o.detail.0.0.9edbyqnFyqnFRL&sortType=bestmatch_sort

Ja teraz 7800X3D, ale go nie mam jeszcze. Wcześniej 3x7700. Teraz zastanawiam sie, czy może 9700X nie kupić zamiast 7800X3D. Wydajność w grach na GPU taka sama, a wsiedzących na CPU znacznie lepsza. W civilization 6 ma chyba ok 100fps więcej. I tańszy prawie stówę.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 13:31, MarcoSimone napisał(a):

@hajapackage

... Jest trudna w aplikacji i bez podgrzania suszarką do włosów, nie rozprowadzisz po IHS.

...

Nie podgrzewaj pasty tylko sam radiator od chłodzenia i na niego nakładaj, długo utrzymuje ciepło i masz więcej czasu na nałożenie pasty.

Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 12:35, hajapackage napisał(a):

Wnerwiało mnie, że procek na 100W dobija pod temp limit. Stwierdziłem, że problem może wynikać z braku bezpośredniego styku rurek z IHS w poprzednim coolerze. Wstawiłem Arctica Freezera 36, pasta duronaut - skoki temperatury się trochę zmniejszyły ale dalej jest dosyć wysoko mimo tylko troche cieplych heatpipe.  Ja wiem, że to kwestia designu procesora, ale serio nie idzie tego "odebrać" z cpu? Toż to raptem 100W :E

OCCT na 12 wątków, wentyle na arcticu 1000rpm
W przypadku mocniejszych obciążeń pojedynczych wątków, a nie równomiernego obciążenia, potrafi dobić do zadanej max temp.

obraz.png

edit: dodam, że dopiero co to poskładałem, więc może być kwestia niedogrzania pasty jeszcze

edit2: po wyłączeniu OCCT w sekunde-dwie temperatury spadają do 40*C. Widać pięknie, że dalej niewyróbka z odbiorem ciepła LOL

Tutaj rozwiązanie

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Parę dni temu rozglądałem się za tą maszynką bo bym dziabnął swojego 7800x3d, ale to 200 zeta kosztuje. Taniej wyjdzie nitką dentystyczną przeciąć silikon i na płytkę grzejną wrzucić. 

W sumie można też inaczej spróbować ;) 

gumwka.jpg.bb34674a5438e837619cbaad9a96af1a.jpg

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Parę dni temu rozglądałem się za tą maszynką bo bym dziabnął swojego 7800x3d, ale to 200 zeta kosztuje. Taniej wyjdzie nitką dentystyczną przeciąć silikon i na płytkę grzejną wrzucić. 

A graty do zamontowania w sockecie masz?