Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, lukadd napisał(a):

Ty tego złomu na przerzucałeś, może jakieś wskazówki?

Jak zmieniasz z 9800X3D na 9600X czy jakoś tak, to systemu nie musisz poprawiać, będzie ok. Jak już pisali, optymalizuj timingi RAM, na inne rzeczy w sumie szkoda czas tracić.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Przypadek opisany 3 listopada 2025 - forum Quasarzone - Korea Południowa

2 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

Nikt nie mówi, że na innych płytach to się nie dzieje, ale różnica jest taka że ASRock w tym góruje. 

Dla przykładu, moja płyta z sygnaturki, 4 procesory i każdy przeżył. Tak jak Bi pisze, coś jest na rzeczy. 

Oczywiście, że coś jest na rzeczy i najlepsze w tym jest, że nikt nie wie co :E Nikt nie jest w stanie przeanalizować i dojść do tego co faktycznie powoduje upalenia tych procków. Gamers Nexus itd. Ludzie cały czas próbują.

Jak pisałem u mnie proc przepracował ponad 5k h w prawie rok zanim padł. Czyli dość długo mu zajęło padnięcie bo zdecydowana większość zgłaszanych proców padała w znacznie krótszym czasie. Sprzęt zawsze stabilny, napięcia zawsze wszystko wyglądało ok, gdzie inni potrafili zgłaszać jakieś dziwne skoki na np. soc u mnie zawsze napięcie stabilne.

Asrock wydał nowe biosy 4.03, będę się dalej bawił. Nie przeraża mnie, że potencjalnie padnie mi kolejny procek. Pobawię się i będę obserwował jego działanie na nowym biosie. Mam taką płytę co upaliła proca więc sam z ciekawości sprawdzę co będzie na kolejnym procu.

Gdyby ten sprzęt był niestabilny to dawno bym się pozbył tej płyty. Ale nigdy nie miałem problemów, komp potrafił chodzić non stop po kilka dób z rzędu i nic się nie wywalało, monitoring nie wypluwał żadnych anomalii w napięciach.

Opublikowano

@lukaddno tak samo, sprzęt działa lux a rozbebeszać wszystko i podmieniać tylko po to aby ograniczyć (samo w sobie małe) prawdopodobieństwo awarii procka to mi się nie chce po prostu. Jak się zepsuje to mam gware i AMD wymienia bez problemu, a póki co to jedyne co robię to dbam o to aby mieć aktualny bios. Jeśli padnie to wiem, że zrobiłem wszystko co producent mojego sprzętu zaleca aby tak się nie stało i zadziałały czynniki niezależne ode mnie. Asrock Power :biceps: :E