Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Slayer napisał(a):

Swoją drogą, jak chodzi o czasy ładowania to byłem jakiś czas temu u kolegi co był fanboyem AMD no i patrzę a tu nowa skrzynka pod biurkiem. Pytam się co tam ma to mówi, że przesiadł się na nowe AMD ale zainstalował od razu windowsa 11 i strasznie wolno mu się to wszystko ładuje bo na windows 10 było szybciej. Mówię mu, że to nie kwestia windowsa a AM5 wolniej odpala i żeby mi bios pokazał. Włączyłem mu memory context restore, fast boot etc. no i dobra ładuje się to wszystko myślę sensownie nawet. On tak stoi, patrzy się na mnie i jakiś taki zrezygnowany, że to przecież dalej jest długo i to ma za bycie fanboyem :E. Potem mi pisał na msg, że 30 sekund boot to jest średniowiecze xD

A potem wszyscy wstali i klaskali.

• Haha 1
Opublikowano

Ja już zapomniałem jak szybko wstaje system na intelu :E  mam AM5 od 3 lat, więc nawet nie jestem w stanie porównać. Dla mnie jest git, wszystko bangla jak powinno a na tym ryzenie swoim przegrałem setki godzin w różne gry.

Jedynie nie spodobało mi się to opisywanie TDP przez AMD gdzie sprzedali mi procesor 65W a on przy wczytywaniu map ciągnie 90W :E

Opublikowano (edytowane)

@SlayerNiedawno składałem zestaw na intelu dla kuzyna, system wstawał tak samo szybko lub wolno jak na AMD ;)  Co do TDP to u mnie jest odwrotnie...AMD twierdzi 120W a nie widziałem więcej niż 93 :hihot:

Choć w powyższym poście chodziło mi o filmik z tematu o arrow, gdzie system wstawał dłużej niż na am5 :D 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@SlayerNiedawno składałem zestaw na intelu dla kuzyna, system wstawał tak samo szybko lub wolno jak na AMD ;)  Co do TDP to u mnie jest odwrotnie...AMD twierdzi 120W a nie widziałem więcej niż 93 :hihot:

Choć w powyższym poście chodziło mi o filmik z tematu o arrow, gdzie ten system wstawał dłużej niż na am5 :D 

Wiesz, zależy pewnie od tego w jakie gry się gra. W takim PoE2 albo D4 skoki do max są częste. Potem ludzie piszą żeby się nie martwić bo i tak poza syntetykami procek tyle nie będzie ciągnął ale nie biorą pod uwagę, że niektóre gry momentami potrafią wywołać skoki do max wartości. Takie PoE2 jak wczytuje mapę to potrafi wjechać na pełnej mocy, jak gierka wystartowała to było pełno postów na forach, że ludziom procki jakieś chore temperatury łapały.

Opublikowano
5 godzin temu, wallec napisał(a):

image.thumb.jpeg.b413f555bc5898e567a51a195b774a6f.jpeg

No niestety. 95 stopni, 220W i tylko 38579pkt

270k plus przy 220w robi ~45000pkt i osiąga jakieś 75-80 stopni.

ogólnie dziwne są te procesory, ich wydajność z niczym się nie skaluje i wygląda tylko, że ten x3d robi robotę 

podbijanie MHz prawie nic nie daje

podbijanie taktowania RAM prawie nic nie daje 

Jezeli AMD tego nie poprawi w kolejnej generacji to kiepsko wróżę…trafiło się im z tym x3d jak ślepej kurze ziarno bo maskuje  bolączki chipletowych architektur

To jakiś farmazon. Pewnie testowane na nędznym powietrzu.

Ja na 9950X3D mam 46K pkt i 20C mniej. Blok Heatkiller IV Pro. Chłodnica 560/60.

• Like 1
Opublikowano

aa ok, spoko ;)

Ja jestem trochę przeczulony na tematy temp i dp cpu bo wszystko co wypytywalem jeszcze chyba PClabie i ludzie odpisywali to niewiele z tego się sprawdziło w moim przypadku, a raczej chodzi o to, że ludzie komentowali ogólnikowo nie mając wszystkich informacji, ot takie powielanie z posta do posta.

Dopiero jak kupiłem sprzęt i sam zacząłem się bawić to się nauczyłem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

No napewno, ja z ciekawości sobie pusciłem na moim obecnym 9950x - auto pbo target 85 stopni, 46k praktycznie

CINEBENCH_R23_CPU_Multi_Core_45927.jpg

Dobry wynik ale wciąż potwierdza się, że dużo rdzeni musi swoje wziąć i teraz pewnie @Krzysiak, @SylwesterI. i cała reszta będą pisać, że jednak ryzenik spoko i że po OC dogonił stock 270k który pobiera 25w mniej i ma kilka-kilkanaście stopni mniej.

i będą odwracać kota ogonem i zapomną że się śmiali z poboru intela ;)

Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Walcuś już był w ogródku, już witał się z gąską :E 

:hihot:

O i długo nie musiałem czekać.

600zl drożej niż 270k ale za to cieplej, więcej prądu i wolniej w grach/programach ale czerwone to głupkowaty komentarz trzeba dać xD

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Dobry wynik ale wciąż potwierdza się, że dużo rdzeni musi swoje wziąć i teraz pewnie @Krzysiak, @SylwesterI. i cała reszta będą pisać, że jednak ryzenik spoko i że po OC dogonił stock 270k który pobiera 25w mniej i ma kilka-kilkanaście stopni mniej.

i będą odwracać kota ogonem i zapomną że się śmiali z poboru intela ;)

600zl drożej niż 270k ale za to cieplej, więcej prądu i wolniej w grach/programach ale czerwone to głupkowaty komentarz trzeba dać xD

Sylwek napisze ci że znowu przegapiłeś poranną porcję leków.

Jeśli intel jest w czymś lepszy to jest, koniec kropka.

Nie będę twierdził jak ty i twoje "testy" że białe jest czarne.

Mnie interesują gry, a w tym obecne intele to kapcie, nawet w porównaniu do cepów Intela z 2022 roku.

Sam to wiesz bo już oddałeś swojego 270k, taki był "dobry" że nawet taki walec jak ty go oddał :hahaha:

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Opie nam wsio ryba czy czerwone czy niebieskie ;) Większość z nas siedziała na niebieskim jeszcze stosunkowo niedawno :hihot:

To ty kreujesz się na tym forum na ślepego fanboja twierdząc, że nie kupisz nigdy czerwonego...my niebieskie kupimy, niech tylko będzie lepszym produktem od czerwonego w tym do czego kompa używamy ;) 

• Like 2
Opublikowano

W takim razie to po co komentarz o walcusiu skoro w przytoczonym  zastosowaniu tj cb r23 270k wypada lepiej od 9950x (mniejsze zużycie, niższa temp, niższa cena)? ;)

już się gubicie w tym w jaki sposób i o co się przyczepić;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie widzę tu w temacie żadnych porównań do których się przyczepiłem, a w których intel był lepszy, widzę natomiast fanboja niebieskiego których sam zrezygnował z 270k , widocznie zdrowy kapeć mu wyszedł w jego własnych "testach"

:cool:

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
16 godzin temu, znaFca napisał(a):

I co to ma do wydajności Intela w programach? Szybciej się przegląda neta? 

szybciej i wygodniej sie pracuje jak masz obciazenie cpu duze praktycznie caly czas i cale 64gb w uzyciu non-stop.

no ale Ty grasz, to nie musisz tego wiedziec :)

14 godzin temu, wallec napisał(a):

U nich działa ;)

mialem mase roznych plyt pod am5

od pewnego czasu na apexie pod am5 - boot cholernie dlugi

na tachyon am5 - boot wzglednie szybki, naprawde szybki

na apex lga1851 - takiego speeda w bootowaniu (z trenowaniem memek) dlugo bym u amd musial szukac i nie wiem czy bym znalazl.

Fakt jest taki ze siedze spowrotem na Epyc + Tachyon, wiec zaden ze mnie fanboy Intela :D

• Upvote 1