Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

830 funtów ale z marżą sklepu, która nie wiadomo ile wynosi. Sklep nadal nie dostał MSRP od AMD więc po prostu uznali że taka cena będzie OK.

Wydajność... W grach AMD nawet o tym nie wspomniało więc się domyśl ;) 

To jest procek do "productivity" a to można z grubsza oszacować.

image.png.489923744fe5076cf83bc1b063dd30c5.png

Opublikowano
Teraz, bourne2008 napisał(a):

To jest procek do "productivity" a to można z grubsza oszacować

No dlatego cena niemal 2x 9950X3D jest mocno odklejona. Powinno być 3500 jak tamten na premierę i tyle. 

Opublikowano

Dobre jest chociaż to że w AMD płytę główną dopiero się wymienia wtedy kiedy wychodzi kolejna generacja pamięci RAM na której i tak trzeba wymienić płytę główną jak chce się mieć lepsze RAMy a nie tak jak w przypadku Intela że niemal co każdą generację procesorów (jedynie tylko w 12-14 lepiej wyszło).

• Like 2
Opublikowano

Wkurza mnie to cisniecie po prockach non-x3d. Teraz na grupie FB ktos tam składa kompa i wybrał sobie ryzena 7600 no i komentarz "Zmień procesor na nowszy bo wybrałeś najstarszy badziew, core ultra wybierz" .

Potem wszyscy, że tylko x3d. Ja tego kompletnie nie rozumiem. Mam ryzena 7700 przeszedłem sporo gier, mam przegrane SETKI godzin w gry i tylko w jednej grze czuje, ze mocniejszy proc by cos wniosl. Tak to w zadnej grze nie odnioslem wrazenia, ze procek nie daje rady. Elegancko gry chodzą, absolutnie nie rozumiem toku rozumowania, że tylko procesor z x3d.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Slayer napisał(a):

Wkurza mnie to cisniecie po prockach non-x3d. Teraz na grupie FB ktos tam składa kompa i wybrał sobie ryzena 7600 no i komentarz "Zmień procesor na nowszy bo wybrałeś najstarszy badziew, core ultra wybierz" .

Potem wszyscy, że tylko x3d. Ja tego kompletnie nie rozumiem. Mam ryzena 7700 przeszedłem sporo gier, mam przegrane SETKI godzin w gry i tylko w jednej grze czuje, ze mocniejszy proc by cos wniosl. Tak to w zadnej grze nie odnioslem wrazenia, ze procek nie daje rady. Elegancko gry chodzą, absolutnie nie rozumiem toku rozumowania, że tylko procesor z x3d.

Wiesz... zależy w co grasz, w jakiej rozdziałce, na jakich detalach itd.
Moje cztery ostatnie procki to R5 2600 -> R7 5800X -> R5 7500F -> 9800X3D
Tak naprawdę do dzisiaj mógłbym siedzieć pewnie na R7 5800X, a na bank R5 7500F wykarmiłby mojego 5070ti w 1440p (może w paru wyjątkach byłoby gorzej ale bez przesady)
To trochę takie dążenie za lepszym ;) A entuzjaści się w tym napędzają wzajemnie.
W przeciągu ostatnich 10 lat miałem okres czasu (parę miechów?) gdzie siedziałem na jakiejś poleasingowej skrzynce della za 100zł i też było.
Najważniejsze patrzeć na siebie i czy Cię sprzęt zadowala. R7 7700 to świetny procesor i pewnie gdybym swojego czasu nie sfrajerował z oszczędnością 150zł (wybrałem 7500F za 800zł zamiast 7700 za 950zł), to pewnie bym nadal na nim siedział ;) 

Jeździć, obserwować.

EDIT: O, widzę @Phoenix. ,że zawitał "Team Blue" ;) 

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.04.2026 o 17:49, bourne2008 napisał(a):

Nadal prawie 4x mniej niż najtańszy RTX5090:hihot:

Tyle że czy to w przypadku AI, zarabiania pejsodolarów czy zwykłego grania (chyba że masz na myśli jakieś 1080p) to dalej rtx 5090 da Ci minimum 4 razy więcej korzyści z prockiem 4 razy tańszym (i więcej) niż ten tutaj zapowiedziany. A 5090 można kupić nowe sporo taniej o ile nie ograniczasz się jedynie do ofert z PL 😀 

Edytowane przez Fenrir_14