Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Valeri napisał(a):

Jak to wyglada u Ciebie ?

To zależy czym chłodzisz, jakie napięcie zasila procek i jak został sklejony na finał w fabryce. To wszystko ma wpływ na temperatury.

Ja mam CLC i u mnie 980X3D z zegarkiem ustawionym na 5575Mhz all cores w BF6 trzyma ~ 1.23v i temperatury w granicach 69C.

Poprzedni 9800X3D na 5425Mhz z vcore 1.18v trzymał okolice 63-65C.

Twoja temperatura jest dobra, patrząc chłodzenie powietrzem i fakt, że cooler dogrzewa niezbyt chłodny RTX 4080.

• Upvote 2
Opublikowano

No i kluczowe namecznie ma to ile fps pcha dany procek bo co innego jak ma 100fps, a co innego jak leci 200fps.

9 godzin temu, Valeri napisał(a):

Jak to wyglada u Ciebie ?

Nie powiem ci jak to w bf6 bo gry nie posiadam, poza darmowym redsec.

Ale w takim warzone przy 240fps mam ok 60st.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To chyba z operatorem jest cos nie tak, a nie prockiem :cool:

Co masz na mysli ? 

CB2024 stock dla 9800x3d to ~1300 pkt a nie ~1140 jak było u mnie

Edytowane przez Valeri
Opublikowano (edytowane)

Poniewaz tak jak kolega wyzej napisal na wynik wplywa wiele czynnikow, ktore po prostu zignorowales, zalozyles, ze cos powinno byc tak, a nie innaczej, a nawet nie wysyiles sie, zeby to sprawdzic wiec wykazales sie zwyklym laickim podejsciem bez min wiedzy i checi sprawdzenia tego co jest przycyzna. Bo przeciez najprosciej zmienic cepa xD Ja juz mam 5szt 9800xd i przerobilem 2 szt 9850xd, ktore byly skrajnie rozne, a testowane byly w tych samych warunkach, co pokazlo jak rozna potrafi byc loteria krzemowa. Ale plus taki, ze na kazdym z nich da sie poprawic fabryke bez najmniejszego wysilku ;)  Stock dla kazdej sztuki cpu bedzie inny, nie zawsze 1300.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

Udało mi się nabyć pamięci 8000@CL40 w "nie najgorszej" cenie biorąc pod uwagę sytuację na rynku i tutaj pojawia się moje pytanie. Czy na ryzenie 9850X3D jest sens schodzić z taktowaniem i timingami pod tryb 1:1 ? Na szybko udało mi się ustawić 7800@CL38 i w AID64 mam latency 67,6ns więc chyba bez tragedii. 

Opublikowano

Zacznijmy od tego że poza 1:1 nie ma żadnego sensu ustawianie innaczej  ram ;) To jest tylko dobre dla tych co w głowie mają cyferki z Aida i nic więcej. Dobrze ustawione 6000 pod gry jest optymalne a zarazem najmniej wymagające w kwesti kontrolera i ustawień. 

Opublikowano
Godzinę temu, Hero586 napisał(a):

Udało mi się nabyć pamięci 8000@CL40 w "nie najgorszej" cenie biorąc pod uwagę sytuację na rynku i tutaj pojawia się moje pytanie. Czy na ryzenie 9850X3D jest sens schodzić z taktowaniem i timingami pod tryb 1:1 ? Na szybko udało mi się ustawić 7800@CL38 i w AID64 mam latency 67,6ns więc chyba bez tragedii. 

Jak chcesz zrobić użytek z tych pamięci, to kup sobie APU, lub Intela. :E

Opublikowano

Dobra to atakuje 6200 na 1:1 w takim razie, ale wydaje mi się że na 1:2 nie ma tragedi przy tak wysokich taktowaniach. W sieci znalazłem tylko test na igorslab z porównaniem 1:1 do 1:2 i jakoś źle to nie wypadło.