Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ASUS wydał update firmware dla sterownika USB 4, niestety na stronie dla mojej płyty, jak i dla innych modeli X670E wrzucili sterownik dla kontrolera od ASMedia, zamiast dla JHL8540, które płyty z serii X670E mają zamontowane. Nie wiem, czy dla serii X870E wrzucili odpowiedni plik, może to update tylko dla X870E jest i przez błąd kogoś wiszą te pliki na stronach płyt z X670E.

Opublikowano
8 godzin temu, Pavel87 napisał(a):

Mam nadzieje, że po nowym roku sytuacja się ustabilizuje i będzie spadek cen do normalnych wartości, tym bardziej, że zbliża się premiera kolejnych jednostek, których cena msrp może być porównywalna do obecnej ceny 9800X3D (3000-3400zł)

Po nowym roku na pewno, ale czy to będzie w lutym czy w czerwcu? :E

Na styczeń niestety nic się nie zapowiada, aby była jakaś sensowna zmiana.

• Sad 1
Opublikowano
18 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Euro odkleiło już do końca... 

Screenshot_20241220_221025_SamsungInternet.thumb.jpg.e8af7f55962189cfc956146e3d8d765a.jpg

Niedawno było za 3999, więc jednak mają ludzkie odruchy... :smiech:

Nets mieli przez chwilę za ponad 4,2k... :lol2:

Człowiek nie kupił na premierę i teraz tak jakoś się niepewnie czuje, ale znając życie, jak się po nowym roku pojawi więcej sztuk, to się nie zdziwię jak już w cenie około trzytysięcznej.

• Like 1
Opublikowano

Mam problem i nie wiem jaka jest przyczyna. 

Podczas gry w Diablo Immortal raz na jakiś czas przy dużym natężeniu mobów, efektów następuje nagłe freeze i trzeba wyłączyć kompa.

Procek 9800X3D, płyta MPG X870E CARBON WIFI, 2 x 32 GB ramu, karta GTX 4070 Ti super.

Mam ustawione curve na 22 wcześniej na 24 i to samo się działo. Reszta ustawień napięć na auto. Wcześniej miałem GTX 4090 i nie miałem takich akcji (ale wątpię że to przez grafikę).

Temp procka w stersie nie przekraczają 80 stopni.

Co zrobić?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Johnny Tomala napisał(a):

ASUS wydał update firmware dla sterownika USB 4, niestety na stronie dla mojej płyty, jak i dla innych modeli X670E wrzucili sterownik dla kontrolera od ASMedia, zamiast dla JHL8540, które płyty z serii X670E mają zamontowane. Nie wiem, czy dla serii X870E wrzucili odpowiedni plik, może to update tylko dla X870E jest i przez błąd kogoś wiszą te pliki na stronach płyt z X670E.

To jest firmware do tego dlatego wisi na stronie każdej płyty: https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/accessories/usb4-pcie-gen4-card/

Godzinę temu, lysyn napisał(a):

Mam problem i nie wiem jaka jest przyczyna. 

Podczas gry w Diablo Immortal raz na jakiś czas przy dużym natężeniu mobów, efektów następuje nagłe freeze i trzeba wyłączyć kompa.

Procek 9800X3D, płyta MPG X870E CARBON WIFI, 2 x 32 GB ramu, karta GTX 4070 Ti super.

Mam ustawione curve na 22 wcześniej na 24 i to samo się działo. Reszta ustawień napięć na auto. Wcześniej miałem GTX 4090 i nie miałem takich akcji (ale wątpię że to przez grafikę).

Temp procka w stersie nie przekraczają 80 stopni.

Co zrobić?

A które sterowniki do GPU masz ? Bo szczerze mówiąc te nowe to :kupa: Spróbuj 561.09 i wtedy zobacz.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano

Tak, ale pytanie czy problem z opcją Power występuje nawet bez używania OSD, czy tylko podczas włączonego OSD ;) 

Bo jak tylko z OSD to spoko, nie gram tak (tylko do testów). Jeśli nawet bez włączonego OSD, to już gruba sprawa. 

Opublikowano (edytowane)

Miałem podobny przypadek - wczoraj zainstalowałem sobie najnowszą aplikację Nvidii + sterowniki. Wszystko działało OK w czasie grania. OSD wyświetlał odczytywane na bieżąco parametry pracy karty graficznej (fps, % obciążenie procesora graficznego) oraz  CPU (% obciążenia). Wyświetlanie danych na OSD można było wyłączyć/włączyć po wyjściu z gry.  Kilka minut po zakończeniu grania komputer zawiesił się (uruchomiony był tylko system i ta aplikacja od Nvidii). Pierwsza myśl to taka że przyczyną problemów jest undervolting (-25) więc zrezygnowałem z niego. Po zmianach w biosie zrestartowałem system i ... znowu zwiecha. Dopiero po odinstalowaniu aplikacji od Nvidii (ale nowy driver 366 pozostał) problemy ustały.... i undervolting nie przeszkadza :D

Aktualizacja:

Dodam że mój przypadek jest jednak nieco inny - posiadam Ryzena 9950X a najnowsza wersja sterownika dla karty RTX 4800 Super to 566.36

Edytowane przez Smoku123
Aktualizacja
Opublikowano

Znowu SCAM z tym podwójnym ccd i tylko jednym 3d.

Kup procka i módl się żeby windows zaparkował grę na 3d, a jak nie chcesz się modlić, to wyłącz pół procesora żeby mieć pewność.

Najlepsze jest to że wyłączając pół procesora zostanie Ci ten gorszy chiplet, na który położyli ,3D bo nie musi tak wysoko boostowac jak połówka odpowiedzialna za max boost xD

Opublikowano

"Wymówka" jest taka jak była, jest i będzie. To po prostu nie ma dużego sensu i nie przyniesie znaczącej poprawy wydajności.

22 minuty temu, wallec napisał(a):

Kup procka i módl się żeby windows zaparkował grę na 3d, a jak nie chcesz się modlić, to wyłącz pół procesora żeby mieć pewność.

Na Zen5 bez X3D też trzeba parkować rdzenie w grach. Opóźnienia w komunikacji pomiędzy oddzielnymi CCD są na tyle duże, że lepiej wszystko wrzucić na jeden i się nie przejmować.

Opublikowano
9 minut temu, some1 napisał(a):

"Wymówka" jest taka jak była, jest i będzie. To po prostu nie ma dużego sensu i nie przyniesie znaczącej poprawy wydajności.

Na Zen5 bez X3D też trzeba parkować rdzenie w grach. Opóźnienia w komunikacji pomiędzy oddzielnymi CCD są na tyle duże, że lepiej wszystko wrzucić na jeden i się nie przejmować.

Już nawet mniejsza o to. Fajne uczucie kupić najdroższy procek AMD i dostać jeden chiplet, który nie potrafi wysoko boostować z nalejonym 3d cache, a drugi chiplet, który potrafi wysoko boostować i jest top tier ale bez 3d? To tak jakby zostać ukaranym, za to, że wydało się worek siana na TOP produkt a i tak nie dostanie się chociaz dwóch top tier chipletów, żeby MHz się zgadzały :D

To samo z 9800X3D -> najsłabsze ccd do tego idą ponieważwystarczy tylko nakleić 3d i jest wymówka by ustawić maks boost na 5.2ghz zamiast 5.7ghz jak na 9950x ;) 

• Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @SylwesterI.  Zakup 9850X3D w przypadku 7800X3D jakiś tam sens ma. W przypadku posiadania 9800X3D to tylko dla zabawy, jak ktoś nie liczy każdej złotówki. To samo z moją płytą i eLCK. Dla zabawy, dodaatkowego slotu nvme bo mam już 3 dyski, pod zabawę Zen6. Finansowo to się nie spina, ale nie oto tu chodzi.   Grzebanie w PC to moje hobby. Gram na nim niewiele, testowo. Cóż, każdy ma jakieś swoje pierdololo
    • BAIC UWJ (uj wie jaki).   Mariusz Aneta Trojanek etnoorSsdp0uu2m148280f0l91utm79il60339l7926uhcl26489cl10n i2  · Cześć, czy u kogoś przy zapiętych pasach pojawiały się takie rzeczy, z lewej ikonka od poduszki z prawej info o niezapiętych pasach.   Marcin Stefaniuk U mnie zapaliła się kontrolka poduszki powietrznej po gwałtownym hamowaniu z klaksonem okazało się że jeden kabelek w wiązce był źle obrobiony . Serwis i 3h pracy   *************** Chery Tiggo 9 PHEV Facebook.mp4     Pensjonat Bankowy  · Obserwuj otsSdeopnr013mc50.551igli854lhudfot z592t35g4317glf207ui6830  · Hej, ja 1700 i pierwsza awaria… zobaczymy jak działa chery Assistance z numeru na szybie… sobota godzina 15:33 zgłoszenie 15:49 telefon od Pana z lawety Czekam na rozwój wydarzeń ************* Tomasz Tom rpSosdonet7y94m 15mgi:01u34t 2 tt60sc7c33tg9motznca27a098l32  · Niski stan akumulatora wysokiego napięcia przy 80% naładowania Co oznacza?   Tomasz Tom Autor Taki komunikat wyświetlił się po wejściu do samochodu.   Adrian Kuczyński U mnie też raz się pojawiło przy 60% Dałem ignoruj I więcej się nie pojawiło   DriveX Chery Parts  · To błąd czujnika lub oprogramowania BMS (systemu baterii): 1. Sprzeczność: Komunikat "niski stan" przy 80% to błąd logiczny, często wynikający z błędu sterownika mocy (Power Drive Unit). 2. Tryb awaryjny: Może towarzyszyć mu ikona żółwia, co oznacza ograniczenie mocy w celu ochrony ogniw. 3. Rozwiązanie: Wymagany twardy reset (odłączenie akumulatora 12V na chwilę) lub pilna wizyta w ASO na aktualizację softu.   /Czyli standardowo jak w każdym chińczyku: tak ma być/ ignoruj/odepnij klemę/ ********************** I z 14 stycznie   Paweł Rosa oenSdrspto9gg1 mt49mfiz197st4hm7ty02ic9f49cman caah 1:f0o50h  · Serwis: flagowa tragedia Witam Chery Polska, od piątku 09/01 świeci mi się lampka kontrolna Engine Check. Pomijam fakt, że nikt z [email protected] nie odpisuje na maila z opisanym problemem. Chciałbym tylko zapytać na jakich zasadach funkcjonuje ta Wasza obiecana gwarancja? Dzisiaj o 6 rano zostałem odesłany z serwisu bo nie miałem przy sobie karty gwarancyjnej (nikt w Dynamica Warszawa nie poinformował mnie abym przyniósł ją na serwis aby wyłączyć lampkę kontrolną). Na start zostałem zapytany w jakiej wersji mam to Tiggo 9: benzynowej czy hybrydowej -gratuluję wtajemniczenia (przypominam, że serwis miał wcześniej numer VIN oraz rejestrację przed wizytą). Proszę o informację czy prywatnie trzeba szukać mechanika który usunie mi alert, bo najbliższy kolejny termin w Warszawie to 28/01, czy muszę dzwonić osobiście po całej Polsce i dojeżdżać setki kilomentrów, bo jak się okazuje Wasza infolinia nie ma centralnej bazy terminów a na assistance nikt mi nie pomoże, bo “auto musi nie jeździć” aby mogli zareagować.   Paweł Woliński Najbardziej zasłużony współautor Paweł, widzę, że Twój 1 problem opisany może być poważniejszy niż moje 32 żenujące braki w aucie Bardzo mi przykro czytać coś takiego, ale jakoś nie jestem mocno zszokowany jeśli do kupy zbierze się całość obrazu - im dłużej na niego patrzę tym bardziej widzę „ATRAPĘ” PS - trzeba na serio rozejrzeć się za jakimś serwisem gdzie będzie można ogarnąć te auta bo 2 lata trzeba jakoś jeździć   Robert Lubiński Paweł Woliński zechcesz wypisać jakie to 32 braki?   Paweł Woliński Najbardziej zasłużony współautor Robert Lubiński boję się - a tak serio są już wypisane na grupie prywatnej - łatwo znajdziesz , 2 duża grupa na wiadomy temat…   Piotr Woźniak To w Chery nie ma tak jak Omoda, że dzwonisz na assistance zgłaszasz problem, auto na lawetę i do serwisu, a ty dostajesz zastępczy?   Paweł Rosa Autor Piotr Woźniak jeśli w oficjalnym serwisie Chery pytają Cię w jakiej wersji masz Tiggo 9 -benzynowej czy hybrydowej- to daje do myślenia czy jest sens w ogóle oddawać im auto, bo nie wiesz czy odłączą Ci akumulator w nadziei, że kontrolka zniknie czy ją zamalują mazakiem.   Piotr Woźniak Paweł Rosa może typ był po srogim melanżu lub świeżak i dziewiątka pojebała mu się z siódemka... Lecz to nie zmienia faktu, że po to jest assistance (przynajmniej w Omoda) żeby z niego korzystać. Nawet z najmniejszą usterką (tak mi powiedzieli w Omoda jak odbierałem auto).   Rafał Mróz Warszawa Dynamica to sie omija szerokim łukiem ponieważ im zależy na sprzedaży. Ja mam co prawda j7 ale tez zostaje spuszczony na drzewo. Omoda Jaecoo Polska Chery Polska nie potrafi zmusić serwisów do pro klienckiegi podejścia. U mnie to jakieś pierdoly jak gorzej dzialajaca wentylacja siedzenia, problem z radiem itp. Jako tako na lopuszanskiej chociaż rozmawiają. Auto jest w porządku ale serwisy leżą... nie mówiąc juz o dostępności czesci w każdym inny czas. Jest zima trochę mi sie niechce jeździć ale wiosna jadę i wszystko składam jako osoba prywatna juz nie z gwarancji tylko z rękojmi i zobaczymy jak pograją... nie mam zamiaru sie patyczkować z nimi. Jak mnie wkurza to nawet nagram ich podejscie i umieszczę w internecie. Bo odpowiedź nie wiemy, nie potrafimy albo cos nie dziala to tak ma byc to są jaja.... Tych usterek mam ze 3-4 ale jak nie odpuszczę im dla zasady wiec na pewno zrobię im dobra reklamę opisując swój problem i podejscie w internecie dodatkowo wypromuje ten wpis   Tomasz Mazowiecki Rozwala mnie myślenie że check engine to tylko lampka którą trzeba zgasić xd chyba poprzednio gość BMW jeździł xd   FlexiDrive Invest a.s.  · Vašim dealerům v Polsku ještě nedošly informace, že je prostě zima?V čechách už máme upgrade SW pro zimní provoz   ***************** Facebook.mp4
    • Gdy ma się talent i czas. Fota gdzieś z FB. 
    • Ludzie z pocałowaniem rączki kupowali GPU, a teraz to DDR5 nie chcą kupować w lepszej cenie niż w sklepie.    Ktoś się załapał na taniego RTX 5090 FE?  https://videocardz.com/newz/nvidia-only-gave-minutes-to-buy-the-geforce-rtx-5090-5080-founders-edition-at-msrp-in-the-first-drop-since-early-december  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...