Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy jakie bo w przypadku arctica 240 z grubą chłodnicą nawet na filmie który wrzuciłeś stronę wcześniej jest 10 stopni mniej podczas grania gdy grafika wydziela ciepło względem topowych powietrznych ;) 

Opublikowano

Tą grubą i brzydka chłodnica niespecjalnie jej grubość się przekłada na osiągi względem cieńszych odpowiedników. Ale tak jak piszesz do każdego przypadku trzeba podejść indywidualnie, ja jak kupowałem air to przeglądałem testy i nie pamiętam czy tam był arctic 240 czy coś innego.

Opublikowano
10 godzin temu, galakty napisał(a):

A właśnie go patrzyłem :E 

To co teraz jest optymalne pod 9800X3D? 240? 280? I łatwy montaż, a nie siłowanie się. 

Ja polecam Thermalrighta Phantom Spirit 120.
Kolega @Send1N mnie namówił i nie żałuję.
Za dwie stówki wydajność topowych chłodzeń 2,5x droższych i osiągi podchodzące pod niektóre AiO.

Nic tylko braść xD 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Ja mam Frost Commandera 140 , Pa 120 mini, SI100 ,Peerleesa 120 i  AXP120-X67  i nie narzekam :) Fajnie jest miec te same zapinki ..

Edytowane przez Yedi
Opublikowano

@Tasslehoff ja miałem dokładnie takie samo wycięcie w tym miejscu na wentylatorze nad ramem inaczej aio 280 do corsair 4000d airflow nie wchodziło na zwykłej cienkiej chłodnicy ;) (fluctusa 140 tak spiłowałem :E) chwile założyłem slimy od arctica (arctic p14 slim V2) i nie dość że nic nie trzeba było piłować to jest znacznie ciszej niż na fluctusach a temperatury identyczne :thumbup:

• Thanks 1
Opublikowano

Bo do Arctica się kupuje wielką obudowę jak moja BQ 802, niedługo czas będzie wymienić platformę, jakoś mi się nie chce grzebać - więc czekam aż będą takie promocje CPU że nie będę się mógł oprzeć:)

https://www.phoronix.com/review/amd-threadripper-9970x-9980x-linux

Może kupie TR 9980x, 30% lepszy od 7980x, a milion razy lepszy od mojego 5800x:)
A serio 30% wzrostu z generacji na generację bardzo dużo:) Gdybym kompilował ogromne projekty to bym brał, ale że mi starcza 8 jajec to pewnie 7800x3d/9800x3d kupię
geometric-mean-of-all-test-results-resul

285k to większa padaka niż myśłałem:)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.08.2025 o 08:18, wrobel_krk napisał(a):

Bo do Arctica się kupuje wielką obudowę jak moja BQ 802, niedługo czas będzie wymienić platformę, jakoś mi się nie chce grzebać - więc czekam aż będą takie promocje CPU że nie będę się mógł oprzeć:)

https://www.phoronix.com/review/amd-threadripper-9970x-9980x-linux

Może kupie TR 9980x, 30% lepszy od 7980x, a milion razy lepszy od mojego 5800x:)
A serio 30% wzrostu z generacji na generację bardzo dużo:) Gdybym kompilował ogromne projekty to bym brał, ale że mi starcza 8 jajec to pewnie 7800x3d/9800x3d kupię

285k to większa padaka niż myśłałem:)

Zamieściłem ten cytat na poprzedniej stronie, ale pozwólcie, że powtórzę.

Podsumowanie mikroarchitektury Zen5 po naukowej analizie:

Cytat

Agner Fog 

Właśnie zakończyłem testowanie Zen 5. Dziękuję osobom, które pomogły mi uruchomić skrypty testowe.

Moje wyniki testów AMD Zen 5 są imponujące. Posiada wiele funkcji, które zwiększają różne aspekty wydajności procesora do nowych, niespotykanych dotąd poziomów.

Co najważniejsze, szybkość pobierania instrukcji została zwiększona z 16 do 32 bajtów na cykl zegara. Szybkość pobierania 16 bajtów była poważnym wąskim gardłem zarówno w procesorach Intel, jak i AMD przez wiele generacji. Rozmiar jednej instrukcji może wynosić od 1 do 15 bajtów. Instrukcja AVX512 może mieć od 6 do 11 bajtów. Stanowiło to poważne wąskie gardło, ponieważ reszta potoku mogła obsłużyć cztery instrukcje na cykl zegara lub więcej we wcześniejszych procesorach AMD, a także procesorach Intela. Tylko pętle, które mieściły się w pamięci podręcznej mikrooperacji, mogły wykorzystać wysoką przepustowość.

Zen 5 może wykonywać do sześciu instrukcji na cykl zegara (rzadko osiem). Tak wysoka przepustowość wymaga od programisty starannego rozważenia, aby uniknąć długich łańcuchów zależności. Łańcuch zależności to sytuacja, w której każda instrukcja zależy od wyniku poprzedniej instrukcji, tak że niemożliwe jest wykonanie więcej niż jednej instrukcji jednocześnie.

Liczba jednostek wykonawczych została zwiększona w porównaniu z poprzednimi modelami. Dostępnych jest sześć całkowitoliczbowych jednostek ALU, cztery jednostki generowania adresów, trzy jednostki rozgałęzień, cztery wektorowe jednostki ALU i dwie wektorowe jednostki odczytu/zapisu. Wszystkie typowe instrukcje mają do wyboru więcej niż jedną jednostkę wykonawczą, dzięki czemu rzadko trzeba czekać na wolną jednostkę. Możliwe jest wykonanie sześciu prostych instrukcji całkowitoliczbowych w jednym cyklu zegara. Instrukcje wektorowe i zmiennoprzecinkowe mogą być wykonywane z częstotliwością dwóch dodawań wektorów, dwóch mnożeń wektorów oraz dwóch instrukcji odczytu lub zapisu wektorów jednocześnie w jednym cyklu zegara. Wszystkie jednostki wektorowe mają pełną funkcjonalność 512 bitów, z wyjątkiem zapisu do pamięci. 512-bitowa instrukcja zapisu wektora jest wykonywana jako dwa 256-bitowe zapisy.

Operacje na pamięci całkowitoliczbowej mogą być wykonywane z częstotliwością czterech odczytów na cykl zegara lub dwóch odczytów i dwóch zapisów. Operacje na liczbach zmiennoprzecinkowych i pamięci wektorowej mogą być wykonywane z częstotliwością dwóch odczytów lub zapisów na cykl zegara, z wyjątkiem zapisów 512-bitowych.

Wydajność instrukcji rozgałęzień (konstrukcji if-then-else) jest również szybsza niż wszystko, co widzieliśmy wcześniej. Zen 5 może wykonać dwie przewidywane, podjęte lub trzy przewidywane, niewykonane instrukcje rozgałęzień na cykl zegara. Predyktor rozgałęzień może przewidywać dwie gałęzie do przodu i dekodować obie strony rozgałęzienia dwukierunkowego jednocześnie. Skomplikowane, powtarzające się wzorce rozgałęzień można przewidzieć po krótkim okresie uczenia.

Opóźnienie dodawania wektorów całkowitych zostało zwiększone z 1 cyklu zegara w Zen 4 do 2 taktów w Zen 5, podczas gdy opóźnienie dodawania zmiennoprzecinkowego zostało zmniejszone z 3 do 2 taktów. Instrukcje wektorowe całkowitoliczbowe i zmiennoprzecinkowe mają teraz takie same opóźnienia.

Chociaż wydajność procesora pod względem szybkości pobierania instrukcji, dekodowania, jednostek wykonawczych, odczytu/zapisu pamięci i przepustowości rozgałęzień została zwiększona do nowych poziomów, to nastąpiła jedynie niewielka poprawa w rozmiarach pamięci podręcznej i asocjatywności. Oznacza to, że przepustowość procesora rzadko stanowi wąskie gardło w Zen 5, a programista musi skupić się na optymalizacji dostępu do pamięci, jeśli chce wykorzystać wysoką moc obliczeniową Zen 5. Zen 5 może zapewnić znaczny wzrost wydajności w programach wymagających dużej mocy obliczeniowej, podczas gdy programy ograniczone głównie pamięcią i dostępem do dysku nie odniosą większych korzyści.

Quantifying The AVX-512 Performance Impact With AMD Zen 5 - Ryzen 9 9950X Benchmarks

https://www.phoronix.com/review/amd-zen5-avx-512-9950x/2

When taking the geometric mean of the 90 benchmarks used for this AVX-512 on/off comparison, the Zen 5 AVX-512 implementation with the Ryzen 9 9950X saw its performance go up by 56% while the Ryzen 9 7950X Zen 4 with its "double pumped" AVX-512 implementation saw its performance go up by 41%. Zen 4's AVX-512 was great and now with Zen 5 it's even better with the SKUs having the full 512-bit data-path. This is especially good news for Ryzen 9000 series (EPYC 4005?), EPYC Turin, etc.

onnx-runtime-rv1i-cpu-standard.svgz

onnx-runtime-super-resolution-10-cpu-sta

openvino-rsafi-cpu-1.svgz

openvino-mtetdf-cpu.svgz

openvino-wpdf-cpu.svgz

Rdzeń Zen5:

AFnVIoGFWSCE6YXO.jpg

Po lewej, te dwie pionowe struktury to FPU(SIMD+Vector) i ogromna ilość logiki dla AVX512. Ogólnie rzecz biorąc, rdzeń Zen5 + L2 jest ogromny(ilość tranzystorów w logice).

8 rdzeni Zen5 CCD:

o8fTKzZg4LzwrEPN.thumb.jpg.b526cecae0368a65bd54bf63149621f1.jpg

AMD@4nmCCD(6nmIOD)@Zen5@Granite_Ridge@Ryzen_5_9600X@100-000001405_BY_2429SUY_9AEQ579S40073_DSCx14_CCD_poly@5xExt.jpg

ArrowLake 8 rdzeni LionCove + 16 Skymont:

GqL1cYNXEAErJxN(2).jpg

b2a214eb-2da5-4c87-99b0-8279d5c9e4e5_1034x584.jpg

Edytowane przez AMDK11
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 31.07.2025 o 23:14, Lameismyname napisał(a):

Ja polecam Thermalrighta Phantom Spirit 120.
Kolega @Send1N mnie namówił i nie żałuję.
Za dwie stówki wydajność topowych chłodzeń 2,5x droższych i osiągi podchodzące pod niektóre AiO.

Nic tylko braść xD 

Tylko to jest wręcz to samo co już mam... Z tymi samymi wadami (montaż). 

Opublikowano
W dniu 31.07.2025 o 12:04, wrobel_krk napisał(a):

Na pewno jakością i wydajnością w stosunku do hałasu, może nie będzie to top topek ale na pewno najwyższa półka - cena tez zawsze premium+ wiadomo

Jeśli wyeliminują pompkę jak to te ich aio to będzie to top topek... już mniejsza że kilka stopni doda jeśli w ogóle...

Opublikowano
W dniu 31.07.2025 o 13:04, Kadajo napisał(a):

Panie teraz jak na 4K siedzę to już całkiem nie widzę sensu zmiany :hihot:

Bo GPU cie ogranicza. Jakbyś miał mocniejsze to widziałbyś. Ja po przesiadce z 10700k na 9800x3d odczułem kopa przy 4090, a szczególnie na minimalnym fps w wymagających procesorowo miejscówkach w grach. Przy 4070ti i 10700 w pierwszej kolejności GPU do zmiany.

A i przypomniało mi się, że jakiś czas temu ktoś opowiadał jakieś bajki o AM5, że gdy się odłączy na dłużej kompa od prądu to trzeba długo czekać później na boot chyba @wallec, i sprawdziłem jadąc na urlop odłączyłem kompa od prundu na ponad 2 tygodnie i wstał od strzała jak zawsze.

Opublikowano
23 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

W bfie nie ma to znaczenia czy 4k, 10700 będzie i tak zlomiasty przy tej rozdzialce bo to nie gra AAA zeby nie miało co liczyć. 

Jak będzie to zmienię, jak nie to zostaje. Proste.

Na redicie już widziałem parę wpisów osób które grały na 10700k czy 10900k i pisali ze gra śmiga wiec zobaczymy.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

A i przypomniało mi się, że jakiś czas temu ktoś opowiadał jakieś bajki o AM5, że gdy się odłączy na dłużej kompa od prądu to trzeba długo czekać później na boot chyba @wallec, i sprawdziłem jadąc na urlop odłączyłem kompa od prundu na ponad 2 tygodnie i wstał od strzała jak zawsze.

Coś innego zauważyłem. Kompa odpalam codziennie i mniej więcej raz na miesiąc boot trwa dłużej. To jest niezależne od odłączenia od prądu.

Opublikowano

Da radę ;) 

14 godzin temu, lukadd napisał(a):

Jak miałem dawno dawno Gigabyte płytę to jeszcze co jakiś czas trenował ale na asus i nowszy bios od kilku msc startuje tak samo, nie robi co jakiś czas dłuższego boota i trenowania. Pewnie nie chodzi o markę płyty tylko o nowszy bios. A komentarze tego elektro złomiarza sobie pomińmy ;) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, voltq napisał(a):

da radę AMD Ryzen 7 9800X3D na mojej płycie głównej ? MSI B650 GAMING PLUS WIFI

a czemu miałoby nie dać ? ten procek bez problemu działa na o wiele bardziej budżetowych płytach, a ta którą posiadasz jest solidnym średniakiem, nawet nieoficjalnie wspiera pcie 5.0 dla grafiki. do czasu...

15 godzin temu, Grolshek napisał(a):

ale w Tomahawku jest opcja ustawienia co ile trening pamięci ma nastąpić i można go ustawić żeby trenował co baaardzo długo.

msi w starszych biosach tego nie umozłiwiało, było tylko samo memory context restore ( auto/disabl/enab ) dopiero później wprowadzili to że możesz wklepać 99 days.

na starszych domyślnie raz na ileś włączeń faktycznie trenuje pamięci, ale to i tak jest szybko, nie ma nic wspólnego z dawnym trenowaniem trwającym ze 2 minuty

Gro ludzi biosów nie aktualizuje, ale się boi, albo skoro działa to nie rusza, potem wychodzą różne " kwiatki "

Edytowane przez miro
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, lukadd napisał(a):

Mi się dość długo odpalał wczoraj po powrocie z urlopu. Nie stałem ze stoperem ale ponad minutę to trwało na pewno. Trenowanie pamięci mam wyłączone a i tak na co dzień usypiam kompa bo u mnie rozruch trwa często ponad 30 sekund.

• Upvote 1