Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Umpero napisał(a):

W 2014 czy tam 2015 dając niecałe 1400 zł za 970 mogłem ogrywać nowego wiedźmina w FHD i max ustawieniach w 50-60 fpsach.

No nie jak wszystkie suwaki w prawo to w prawo czyli HW on :E

O9bne0c.png

Opublikowano
8 minut temu, Umpero napisał(a):

W 2014 czy tam 2015 dając niecałe 1400 zł za 970 mogłem ogrywać nowego wiedźmina w FHD i max ustawieniach w 50-60 fpsach. Teraz dając kilkanaście tysi za topkę mam o 6 klatek więcej niż topka poprzedniej generacji, a o tym by grać w grę tego samego producenta przynajmniej z podobną płynnością to sobie mogę pomarzyć. A idźcie w pieruny z tym swoimi teoriami. Jezcze pewnie powininem w dłonie Ciuannga Dżensena za to cmokać? Kpiny.

Jeszcze trochę i w wymaganiach będziesz miał napisane "wymaga karty z serii 5000 i generacji klatek x4 do 60 fps, bo w tym kierunku to idzie.

Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

W sumie racja. Zapomniałem o tych szczurach. Idąc tym tropem można się spodziewać większej wydajności w RT.

~1.8x wzrosła wydajność na RT Core jeżeli nie kłamali(pomijając, że kłamczuszki porównywali pełny GB do skrojonej ADY i podali 2x). Ale wydajność FP32 wzrosła wyraźnie mniej także może pojawiać się wąskie gardło jeżeli nowe RT Core nie odciążają w większym stopniu ALU. Ale to też kwestia optymalizacji na tym polega myk by właśnie w RT/PT jak to możliwe upraszczać shadery.

Opublikowano
17 minut temu, Umpero napisał(a):

W 2014 czy tam 2015 dając niecałe 1400 zł za 970 mogłem ogrywać nowego wiedźmina w FHD i max ustawieniach w 50-60 fpsach. Teraz dając kilkanaście tysi za topkę mam o 6 klatek więcej niż topka poprzedniej generacji, a o tym by grać w grę tego samego producenta przynajmniej z podobną płynnością to sobie mogę pomarzyć. A idźcie w pieruny z tym swoimi teoriami. Jezcze pewnie powininem w dłonie Ciuannga Dżensena za to cmokać? Kpiny.

Fantazja dobra rzecz.

Opublikowano

Przejrzałem zapowiedziane RTX 5070 Ti od popularnych w Polsce producentów (ASUS, Gigabyte, INNO3D, MSI, Gainward, Palit, Zotac), wyselekcjonowałem ładne z wyglądu karty. 2 ASUS-y, 3 Gigabyte, 2 MSI, po jednym Zotac i Palit. Któryś z tych modeli wybiorę, wiadomo, że jak wyjdą, to na spokojnie porównam ceny i zobaczę, w który model pójdę. Najbrzydsze karty ma INNO3D, Gainward, potem Palit. Tier najbrzydszych w mojej opinii :)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Johnny Tomala napisał(a):

Co to za strona? Może znajdę tam jakiś model RTX 5070 Ti, który pominąłem.

https://www.overclockers.co.uk/pc-components/graphics-cards/nvidia-graphics-cards

Akurat 5070Ti/5070 mają póki co wystawionych tylko kilka modeli, ale wiadomo że do premiery jeszcze trochę i za parę dni będzie ich tyle co w sekcji 5080. Poza tym - patrz na sekcję 5080, bo 5070Ti dostanie w zasadzie takie same modele. 

U mnie na ten moment batalia pomiędzy Gigabyte Gaming i MSI Gaming. 

5080:

Spoiler

image.thumb.png.7e8bdfe83f4979e13fdf95689c0a7bbc.png

5070Ti:

Spoiler

image.thumb.png.5d092e3d5091d6243a68253a4baed34f.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Umpero napisał(a):

Pamiętaj też że zarobki się kiedyś różniły to i ceny były inne :E ja miałem prawie że topkę w postaci 8800GTS 512 na G92 w 2008r za 750zł (bo lepszymi kartami były tylko modele 8800gtx i 8800ultra na tamten czas, różnica zamykała się w 5-7%) :E

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

@Send1N to były czasy, jak pisałem ileś stron wcześniej, pierwszą "topkę" w życiu kupiłem w 2007 roku za 2200zł 8800GTX (pudełko mam do dzisiaj). Na tamte czasy to pamiętam naprawdę było coś. Za pół roku wyszedł 8800GT za 1000zł, wydajnościowo słabszy tylko troszkę od 8800GTX, wkurw pamiętam do dzisiaj :E

Patrząc na prezentacje kurteczki i te ich słupki z fejkowymi klatkami to trochę jak dzisiaj 5070=4090 za 2800zł :E

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Element Wojny Ja aktualnie się wacham między MSI Vanguard a MSI Gaming. 

Vanguard ma vapor chamber i lepszy układ chłodzenia, więc bardziej się skłaniam ku niemu. 

Ale design mnie za bardzo nie przekonuje, w zasadzie żaden producent niema nic super.

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano

Zdecydowanie palit/gainward do mnie przemawia w tej serii, chłodzenia będące ramą przestrzenną, elegancki wygląd, fajne krótkie PCB idealnie pod blok wodny. Byle cewki były cicho.